Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00100 006806 14065510 na godz. na dobę w sumie
Zupy domowe - ebook/pdf
Zupy domowe - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 145
Wydawca: SBM Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7845-719-0 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Książka Zupy domowe to zbiór pomysłów na smaczne i zdrowe zupy. Zawarto w niej przepisy na potrawy mięsne, wegetariańskie, a także chłodniki i zupy owocowe.
Zupa jest bardzo popularnym daniem głównie ze względu na dostępność składników oraz stosunkowo niewielki koszt przyrządzenia. Często stanowi bardzo pożywny i treściwy posiłek, a zawarte w niej warzywa wzbogacają danie o cenne składniki odżywcze. Zupa to również bogactwo smaków i aromatów. Grzyby i zioła, którymi doprawia się polewki nadają im niepowtarzalny i kuszący aromat. Kto mógłby się oprzeć?

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

s m a c z n e i z d r o w e ZUPY DOMOWE WSTĘP Zupa to danie znane od zamierzchłych czasów. Jest bardzo popularne, głównie ze względu na dostępność składników oraz stosunkowo niewielki ich koszt. Współczesna, zabiegana pani domu bardzo chętnie podaje zupy, gdyż przygotowanie większości z nich zajmuje naprawdę niewiele czasu. To danie pożywne i bardzo zdrowe ze względu na zawartość warzyw. Często spożywamy je, zwłaszcza jesienią oraz zimą, gdyż znakomicie rozgrzewa i dodaje energii. Latem zaś chętnie sięgamy po zupy owocowe, które – spożywane na zimno – skutecznie chłodzą nas w upalne dni. Nie zapominajmy też, że zupa dostarcza organizmowi tak potrzebnej mu wody. Często jednak się zdarza, że gotowane przez nas zupy są wysokokaloryczne i zawierają mało składników odżywczych. Dzieje się tak dlatego, że zbyt długo gotujemy warzywa, przez co tracą one swe wartości, a także dodajemy niepotrzebne składniki: śmietanę e W o m o D Y P U Z 2 WSTĘP czy zasmażkę z mąki. Warto zatem zabielać zupę jogurtem, który jest mniej kaloryczny, a zagęszczać ją np. otrębami, co wzbogaci nasze danie o cenny błonnik. Nie powinniśmy też dodawać zbyt dużo soli. Najlepiej zastąpić ją ulubionymi ziołami. Jeśli zaś gotujemy zupę warzywną, należy ograniczyć czas gotowania. Zieleninę warto dodać dopiero na talerzu. Należy też unikać gotowych kostek i bulionów rosołowych, które – stosowane w nadmiarze – są bardzo niezdrowe. Zupa, odpowiednio przygotowana, może stać się głównym, treściwym posiłkiem. Do takich należą gęste zupy gotowane na wywarze z mięsa lub z dodatkiem warzyw strączkowych, z dużą ilością jarzyn, podawane z makaronem, ryżem lub kaszą. Jeśli zaś gotujemy lekką zupę warzywną lub zupę krem, możemy pozwolić sobie na drugie danie. Pomysły na zupy ciągle się zmieniają dzięki dostępności nowych egzotycznych składników. możemy więc eksperymentować w kuchni podczas tworzenia potraw. W książce, poza przepisami na tradycyjne zupy naszych babć, prezentujemy również nowe, nikomu dotąd nieznane pomysły. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, gotując według przepisów lub tworząc na ich podstawie nowe – zgodnie z własnym uznaniem, gustem i smakiem. e W o m o D Y P U Z 33 Gęsta zupa z warzyw z kulkami z metki S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : Cebulę, marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cukinię i pory umyć i pokroić w plastry. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i pory, zrumienić, a następnie dodać pokrojone warzywa oprócz cukinii. Wlać wodę i dodać ziele angielskie. Przyprawić, gotować 15 minut. Część warzyw wyjąć do miski, zmiksować i wlać ponownie do zupy. Dodać cukinię. Z metki uformować wilgotnymi dłońmi małe pulpety i wrzucić je do zupy. Gotować jeszcze 15 minut. Natkę pietruszki umyć, posiekać, wsypać do zupy. S K ŁaDn iKi: • 1 l wody • 2 pory (jasna część) • 2 marchwie • 1 cukinia • 2 metki cebulowe • 1 korzeń pietruszki • ½ selera • 1 cebula • 2 łyżki oleju • ½ pęczka natki pietruszki • sól, pieprz, ziele angielskie, papryka słodka i ostra e N s ę i m Y P U Z 4 przepisy Kapuśniak z curry i kabanosami S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : Kapustę oczyścić, umyć, przekroić na 4 części, usunąć głąb, pokroić w cienkie paski. Gotować 15 minut w 1½ litra wody z porem, selerem, obraną mar- chwią i zielem angielskim. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić w dość duże kawałki. Na oleju podsmażyć kabanosy z cebulą, dodać do zupy, gotować 5−6 minut, przyprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Jogurt wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać do zupy, wymieszać. Na talerzu posypać koprem i pokruszonymi orzechami. S K ŁaDn iKi: • 1½ l wody • 1 główka kapusty włoskiej • 60 dag kabanosów wieprzowych • 3 dag orzechów włoskich • 1 pęczek kopru • liście pora i selera • 1 marchew • 1 cebula • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1 łyżka jogurtu naturalnego • 1 łyżka oleju • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, ziele angielskie e N s ę i m Y P U Z 5 Kapuśniak z parówkami i fasolą S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : Kapustę umyć i posiekać, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Parówki pokroić w grube plastry. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zrumienić, dodać kapustę, przesmażyć. Dodać wodę, pomidory, liść laurowy i ziele angielskie, przyprawić i gotować 15 minut. Na patelni rozgrzać resztę oleju, wrzucić parówki, zrumienić. Parówki dodać do zupy razem z odce- dzoną fasolą. Koncentrat wymieszać ze śmietaną, dodać łyżkę gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Gotować jeszcze około 5 minut. Koper umyć, posiekać, wsypać do zupy. S K ŁaDn iKi: • 1 l wody • ½ główki kapusty włoskiej • 2 cebule • 40 dag parówek z szynki • 1 puszka czerwonej fasoli • 100 ml pomidorów z puszki • 1 łyżka śmietany 12 • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 2 łyżki oleju • ½ pęczka kopru • sól, pieprz, papryka słodka i ostra e N s ę i m Y P U Z 6 przepisy Kartoflanka z chili i imbirem S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Z udek oddzielić mięso od kości, pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać, chili pozbawić gniazda nasiennego, pokroić wszystko w kostkę. Do garnka wlać oliwę, smażyć na niej chili, imbir i czosnek, cały czas mieszając. Po chwili dodać ziemniaki oraz mięso kur- czaka i smażyć 5−6 minut. Dodać wodę, kości kurczaka, liście selera i pora, gotować 40 minut. Wyjąć z zupy liście i kości, przyprawić, posypać umytym i posiekanym koprem. Pikantna zupa z boczkiem i warzywami S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : Chili umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Boczek umyć, po- kroić w grubą kostkę i przyprawić. W garnku rozgrzać olej i obsmażyć na patelni mięso z pokrojonym chili. Paprykę i cukinię umyć, z papryki usunąć gniazdo nasienne, warzywa pokroić w kostkę i dodać do garnka. Wlać wodę i pomidory, dodać ryż, gotować pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać osączoną fasolę i kukurydzę, przyprawić i gotować jeszcze 15 minut. Natkę pietruszki i kolendrę umyć, posiekać i dodać do zupy pod koniec gotowania. e N s ę i m Y P U Z S K ŁaDn iKi: • 1 l wody • 1 kg ziemniaków • 2 udka wędzonego kurczaka • 1 papryczka chili • 1 mały kawałek korzenia imbiru • 2 ząbki czosnku • liście selera i pora • 1 pęczek kopru • 1 łyżka oliwy • sól, pieprz S K ŁaDn iKi: • 1 l wody • 10 dag boczku • 1 cukinia • 1 puszka pomidorów krojonych • 1 puszka fasoli czerwonej • 1 puszka kukurydzy • 1 papryka czerwona • 1 papryczka chili • 4 łyżki ryżu • ½ pęczka natki pietruszki • świeża kolendra • sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra 7 Rosół z drobiowymi pulpetami S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : marchew, pietruszkę, seler i cebulę umyć i obrać. Kaczkę zalać wodą w dużym garnku, posolić, dodać grzyby i gotować na średnim ogniu około 1 godziny. Następnie dodać warzywa i cebulę (wcześniej opieczoną nad gazem), goto- wać na małym ogniu bez przykrycia jeszcze 1 godzinę. Przyprawić zupę solą i pieprzem. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do malaksera razem z orzechami, kminem, kolendrą, połową umytej natki pietruszki, obranym imbirem oraz 2 łyżkami oliwy. Wszystko zmiksować, przyprawić solą, pie- przem i curry, dodać jajko, wymieszać. Z rosołu wyjąć warzywa i kaczkę. Do gotującego się rosołu wrzucać małe kulki uformowane z masy drobiowo- -orzechowej, a następnie gotować całość 10 minut na małym ogniu. Wlewać zupę do talerzy, udekorować pokrojoną w kostkę marchwią z rosołu i pozo- stałą posiekaną natką pietruszki. S K ŁaDn iKi: • 1½ l wody • ½ sprawionej kaczki • 2 piersi kurczaka • 2 marchwie • 2 korzenie pietruszki • 1 korzeń selera • 1 cebula • 2 suszone grzyby • 1 mały kawałek korzenia imbiru • ½ łyżeczki ziaren kolendry • ½ łyżeczki kminu rzymskiego • 4 łyżki oliwy • ½ pęczka natki pietruszki • sól, pieprz, curry e N s ę i m Y P U Z 8 przepisy Warzywna zupa z ryżem i kurczakiem S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : Brokuł umyć, podzielić na różyczki, a łodygę pokroić w kostkę. Z papryki usu- nąć gniazdo nasienne, umyć, pokroić w kostkę. mięso umyć, pokroić w kostkę i przyprawić. Por umyć i pokroić w krążki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić por, mięso, łodygę brokułu oraz paprykę i podsmażyć. Następnie dodać ryż i smażyć jeszcze 6−8 minut. Wlać wodę i gotować 10 minut. Po tym czasie zupę przyprawić, dodać różyczki brokułu i gotować jeszcze 10 minut. Zupa brokułowa z mięsem S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : mięso umyć, pokroić w dużą kostkę i przyprawić. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej, dodać czosnek i pokruszoną papryczkę chili. Dodać mięso i obsmażyć do zrumienienia. Brokuł umyć i podzielić na ró- życzki, marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do garnka, wszystko obsmażyć, dodać wodę i gotować 20 minut. Koncentrat pomidoro- wy wymieszać ze śmietaną i dodać do zupy, mieszając. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Zupę przyprawić i posypać natką pietruszki. e N s ę i m Y P U Z S K ŁaDn iKi: • 1 l wody • 1 brokuł • 1 papryka żółta • 1 por (jasna część) • 20 dag piersi kurczaka • 10 dag ryżu trzykolorowego • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżka oliwy • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, curry S K ŁaDn iKi: • 1 l wody • 30 dag mięsa gulaszowego wieprzowego • 1 brokuł • 2 marchwie • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1 łyżka śmietany • ½ pęczka natki pietruszki • 1 ząbek czosnku • 1 suszona papryczka chili • 2 łyżki oleju • sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano 9 Zupa brokułowa z nutą chrzanu S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : Kurczaka umyć i pokroić w grubsze paski, brokuł umyć i podzielić na różyczki. Kurczaka przyprawić. W garnku rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Dodać wodę, brokuł i gotować 15 minut. Chrzan wymieszać ze śmietaną i wlać do zupy, mąkę wymieszać z małą ilością zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Koper i natkę pietruszki umyć i posiekać. Zupę przyprawić, dodać zieleninę i gotować jeszcze 5−6 minut. S K ŁaDn iKi: • 800 ml wody • 1 filet z kurczaka • 1 brokuł • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka tartego chrzanu • 1 łyżka śmietany 30 • 2 łyżki oleju • ½ pęczka natki pietruszki • ½ pęczka kopru • sól, pieprz, papryka słodka, curry Zupa cebulowa z kulkami z metki S K ŁaDn iKi: S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : e N s ę i m Y P U Z Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę i smażyć do zrumienienia. Zalać wodą, gotować 5−6 minut. Z małych porcji metki formować wilgotnymi dłoń- mi kulki i wrzucać do zupy. Gotować 7−8 minut pod przykryciem na małym ogniu. Kulki wyjąć, dodać chleb i parmezan. Zupę zmiksować i przy- prawić. Podawać z kul- mi z metki, posypaną umytym i posiekanym szczypiorem. • 500 ml wody • 40 dag cebuli • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy • 1 kromka chleba pszennego • 2 metki tatarskie • ½ pęczka szczypioru • 3 dag parmezanu • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 10 ZUPY DOMOWEprzepisy Zupa drobiowa z cebulą i papryką S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić. Cebulę obrać, z papryk usunąć gniazda nasienne. Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Na oliwie w garnku zrumienić mięso, dodać cebulę, zrumienić, dodać paprykę i smażyć jeszcze 5−6 minut. Wsypać mąkę i po chwili smażenia dodać wodę i dokładnie wy- mieszać. Gotować 15 minut, przyprawić, dodać koncentrat i wymieszać. Na koniec wsypać umyty i posiekany tymianek. S K ŁaDn iKi: • 800 ml wody • 2 piersi kurczaka • 4 duże cebule • 1 papryka żółta • 1 papryka czerwona • 1 łyżka mąki • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • kilka gałązek tymianku • 1 łyżka oliwy • sól, pieprz, curry, imbir e N s ę i m Y P U Z 11 Zupa drobiowa z warzywami S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : mięso umyć. Pietruszkę obrać i umyć. Por umyć i odciąć liście. mięso gotować 45 minut w osolonej wodzie z pietruszką i zieloną częścią pora. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć z wody. mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić z powrotem do wywaru. marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cukinię umyć i razem z białą częścią pora pokroić w plasterki. seler umyć i pokroić w półksiężyce. Do zupy dodać kaszę, gotować 10 minut, następnie dodać pokrojone warzywa i gotować jeszcze 10 minut. Przypra- wić. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy, mieszając. Natkę pietruszki umyć, posiekać i dodać do zupy. Zupa kalafiorowo- -kurkowa z makaronem S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, odcedzić i prze- lać zimną wodą. schab umyć, pokroić w kostkę i przyprawić. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Kurki oczyścić, większe przekroić na pół. W garnku rozgrzać olej, zrumienić mięso, dodać kurki i smażyć do zrumienienia. Następnie dodać wodę, kalafior i przyprawy, gotować 15 minut. Śmietanę połą- czyć z musztardą, dodać do zupy i zagotować. szczypior umyć i posiekać. Do talerzy włożyć makaron, zalać zupą, posypać szczypiorem. e N s ę i m Y P U Z S K ŁaDn iKi: • 1 l wody • 2 udka kurczaka • 1 golonka indycza • 1 cukinia • 2 łodygi selera naciowego • 1 por • 2 marchwie • 1 korzeń pietruszki • 1 torebka kaszy gryczanej prażonej • ½ pęczka natki pietruszki • ½ szklanki śmietany • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, tymianek S K ŁaDn iKi: • 1 l wody • 20 dag schabu • 10 dag kurek • ½ kalafiora • 10 dag makaronu rurki • ½ pęczka szczypioru • 2 łyżki śmietany • 1 łyżka musztardy bawarskiej słodkiej • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, gałka muszkatołowa 12 ZUPY DOMOWEprzepisy Zupa koperkowa S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : skrzydełka gotować w osolonej wodzie z umytymi liśćmi pora. Na patelni rozgrzać masło, dodać umyty i posiekany koper, dusić 5−6 minut, mieszając. Wlać wywar ze skrzydełek oraz sok z cytryny i gotować 10 minut. Do śmietany dodać łyżkę zupy, dokładnie wymieszać, wlać do garnka, przy- prawić solą i pieprzem. Jajka rozmącić z 1 łyżką wody, dodać szczyptę soli, kurkumy i mąkę, wymieszać na gładką masę. Wlewać cienkim strumieniem do zupy i gotować jeszcze 2−3 minuty. S K ŁaDn iKi: • 800 ml wody • 2 skrzydełka kurczaka • kilka liści pora • 1 pęczek kopru • 1 łyżka masła • 2 jajka • 2 łyżki śmietany 18 • 4–5 łyżek mąki • sok z ½ cytryny • sól, pieprz e N s ę i m Y P U Z 13 Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego S p oSó b p r z y g o t o w a n i a : Brokuł umyć, podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie 10 minut. odłożyć kilka małych różyczek do dekoracji. ser pokroić w kostkę, dodać do zupy. Całość przyprawić, a następnie zmiksować. mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso do zrumienienia. Zupę przelać do miseczek, dodać mięso i odłożone kawałki brokułu. S K ŁaDn iKi: • 800 ml wody • 1 duży brokuł • 10 dag sera złocistego pleśniowego • 10 dag piersi kurczaka wędzonej i parzonej • 1 łyżka oliwy • sól, pieprz, gałka muszkatołowa e N s ę i m Y P U Z 14 przepisy
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Zupy domowe
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: