Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00049 012389 20292084 na godz. na dobę w sumie
HIPOALERGICZNI. Listopad Nr 20 (23) 2019 - ebook/pdf
HIPOALERGICZNI. Listopad Nr 20 (23) 2019 - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 100
Wydawca: GELTZ MEDIA Język publikacji: polski
ISBN: ISSN 2391-8357 INDEKS 404292 E Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> zdrowie, medycyna >> zdrowie i uroda
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).

Rozwikłaliśmy zagadkę, jeśli chodzi o przyczyny większości chorób przewlekłych. Jest to w głównej mierze styl życia, który często nie jest zgodny z naszym biologicznym rytmem oraz intensywne rolnictwo z nadmiarem zastosowanej syntetycznej chemii, która niszczy nie tylko naszą żywność, ale i glebę oraz osobisty mikrobiom w wehikule czasu, jakim jest nasze ciało. Nadszedł więc czas, w siódmym roku działalności, na uruchomienie innych działań, które pozwolą nam propagować zgromadzoną wiedzę, nie tylko w środowisku alergików i osób cierpiących z powodu astmy i atopii, ale również wśród innych chorych. Chcemy nieść dobre wieści osobom ze schorzeniami z dziedziny diabetologii, onkologii, kardiologii, autoimmunologii i wielu innych, w których często pozostawia się pacjenta bez informacji o znaczeniu zawartości talerza i codziennych praktyk.

Biorąc pod uwagę temat przewodni wydania, jakim jest ochrona klimatu, uznaliśmy, iż nie ma ekologicznego uzasadnienia dla kontynuacji czasopisma w wersji drukowanej, skoro wszystko to, co zostało już dotychczas napisane, całkowicie wystarczy zarówno alergikom, jak i innym Czytelnikom, by podjąć określony pakiet działań na rzecz zdrowia. Nasze wydawnictwo skupia kolejne projekty na doniesieniach medycznych i naukowych, które będą publikowane już tylko w obszarze serwisu online: www.hipoalergiczni.pl oraz na kanale wideo: www.happyevolution.tv. Warto więc polubić nasz Facebook oraz Instagram: @Hipoalergiczni oraz @HappyEvolutionTV, wówczas pozostaniemy w stałym kontakcie!

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

MEDYCYNA Borelioza brzmi jak wyrok, choć nim nie jest Silny, pulsujący ból głowy, ciągłe uczucie zmęczenia, bóle mięśni i stawów, ich drętwienie i mrowienie, wysypki w różnych miejscach ciała, „wędrujące” bóle, czy palpitacje serca, to tylko niewielki wy- cinek objawów wywołanych przez namnażające się w ciele krętki z rodzaju Borrelia. Nie zawsze jest to rumień wędrujący, który jest objawem charakterystycznym dla choroby. Darin Ingels sam uporał się z boreliozą, choć nie była to łatwa droga, dziś dzieli się ze swoimi pacjentami oraz czytelnikami, pisząc o tym, co możemy zrobić, by jej uniknąć lub z niej wyjść. Przedstawia też rodzaje ba- dań, tych mniej i bardziej skutecznych oraz zdradza, jakie praktyki przynoszą najlepsze skutki. AUTOR OPRACOWANIA: Sonia Młodzianowska Według Światowej Organizacji Zdrowia na całym świecie ponad 1,3 miliona ludzi umiera co roku na choroby zakaźne przenoszone przez nosicieli takich jak komar, mucha czy kleszcz1. Jak podaje Darin Ingels w swojej najnowszej książce „Borelioza. Jak się chronić, jak rozpoznać i jak radzić sobie z objawami?”, system opieki zdrowotnej przegrywa z krętkami z rodzaju Borrelia, czyli bakteriami wywołującymi boreliozę. Stwarza to niebezpieczną sytuację, gdyż prowadzi do osłabienia układu odpornościowego chorych oraz rozrostu patogenów. Niestety to już powszechny problem – obecnie chorobą można zarazić się nie tylko w suchych i zalesionych obszarach, ale także w miejskich aglomeracjach. Boreliozę rozpoznano w 80 krajach świata i coraz częściej słyszy się, że zapadają na nią również znane osoby, w tym m.in. Avril Lavigne, Richard Gere, czy George W. Bush. Za wzrost populacji kleszczy odpowiadają wyższe temperatury, które z kolei prowadzą 1 F. Keesing, J. Brunner, S. Duerr, M. Killilea, K. LoGiudice, K. Schmidt, H. Vuong and R.  S. Ostfeld „Hosts as ecological traps for the vector of Lyme disease”, 2019; www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2825780 do rozmnażania się myszy, przenoszących krętki z rodzaju Borrelia na jelenie. Oczywiście nie są one jedynymi nosicielami boreliozy, zalicza się do nich także szczury, króliki, wiewiórki itp. Najstarszym zarażonym krętkami z rodzaju Borrelia był Ötzi tzw. „człowiek lodu”, którego mumię znaleziono w Alpach austriackich i oszacowano na około 5300 lat. Współcześnie jednak objawy choroby znane są od 1975 roku, gdy w miejscowości Lyme w stanie Connecticut w USA grupa dzieci borykała się z objawami przypominającymi młodzieńcze reumatoidalne zapalenie stawów. Liczba pacjentów była tak duża, że schorzeniu nadano nazwę: „zapalenie stawów z Lyme”. Od tego czasu, ta tajemnicza choroba zapalna zaczęła ciekawić naukowców i tak w latach osiemdziesiątych zajął się nią dr Willy Burgdorfer, mikrobiolog i ekspert od gorączki plamistej Gór Skalistych. W próbkach kleszczy z tamtego regionu zidentyfi kował krętki, które znajdowały się też w organizmach chorych na boreliozę. W efekcie w 1984 roku opublikował badania dokumentujące podobieństwo bakterii, a na cześć odkrywcy nazwano je Borrelia burgdorferi. 52 Hipoalergiczni | listopad 2019 www.hipoalergiczni.pl Jak można się z arazić? Na całym świecie występuje ponad trzysta, różnych gatunków kręt- ków z rodzaju Borrelia. W Europie i w Stanach Zjednoczonych najczę- ściej występują Borrelia garinii, Borrelia afzelii oraz Borrelia miyamotoi. Najpopularniejszym gatunkiem kleszcza w Polsce jest kleszcz pospoli- ty (Ixodes). Jak można przeczytać w książce „Borelioza. Jak się chronić, jak rozpoznać i jak radzić sobie z objawami?”, według Centrów Kontroli i Profi laktyki Chorób (CDC) kleszcz musi pozostawać wczepiony w skó- rę przez okres od trzydziestu sześciu do czterdziestu ośmiu godzin, żeby krętki boreliozy mogły przeniknąć z ich śliny do krwi człowieka. Niestety, niektóre kleszcze zarażają boreliozą także w krótszym cza- sie – według badań nawet w szesnaście godzin od ukąszenia. Oczy- wiście warto pamiętać, że nie każdy kleszcz jest nosicielem boreliozy. Aby jednak uniknąć ukąszenia, trzeba mieć na uwadze, że pajęczaki te mogą być trudne do zauważenia, szczególnie na owłosionej skó- rze, tym samym zaleca się, by po każdej wizycie w lesie, parku lub in- nym miejscu z dużą ilością roślin sprawdzić dokładnie swoje ciało. Kiedy udać się do specjalisty? – objawy boreliozy Wczesna borelioza ostra: gorączka i dreszcze, silny, pulsujący ból głowy, częste uczucie zmęczenia, bóle mięśni i stawów, a także ich drętwienie i mrowienie, obrzęk węzłów chłonnych, porażenie nerwu twarzowego (tzw. porażenie Bella) i rumień wędrujący. Borelioza przewlekła: silne bóle i zawroty głowy, sztywnienie karku, utrzymujące się uczucie zmęczenia i wyczerpania, dodatkowe rumienie wędrujące lub inne wysypki w różnych miejscach ciała, reumatoidalne zapalenie stawów z silnym bólem i obrzękiem, ból w ścięgnach, mięśniach, stawach i kościach, „wędrujące” bóle, przemieszczające się w obrębie ciała, nieregularne tętno lub palpitacje serca, skrócony oddech oraz zapalenie mózgu i rdzenia kręgowego. Darin Ingels podkreśla, że borelioza może przebiegać przez wiele lat bezobjawowo, a także, co znacznie utrudnia jej diagnozowanie, może imitować objawy innych, poważnych chorób. Badania w kierunku boreliozy, warto wykonać także wtedy, gdy osoby borykają się z choro- bami autoimmunologicznymi, dla których nie udało się ustalić przyczyny. Należą do nich m.in. bielactwo nabyte, choroba Gravesa-Basedowa (nad- czynność tarczycy), choroba Hashimoto (niedoczyn- ność tarczycy), łuszczyca, łysienie plackowate, reumatoidalne zapale- nie stawów, stwardnienie rozsiane oraz wiele innych. Badania w kierunku boreliozy Z książki Ingelsa można dowiedzieć się, że nie ma stuprocentowo pewnych testów. Obecnie często wykonywanym badaniem jest po- siew, jednak przez to, że krętki Borrelia są trudne w hodowli, to me- tody tego badania są nadal niedoskonałe. Utrudnieniem jest także to, że badacze nie są pewni, czy lepiej pobierać krew, mocz, czy tkanki, gdyż borelioza może atakować różne części ciała. Można jednak wy- konać badanie dwuetapowe – badanie ELISA (test immunoenzyma- tyczny) oraz badanie wykrywające przeciwciała metodą Western blot. Pierwsze z nich wykrywa dwa rodzaje przeciwciał: immunoglobuli- nę G (IgG) i immunoglobulinę M (IgM). Jeśli w organizmie występu- je infekcja, układ odpornościowy wytwarza immunoglobuliny, które łączą się z bakteriami lub wirusami i dzięki temu wiadomo, że w cie- BORELIOZA BRZMI JAK WYROK, CHOĆ NIM NIE JEST Jak usunąć kleszcza? Jeśli znalazłeś kleszcza na swoim ciele albo u dziecka: 1 Weź pęsetkę o cienkich końcówkach i złap nią kleszcza jak najbliżej skóry. Warto użyć do tego pęsetki z przymocowaną lupą, bo wtedy lepiej będziesz widzieć, co robisz. Powoli wyciągaj kleszcza prosto do góry, aż poczujesz, że wychodzi z twojej skóry. Wykręcaj, nie szarp, bo wtedy możesz niechcący urwać kawałek pajęczaka, a reszta zostanie w ciele. Wyciągaj go powoli i de- likatnie, wtedy na ogół udaje się wyjąć całego kleszcza. Jeżeli jednak go rozerwiesz, spróbuj chwycić pęsetką to, co z niego zostało w twojej skórze. Jeśli ci się nie uda, przemyj dokładnie to miejsce wodą z mydłem, a skóra w naturalny sposób wydali te pozostałe kawałki w ciągu kilku dni. 2 Usuniętego kleszcza włóż do woreczka strunowego z wil- gotnym wacikiem. Wilgoć pomoże go zabezpieczyć do mo- mentu, kiedy będzie można go zbadać. Jeśli chcesz kleszcza wyrzucić, włóż go wcześniej do szczelnie zamkniętej torebki, spuść w toalecie albo wrzuć do niewielkiej ilości spirytusu salicylowego (lub np. denaturatu) na 24 godziny. Tą ostatnią metodą zabijesz kleszc- za, a potem możesz go bezpiecznie wyrzucić. Nie rozgniataj go palcami. 3 4 Przemyj dokładnie miejsce ugryzienia mydłem dezynfeku- jącym, wodą utlenioną, jodyną lub spirytusem salicylowym. Zrób zdjęcie miejsca ugryzienia, tak żeby udokumentować zmiany na skórze. Jeśli wystąpi rumień wędrujący, może się powiększać przez wiele tygodni. le znajdują się drobnoustroje. Z kolei badanie Western blot, wykry- wa wytwarzane przez organizm przeciwciała, które powstały w celu zwalczenia krętków boreliozy. Z tych dwóch badań Western blot ze względu na wyszukiwanie specyfi cznych przeciwciał jest dokładniej- szy w diagnozowaniu boreliozy. „Chociaż Western blot nie jest idealnym badaniem, kieruję na nie każ- dego, u kogo podejrzewam boreliozę, bo wynik dodatni potwierdza moją diagnozę. Natomiast wynik ujemny nie wykluczy tej choroby. Mimo że testy w kierunku boreliozy nie są stuprocentowo miarodaj- ne, warto je robić, bo jest to najlepsze narzędzie, jakim w tej chwili dysponujemy.” – twierdzi Ingels. Innowacyjnym badaniem jest test iSpot Lime, w którym mierzy się ak- tywację limfocytów T. Jest ono szczególnie przydatne we wczesnej fa- zie boreliozy, gdyż obecność tych komórek można stwierdzić już od czterech do sześciu dni po zakażeniu, natomiast przeciwciała mogą mobilizować się cztery tygodnie albo jeszcze dłużej. www.hipoalergiczni.pl Hipoalergiczni | listopad 2019 53 MEDYCYNA Kleszcze przenoszą nie tylko boreliozę… Warto pamiętać, że wraz z boreliozą kleszcz może przenosić także inne, niebezpieczne choroby. Po ukąszeniu należy zatem przeba- dać się nie tylko w kierunku tej choroby, ale także wykonać testy na choroby takie jak: bartoneloza (wywoływana przez bakterie z rodza- ju Bartonella), babeszjoza (bakterie Babesia), anaplazmoza (bakterie Anaplasma), ehrlichioza (bakterie Ehrlichia), riketsjoza (bakterie z ro- dzaju riketsji), mikoplazmoza (bakterie Mycoplasma), zakażenia wiru- sem Powassan, tularemia i dur powrotny. Leczenie. Dlaczego antybiotykoterapia nie zawsze działa? Po zdiagnozowaniu boreliozy zaleca się stosowanie wytycznych, któ- re przy tym schorzeniu polegają na wdrożeniu na okres do 3 tygodni antybiotykoterapii. Niestety, krętki boreliozy potrafi ą przybierać róż- ne formy, dlatego też uniwersalna terapia stosowana dla wszystkich chorych tak często okazuje się nieskuteczna. Mają one zdolność prze- obrażania się w krótkim czasie, co sprawia, że układ odpornościowy zarażonej osoby, często ich nie wychwytuje. Zdarza się, że krętki ukry- wają się np. w zdrowej skórze, przez co nie są traktowane jako patoge- ny, a nawet w płynie rdzeniowym, skąd oddziałują one na ośrodkowy układ nerwowy. To z kolei może także tłumaczyć, dlaczego leczenie neuroboreliozy dotykającej mózgu, powodującej bóle i zawroty gło- wy, problemy z pamięcią, neuropatię, zaburzenia równowagi i trud- ności z chodzeniem, jest takie trudne. Dlatego też antybiotykoterapia często jest nieskutecznym sposobem leczenia, co sprzyja bytowaniu bakterii w organizmie nawet przez wiele lat. Co zatem mogą zrobić chorzy na boreliozę? Jak podkreśla Darin Ingels, osoby, które podejrzewają u siebie bore- liozę, mogą zastosować jego autorski program wzmacniania odpor- ności, a także wykonać wyżej wymienione badania i znaleźć lekarza, który będzie służył im wsparciem, a co najważniejsze miał najnowszą wiedzę dotyczącą tej choroby. „Sam zmagałem się z boreliozą – i się wyleczyłem. Dzięki tej walce opracowałem radykalną, bardzo skuteczną metodę leczenia, która pomogła już tysiącom osób dotkniętych tym schorzeniem. Dlatego też napisałem Boreliozę, aby przedstawić moje nowe, rewolucyjne spojrzenie na tę chorobę. To podejście wreszcie umożliwi zapobieganie i leczenie tego zagadkowego schorzenia, które jakże często pozostawia pacjentów i lekarzy w stanie „boreliozowego zamętu” – wyczerpanych, f o t . P i x a b a y b y p e x e l s . c o m przytłoczonych, z fatalnym samopoczuciem, przerzucających się rozpaczliwie z jednej kuracji na drugą i niedochodzących do pełnego wyleczenia. To może i musi się skończyć!” Jak wzmocnić odporność? Kolejnym etapem leczenia jest wzmoc- nienie odporności, które warto rozpo- cząć od jelit. Niestety, wielu chorych na boreliozę boryka się z problema- mi jelitowymi takimi jak bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia itp., dlate- go też, aby stany te nie przekształciły się w poważne choroby (np. choroba Leśniowskiego i Crohna, nieswoiste zapalenie jelit czy wrzodziejące za- palenie jelita grubego), warto wdro- żyć do diety następujące elementy: probiotyki, glutaminę, enzymy tra- wienne, olej rybi, resweratrol oraz zioła. Każdy z nich wspomaga fl o- rę bakteryjną jelit, która wpływa na działanie układu odpornościowego oraz na ogólną równowagę i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Z książki „Borelioza. Jak się chronić, jak rozpoznać i jak radzić sobie z objawami?” dowiadujemy się, że glutamina to aminokwas magazy- nowany w mięśniach, którego właściwy poziom w organizmie wpływa korzystnie na jelitową barierę ochronną oraz odporność. Warto sto- sować ją przy niskiej masie mięśniowej, a także jako element kuracji nieszczelnego jelita – z kolei nie zaleca się stosowania u osób z cho- robami zapalnymi jelit, takimi jak wrzodziejące zapalenie jelita gru- bego czy choroba Leśniowskiego-Crohna, a także u tych z obniżoną wydolnością wątroby. Pacjenci chorujący na boreliozę powinni przyj- mować 1000 mg dwa razy dziennie przed posiłkiem. Jeśli będzie do- brze tolerowana, można ją zwiększać codziennie o 1000 mg, aż doj- dzie do 15 g na dzień. Suplementacja enzymów trawiennych usprawnia działanie układu po- karmowego, co także przekłada się na wzrost odporności. Nie zaleca się ich stosowania u osób chorujących na boreliozę i równocześnie mających wrzody żołądka lub choroby trzustki. Kolejnym elementem kuracji wzmacniającej odporność według dr Ingelsa jest olej rybi będą- cy źródłem kwasów omega-3. Oprócz wzmocnienia bariery jelitowej, świetnie działa przeciwzapalnie, łagodzi bóle stawów i mięśni, a także stosowany z probiotykami, wzmacnia śluzówkę jelita. Warto jeść także produkty zawierające kwasy omega-3, w tym ryby o niskiej zawartości szkodliwych związków: dziki łosoś, sola, okoń, szczupak, ryby morskie o białym mięsie (dorsz, łupacz), sardynki itp. Wegetarianie i weganie zamiast oleju rybiego mogą stosować olej lniany. W terapii znajduje się także resweratrol, zaliczany do polifenoli, doskonale zmniejsza sta- ny zapalne jelit, a nawet może hamować rozmnażanie krętków bore- liozy. Ostatnim elementem wskazanym przez autora są zioła takie jak wiąz czerwony (Ulmus fulva) i prawoślaz lekarski (Althaea offi cinalis). Wystarczy przyrządzić z nich kleik, który skutecznie zmniejszy stan za- palny. Aby go przygotować, należy jedną łyżeczkę sproszkowanego prawoślazu (korzenia lub liści) albo sproszkowanej kory wiązu czer- wonego zalać 350 ml wody, zamieszać i wstawić na noc do lodówki. 54 Hipoalergiczni | listopad 2019 www.hipoalergiczni.pl f o t . i D e l p h n e H o u r l a y b y p e x e l s . c o m Co powinni jeść chorzy na boreliozę? Osoby chorujące na boreliozę, które stosują terapię wzmacniającą odporność, powinny także zwrócić uwagę, aby spożywane przez nich produkty były ekologiczne. Jak pod- kreśla Darin Ingels, żywność nieekologicz- na ma mniejszą zawartość składników od- żywczych niż ekologiczna, a dodatkowo pestycydy i herbicydy stosowane w upra- wach nieekologicznych pozbawiają produk- ty ważnych minerałów np. selenu, cynku i magnezu. Warto także wyrzucić z jadło- spisu tzw. „parszywą dwunastkę”, czyli wa- rzywa i owoce wskazywane co roku przez Environmental Working Group. W książce „Borelioza. Jak się chronić, jak roz- poznać i jak radzić sobie z objawami?”, czy- tamy, że warto zacząć od eliminacji z diety następujących produktów i zobaczyć, czy po 3 tygodniach nastąpi poprawa samopoczucia. Suplementacja Darin Ingels zwraca także uwagę na suple- mentację witamin i składników mineralnych. Wśród nich znajduje się m.in. witamina C, która według wielu badań pomaga zwal- czać infekcje oraz zwiększa efekt działania antybiotykoterapii. Można stosować także duże dawki, które m.in. hamują rozwój bak- terii. Autor zaleca także suplementację wi- taminy D, gdyż jak podkreśla aż 90 jego pacjentów chorujących na boreliozę ma jej niedobór lub jeśli nawet jest w normie, to na granicy niedoboru. Warto zatem pamię- tać o ekspozycji na promienie słoneczne, a także suplementowaniu tranu, najlepsze- go źródła witaminy D. Neuropata wskazuje, by w sytuacjach niedostatecznej ekspozycji na słońce, przyjmować 2000-4000 j.m. wita- miny D3 dziennie przy posiłkach. Konieczna jest także suplementacja cynku, który dzia- ła przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Nie- dobory pierwiastka objawiają się: biegunka- mi, częstymi chorobami, trądzikiem, egzemą, wrzodami w jamie ustnej, anoreksją, białymi plamami na paznokciach itp. Co jeszcze może zrobić chory na boreliozę? Zadbać o bezpieczny dom Darin Ingels w swojej książce porównuje or- ganizm do beczki na toksyny, dlatego też, by wykryć przyczyny chorób, w tym boreliozy, ko- nieczne jest zrozumienie działania oraz wpły- wu niekorzystnych substancji pochodzących BORELIOZA BRZMI JAK WYROK, CHOĆ NIM NIE JEST Produkty spożywcze do eliminacji: • kukurydza • bakłażan • wołowina • nabiał • kurczak • cytrusy • ziemniaki • pszenica *Produkty te najczęściej wywołują alergie pokarmowe i nadwrażliwość, co skutkuje m.in. problemami jelitowymi. [Warto zajrzeć do książki i skorzystać z tabel na str. 102, 105, 113, 118]. • fasola • soja • gluten • wieprzowina Tabela zastępowania produktów CO PRZESTAĆ STOSOWAĆ CO ZACZĄĆ STOSOWAĆ Środki do czyszczenia wanny i kafelków zawierające amo- niak, wybielacze, sztuczne substancje zapachowe, deter- genty lub gazy nośne (w opakowaniach aerozolowych) Środki do mycia szyb z amoniakiem i barwnikami Dezynfektanty z krezolem, fenolem, formaldehydem, amoniakiem lub chlorem Detergenty do prania ze sztucznymi zapachami, barwnikami, chlorem lub syntetycznymi wybielaczami Odświeżacze powietrza zawierające naftalinę, fenol, kre- zol, etanol, ksylen lub formaldehyd Szampony i mydła z substancjami zapachowymi, sztucznymi barwnikami, detergentami, krezolem lub poli- winylopirolidonem (PVP) Pasta do zębów i płyn do płukania ust (zwłaszcza fl u- oryzowane) Dezodorant z antyperspirantem zawierający aluminium Naturalny dezodorant Krem z fi ltrem przeciwsłonecznym zawierający parabeny oraz sztuczne substancje zapachowe Soda oczyszczona rozpuszczona w  ciepłej wodzie lub niechlorowany proszek do szorowania Alkohol izopropylowy lub denaturat Mydło i ciepła woda Ekologiczne detergenty do prania, bez sztucznych substancji zapachowych i barwników Do usuwania zapachów: pudełko z sodą oczyszczoną lub torebka z żelem krzemionkowym (silica gel), a do aroma- tyzowania powietrza: naturalne środki zapachowe lub olejki eteryczne w dyfuzorze Mydło kastylijskie lub inny środek do mycia ciał bądź szampon niezawierający substancji zapachowych i barwników Pasta do zębów bez fl uorków oraz  bez  sztucznych barwników i dodatków smakowych Pestycydy i herbicydy Środki przeciwko owadom z DEET Wykładziny, dywany, które łapią i gromadzą zarodniki pleśni Odkurzacze z fi ltrem emitujące ozon, a zwłaszcza zwykłe odkurzacze bez fi ltrów HEPA Noś odzież ochronną lub stosuj naturalny krem z fi ltrem bez parabenów Stosuj naturalne pyretryny z chryzantem i  nawozy organiczne Ziołowe środki przeciwko owadom z olejkami eterycz- nymi Najbardziej wskazana podłoga to ceramika, drewno, kafelki, ewentualnie mały dywanik, łatwy do prania Odkurzacze z fi ltrem HEPA usuwające kurz, pyłki, zarod- niki pleśni, cząstki stałe z powietrza, a także z fi ltrem wę- glowym usuwającym substancje chemiczne z atmosfery (wybrane fragmenty) str. 170-172 i 184 [rozdział „Ukryte substancje toksyczne w twoim otoczeniu”] www.hipoalergiczni.pl Hipoalergiczni | listopad 2019 55 MEDYCYNA f o t . P i x a b a y b y p e x e l s . c o m z zanieczyszczonego środowiska. Podkreślił, że takiego podejścia na- uczył się u dr Billa Rea z Environmental Health Center w Dallas w Tek- sasie, jednego z pionierów medycyny środowiskowej. Jest on znany z tego, że napisał podręcznik dla lekarzy „Chemical Sensitivity” [tzn. wrażliwość chemiczna] o tym, jak rozpoznawać i redukować obcią- żenie organizmu toksynami. Ponadto, swoją wiedzę przekazał w trak- cie pięćdziesięcioletniej kariery ponad 30 tysiącom pacjentów, a tak- że lekarzom i terapeutom, z którymi współpracował i których uczył. Chorzy na boreliozę powinni zatem korzystać tylko z naturalnych i nie- toksycznych preparatów, które zastąpią niebezpieczne i negatywnie wpływające na organizm środki chemiczne. „Spośród ponad 84 tysię- cy środków chemicznych stosowanych dziś w Stanach Zjednoczonych, tylko około 200 przebadano pod kątem ich długofalowego bezpie- czeństwa, zgodnie z wymogami Agencji Ochrony Środowiska (EPA).” Wszystkie produkty zawierające szkodliwe składniki można nabyć w sklepie i oczywiście mają one stosowne oznaczenia2, jak chociażby pomarańczowy kwadrat z czarnym krzyżykiem ostrzegający, iż pro- dukt jest szkodliwy lub drażniący, ale jednak nie zwracamy na to uwa- gi. Warto więc radykalnie odrzucić wszelkie środki syntetyczne i wy- bierać wyłącznie produkty z certyfi katami ekologicznymi (ECOCERT, ECO LABEL, NORDIC SWAN, COSMOS, ICEA, itd.). 2 Warto zapoznać się z listą oznaczeń, zwanych „Europejskimi Piktogramami Ostrze- gawczymi” wg GHS ONZ Nie powinniśmy bać się lasu i unikać wakacji w górach ze względu na lęk przed ukąszeniem kleszcza. Natura to nasz sprzymierzeniec i warunek zdrowia. Warto jednak dowiedzieć się czego unikać, by zredukować nie tylko ryzyko ukąszenia, ale przede wszystkim rozwoju choroby, a jest to możliwe! Nie powinniśmy jednak rezygnować z aktywnego trybu życia, joggingu w parku, spacerów z psem po lesie czy grzybobrania. Borelioza? Zadbaj o życiową równowagę Dzięki własnemu doświadczeniu i pracy z chorymi na boreliozę, Da- rin Ingels w książce skupił się także na kwestiach dotyczących ogólne- go dobrostanu pacjenta. Wiele mówi o tym, jak opisywane objawy oraz złe samopoczucie pacjentów zabu- rza ich codzienny rytm dnia, a także obniża jakość życia. Dowodzi to tego, że borelioza to choroba nie tylko cia- ła, ale także i psychiki oraz dotyka nie tylko chorych, ale i ich bliskich, którzy także czują się przytłoczeni. Aby zauważyć poprawę, oprócz wcześniejszych porad, warto także pamiętać o wdrożeniu regularnej aktywności fi zycznej, dbaniu o od- powiednią długość i jakość snu oraz niwelowaniu stresu. Należy tak- że zadbać o równowagę emocjonalną i uzmysłowić sobie, że z cho- robą zmaga się już wiele innych osób na świecie, ale są już sposoby, by ją pokonać. Jednym ze środków, które w tym pomogą jest książ- ka Darina Ingelsa „Borelioza. Jak się chronić, jak rozpoznać i jak radzić sobie z objawami?” stanowiąca idealne koło ratunkowe i drogowskaz dla strudzonych. Sonia Młodzianowska Ukończyła dziennikarstwo i me- dioznawstwo na Uniwersytecie Warszawskim, od 2010 zdoby- wa doświadczenie jako redaktor- ka m.in. serwisów o zdrowiu. Pro- wadzi wywiady skupione na tym, co sprawia, że czujemy się lepiej i zdrowiej. Należy do Stowarzy- szenia Dziennikarze dla Zdrowia. 56 Hipoalergiczni | listopad 2019 www.hipoalergiczni.pl Darin Ingels opracował i przedstawił w książce swój plan na borelio- zę, oparty na 5 krokach. Zapewnia, że mocny organizm czerpie siłę ze zdrowych jelit, dlatego w książce zawarta jest propozycja konkretnej diety, opartej na żywności ekologicznej. Nie bez znaczenia jest rów- nież znajomość chemikaliów i pleśni, które potęgują niepożądane ob- jawy choroby oraz ryzyko za- chorowania. W Polsce sezon na kleszcze trwa zwykle od marca do listopada, a więc wykorzystajmy zimę, by za- poznać się z poradami, jak poznać się z poradami, jak chronić się przed ukąszeniem kleszcza i przed ewentualny- mi, negatywnymi skutkami takiego ukąszenia. Darin Ingels Borelioza. Jak się chronić, jak rozpoznać i jak radzić sobie z objawami Wydawnictwo Znak, cena 39,90 zł f o t . P i x a b a y b y p e x e l s . c o m Ciekawostka BORELIOZA BRZMI JAK WYROK, CHOĆ NIM NIE JEST Darin Ingels Ingels jest cenionym liderem me- dycyny naturalnej z licznymi pu- blikacjami, międzynarodowymi wykładami i 30-letnim doświad- czeniem w dziedzinie opieki zdro- wotnej. Uzyskał stopień Bachelor of Science w dziedzinie techno- logii medycznej na Purdue Uni- versity oraz doktorat z medycyny naturopatycznej na Bastyr Univer- sity w Seattle w stanie Waszyng- ton. Ingels jest licencjonowanym lekarzem naturopatycznym w stanie Connecticut i licencjonowanym lekarzem medycyny naturopatycznej w stanie Kalifornia, prowadzi praktyki w obu stanach. Posiada również certyfi kat Board Integrated w dziedzinie pediatrii wydany przez American Association of Integrati- ve Medicine i jest członkiem American Academy of Environmental Me- dicine. Praktyka Ingelsa koncentruje się na medycynie środowiskowej, ze szczególnym uwzględnieniem boreliozy, autyzmu oraz przewlekłej dysfunkcji immunologicznej, w tym alergii, astmy, nawracających lub utrzymujących się zakażeń oraz innych problemów genetycznych lub nabytych. Stosuje dietę, składniki odżywcze, zioła, homeopatię i im- munoterapię wraz z konwencjonalnymi terapiami medycznymi, aby pomóc swoim pacjentom osiągnąć lepszy stan zdrowia. Więcej informacji na: www.dariningelsnd.com. przeżywa i rozwija się do stadium nimfy. Jak wyjaśnia współautor badań, ekolog Rick Ostfeld, to jest bardzo ważne odkrycie, gdyż już obecnie kleszcze atakują różne gatunki zwierząt hodowlanych oraz reprezen- tantów dzikiej przyrody, co generuje poważny problem dla człowieka. Oposy – spośród gospodarzy – stanowią pułapkę ekologiczną dla kleszczy, koncentrując na swoim ciele dużą liczbę larw, a następnie spożywając je, zanim będą w stanie przeobrazić się w nimfy (tabela poniżej). Ponieważ w środowisku giną gatunki zwierząt, które były gospodar- zami dla kleszczy, to mogą one poszukiwać innych żywicieli. Naukow- cy z Uniwersytetu Syracuse zaobserwowali, że kleszcze szczególnie lubią „zamieszkiwać” oposy, nawet bardziej niż gryzonie: myszy lub wiewiórki. Jednocześnie stwierdzono, iż oposy są niebywale skutecz- nymi „pożeraczami” larw kleszczy. Badania wykazały, że oposy chodząc po lesie i zaroślach stanowią „dom” dla ponad 5500 kleszczy (tygodnio- wo na 1 akr), z czego zjadają ponad 95 , a z pozostałe 199 osobników liczba larw kleszczy na ciele gospodarza liczba 50 843 5686 liczba larw kleszczy, które przetrwały liczba 24,6 145 199 Gospodarz   mysz wiewiórka opos F. Keesing, J. Brunner, S. Duerr, M. Killilea, K. LoGiudice, K. Schmidt, H. Vuong, and R. S. Ostfeld „Hosts as ecological traps for the vector of Lyme disease”, 2009, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2825780/#RSPB20091159C35 procent 49,30 17,20 3,50 Naukowcy zauważyli, że oposy przyciągają, a następnie zabijają tygod- niowo tysiące kleszczy na akr, co czyni je jednymi z naszych najlepszych sojuszników w powstrzymywaniu rozprzestrzeniania się boreliozy. www.hipoalergiczni.pl Hipoalergiczni | listopad 2019 57 JEDZ ZDROWO Algi zamiast mięsa? Są źródłem białka, błonnika, składników mineralnych, substancji odżywczych i leczniczych, a także wyjątkowego smaku. Należą nie tylko do najmniej przetworzonych produktów naturalnych, ale też do najbezpieczniejszej żywności na naszej planecie. W przeciwieństwie do grzybów i dziko rosnących roślin, które często bywają szkodliwe, nie istnieją trujące gatunki glonów. Czy te morskie warzywa będą stanowić dla nas pożywienie przyszłości – i to już tej najbliższej? TEKST: Agnieszka Kaniewska, dietetyk Algi, wodorosty, glony – te różnie nazywane warzywa morskie są jed- nymi z pierwszych form życia na Ziemi. Od wieków stanowią istotny składnik kuchni Dalekiego Wschodu. W Polsce znane są dzięki makro- biotyce. Dietetycy powoli wprowadzają je do jadłospisów ze względu na wysokie walory odżywcze. Warzywa morskie dzieli się w zależności od barwy na zielenice, brunat- nice i krasnorosty. Ich kolor – zielony, brunatny czy czerwony – zależy od nasłonecznienia i głębokości, na której znajdują się pod wodą. Kombu (listownica, „kapusta morska”) Kombu to brunatnica należąca do grupy Laminaria. Możemy ją spotkać w kolorach od ciemnobrązowego do czarnego. Odznacza się szerokim, grubym pędem. Kombu suszy się na wietrze w słońcu, a następnie skła- duje przez 2-3 lata w ciemnym miejscu. Używa się go do wywarów, gotuje razem ze zbożem, kaszami, roślinami strączkowy- mi i warzywami korzeniowymi. Zwiększa przyswajalność białka, po- prawia strawność, jest bogaty w minerały i błonnik. Jest doskonałym dodatkiem do gotowania roślin strączkowych, bo prze- ciwdziała wzdęciom i ułatwia ich trawienie, a także potraw ciężkostrawnych (wymoczony przez pół godziny glon należy uprażyć w piekarniku, po czym zemleć). Można go jeść z ugotowanym ry- żem, pić w herbacie leczniczej. Po ugotowaniu pozostaje twardy. Wakame (undaria pierzasta) Brunatnica podczas gotowania staje się lekko prze- zroczysta i zyskuje piękny, zielony kolor. Najczęściej jest doda- wana do zup, w tym miso – drobno pokrojone wakame można 58 Hipoalergiczni | listopad 2019 www.hipoalergiczni.pl zamiast mięsa? wrzucić do zupy pod koniec gotowania lub gotować od począt- ku przez 15 minut, po czym wyjąć i zużyć np. do sałatki. Jest bo- gate w witaminy i sole mineralne. Zawiera, jak wszystkie glony, al- ginian sodu neutralizujący metale ciężkie w naszym organizmie. Dulse [wym. dals] Palmaria palmata Rośnie w kępach w zimniejszych stre- fach wód Atlantyku i Pacyfi ku. Zbierany jest w letnich miesiącach, ma czerwono– purpurowy kolor. Jego smak jest łagodny, choć pikantny. Dulse najczęściej praży się aż do wysuszenia, rozgniata albo mieli na proszek i posypuje nim sałatki lub zupy. Dulse jest dobrym zamiennikiem soli, doskonałym dodat- kiem do warzyw, zbóż i strączków. Algi czerwone z grupy krasnorostów to żywność funkcjonalna wyjątko- wo bogata w jod, a także mangan aktywizujący układy enzymatyczne. Algi dulse są też bogate w złożone polisacharydy i cukry o długim łań- cuchu. Te dietetyczne glikonutrienty wspomagają układ immunologicz- ny, odżywiają skórę, łagodzą stany zapalne i odtruwają organizm. Algi te zawierają wszystkie minerały potrzebne w diecie, szczególnie jod, żelazo i potas, a ponadto są dobrym źródłem manganu, sodu, wapnia i cynku. Ciekawostka: Już nawet 20 g alg spożywanych dziennie pokrywa 50 zapotrzebowania człowieka na błonnik. W  arty- kule z  2011 r. zatytułowanym „Bioaktywne wodorosty jako funkcjonalne składniki żywności: to potencjał zmniejszenia zachorowań na choroby przewlekłe”1 autorzy stwierdzają, że „wodorosty zawierają również niezrównane bogactwo mine- rałów i pierwiastków śladowych, którym przypisuje się zdol- ności do zatrzymywania nieorganicznych substancji morskich dzięki specyfi ce polisacharydów na powierzchni komórek. Frakcja mineralna niektórych wodorostów stanowi do 36 su- chej masy! Wiele z tych niezbędnych minerałów gromadzi się w wodorostach na znacznie wyższych poziomach niż w żyw- ności kontynentalnej. Na przykład więcej żelaza zawiera 8 g porcji suchych alg niż w 100 g surowego steku z polędwicy.” […] Doniesiono też, że peptydy zawarte w glonach biorą udział w różnych funkcjach biologicznych, takich jak działanie prze- ciwnadciśnieniowe, immunomodulujące, przeciwzakrzepowe, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i  przeciwdrobno- ustrojowe, oprócz właściwości odżywczych. 1 Lordan S, Ross RP, Stanton C. „Marine bioactives as functional food ingredients: poten- tial to reduce the incidence of chronic diseases.” Mar Drugs. 2011;9(6):1056-100. doi: 10.3390/md9061056. Epub 2011 Jun 14. PMID: 21747748; PMCID: PMC3131561. ALGI ZAMIAST MIĘSA? Nori (szkarłatnica, „czerwona sałata morska”) Dziko rosnące nori to krasnorosty należące do rodziny Porfi ria. Można je kupić pocięte na drobne kawałki czy paski albo jako pro- szek do przyprawiania bądź garnirowania. Są uprawiane w przybrzeżnych wodach o umiar- kowanej temperaturze. Nori po zebraniu myje się, sieka, suszy i prasuje w cienkie arkusze, które służą głów- nie do zawijania sushi. Charakteryzuje się dużą zawartością witamin oraz składników mineralnych: wapnia, cynku, jodu, żelaza i sodu. Tak jak inne algi zawiera alginian sodu. Glony jako dodatki do potraw: » » prażone nori proszek z glonów morskich: do zup, sałatek, ryżu i innych zbóż, makaronu, warzyw Proszek z nori i dulse jest najłagodniejszy, z kombu – najmocniejszy w smaku, z wakame – najbardziej słony. W celu uzyskania proszku wa- rzywa morskie praży się ok. 10-15 minut do ściemnienia i skruszenia, a następnie rozciera się w suribachi (moździerzu) na drobny proszek. Warzywa morskie stanowią nieodłączną część makrobiotycznego po- żywienia. Warto włączyć do codziennego jadłospisu niewielką ilość tych pierwotnych roślin – to pokarm gęsty odżywczo, w małej ilości zawiera dużo wartościowych składników. Ważna jest regularność i nie- przekraczanie ilości 5-15 g dziennie. Tradycyjne cywilizacje już dawno odkryły, jak ważną rolę w poży- wieniu odgrywają warzywa morskie i jak bardzo przyczyniają się do sprawności ciała i umysłu. Dieta mieszkańców japońskiej Okinawy znanych ze swej długowieczności zawiera dużo glonów morskich. Sałatka morska z glonów Szczyptę glonów (ok. 10 g) namocz przez 5 min. w głębokiej misce z sokiem z połowy cytryny. Dodaj do „prasowanki”. „Prasowanka” – surówka makrobiotyczna • Kapusta zielona mała 1/4 szt. • Sól morska 1/4 łyżeczki Pokrój kapustę w bardzo cienkie paski i wymieszaj z solą. Ugniataj przez chwilę, aż zacznie puszczać sok. Włóż do naczynia, obciążając dla efektu sprasowania – zostaw na 30-60 min. Odlej powstały sok. Można dodać sok z cytryny lub odrobinę octu ryżowego. www.hipoalergiczni.pl Hipoalergiczni | listopad 2019 59 JEDZ ZDROWO Tu znajdziemy magnez! Magnez jest w wodzie morskiej i oceanicznej, glebach, wodach źródlanych i mineralnych. Problemem jest tylko to, że obecnie mamy wiele nienaturalnej, wysoko przetworzonej żywności ubogiej w magnez. Poczynając od gleb wyjałowionych z magnezu przy uprawach monokulturowych, poprzez zwierzęta żywione sztuczną , ubogą w magnez paszą , po rośliny ubogie w magnez. W zasadzie tylko żywność słonowodna (ryby, ostrygi, glony, algi) pozostaje obecnie pełna magnezu. […] Wchłanianie magnezu jest regulowane na poziomie jelit i zależy od witaminy D3, ale też od witaminy B6 i K2. Z kolei przechodzenie magnezu do komórek jest uzależnione od witaminy B1. Źródło: dr n. med. Mirosław Mastej, Wyluzuj! Magnez na stres, „Hipoalergiczni” nr 6 (9) maj 2016. Dlaczego warto je jeść? • algi zawierają kwasy z grupy omega–3 (EPA i DHA) w formie gotowej do przyswojenia (omega-3 z siemienia lnianego, orzecha włoskiego czy nasion chia, organizm musi sam przekształcić w taka formę jaka jest już gotowa w glonach); • są najbogatszym wśród roślin źródłem białka oraz zawierają komplet aminokwasów egzogennych, czyli tych, które powinniśmy dostarczyć z dietą, bo organizm ich nie wytwarza; • zawierają bardzo dużo jodu – normalizują pracę tarczycy; • dzięki zawartości żelaza są pomocne w anemii; • błonnik w nich zawarty tworzy śluzową osłonkę na ścianach jelit, co ogranicza wchłanianie tłuszczów i cukrów, pomaga w ten sposób normalizować poziom glukozy we krwi i obniżać poziom cholesterolu; • posiadają działanie antyoksydacyjne dzięki zawartości wit. A, E, C, karotenoidów i fl awonoidów; • sprawiają, że chudniemy, a to dzięki procesom metabolicznym, które są aktywowane przez fukoksantynę; • pozwalają szybko budować mięśnie i regenerować się po treningu – zalecane dla osób aktywnych. Spaghetti z glonów Na surowo: namocz glony przez 30 min. w osolonej wodzie. Osusz, dodaj do potrawy. Gotowane: gotuj z innymi zielonymi warzywami lub na parze przez 20-30 min. Smażone: sparz gorącą wodą, następnie usmaż jak kawałki kalmarów w cieście. Podaj z cytryną. 60 Hipoalergiczni | listopad 2019 www.hipoalergiczni.pl ALGI ZAMIAST MIĘSA? CLEARSPRING Chipsy z alg morskich naturalne Seaveg bezglutenowe (5g) - BIO, cena 6,49 zł ALGAMAR Algi suszone wakame (50g) - BIO, cena 31,99 zł ALGAMAR Algi suszone kombu (50g) - BIO, cena 24,99 zł ALGAMAR Algi suszone mix sałatkowy (100g) - BIO, cena 63,99 zł Powyższe algi i inne produkty makrobiotyczne znajdziesz na: organic24.pl oraz w sieci Organic Farma Zdrowia „Pokarm ma ciału dać siłę, a nie odbierać” Autorem tych słów był Georg Oshawa, japoński fi lozof, który w la- tach 30. XX wieku był pierwszym propagatorem zasad „wielkiego ży- cia”, czyli makrobiotyki (makros po grecku znaczy „długi”, „wielki”, bios zaś oznacza „życie”). W swojej pracy „Dialektyczne zastosowanie za- sad odżywiania w rozwiązywaniu problemu pokoju na świecie” wy- rażał swój brak zgody na zaburzenie równowagi ekologicznej w przy- rodzie i podkreślił, jak ważne jest holistyczne traktowanie człowieka razem ze środowiskiem. Dzisiaj makrobiotyka oznacza naturalny sposób życia oraz proste, na- turalne odżywianie, zapewniające optymalne zdrowie i długowiecz- ność. Nie trzeba liczyć kalorii, odważać składników i mierzyć zawarto- ści witamin czy mikroelementów. Wytyczne opierają się na zasadach zrównoważenia i umiarkowania, harmonii i różnorodności, co odpo- wiada sposobowi wytwarzania produktu ekologicznego. Oprócz dobrej jakości nieskażonych chemicznie ziaren i zbóż oraz rozmaitych warzyw, makrobiotyka zaleca: Fragment listy produktów zalecanych w intensywnym programie zdrowotnym „Roś linny paradoks” • Algi • Oleje, m.in. z alg, orzechów włoskich, kokosowy, oliwa z oliwek • Orzechy, nasiona i pestki (1⁄2 szklanki dziennie) • Oliwki • Ocet • Zioła i przyprawy • Mą ka z migdałów, kasztanów, słodkich ziemniaków, cibory, maranty trzcinowatej *Pełna lista zalecanych produktów spożywczych dostępna w książce dr Stevena R. Gundry’ego „Roślinne kłamstwo”, wyd. Vivante, dostępna na Empik.com. 1. Zupy – 1 do 2 porcji w ciągu dnia, ugotowane ze świeżych skład- ników: ze słodkich warzyw, nasion strączkowych, zbożowe, z do- datkiem glonu wakame, łagodnie doprawione pastą miso albo sosem sojowym. 2. Nasiona roślin strączkowych – w postaci gotowanej (soczewica, cie- cierzyca, fasola azuki i czarna) i fermentowanej (natto, tofu, tempeh). 3. Algi morskie – stanowią tradycyjny element diety wielu ludzi na całym świecie. Są cennym dodatkiem do posiłków bogatym w sole mineralne i białko. Ważne, aby wszystkie algi, które spożywamy, były oznaczone listkiem BIO, gdyż wodorosty zbierane w regionach skażonych pierwiastkami promieniotwórczymi, zamiast pomóc, mogą nam mocno zaszkodzić. Tak więc dla zagwarantowania sobie prawdziwej żywności funkcjo- nalnej, wybierajmy warianty z certyfi kowanych źródeł organicznych. A gnieszka Kaniewska Doradca dietetyczny, ekspert ds. zdrowe- go odżywiania Organic Farma Zdrowia. Absolwentka Akademii Medycznej w Po- znaniu oraz SGGW w Warszawie. Należy do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Stowarzy- szenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im. Mieczysława Górnego działającego przy SGGW w Warszawie. www.hipoalergiczni.pl Hipoalergiczni | listopad 2019 61
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

HIPOALERGICZNI. Listopad Nr 20 (23) 2019
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: