Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00301 006118 15941974 na godz. na dobę w sumie
Potrawy mączne. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Potrawy mączne. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: Liczba stron: 36
Wydawca: Literat Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-572-4 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> kulinaria
Porównaj ceny (książka, ebook (-10%), audiobook).

Przedstawiamy państwu ciekawe przepisy na potrawy mączne, które mogą być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i ciekawym dodatkiem do dania głównego obiadu lub kolacji. Zamieszczamy wskazówki, jak krok po kroku przygotować pyszne pierogi, kluski, kopytka, pyzy, knedle, naleśniki, krokiety, placki, paszteciki, różne rodzaje pieczywa oraz ciasta. Na pewno znajdą tu coś dla siebie i miłośnicy mięsa, i wegetarianie. Mamy nadzieję, że nasze propozycje zachęcą państwa do dalszych eksperymentów kulinarnych. Przykładowe przepisy: placki pszenno-kukurydziane, pierogi gryczane z twarogiem, sękacz domowy, kulebiak, bliny, kluski leniwe, makaron razowy, chleb swojski. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Surówki i sałatki, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.

Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:

ROGALIKI 8 os. 1,5 h 1 kg mąki pszennej 30 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki masła do smarowa- nia twarda marmolada 1/2 łyżeczki soli polewa czekoladowa do de- koracji Drożdże ucieramy z 3 łyżkami letniej wody, czubatą łyż­ ką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło, resztę cukru i sól rozpuszczamy w gorącym mle­ ku. Gdy mleko wystygnie, mieszamy je z mąką, ubity­ mi (trzepaczką) jajkami oraz wyrośniętym zaczynem z drożdży. Zagniatamy, aż ciasto będzie lśniące i gładkie (ok. 10 min). Następnie przekładamy je do miski wysma­ rowanej masłem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy cia­ sto podwoi objętość, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na 7 części. Każdą z nich rozwałkowu­ jemy na krążek o średnicy ok. 30 cm i kroimy na trójką­ ty (8). Na każdym trójkącie umieszczamy kawałek twar­ dej marmolady. Trójkąty zwijamy od podstawy. Formu­ jemy rogaliki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180ºC przez 15­20 min. Przestudzone rogaliki polewamy rozpuszczoną czekoladą lub gotową polewą. JABŁKA W CIEŚCIE 4 os. 40 min 350 g mąki pszennej 4 kwaśne jabłka 3 jajka 80 g oleju arachidowego olej do smażenia sól cukier puder bita śmietana Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Jaja ubijamy widelcem i mieszamy z mąką. Powoli wle­ wamy olej arachidowy, a następnie tyle wody, aby uzy­ skać ciasto tak gęste jak śmietana. Dodajemy szczyptę soli. Do głębokiej patelni wlewamy olej i podgrzewamy go. W kawałki jabłek wbijamy widelec, zanurzamy je w cieście i kładziemy na rozgrzanym oleju. Po chwili od­ wracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 2 min. Po tym czasie zdejmujemy z patelni i układamy na bibule, aby nadmiar tłuszczu wsiąkł. Możemy je podawać z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem. PLACKI DROŻDŻOWE 6 os. 1 h 750 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 20 g drożdży 2 łyżki cukru olej do smażenia sól dżem 24 Pokruszone i roztarte z ciepłym mlekiem drożdże dodaje­ my do mąki. Następnie dodajemy do niej jajka i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy na patelnię placki i smażymy z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru. Podajemy z dżemem. RACUCHY 3 os. 1,5 h 250 g mąki pszennej 150 g mąki kukurydzianej 20 g drożdży 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 płaska łyżka cukru olej sól Mąkę pszenną i kukurydzianą wsypujemy do garnka i do­ kładnie mieszamy. Dodajemy drożdże wymieszane z łyż­ ką ciepłego mleka, roztrzepane jajko z cukrem, mleko, sól i łyżkę oleju. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia (po­ winno podwoić swoją objętość). Wyrośniętego ciasta nie mieszamy! Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy kolejne porcje ciasta i smażymy je z obu stron. FAWORKI 8 os. 1,5 h 500 g mąki pszennej 8 żółtek 50 g masła 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki spirytusu 150 g cukru pudru do posy- pania 600 g smalcu do smażenia szczypta soli cukier puder Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy żółtka, odro­ binę soli i wlewamy spirytus. Składniki mieszamy, a potem szybko zagniatamy ścisłe ciasto. Gdy zacznie odstawać od miski, przekładamy je na stolnicę posypa­ ną mąką. Miejsce przy miejscu uderzamy je wałkiem. Rozpłaszczającą się kulę zwijamy lub składamy i znów uderzamy. Czynność powtarzamy, aż w środku zaczną powstawać pęcherze powietrza (ok. 15­25 min). Dzięki temu faworki będą kruche. Następnie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odsta­ wiamy na 1 godz. w chłodne miejsce (8­10ºC). Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą cienko roz­ wałkowujemy. Placki kroimy na paski grubości 3 cm i długości 10 cm. W środku każdego prostokąta robimy nacięcie (ok. 4 cm) i przekładamy przez nie jeden koniec paska. Tak formujemy wszystkie faworki i układamy je na ściereczce. Rozgrzewamy w rondlu smalec. Faworki wkładamy partiami (po kilka) do rondla, żeby swobod­ nie pływały. Po chwili odwracamy je. Gdy będą złote z obu stron, wyjmujemy je. Gdy przestygną, posypuje­ my cukrem pudrem. Pamiętajmy o tym, że ciasto na naleśniki oraz babkę drożdżową należy długo mieszać, natomiast ciasto kruche wyrabiamy dość krótko. Do wypieku pie­ czywa lepsza jest mąka starsza i bardzo dobrej jakości – z dużą zawartością białka. Do ciasta pierogowego i kluskowego nie należy stosować mąki grubo­ ziarnistej, gdyż ciasto będzie zbite. 26
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Potrawy mączne. Kuchnia polska. Poradnik
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: