Praktyczny poradnik kulinarny zawierający wskazówki dotyczące gotowania na parze (zasady gotowania na parze, opis sprzętu, stosowanie przypraw i ziół), zasad zdrowego odżywiania w dolegliwościach układu pokarmowego, a także ciekawe pomysły na zdrowe i szybkie obiady, kolacje czy desery.
Znajdź podobne książki
Ostatnio czytane w tej kategorii
Darmowy fragment publikacji:
14. FLĄDRA W ZIOŁACH
25 min
Składniki
dla 2 osób
(cid:1) 2 filety z flądry lub
innej ryby morskiej
(cid:1) szpinak w liściach
(cid:1) sok z cytryny
(cid:1) 1 łyżka suszonego ty-
(cid:1) 1 łyżka suszonego
mianku
oregano
(cid:1) 1 łyżka suszonej ba-
zylii
(cid:1) pieprz ziołowy
(cid:1) sól
Wykonanie
1. Filety z flądry myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem ziołowym, ty-
miankiem, oregano oraz bazylią. Mocno skrapiamy sokiem z cytryny
i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.
2. Po tym czasie zagotowujemy wodę w garnku (około 3 cm), umieszczamy na
nim sito (lub koszyk), w które wykładamy liśćmi szpinaku. Na nich układamy
filety rybne i gotujemy na parze przez 10 minut.
3. Po ugotowaniu liście szpinaku drobno siekamy i doprawiamy solą oraz piep-
rzem ziołowym.
4. Flądrę podajemy z ziemniakami oraz szpinakiem.
25
15. KURCZAK W PŁATKACH MIGDAŁOWYCH
45 min
Składniki
dla 2 osób
(cid:1) 2 udka z kurczaka
(cid:1) 5-6 łyżek płatków
migdałowych
(cid:1) oliwa z oliwek
(cid:1) pieprz ziołowy
(cid:1) sól
Wykonanie
1. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Na-
stępnie umieszczamy je na około 3 godziny w lodówce.
2. Płatki migdałowe zrumieniamy na gorącej patelni bez tłuszczu. Smażymy je
przez kilka minut, ciągle mieszając drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do
dna i nie spaliły się.
3. W garnku zagotowujemy wodę (2-3 cm) i nakładamy sito lub koszyk do go-
towania na parze.
4. Mięso maczamy w oliwie z oliwek i obtaczamy w płatkach migdałowych, po
czym układamy je na sicie lub koszyku i gotujemy na parze przez około
35 minut.
5. Gotowe udka możemy podawać z warzywami i ryżem.
26
16. INDYK Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM
50 min
Składniki
dla 2 osób
(cid:1) 2 filety z piersi indyka
(cid:1) 200 ml zielonego
groszku
(cid:1) 2 marchewki
(cid:1) oliwa z oliwek
(cid:1) pieprz ziołowy
(cid:1) sól
Wykonanie
1. Filety z piersi indyka myjemy, osuszamy, nacieramy solą oraz pieprzem
i smarujemy oliwą z oliwek. Następnie umieszczamy je na około 3 godziny
w lodówce.
2. Po tym czasie filety dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze przez
około 30 minut.
3. Groszek rozmrażamy (jeśli był mrożony) lub odsączamy z zalewy.
4. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
5. Na osobnym sicie umieszczamy marchewkę i gotujemy na parze przez około
10 minut, następnie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
6. Ugotowane warzywa doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ziołowym
i podajemy z mięsem.
7. Posiłek możemy uzupełnić ryżem lub ziemniakami.
27
17. WIEPRZOWINA Z KALAFIOREM
40 min
Składniki
dla 2 osób
(cid:1) 2 filety wieprzowe
(cid:1) kalafior
(cid:1) 1/2 łyżeczki masła
(cid:1) 1/2 łyżki mąki pszennej
(cid:1) około 100 ml mleka
(cid:1) oliwa z oliwek
(cid:1) pieprz ziołowy
(cid:1) sól
(cid:1) folia aluminiowa
Wykonanie
1. Filety mięsne rozbijamy tłuczkiem do mięsa, nacieramy solą oraz pieprzem,
smarujemy oliwą z oliwek i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
2. W tym czasie myjemy i oczyszczamy kalafior oraz dzielimy go na małe
różyczki.
3. W garnku zagotowujemy wodę (2-3 cm), nakładamy sito lub koszyk i ukła-
damy na nim filety wieprzowe zawinięte w folię aluminiową. Gotujemy na
parze przez 20 minut, a następnie dokładamy kalafior i gotujemy jeszcze
5-10 minut.
4. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło, a gdy się rozpuści, stop-
niowo dodajemy mąkę pszenną i intensywnie mieszamy. Następnie powoli,
ciągle mieszając, dodajemy mleko, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
5. Mięso podajemy z kalafiorem polanym sosem.
28
Pobierz darmowy fragment (pdf)
Gdzie kupić całą publikację:
Aktualnie brak ofert nabycia tej publikacji drogą kupna...
Opinie na temat publikacji:
Inne popularne pozycje z tej kategorii:
Czytaj również:
Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką :