Darmowy fragment publikacji:
Susan Marque
NATURALNE
WODY
OWOCOWE
Jak prawidłowo wykonać energetyczne,
oczyszczające i antyoksydacyjne izotoniki
Redakcja: Natalia Paszko
Skład: Emilia Dajnowicz
Projekt okładki: Emilia Dajnowicz
Tłumaczenie: Anna Polaków
Korekta: Ewa Korsak
Wydanie I
BIAŁYSTOK 2019
ISBN 978-83-8168-225-5
Tytuł oryginału: Fruit Infused Water. 98 Delicious Recipes for Your Fruit Infuser Water Pitcher
Copyright © 2015 by Rockridge Press, Berkeley, California
© Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2018
All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana
ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych,
kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich.
Książka ta zawiera porady i informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jed-
nak zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne lub
wiesz o nich, powinieneś skonsultować się z lekarzem, zanim rozpoczniesz jakikolwiek program
poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej
książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji. Wydawca ani autor nie ponoszą żadnej
odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia mogące wystąpić w wyniku stosowania
zaprezentowanych w książce metod.
Ilustracje:
okładka i strona: 3 - © JeniFoto; strony: 1, 5, 7-9, 14-15, 26-27, 37, 49, 54-55, 58, 72, 86, 100,
114, 128, 142, 156, 170, 184, 196 - © flas100; strony: 9, 60, 62, 64, 67-69, 74-78, 80, 83,
88-89, 91, 93-94, 96, 103-107, 109, 111, 116, 118, 120-121, 124-125, 131, 133, 137, 139,
147-149, 158, 160-161, 163-164, 166-167, 172, 174-181, 187-188, 190, 192-193, 198-199,
204, 206-207 - © arbuzu; strony: 2, 70-71, 98-99, 182-183 - © anaumenko; strona: 6 - ©
room76photography; strony: 10, 37 - © urban_light; strona: 13 - © mreco99; strony: 16-17 - ©
korovin; strona: 18 - © valphoto; strona: 26 - © Irochka; strony: 28-29, 84-85, 216 © sarsmis;
strony: 30, 208 © Zamurovic; strony: 42-43 © EdZbarzhyvetsky; strona: 44 - © studioM; strona:
49 - © AGorohov; strony: 56-57 - © TKphotography; strony: 112-113 - © utima; strony: 126-
127 - © a.petrych@gmail.com; strony: 140-141 - © odua; strony: 154-155 - © klenova; strony:
168-169 - © Shutter_M; strony: 194-195 - © unixx.0.gmail.com; strona: 210 - © belchonock
15-762 Białystok
ul. Antoniuk Fabr. 55/24
85 662 92 67 – redakcja
85 654 78 06 – sekretariat
85 653 13 03 – dział handlowy – hurt
85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal
strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl
Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl
PRINTED IN POLAND
Dla Mamy i Taty
SPIS TREŚCI
Wprowadzenie ........................................................................... 11
CZĘŚĆ PIERWSZA
SZTUKA ZAPRAWIANIA WODY OWOCAMI
ROZDZIAŁ 1 Piękno wody ...................................................... 17
ROZDZIAŁ 2 Naturalne smaki ............................................... 29
ROZDZIAŁ 3 Samodzielne wykonywanie owocowych
napojów ............................................................ 43
CZĘŚĆ DRUGA
PRZEPISY
ROZDZIAŁ 4 Napoje jednoskładnikowe ............................... 57
ROZDZIAŁ 5 Napoje o właściwościach odświeżających ...... 71
ROZDZIAŁ 6 Napoje o właściwościach oczyszczających .... 85
ROZDZIAŁ 7 Wody o właściwościach antyoksydacyjnych .. 99
ROZDZIAŁ 8 Napoje bogate w witaminy .............................. 113
ROZDZIAŁ 9 Napoje o właściwościach energetyzujących ... 127
ROZDZIAŁ 10 Napoje ziołowe ............................................... 141
ROZDZIAŁ 11 Innowacyjne kombinacje smakowe ................ 155
ROZDZIAŁ 12 Napoje musujące ............................................. 169
ROZDZIAŁ 13 Fantazyjne napoje inspirowane
słodyczami ...................................................... 183
ROZDZIAŁ 14 Owocowe przekąski ....................................... 195
Podziękowania ............................................................................ 209
Źródła ......................................................................................... 211
Załącznik A: Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka ............ 217
Załącznik B: Przeliczniki miar ................................................. 219
Jak korzystać z tej książki
Woda zaprawiana owocami została zaprojektowana tak, by
zapewnić szybkie i łatwe wprowadzenie do jej samodzielnego
przygotowywania. Na stronach tej książki poznasz podstawy za-
prawiania i korzyści, jakie może ono przynieść twojemu ciału.
Na stronach 31–40 dowiesz się, które SKŁADNIKI są zaleca-
ne oraz te, które nie przynoszą efektów.
Strony 23–25 zawierają zalecenia dotyczące rodzaju WODY
używanej do zaprawiania.
Jeśli CHCESZ ZACZĄĆ OD RAZU, w rozdziale 3 „Samo-
dzielne wykonywanie owocowych napojów” na stronach 47–50,
znajdziesz proste instrukcje.
Gdy nauczysz się korzystania ze swojego URZĄDZENIA DO
ZAPRAWIANIA WODY, będziesz gotów, by przejść do rozdziału
4, „Napoje jednoskładnikowe”, na stronach 59–69.
By przejrzeć przepisy na WODĘ ZAPRAWIONĄ OWOCA-
MI, przejdź do rozdziałów od 5 do 11.
Jeśli szukasz rekomendacji dotyczącej zakupu urządzenia do
zaprawiania wody, sprawdź sekcję ŹRÓDŁA na stronach 211–215.
WPROWADZENIE
W oda smakowa istnieje prawdopodobnie tak długo jak
sam człowiek, biorąc pod uwagę, że zanim trafiła do
miseczek, znajdowała się wewnątrz naczynia natural-
nego pochodzenia, absorbując tym samym nutę kokosa lub tykwy.
Wrzucenie plastra cytryny do szklanki, przed dolaniem lodowatej
wody podczas oczekiwania w restauracji, było uważane za eleganc-
kie i było po prostu praktyczne w krajach, w których cytryna może
zdezynfekować wodę. Ostatecznie uzdrowiska zdały sobie sprawę
z tego, jak orzeźwiające są napoje ze wsadem z owoców i jak szczę-
śliwi są klienci, którzy je piją. Teraz w domu możesz zrobić własne
owocowe kompozycje, które śmiało mogą rywalizować z twoimi
ulubionymi napojami.
Każdy z przepisów w tej książce jest swoistym przewodnikiem,
dzięki któremu zaczniesz tworzyć własne, proste i smaczne napoje
owocowe. Zapraszam do kreatywności w mieszaniu i dopasowy-
waniu elementów jednej receptury do drugiej. W końcu liczy się
swój smak. Zaprawianie to świetny sposób, by uzyskać dodatkowe
WPROWADZENIE / 11
korzyści z picia wody. Pomogło one wielu ludziom zwiększyć spo-
życie H2O, poprawiając tym samym poziom energii w organizmie,
rozjaśniając skórę i łagodząc drobne dolegliwości, takie jak bóle
głowy i inne.
Spróbuj nowego owocu lub kombinacji smaków i ciesz się wy-
korzystaniem nowych składników do swoich napojów. Skorzystaj
z lokalnej giełdy rolnej i porozmawiaj z rolnikami. Często znaj-
dziesz wśród nich takich, którzy uprawiają ziemię ekologicznie,
a ich metody wykraczają poza standardy określone przez Agencję
ds. Żywności i Leków (FDA) dla rolnictwa ekologicznego, ale z tego
czy innego powodu nie otrzymali jeszcze certyfikatów. Używanie
najświeższych i najzdrowszych składników to najlepszy sposób
na pełne wykorzystanie dobrodziejstw płynących z zaprawionej
owocami wody. Jeśli ciekawi cię, jak smakuje taka woda lub jakich
korzyści zdrowotnych może ci dostarczyć, ta książka jest idealnym
punktem wyjściowym. Zacznij lekturę, by dowiedzieć się, jak włą-
czyć wodę z owocami do swojej diety.
12 / NATURALNE WODY OWOCOWE
Część pierwsza
SZTUKA
ZAPRAWIANIA
WODY OWOCAMI
Rozdział
1
P
I
Ę
K
N
O
W
O
D
Y
PIĘKNO WODY / 17
Podstawa życia
O koło 70 planety, na której żyjemy, jest pokryta wodą,
a każdy organizm składa się z niej w około 60–70 . Za-
chowanie zdrowia oznacza pozostanie nawodnionym.
Woda jest przeważającym składnikiem niemal każdej części twoje-
go ciała i chociaż powietrze jest nieco ważniejsze dla podtrzymania
życia, to bez wody również nie przetrwasz zbyt długo. Wiesz już,
że im jest cieplej, tym bardziej się pocisz i tym więcej wody po-
trzebujesz, by być nawodnionym. Pocenie się jest sposobem ochła-
dzania organizmu. Gdy robi się gorąco – eliminuje, nadmiar ciepła
i reguluje temperaturę ciała.
Może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale woda jest również
potrzebna do prawidłowego trawienia. Mówi się, że trawienie jest
„kluczem do naszego zdrowia”, a bez wystarczającej ilości wody
zarówno absorpcja, jak i eliminacja toksyn będą mniej efektywne.
Ważnym jest, by dostarczać organizmowi wystarczającej ilości
wody przed i między posiłkami oraz podczas ćwiczeń, aby zapew-
nić płynne funkcjonowanie Twojego ciała. Woda* pomaga również
nawilżać stawy i przenosi składniki odżywcze do komórek, z któ-
* Jak woda może oddziaływać na poprawę zdrowia, a nawet zwalczać dolegliwości moż-
na przekonać się z książki „Lecznicza woda”, której autorką jest dr Dina Aschbach.
Publikacja jest dostępna w sklepie www.vitalni24.pl (przyp. wyd. pol.).
PIĘKNO WODY / 19
rych usuwa odpady i pomaga utrzymać uczucie witalności, świeży
oraz wypoczęty wygląd. Dostarczenie odpowiedniej ilości wody
jest jednym z najważniejszych działań, które winniśmy podjąć, aby
utrzymać nasz organizm w dobrym stanie.
Napoje dostarczają największej ilości wody, jaką dana osoba
spożywa w ciągu jednego dnia – około 80 całkowitego spożycia.
Jedzenie zabezpiecza około 20 dziennego zapotrzebowania na
wodę; liczba ta jest nieco wyższa, gdy spożywa się głównie warzywa,
owoce i produkty pełnoziarniste (takie, które gotuje się w wodzie)
jako podstawę diety. Dieta oparta na przetworzonej żywności po-
woduje, że organizm potrzebuje jeszcze więcej wody, by ponownie
uwodnić cząstki mąki celem strawienia i absorpcji istotnych skład-
ników odżywczych. Brak wystarczającej ilości wody w organizmie
może spowolnić funkcje metaboliczne, przez co odpady i tłusz-
cze nie zostaną odpowiednio usunięte. Jest to jedna z przyczyn,
dla której ludzie gaszący pragnienie napojami bezalkoholowymi
i słodzonymi, nie pijąc przy tym wystarczającej ilości wody, często
zmagają się z eliminacją tłuszczu.
Woda jest przydatna w utrzymaniu idealnej wagi ciała. Łatwo
jest pomylić głód z pragnieniem – często myślisz, że jesteś głodny,
kiedy tak naprawdę chcesz pić. Przyjmowanie odpowiedniej ilości
wody może pomóc zmniejszyć ilość konsumowanej żywności, co
zazwyczaj prowadzi do szczuplejszej, zdrowszej sylwetki, zwłasz-
cza przy ogólnej, zdrowej diecie.
Jednym z powodów, podawanych przez wiele osób, niespożywa-
nia wystarczającej ilości wody, jest to, że nie ma ona swojego natu-
ralnego smaku. Jeśli nie smakuje dobrze, trudno jest jej pić tyle, ile
potrzebuje twoje ciało. Woda działa jak system dystrybucji – wpro-
wadzanie do organizmu substancji chemicznych i zanieczyszczeń
w postaci słodkich napojów, wymaga od ciężko pracujących orga-
nów odfiltrowywania tego, czego organizm nie może użyć. Jeśli
20 / NATURALNE WODY OWOCOWE
naprawdę chcesz zadbać o swoje ciało, powinieneś dostarczać mu
jedynie takich substancji, które będą wspierały jego zdrowe funk-
cjonowanie, a nie dodatkowo je obciążały. Kiedy zadbasz o nie pijąc
wystarczającą ilość wody, zobaczysz więcej pożądanych, dodatko-
wych korzyści, takich jak czysta skóra, płaski brzuch, dużo energii
witalnej, większa wytrzymałość, siła i wiele innych. Woda często
jest pomijana jako składnik odżywczy, ale jest jednym z najważniej-
szych dostępnych składników.
Lepsza niż napoje gazowane
Od „Sugar Blues” do „Fat Chance” napisano mnóstwo ksią-
żek przedstawiających niebezpieczeństwa związane z cukrem.
Przetworzony biały lub brązowy cukier występuje w różnych
formach, pod wieloma nazwami, ale wszystkie one uzależniają
do tego stopnia, że naukowcy udowodnili, iż jego wpływ na or-
ganizm nie różni się zbytnio od tego, który ma kokaina czy inne,
silnie uzależniające substancje. Biorąc to pod uwagę, łatwo można
wywnioskować, że cukier jest jednym z czynników przyczynia-
jących się do wielu współczesnych dolegliwości. Cukrzyca, cho-
roby serca, zespół metaboliczny i przyrost masy ciała związane są
z nadmiernym spożyciem cukru. W amerykańskiej diecie cukry
dodane* pochodzą z wielu źródeł; słodycze stanowią jedynie 6,1
wspomnianych cukrów, podczas gdy napoje gazowane stanowią aż
* Cukry dodane – wszystkie mono- i disacharydy dodane przez producentów żywno-
ści zgodnie z recepturą w procesie produkcyjnym. Dotyczy to również stosowania jako
surowca produktów naturalnie zawierających w/w cukry, jak np. miód. Do monosa-
charydów zaliczamy: glukozę – cukier gronowy, galaktozę, fruktozę, arabinozę. Do
disacharydów zaliczamy: sacharozę – cukier biały, maltozę i laktozę – cukier mleczny
(przyp. tłum.).
PIĘKNO WODY / 21
35,7 . Cukier dodaje się także do naturalnie słodkich pokarmów,
takich jak soki owocowe, oraz innych napoi, co sprawia, że stają się
one obciążeniem dla organizmu, a nie źródłem paliwa.
Woda jest substancją, która pozwala organizmowi wchłonąć
i wykorzystać składniki odżywcze, których potrzebuje. Poma-
ga zachować jasny stan umysłu, dzięki czemu możesz się skupić
i produktywnie pracować. Spożywanie napoi z cukrem przynosi
odwrotny skutek i może spowodować otyłość. Kiedy jesz cukier,
twoje ciało uwalnia hormon zwany insuliną, który przetwarza go
z twojej krwi do produkcji energii; nadmiar jest magazynowany
w postaci tłuszczu. Im więcej spożywanego cukru, tym wyższy
poziom insuliny, co prowadzi do zwiększonego magazynowania
tłuszczu. Oprócz tego, wyższe poziomy insuliny zaburzają działa-
nie hormonu leptyny, która jest odpowiedzialna za sygnalizowanie
mózgowi, że jesteś najedzony i powinieneś już przestać konsumo-
wać. Jeśli leptyna nie dostarczy tej wiadomości do mózgu, najpraw-
dopodobniej nadal będziesz spożywał te rzeczy, które powodują
wzrost poziomu insuliny.
Internet pełen jest historii ludzi, którzy po zarzuceniu picia
słodkich napojów gazowanych stracili 10, 15 a nawet 25 funtów*
w ciągu zaledwie kilku miesięcy. Wielu odkryło, że przejście z na-
pojów gazowanych na wodę pomogło im pozbyć się zbędnych
kilogramów w zdrowym tempie, tj. od jednego do dwóch funtów
na tydzień. Liczni z nich doświadczyli również zaskakujących
skutków ubocznych – po zaledwie dwóch tygodniach woda zaczę-
ła smakować lepiej niż słodkie napoje. Film dokumentalny Fed Up
z 2014 roku stworzył dziesięciodniowe wyzwanie, aby pomóc lu-
dziom całkowicie zrezygnować z rafinowanego cukru, włączając
w to rezygnację z koktajli i soków przez 10 dni. (Woda owocowa
* Funt – około 0,4536 kg (przyp. tłum.).
22 / NATURALNE WODY OWOCOWE
z małą zawartością fruktozy jest dopuszczalna). Twórcy dokumen-
tu stwierdzają, że akceptując wyzwanie powinieneś poczuć się le-
piej w ciągu już jednego do dwóch dni, a łaknienie cukru powinno
opuścić cię w ciągu trzech tygodni.
Gdy woda smakuje świetnie, łatwiej jest pić jej więcej, pozostać
nawodnionym i cieszyć się nagrodą, którą jest zdrowe, optymal-
nie funkcjonujące ciało. Jedną z najlepszych rzeczy dotyczących
zaprawiania wody owocami jest to, że zapewnia ona wówczas
dodatkowe korzyści odżywcze przy bardzo małej zawartości cu-
kru. Co ważniejsze, picie takiej wody jest znacznie przyjemniej-
sze niż zwykłej, więc większość ludzi uważa, że dzięki temu będą
spożywać więcej. Woda owocowa jest nieskończenie różnorodna,
co w efekcie może być tańsze niż podtrzymywanie nawyku picia
słodkich napojów. Jeśli wytrwasz przez pierwsze trzy tygodnie
zmiany, przejście na wodę z dowolnego rodzaju słodkiego napoju
stanie się łatwe i satysfakcjonujące. Twoje smaki się zmienią i wy-
ostrzą, dzięki czemu wody zaprawiane owocami staną się słodsze,
niż wydawały się na początku. Korzystając z dobrodziejstw zapra-
wiania wody owocami, które sprawia, że staje się ona świetna do
picia, dodatkowo przekonasz się, iż uzyskane bonusy zdrowotne
są najsłodszym z nich.
Wiele rodzajów wody
Oczyszczona woda jest często filtrowana celem usunięcia z niej
chloru, fluoru i innych chemikaliów znajdujących się w miejskiej
wodzie pitnej, koniecznych by była ona bezpieczna do spożycia.
Używanie powyższych chemikaliów jest obowiązkowe i ma chronić
ludzi przed szkodliwymi bakteriami, a także zapobiegać psuciu się
zębów. Woda ze studni często jest naturalnie filtrowana i zazwy-
PIĘKNO WODY / 23
Pobierz darmowy fragment (pdf)