Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00719 007232 18449236 na godz. na dobę w sumie
Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku. Proste przepisy, ćwiczenia, oczyszczanie umysłu w oparciu o badania naukowe - ebook/epub
Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku. Proste przepisy, ćwiczenia, oczyszczanie umysłu w oparciu o badania naukowe - ebook/epub
Autor: Liczba stron: 564
Wydawca: Vital Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-8168-403-3 Data wydania:
Lektor:
Kategoria: ebooki >> poradniki >> zdrowie
Porównaj ceny (książka, ebook, audiobook).
Ta znakomita książka dostarcza wiele przepisów, porad zdrowotnych, wskazówek od lekarzy i ekspertów. Daje nową perspektywę, którą możesz łatwo wprowadzić w życie, aby wspomóc zapobieganie i leczenie nowotworów, a także radzić sobie z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi leczenia. Autorka opisuje najnowsze odkrycia naukowe dotyczące roli określonych składników odżywczych, pozwalających na stworzenie w organizmie nieprzyjaznego środowiska dla rozwoju raka. Jest to niezwykle istotna książka ze względu na to, jak kiepskiej jakości jest większość żywności, którymi wielu ludzi żywi się na co dzień. To nowy lek na miarę XXI wieku. Pokonaj raka bezpiecznie, skutecznie i zdrowo.
Znajdź podobne książki Ostatnio czytane w tej kategorii

Darmowy fragment publikacji:



Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej...
Czytaj dalej... Liana Werner-Gray Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku , Proste przepisy, cwiczenia, oczyszczanie umysłu w oparciu o badania naukowe Słuchaj radia Hay House na www.hayhouseradio.com Redakcja: Irena Kloskowska Skład: Anetta Piechowska Projekt okładki: Anetta Piechowska Tłumaczenie: Anna Lewicka Wydanie I BIAŁYSTOK 2020 ISBN 978-83-8168-403-3 Tytuł oryginału: CANCER-FREE WITH FOOD Copyright © 2019 by Liana Werner-Gray Originally published in 2019 by Hay House Inc. © Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2019 All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form. Wszelkie prawa zastrzeżone. Bez uprzedniej pisemnej zgody wydawcy żadna część tej książki nie może być powielana w  jakimkolwiek procesie mechanicznym, fotograficznym lub elektronicznym ani w formie nagrania fonograficznego. Nie może też być przechowywana w systemie wyszukiwania, przesyłana lub w inny sposób kopiowana do użytku publicznego lub prywatnego – w inny sposób niż „dozwolony użytek” obejmujący krótkie cytaty zawarte w artykułach i recenzjach. Książka ta zawiera porady i  informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jednak zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u  siebie problemy zdrowotne lub wiesz o  nich, powinieneś skonsultować się z  lekarzem, zanim rozpoczniesz jakikolwiek program poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji. Wydawca ani autor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia, mogące wystąpić w wyniku stosowania zaprezentowanych w książce metod. 15-762 Białystok ul. Antoniuk Fabr. 55/24 85 662 92 67 – redakcja 85 654 78 06 – sekretariat 85 653 13 03 – dział handlowy – hurt 85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl PRINTED IN POLAND Opinie o książce Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku to niezwykle istotna książka, ponieważ Liana Werner-Gray pisze o  najnow- szych odkryciach naukowych na temat roli określonych składników, które tworzą nieprzyjazne środowisko dla rozwoju raka. Biorąc pod uwagę, że 70 procent wszystkich nowotworów jest związanych z dietą, Liana wskazuje właściwy kierunek w sposobie odżywia- nia, pokazując, że żywność może być stosowana jako lek. Zdrowa kuchnia antyrakowa to lekarstwo na miarę XXI wieku. – dr Mark Hyman, autor bestsellerów listy New York Times i dyrektor kliniki Cleveland Clinic Center for Functional Medicine Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku Liany Werner- Gray pomaga zmienić kuchnię w aptekę, abyś mógł zadbać o swo- je zdrowie na najbardziej podstawowym i  ważnym poziomie. Niezależnie od tego, czy chcesz zwiększyć swoją odporność i zapo- biec rozwojowi raka, czy przeciwdziałać mu, czy też znaleźć sposoby radzenia sobie z niepożądanymi efektami ubocznymi chemioterapii i radioterapii lub zregenerować tkanki uszkodzone inwazyjnym le- czeniem, kluczowe nawyki żywieniowe zidentyfikowane przez Lianę sprawią, że poczujesz się lepiej. – Ty M. Bollinger, autor bestsellerowy Ta książka jest niezbędnym przewodnikiem dla każdego, u kogo zdiagnozowano nowotwór. Rak uznawany jest na całym świecie za poważny problem zdrowotny, każdego roku dotykający miliony ludzi. Niezwykle ważnym sposobem zapobiegania i leczenia raka jest zaś prawidłowe odżywiania. Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku jest pierwszym krokiem w tym kierunku. Książka ta zawiera mnóstwo przepisów, które są bogate w najważniejsze składniki odżywcze. – dr Josh Axe, bestsellerowy autor Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku jest przewodni- kiem dla każdego, kto chce leczyć swoje ciało od środka. Za każ- dym razem, gdy spożywam potrawy takie jak kiełki, kapusta wło- ska i kurkuma, zauważam ogromny przypływ energii. Zawartość składników odżywczych w tych produktach jest niesamowicie wyso- ka, a poza tym zwiększają one alkaliczność organizmu. Alkaliczny organizm pomaga zapobiegać chorobom takim jak rak. – Vani Hari, bestsellerowy autor Doskonałe źródło informacji dla osób poważnie podchodzących do zapobiegania i leczenia raka. Zawarte tu przepisy odciążą twój nadwyrężony układu odpornościowy! – dr Mark Stengler, współautor książki Najnowsze metody leczenia nowotworów Jako osoba, która chorowała na raka i dosłownie pokonała tykającą bombę zegarową, Liana wnosi swoje bezpośrednie doświadczenie w  niefarmakologiczne metody leczenia w  Kompleksowej diecie antyrakowej. Produkty wspierające leczenie raka, zalecenia żywie- niowe i przepisy wspomagające odporność zawarte w tej książce po- mogą podnieść odporność i poprawić jakość życia. Liana promieniu- je pewnością siebie, radością i głębokim doświadczeniem, oferując pyszne i niezliczone możliwości stosowania żywności jako leku. – Jason Wrobel, słynny szef kuchni, specjalista odnowy biologicznej, gospodarz kanału telewizyjnego Dla wszystkich, których życie zostało dotknięte przez nowotwór SPIS TREŚCI Przedmowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 Wprowadzenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17 CZĘŚĆ I: Żywność jako lekarstwo w zapobieganiu i przezwyciężaniu raka . . . . . . . 31 1 Siedem kluczowych zasad żywieniowych 2 15 produktów najbardziej pomocnych w leczeniu nowotworów . . . . . . . . . . . . . 51 3 Najlepsze suplementy przeciwnowotworowe . . . . 103 4 15 najbardziej toksycznych produktów, 5 Zmiana sposobu myślenia kluczem 6 Porady żywieniowe dla najbardziej których należy unikać . . . . . . . . . . . . . . 129 do zdrowego odżywiania . . . . . . . . . . . . . 153 powszechnych rodzajów nowotworów . . . . . . . 165 13 CZĘść II: kompleksowa dIeta antyrakowa krok po kroku – prZepIsy 7 Przybory kuchenne i przeliczniki jednostek . . . . 207 8 Soki wzmacniające odporność . . . . . . . . . . . 213 9 Mleka orzechowe i koktajle bez nabiału . . . . . . 235 10 Chroniące mózg koktajle i odżywcze smoothie . . . 253 11 Herbaty detoksykujące i oczyszczające napoje . . . . 275 12 Łatwe i szybkie śniadania . . . . . . . . . . . . . 291 13 Energetyzujące obiady i lecznicze posiłki . . . . . . 313 14 Super sałatki i pyszne sosy . . . . . . . . . . . . . 361 15 Kojące zupy i buliony . . . . . . . . . . . . . . . 393 16 Wzmacniające posiłki na bazie mięsa i ryb . . . . . . 419 17 Zabawne dodatki i wytrawne przekąski . . . . . . . 433 18 Przepyszne sosy i dodatki . . . . . . . . . . . . . 457 19 Desery i słodkie przekąski bogate w składniki odżywcze . . . . . . . . . . . . 475 Źródła . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 513 Przeliczniki jednostek . . . . . . . . . . . . . . . . . 547 Podziękowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 551 O Autorce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 558 PRZEDMOWA Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku to znakomita książ- ka, która dostarcza ciekawych przepisów, porad zdrowotnych, wskazówek od lekarzy i innych ekspertów. Daje nową perspek- tywę, którą możesz łatwo wprowadzić w  życie, aby wspomóc zapobieganie i leczenie nowotworów, a także radzić sobie z nie- przyjemnymi skutkami ubocznymi leczenia. Liana Werner-Gray pisze o  najnowszych odkryciach naukowych dotyczących roli określonych składników, pozwalających na stworzenie w orga- nizmie nieprzyjaznego środowiska dla rozwoju raka. Podkreśla zmiany w sposobie myślenia, jakie zachodzą w społeczności me- dycznej, idące w  kierunku bardziej funkcjonalnego, środowi- skowego podejścia do leczenia. Jest to niezwykle istotna książka ze względu na to, jak kiepskiej jakości jest większość żywności, którymi wielu ludzi żywi się na co dzień. Ucząc nas, że żywność może być używana jako lekarstwo, Liana kieruje nas we właści- wym kierunku. To nowy lek na miarę XXI wieku. Kiedy odbywałem specjalizację onkologiczną w szkole medycz- nej, zapytałem profesora, jaki procent zachorowań na raka ma 15 16 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU związek z dietą. Spodziewałem się raczej nieznacznego, uprzejmego ukłonu w stronę roli diety jako przyczyny raka, więc tym bardziej byłem zaskoczony, gdy powiedział, że aż 70 procent wszystkich no- wotworów jest związanych z dietą. Biorąc to pod uwagę, w swojej książce Liana odpowiada na niezwykle ważne pytanie: jeśli mam lub chcę uniknąć raka, co mam jeść? Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku jest książką, która odpowiada na to pytanie – wypełniona jest przepisami, a także i wieloma dowodami na to, że dieta, ćwiczenia, myśli, uczucia i toksyny środowiskowe mogą odgrywać rolę w inicja- cji, wzroście i progresji raka. Nie jesteśmy na łasce naszych pre- dyspozycji genetycznych. Istnieje wiele rzeczy, które możemy zrobić, aby zachować zdrowie. Skoro dieta uboga w składniki odżywcze, zawierająca cukier i  substancje chemiczne, a  także brak ruchu, chroniczny stres i uporczywe narażenie na zanie- czyszczenia, takie jak metale ciężkie, mogą powodować raka, to czy nie jest logiczne, że oparta na zdrowych produktach dieta o wysokiej zawartości składników odżywczych, a także aktyw- ność fizyczna, zmniejszenie czynników stresu oraz detoksykacja mogą zapobiegać i pomagać w leczeniu raka? Uważam, że tak. Uwielbiam to, że ta książka jest pełna przepisów na smacz- ne potrawy, które są szybkie i łatwe do wykonania, a jednocze- śnie pełna produktów o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i białka, dwóch podstawowych elementów każdego planu ży- wieniowego, którego celem jest zapobieganie i  leczenie raka. Geniusz Liany polega na znalezieniu satysfakcjonujących spo- sobów na wzmocnienie funkcji immunologicznych i ułatwie- nie eliminacji związków powodujących raka. Od lat alarmuję o niebezpieczeństwach typowej współczesnej rafinowanej die- ty węglowodanowej: stany zapalne i brak równowagi hormo- nalnej to tylko dwa z głównych powodów, dla których ludzie PRzEDMOWA 17 chorują na raka. Postępując zgodnie z poradami Liany i korzy- stając z jej zdrowych przepisów, możesz uniknąć tych i innych niebezpieczeństw. Jedną z  kluczowych zasad walki z  rakiem oferowanych w Kompleksowej diecie antyrakowej jest kompletne wyelimino- wanie białego lub rafinowanego cukru lub sztucznych substan- cji słodzących. Małe ilości prawdziwego cukru, występujące w  składnikach takich jak owoce, miód i  syrop klonowy, wy- starczą w  zupełności, a  poza tym na pewno nie pozwolą na spożycie aż 70 kilogramów cukru, stanowiących średnie roczne spożycie cukru na osobę w Ameryce. Liana przyznaje, że wcze- śniej uważała cukier za rodzaj rekreacyjnego narkotyku. Potem opracowała jednak przepisy, które zaspokoiły jej chęć na słody- cze, jednocześnie eliminując niebezpieczeństwo związane z jego spożyciem. Rak kocha cukier. Możesz nauczyć się z przykładu Liany, jak wyjść z uzależnienia od cukru i uwolnić się od niego, zaspokajając swoje pragnienia wartościowym pożywieniem. Je- śli zaś to nie cukier akurat twoją słabością, Liana pokazuje też, jak zaspokoić inne pragnienia, które mogą potencjalnie prowa- dzić do kłopotów zdrowotnych. Liana to prawdziwa ekspertka, która pokonała tę ścieżkę przed tobą. Możesz jej zaufać. Jedzenie to tylko wierzchołek góry lodowej, jeśli chodzi o skłonność do rozwoju raka. W raporcie panelu traktującego o nowotworach z lat 2008-2009 stwierdzono, że – jako spo- łeczeństwo – rażąco nie doceniliśmy związku między toksyna- mi środowiskowymi, tworzywami sztucznymi i chemikaliami, a ryzykiem rozwoju raka. Władze muszą jeszcze przyznać, jak bardzo zwiększają to ryzyko również emocje i ogólny stres – ale to potwierdzenie z pewnością nadejdzie. Liana wyprzedza swo- je czasy, przedstawiając fakty, które powinny motywować nas wszystkich do głębszego spojrzenia na to, jak odżywiamy się 18 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU nie tylko na poziomie fizycznym, ale też czym „karmimy się” psychicznie, emocjonalnie i duchowo. Jej podejście do żywienia jest wszechstronne. – dr Mark Hyman, dyrektor kliniki Cleveland Clinic Center for Functional Medicine WPROWADZENIE Dosłowne znaczenie słowa zdrowie to „stawanie się całością”. – dr Andrew Weil Napisanie tej książki było dla mnie ważne z  wielu powo- dów. Statystyki dotyczące zachorowań na raka są alarmujące. Nowotwory dotkną jednego na dwóch mężczyzn i jedną na trzy kobiety w Stanach Zjednoczonych w pewnym momencie ich życia, a  liczba nowych przypadków raka ma prawie podwoić się do roku 2050. Obie prognozy opierają się na statystykach zebranych przez program nadzoru i epidemiologii Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) w instytucie National Cancer Institute (NCI)1. Nikt z nas nie może sobie pozwolić na ignorowanie tych statystyk. Moim osobistym powodem do napisania tej książki jest zaś fakt, że rak jest powszechny w mojej rodzinie i kręgu przyja- ciół. Pierwszy raz straciłam kogoś przez tę chorobę w wieku dziewięciu lat, kiedy jeden z moich dziadków zmarł na raka jelita grubego. W wieku 11 lat u mojej przyjaciółki Danielle zdiagnozowano guza mózgu. Doskonale pamiętam jak z sio- strą odwiedziłyśmy ją w szpitalu po operacji. Po całorocznej bi- twie z tą chorobą – zmarła. Następnie, gdy miałam 12 lat, mój 19 20 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU drugi dziadek zmarł na raka. Zaczęło się od żołądka, a skoń- czyło na przerzutach do całego organizmu. Kilka lat temu u mojej mamy zdiagnozowano raka piersi. Rak jest do bani. Kiedy jednak zrozumiałam, że nasze wybory żywieniowe wpływają na to, czy zachorujemy na raka, a także mogą pomóc nam w  leczeniu, dało mi poczucie kontroli nad moim zdrowiem, i uważam, że każdy powinien się tak czuć. To główny powód, dla którego powstała ta książka. Chciałem stwo- rzyć zasób informacji i przepisów, który zapewni, że moje młod- sze siostry, moi przyjaciele, a także ty, twoi przyjaciele i rodzina nigdy nie będą musieli przechodzić przez ten sam ból i cierpienie. Kiedy już wiemy, co jeść, a czego nie, wszystko staje się łatwiejsze. Moja rodzina nie jest wyjątkowa. Wiele osób ma podobne historie do opowiedzenia. Ja także. W 2009 r. przeżyłam coś, co mną porządnie potrząsnęło. Cho- ciaż miałam zaledwie 21 lat, trafiłam do szpitala z guzkiem wiel- kości piłki golfowej wystającym z prawej strony szyi. Na początku myślałam, że to tylko spuchnięty gruczoł, więc poszłam do mojej holistycznej terapeutki, Mae Rose O’Connell. Powiedziała mi, że- bym natychmiast poszła do szpitala i sprawdziła to dokładniej. Biopsja wykazała, że mam na szyi 4-centymetrowego guza. Szukając odpowiednich wskazówek, skonsultowałam się u trzech lekarzy. Pierwszy lekarz powiedział mi, że mam raka w stadium I, podczas gdy drugi powiedział, że mam raka w sta- dium 0. Obaj lekarze zaoferowali mi konwencjonalne lecze- nie, zaczynające się od operacji. Trzeci lekarz powiedział mi zaś, że guzek jest przedrakowy i łagodny. Sugerował wręcz, że jest to objaw alergii na kota – nawet mimo że nigdy wcześniej nie byłam uczulona na koty – i zaproponował mi receptę na leki przeciwalergiczne. Zaproponowano mi również szczepienie przeciwko rakowi szyjki macicy, którego odmówiłam. WPROWADzENIE 21 Całe to doświadczenie diagnostyczne było bardzo mylące: zasięgnęłam opinii trzech różnych lekarzy i  otrzymałam trzy różne diagnozy, oferujące trzy różne opcje leczenia. To skło- niło mnie do sceptycznego nastawienia do branży medycznej; wydawało się, że zadaniem lekarzy, których spotykałam, było sprzedawanie mi chirurgii, chemioterapii, szczepień i  leków. Wiedziałam, że moja sytuacja jest poważna – pamiętam, jak myślałam o tym, że muszę usunąć ten guz z mojego ciała, ale nie chciałam poddawać się operacji ani stosować żadnych in- nych konwencjonalnych metod leczenia, chyba że absolutnie nie zostałaby mi już żadna inna opcja. Byłam zdruzgotana, gdy ta tykająca bomba zegarowa zna- lazła się na mojej szyi. Po trzeciej wizycie u lekarza podjęłam śmiałą decyzję dotyczącą mojego leczenia. Żadna z propono- wanych przez lekarzy nie brzmiał atrakcyjnie. W rzeczywistości dla mnie brzmiały jak tortury. Nie chciałem pogorszyć mojego stanu. Już pięć lat męczyłam swoje ciało w autodestrukcyjnym cyklu naprzemiennego objadania się toksycznym, niezdro- wym jedzeniem i głodzeniem się restrykcyjnymi dietami. Nie miałam wątpliwości, że moja choroba była związana z moim nieuporządkowanym stylem odżywiania, które wymknęło się spod kontroli, kiedy opuściłam dom rodzinny. Postanowiłam więc zrezygnować z konwencjonalnych metod leczenia – przy- najmniej na kilka miesięcy. Zamiast tego chciałam spróbować uzdrowić się za pomocą całkowicie naturalnych metod, ponie- waż było to dla mnie intuicyjnie właściwe. I właśnie to zrobiłam. Jakaś wewnętrzna intuicja dała mi pewność, że sama wyleczę się z guza. Dorastałam w Alice Springs w Australii, okolicy, któ- ra jest domem dla dużej społeczności Aborygenów, którzy jedzą w sposób odmienny od współczesnej zachodniej diety: spożywają więcej roślin, mniej mięsa i bardzo mało przetworzonej żywności. 22 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU Nauczyli mnie, że jedzenie to medycyna. Wiedziałam, że jedze- nie może być źródłem uzdrowienia, więc szukałam alternatywne- go podejścia, nawet gdy lekarze dawali mi sprzeczne opinie. W tamtym momencie czułem się już naprawdę chora, po- wolna i zmęczona. Wróciłam do mojej holistycznej terapeutki, Mae, która stała się głównym przewodnikiem podczas mojej podróży leczniczej. Wysłała mnie do naturopatki, która prze- prowadziła mi analizę żywej kropli krwi, a ta pokazała, jak bar- dzo moja krew była przepełniona pasożytami. To sprawiło, że poczułam się tak chora, że wręcz widziałam, jak te istoty przej- mują moje ciało. Opierając się na wynikach badań wykazują- cych wysoki poziom białych krwinek i niezwykle niską liczbę czerwonych krwinek, lekarka powiedziała, że jestem na skraju rozwoju białaczki! Mae powstrzymała mnie od załamania się tą wiadomością, przypominając mi: „Musisz zacząć robić więcej własnych posiłków własnymi, uzdrawiającymi rękami i przestać jeść na mieście”. Miała pewność, że mogę uleczyć guz poprzez detoksykację ciała, szczególnie moich jelit. Jedną z rzeczy, które zrobiłam, aby przejąć odpowiedzialność za nowy styl życia, było rozpoczęcie prowadzenia codziennego bloga. Poszukiwałam informacji o dietetyce i nauczyłam się, jak zmienić kuchnię w aptekę, publikując przepisy na blogu. Pod koniec roku zebrałam te przepisy i opublikowałam je w książce The Earth Diet. To otworzyło mi drzwi pozwalające nawiązać kontakt z przełomowymi umysłami – integracyjnymi lekarza- mi, dietetykami, uzdrowicielami, dostawcami naturalnej żyw- ności, restauratorami i innymi autorami – którzy powitali mnie jako towarzysza podróży i szczodrze dzielili się swoją wiedzą. Od tego czasu przeprowadziłam niezliczone wywiady z tymi nowatorskimi myślicielami. WPROWADzENIE 23 Przeprowadziłam badania. Napisałam drugą książkę, 10-mi- nutowe przepisy. Wykładałam i przeprowadzałam pokazy gotowania na kon- ferencjach na całym świecie. Trenowałam też wielu, wielu ludzi w zakresie opracowywania planów dietetycznych. Najważniej- sze rzeczy, których się nauczyłam, jeśli chodzi o zdrowie komó- rek, zapobieganie chorobom, gojenie się i wspieranie organizmu w radzeniu sobie z niepożądanymi skutkami ubocznymi lecze- nia raka, są zawarte w tej książce. Pozwól, że wyrażę się jasno. W tej książce nie sugeruję, że należy odmawiać konwencjonalnych metod leczenia raka, jeśli są one uzasadnione, tylko, że należy jeść zdrowo i aktywnie de- cydować, co jest odpowiednie dla twojego ciała i stanu zdrowia. Jako trenerka zajmująca się zdrowiem i  żywieniem, uważam, iż moim celem jest pomoc ludziom w poprawie ich nawyków żywieniowych. Wielokrotnie ludzie, którym doradzałem na te- mat jedzenia, przeszli operację wycięcia nowotworów, poddali się chemioterapii lub radioterapii. Pracowałam także z ludźmi, którzy, podobnie jak ja, przyjęli wyłącznie naturalne podejście do leczenia raka. To, co zdecydujesz się zrobić, zależy od ciebie i powinno zależeć od twojej kondycji fizycznej, osobistych prze- konań, profesjonalnej diagnozy medycznej i intuicji na temat właściwego sposobu leczenia. Bez względu na twoje decyzje dotyczące leczenia, powinie- neś myśleć o jedzeniu jako o swoim bazowym leku. Jeśli zde- cydujesz się poddać jednemu lub więcej konwencjonalnym metodom leczenia raka, przepisy antyrakowe mogą być dosko- nałym uzupełnieniem tych zabiegów. Uzupełni je dietą. Dobre odżywianie jest podstawą dobrego zdrowia. Nauka stale ujaw- nia niesamowite informacje na ten temat. 24 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU W Kompleksowej diecie antyrakowej krok po kroku nie obie- cuję „cudownego lekarstwa” na poważny problem zdrowotny. Moim celem jest zaoferowanie ci komfortu, inspiracji i nadziei, że uda ci się odwrócić lub spowolnić postęp nowotworu w or- ganizmie lub w ogóle zapobiec pojawieniu się raka. Przepyszne przepisy zawarte w  tej książce są tak bogate w  składniki od- żywcze i zdrowotne, że jedząc je, zwiększysz odporność, a także zredukujesz narażenie na toksyny, kierując organizm w stronę optymalnego zdrowia. Często słyszę pytanie, jak dokładnie uleczyłam swoje ciało. Krótko mówiąc, unikałam chemioterapii, radioterapii, chirur- gii i leków farmaceutycznych. Ta strategia była moim wyborem, ponieważ chciałam zająć się głębszymi przyczynami mojego no- wotworu, a nie tylko reagować na objawy powierzchniowe. Wi- działam tę chorobę jako okazję do uzdrowienia siebie i poprawy zdrowia na każdym poziomie – umysłowym, fizycznym i du- chowym – w sposób, o którym zapomniałam lub który gdzieś utraciłam. Co było więc bezpośrednią metodą prowadzącą do wyzdro- wienia? Zamiast konwencjonalnego leczenia: • zmieniłam dietę i spożywałam dużo składników odżywczych, • piłam świeżo wyciskane soki do sześciu razy dziennie, • brałam kąpiele z dodatkiem glinki bentonitowej, używałam jej jako okładów do wyciągania toksyn i piłam napoje z jej dodatkiem, • odbywałam sesje terapii integracyjnych, takie jak refleksolo- gia i masaż, • poddawałam się lewatywie okrężnicy lub lewatywie kawo- wej codziennie przez dwa miesiące, • wypoczywałam, relaksowałam się i  robiłam wszystko, co w mojej mocy, aby zmniejszyć stres. WPROWADzENIE 25 Guz na mojej szyi zaczął zauważalnie się zmniejszać, aż w ciągu trzech miesięcy od rozpoczęcia tego planu leczenia cał- kowicie się rozpadł i zniknął. Już minęło 10 lat, odkąd jestem wolna od raka. ZAWARTOŚĆ KSIĄŻKI Trzymana przez ciebie książka jest ułożona w taki sposób, abyś mógł przeczytać odpowiednie fragmenty odnoszące się do twojej sytuacji i dowiedzieć się, jakie produkty spożywcze powinieneś jeść, a jakich unikać – w przypadku, jeśli zdiagno- zowano u ciebie raka. Moje serce jest z tobą, jeśli tak się stało. Powinieneś jednak wiedzieć, że mam zaufanie do ciebie i two- ich zdolności do samoleczenia. Jesteś potężny! W części I „Jedzenie jako lekarstwo” nauczę cię dokładnie, co należy jeść, aby wzmocnić układ odpornościowy. Opowiem ci o takich produktach, jak żywe, kolorowe rośliny o właściwo- ściach antyoksydacyjnych i ryby o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Wyjaśnię też, czego nie jeść, ponieważ niektóre produkty mogą osłabić układ odpornościowy. W  Rozdziale 1, „Siedem kluczowych zasad żywieniowych w zapobieganiu i przezwyciężaniu raka”, podsumowuję siedem zasad, które według wszystkich wiodących ekspertów, leka- rzy, naturopatów i  dietetyków zwiększą szanse na pokonanie raka. Niezwykle ważnym sposobem zapobiegania i/lub lecze- nia raka jest spożywanie diety bogatej w wartościowe składni- ki odżywcze. Niestety, dopóki producenci żywności nie będą zmuszeni do stosowania wartościowych składników w swoich produktach, to od nas zależy unikanie najgorszych produktów i  wybieranie żywności zapobiegającej nowotworom. Do nas 26 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU należy również ograniczenie narażenia na chemikalia i skład- niki, o których wiadomo, że zwiększają ryzyko raka, takich jak cukier, alkohol i narkotyki. Aby rozwiać pewne wątpliwości, jakie możesz odczuwać w związku z tym, co warto jeść, w rozdziale 2, „15 produktów najbardziej pomocnych w  leczeniu nowotworów”, przedstawię zestawienie efektów swoich poszukiwań dotyczących najbardziej uzdrawiających składników – znajdziesz tam produkty wszelkie- go typu, od kiełków brokułów, przez kurkumę, jagody, quinoę, po kakao i siemię lniane. Przed rozpoczęciem swoich poszuki- wań nie miałem pojęcia, jak potężne są kiełki brokułów! Przez ostatnie dziewięć lat jadłam kakao niemal każdego dnia, ale nie wiedziałam nawet, że istnieją niezliczone badania nad jego pozy- tywnym wpływem na zdrowie i efektami, które pozwala osiągnąć, aż zaczęłam pracować nad tą książką. Nauka jest niesamowita! Dowiesz się, co, w jakich proporcjach i jak często należy jeść. Omówię w ten sposób każdy składnik i rodzaje nowotworów, dla których dany produkt jest szczególnie przydatny. Jedną z rzeczy, które tu przeczytasz, i które powtarzam raz po raz, jest to, że należy doprowadzić do sytuacji, w której twoje ciało stanie się środowiskiem niegościnnym dla raka. Omówio- ne tutaj produkty pomogą ci w tym. W rozdziale 3, „Suplementy przeciwnowotworowe”, podsu- mowuję najlepsze suplementy, których warto używać i  zawsze trzymać pod ręką, aby zapobiec rakowi, a nawet zniszczyć ko- mórki nowotworowe. Niektóre są skoncentrowanymi produkta- mi, które zostały już przedstawione w rozdziale 1. Na przykład, możesz użyć kurkumy w przepisie na curry, które ugotujesz, lub też wziąć kapsułkę zawierającą kurkumę. Masz wybór. W  rozdziale 4, „Unikaj najbardziej toksycznych pokar- mów”, dowiesz się, których najbardziej toksycznych pokarmów WPROWADzENIE 27 i substancji pozbyć się na dobre z życia już od dzisiaj – i dlacze- go pozbawiają cię energii i wpływają na układ nerwowy, pozo- stawiając cię niespokojnym i zmęczonym. W rozdziale 5, „Zmień sposób myślenia”, nauczę cię nasta- wienia, które przyjęłam, a  które zmieniło wszystko. Dowiesz się, co zrobić, kiedy najdzie cię chętka na coś niezdrowego. Następnie, w rozdziale 6 – „Jak się odżywiać przy najczęst- szych nowotworach” podam krótkie wskazówki dotyczące tego, jakie pokarmy najlepiej jeść, gdy choruje się na jeden z 10 naj- częściej występujących nowotworów (np. rak piersi, rak prosta- ty, rak płuc, rak jelita grubego). Oprócz informacji o żywieniu przyjrzymy się kilku dodatkowym zabiegom, które warto roz- ważyć. W całej książce znajdziesz też prawdziwe historie osób, które podzieliły się ze mną swoimi doświadczeniami z walki z rakiem. Wszystko to jest łatwiejsze niż myślisz, więc nie przerażaj się! Jesteś teraz we właściwym miejscu, aby uzyskać potrzebne wsparcie! Jeśli kiedykolwiek poczujesz się przytłoczony, czyta- jąc tę książkę, powtórz następującą afirmację, aby natychmiast przywrócić odpowiednie myślenie: Jestem spokojny. Czuję się spokojny. Wszystko jest dobrze w moim świecie. Wszystko jest do- brze z moją duszą. I wreszcie, w części II „Uwolnij się od raka – przepisy kuli- narne” znajdziesz ponad 200 przepisów na soki wzmacniające odporność, koktajle chroniące mózg, przedłużające życie obia- dy i kolacje, wzmacniające zupy i buliony, alkalizujące dania warzywne, bogate w składniki odżywcze desery i słodkie prze- kąski (moje ulubione), posiłki wzmacniające, smaczne dodatki, sosy, przyprawy i wiele innych. 28 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU DOWIEDZ SIĘ, JAKIE JEDZENIE LUB LECZENIE JEST DLA CIEBIE WŁAŚCIWE Gdy dzielę się tym, jakie naturalne środki i produkty spożywcze działały w moim przypadku, musisz pamiętać, że oprócz nich istnieją dosłownie setki (jeśli nie tysiące) różnych składników, które byłyby odpowiednie przy leczeniu raka. Masz mnóstwo opcji, jeśli chodzi o wybór leczniczych, smacznych potraw. Moim zamiarem w tej książce jest dostarczenie ci wystarczają- cej wiedzy, abyś mógł wybrać, które składniki będą najlepsze dla Ciebie w zależności od Twojego stanu i preferencji. Na przykład, pomidory mogą być lepsze niż grzyby, a kakao może przyspie- szyć gojenie. Pomyśl sobie, że otwierasz katalog terapii rakowych, kiedy wybierasz przepisy, które chcesz przygotować. Wytyczne są bardzo proste, a przepisy – łatwe do przygotowania. Zachęcam również, byś zajrzał do wnętrza i zaufał swojej intu- icji, tak jak ja, kiedy uzdrawiałam mojego guzka. Poza tym, módl się o przewodnictwo – z modlitwą nie da się przesadzić! Twoja dusza powie ci, czy konkretne narzędzie lecznicze lub jedzenie jest dla ciebie odpowiednie. Możesz również dostać gęsiej skórki podczas czytania opisu określonego produktu, lub kiedy staniesz w sklepowej alejce, trzymając go w rękach. Zaufaj swojemu prze- konaniu, że jest to dla ciebie odpowiednie jedzenie. Nasze ciała są inteligentne w sposób, którego nie potrafią zrozumieć nasze świadome umysły. Wyewoluowaliśmy w  naturalnym środowi- sku, a natura robi wszystko, aby nam zapewnić właśnie to, czego nam trzeba. Musimy tylko otworzyć się na jej mądrość. Zaufanie swojej intuicji jest tym, co zrobiła moja mama, kiedy przedstawiłam jej wszystkie dostępne opcje. Zawsze wy- bierała składniki, które rezonowały z nią, i to działało. Kilka lat temu przeszła leczenie raka piersi i obecnie jest wolna od raka. WPROWADzENIE 29 Mama przeszła operację, a następnie zrezygnowała z chemiote- rapii i radioterapii. Miała pewność, że pokona raka, jeśli rzuci palenie i zmieni dietę. I tak się stało. CZEGO MOŻESZ SIĘ SPODZIEWAĆ, KIERUJĄC SIĘ KOMPLEKSOWĄ DIETĄ ANTYRAKOWĄ Większość ludzi, którzy poprawiają swoje nawyki żywieniowe, napełniając swoje ciała wartościowymi substancjami odżywczy- mi, niemal natychmiast zaczyna czuć się lepiej. Możesz oczeki- wać tego samego. Te składniki odżywcze będą pochodzić głównie z pokarmów roślinnych, takich jak warzywa, owoce, liście, korze- nie, orzechy i nasiona, z dodatkiem chudego białka pochodzące- go wyłącznie z fasoli, jeśli jesteś wegetarianinem, a także z jaj, ryb, drobiu i niewielkich ilości czerwonego mięsa, jeśli jesz mięso. Podobnie dzieje się, kiedy ludzie przestają jeść niewłaściwe pokarmy – te, które są toksyczne dla ich ciał, jak rafinowany cu- kier (zauważysz, że powtarzam to często). Prawie natychmiast zaczynają czuć się lepiej. Jeśli zredukujesz poziom stresu, za- czniesz spędzać czas z przyjaciółmi i rodziną, zwiększysz ilość snu, zaczniesz unikać zanieczyszczeń i zregenerujesz się na po- ziomie emocjonalnym i duchowym, wspomożesz uzdrawianie. Możesz się spodziewać, że twój umysł się oczyści, a myśli i nastrój staną się bardziej pozytywne. Zachęcam, abyś pokonał początkowe niewygody i świętował swoje postępy. To powiedziawszy, podkreślam – uzdrawianie jest zawsze procesem. Może upłynąć trochę czasu, zanim pokonasz raka – tygodnie, miesiące, a może lata. Ale proszę, nie poddawaj się. Uzdrowienie jest możliwe! ŻYWNOŚĆ JAKO LEKARSTWO CZĘŚĆ I Rozdział 1 SIEDEM KLUCZOWYCH ZASAD ŻYWIENIOWYCH W ZAPOBIEGANIU I PRZEZWYCIĘŻANIU RAKA W ostatnich latach naukowcy zdali sobie sprawę, że nie tylko nasze geny decydują o tym, czy zachorujemy na raka. Z wyła- niającej się nauki o  epigenetyce wiemy, że możemy wpływać na sposób, w jaki nasze geny wyrażają się poprzez prowadzony przez nas styl życia i pokarmy, które wybieramy. Opisując bada- nia przeprowadzone przez uznanego kardiologa Deana Ornisha, dr Mark Hyman pisze: „Po zaledwie trzech miesiącach inten- sywnego programu żywieniowego, obejmującego dietę roślinną opartą na pełnowartościowych produktach spożywczych, do- wiedziono pozytywnych zmian w ponad 500 genach, mających wpływ na rozwój raka poprzez wyłączenie genów powodują- cych raka, albo poprzez włączenie genów chroniących przed rakiem. Żadne leki nie są w stanie tego dokonać”1. Poprzez modyfikację stylu życia możemy dosłownie przepi- sać nasz kod genetyczny. Tylko dlatego, że twoi rodzice, dziad- kowie lub rodzeństwo mieli raka, nie oznacza, że i ty musisz zachorować! 33 34 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU TOKSYCZNOŚĆ I STRES Istnieją dwie główne przyczyny wpływające na to, czy zachoru- jemy na raka: toksyczność i stres. Kiedy jesteśmy narażeni na zbyt wiele toksyn, tworzy to niezdrowo zakwaszone środowisko w  organizmie, które osła- bia układ odpornościowy i powoduje, że nasze organy przestają pracować wydajnie. Kwasowość tworzy podłoże dla raka, po- nieważ komórki ludzkiego ciała mogą przetrwać tylko w lekko zasadowym zakresie od 7,35 do 7,45 pH. (Kwasowość i zasa- dowość są polarnymi przeciwieństwami w skali pH). Możemy promować zdrowy stan organizmu jedząc więcej alkalizujących pokarmów i unikając zapalnych i kwasotwórczych pokarmów, takich jak cukier i alkohol. Kiedy przez krótki czas jesteśmy poddawani stresowi, nasze ciała są w stanie wrócić do zdrowia dość szybko. Kiedy jednak presja jest nieustająca, nasze zasoby ostatecznie się wyczerpują; jesteśmy mniej odporni i nie możemy tak łatwo przeciwdziałać skutkom stresu. Istnieje kilka rodzajów stresu: psychiczny, emocjonalny lub fizyczny. • Stres fizyczny może wynikać z ekspozycji na szkodliwe sub- stancje chemiczne, a  także z  braku snu i  przepracowania utrzymującego się przez dłuższy czas. Te rzeczy sprawiają, że ciało jest podatne na choroby. • Stres psychiczny obejmuje negatywne myśli – mogą wynikać z osobistych rozterek opartych na twoim systemie przekonań, czy z ciągłej ekspozycji na zewnętrzną krytykę. Smutek i nie- pokój sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na choroby. • Stres emocjonalny obejmuje traumy z przeszłości, które jeszcze się nie zagoiły. Jeśli miałeś wypadek samochodowy, straciłeś SIEDEM KLUCZOWYCh ZASAD ŻYWIENIOWYCh... 35 pracę, opłakujesz stratę lub jesteś w trakcie rozwodu, może to być czynnik stresu emocjonalnego. Niezależnie od źródła, wpływ chronicznego stresu można zmniejszyć, jedząc pożywnie i zdrowo, wdrażając nowe procesy myślowe, modląc się, zapewniając sobie odpowiednią ilość snu i spędzając czas na rozmowie i zabawie z ludźmi, na których Ci zależy. Staraj się unikać toksyn. Często jesteśmy narażeni na rako- twórcze substancje chemiczne w naszym środowisku – w tym w miejscu pracy, w gospodarstwie domowym lub też w powie- trzu. Nawet leczenie środkami farmakologicznymi, osłabiające układ odpornościowy, można uznać za rakotwórcze. Możemy wyłączyć geny, które z  dużym prawdopodobieństwem mogą spowodować rozwój raka, dokonując pewnych zmian w stylu życia – zmniejszając ilość substancji chemicznych w żywności i produktach, których używamy i nakładamy na skórę. Dzięki kilku prostym krokom możemy uczynić nasze ciała niegościn- nymi dla wzrostu komórek nowotworowych. POWRÓT DO NATURY Z tego, czego nauczyłam się od ekspertów medycznych i z przepro- wadzonych w ciągu ostatniej dekady badań dotyczących wpływu odżywiania na układ odpornościowy, stany zapalne i nowotwory, najbardziej fundamentalnym wspólnym mianownikiem, który odkryłam, jest zwiększenie konsumpcji warzyw. To naprawdę takie proste. Ogólnie rzecz biorąc, eksperci opowiadają się za tym, aby- śmy zrezygnowali ze spożywania toksycznych produktów i wrócili do żywności pochodzącej prosto z natury. 36 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU Oczywiste jest, że pokarmy stworzone przez Boga i naturę są tymi, które powinniśmy jeść, aby przetrwać, rozwijać się i le- czyć. Oczywiste jest również, że spożywanie ogromnej ilości chemikaliów i składników, których nawet nie możemy wymó- wić jest niebezpieczne dla naszych ciał. Zawsze pamiętaj o zdro- wym rozsądku, jeśli chodzi o jedzenie i odżywianie. Wprawdzie lekarze mogą pomóc w wyjaśnieniu pewnych rzeczy i wskazać, na czym należy się skupić, ale ostatecznie twoje naturalne in- stynkty będą najlepszym przewodnikiem. Gdyby zdiagnozowano u  mnie dziś raka, pierwszą rzeczą, jaką bym zrobiła, stałoby się zobowiązanie do spożywania po- karmów pochodzenia roślinnego, na ile to tylko możliwe. Ja- dłabym przede wszystkim owoce, orzechy, nasiona, produkty mleczne, wołowinę z krów karmionych trawą, jajka z wolnego wybiegu i leki ziołowe. Nie da się źle wybrać, dodając do naszej diety pokarmy bogate w składniki odżywcze. Wszystkie przepi- sy w części II tej książki są w ten sposób ułożone. Po drugie, zamieniłabym rafinowany cukier na bardziej na- turalne cukry. Jeśli masz podobnie jak ja, upodobanie do cukru, ten krok ma kluczowe znaczenie. Kiedy chorujesz na raka, za każdym razem, gdy jesz coś niezdrowego, zasadniczo karmisz raka – a rak kocha cukier. Oczywiście nie chcę, żebyś czuł się winny lub wywierał na sobie dodatkowy stres psychiczny, jeśli faktycznie chorujesz na raka, ale czujesz się obecnie przywiązany do przetworzonej żywności i słodkich produktów. Istnieją metody, których mo- żesz użyć, aby przełamać uzależnienie od cukru. Jednym z nich jest spożywanie bardzo pożywnych i smacznych posiłków, aby zmniejszyć apetyt. W następnym rozdziale nauczę cię Lepsze- go Sposobu Myślenia, który pomoże ci stale ulepszać swoje wybory. SIEDEM KLUCZOWYCh ZASAD ŻYWIENIOWYCh... 37 SIEDEM GŁÓWNYCh METOD NA POPRAWĘ SPOSOBU ODŻYWIANIA Podsumowując pracę ekspertów z wszechstronną, autorytatyw- ną wiedzą na temat żywienia w  odniesieniu do raka, można wyciągnąć jednoznaczne wnioski: • Żywienie ma znaczenie, jeśli chodzi o zapobieganie i lecze- nie raka. • Niektóre składniki odżywcze są szczególnie skuteczne w zwalczaniu nowotworów wszelkiego typu, a inne są naj- lepsze przy leczeniu konkretnych rodzajów nowotworów. Aby zwiększyć swoje szanse na zapobieganie nowotworom i przezwyciężenie ich na każdym etapie, oto siedem kluczowych zasad żywieniowych, które okazały się najbardziej skuteczne. Zasadniczo, jeśli przyjmiesz te strategie, aby ustanowić zdrową dietę i  styl życia, będziesz miał większą szansę na wyleczenie raka – po prostu skutecznie wygonisz go ze swojego życia, aby nigdy więcej nie powrócił. 1. Jedz więcej pełnowartościowych produktów Świeże produkty są najzdrowsze. Kiedy możemy wyjść na po- dwórko i  zerwać owoc, warzywo lub zioło prosto z  krzewu, drzewa lub winorośli, na którym rośnie, to kiedy trafi na stół, wciąż posiada życiową energię i wartość odżywczą, której po- trzebujemy, aby zachować zdrowie. Większość z  nas nie ma już własnych ogrodów – ponad 50 procent ludności świata mieszka obecnie w miastach. Ko- lejnym najlepszym sposobem na jedzenie świeżych produktów 38 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU jest pozyskanie ich z lokalnego gospodarstwa rolnego lub giełdy rolnej, tak by jeść jak największe ilości sezonowych i lokalnych produktów. Kiedy żywność jest transportowana do supermar- ketu, bez względu na to, czy podróżuje po całym świecie, czy tylko w  obrębie kraju, traci część swojej wartości odżywczej i energii. Zrób sobie mały eksperyment, jeśli możesz. To fascynujące obserwować różnicę w smaku i energii między lokalnym warzy- wem a warzywem wysyłanym z innego kraju. Ukryte niedożywienie jest jednym z powodów przejadania się ludzi. Niedobór składników odżywczych jest teraz epidemią. Głód przestał być problemem, a ludzie jedzą coraz więcej prze- tworzonej żywności. Wypełniają się pustymi kaloriami i pragną cukru i tłuszczu. Ich głód i wybory żywieniowe tworzą błędne koło, które może zostać przerwane jedynie przez spożywanie wartościowej żywności. Innym powodem do spożywania świeżych produktów jest to, że są one pełne przeciwutleniaczy, które działają przeciwza- palnie. Znany lekarz Deepak Chopra, mówi: „Ponieważ rak jest tak silnie związany z przewlekłymi stanami zapalnymi, to spo- żywanie produktów, które zwalczają stany zapalne może rów- nież chronić przed skutkami chemii”2. Włącz 15 najskuteczniej chroniących przed rakiem pokarmów do swojej codziennej diety. Składniki te są wypełnione wieloma przeciwutleniaczami, witaminami, minerałami i substancjami fi- tochemicznymi, które hamują wzrost guza i pomagają uczynić organizm nieprzyjaznym środowiskiem dla rozwoju raka. Więcej informacji na ten temat znajduje się w rozdziale 2, a produkty, o których mowa, to: • • jagody imbir SIEDEM KLUCZOWYCh ZASAD ŻYWIENIOWYCh... 39 • brokuły • winogrona • kiełki brokułów • cytryna • kakao • grzyby • • quinoa • orzechy tygrysie • pomidory • siemię lniane • kurkuma • czosnek liściaste warzywa (bok choy, kolendra, jarmuż, pietruszka, szpinak i rukiew wodna) Możesz także dodatkowo brać suplementy diety zawierające inne lecznicze składniki odżywcze (patrz rozdział 3). 2. Codziennie pij co najmniej jeden sok Kiedy zobowiązałam się do podjęcia leczenia, zaczęłam szukać sposobów na jak najszybsze przyjęcie dużych ilości składników odżywczych. Wiedziałam, że aby wesprzeć mój układ odporno- ściowy, tak by mógł odgrywać swoją rolę w uzdrawianiu moje- go ciała, musiałabym zacząć jeść pokarmy bogate w składniki odżywcze. Pozbawiałam organizm odpowiednich składników przez wiele lat i wiedziałam, że moje ciało nie ma odpowied- nich zasobów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania i utrzymania mnie w dobrym zdrowiu. 40 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU Dowiedziałam się, że niezwykle szybkim sposobem na uzy- skanie potrzebnych witamin i substancji fitochemicznych jest picie świeżych soków. Alternatywną metodą jest podanie przez wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia kroplówki bo- gatej w  przeciwutleniacze i  witaminy. Wiedziałam jednak, że to nie dla mnie. (Nie lubię igieł, a koszty były wygórowane). Intuicyjnie czułam, że dzięki codziennemu wyciskaniu soków moje komórki będą odżywione i odtruwane. Za każdym razem, gdy piłam sok, wyobrażałem sobie, że to płynny lek dostający się do krwiobiegu i  pompujący energię prosto do moich komórek. Wyobraziłam sobie komórki nowo- tworowe i  toksyny wyrzucane niczym śmieci z  mojego ciała. Wiedziałem, że składniki odżywcze, które przyjmowałam, po- magały mi tworzyć nowe komórki i budować nowe ciało. Kiedy skupiałam się na leczeniu mojego przedrakowego guza, piłam do sześciu soków dziennie. Chciałam szybko ule- czyć moje ciało. Moim pierwotnym zamiarem była detoksyka- cja. Przeważnie przeplatałam Zieloną lemoniadę (strona 223), która jest kombinacją jabłka, ogórka, selera, imbiru i cytryny, oraz dowolnego liściastego warzywa, jak jarmuż lub szpinak; z Sokiem z buraków (strona 219), zrobionym z buraków, jabłek i marchwi. Twoja sytuacja jest wyjątkowa. Podobnie jak moja. Ale jest coś, co łączy wszystkich, którzy chcą walczyć z nowotworami lub im zapobiegać – chęć dbania o  siebie. Wyciskanie soku może zapewnić nam spokój ducha w kwestii odżywiania, łago- dząc niektóre psychiczne i emocjonalne problemy. Daje nam szansę skupienia się na czymś lepszym i pozytywnym, takim jak życie i uzdrowienie. Zapewniam cię, że kiedy tylko wypijesz sok, poczujesz się lepiej! Świeży sok natychmiast zapewni ci dawkę witamin, jak SIEDEM KLUCZOWYCh ZASAD ŻYWIENIOWYCh... 41 nic innego na Ziemi! Poranna porcja soku to skuteczny sposób na rozpoczęcie każdego dnia. Codziennie powtarzając ten krok, możesz być pewien, że zapewniasz sobie podstawową dawkę składników odżywczych na cały dzień. Jeśli niewystarczająco o siebie dbasz i czujesz się winny z tego powodu, możesz zacząć naprawiać to, napełniając ciało skład- nikami odżywczymi w tak prosty sposób, jakim jest wyciskanie soku. Jeśli jesteś podobny do mnie i przez lata pozbawiałeś się właściwego odżywiania i miłości, wierzę, że picie soku jest naj- szybszym i najskuteczniejszym sposobem przywrócenia ciała do zdrowego stanu, w którym powinno się znajdować. Organizm jest super inteligentny. Przyjmie potrzebne składniki odżyw- cze i mądrze je wykorzysta. Nie musimy świadomie zarządzać wszystkimi zachodzącymi w nim procesami. Musimy tylko po- dać mu składniki odżywcze, a ono samo robi resztę. Przez 10 ostatnich lat wypijałam co najmniej jeden sok dziennie i uważam to za mój największy sekret w kwestii zdro- wego żywienia. 3. Kupuj żywność ekologiczną, nie zawierającą GMO Żywność, która może być spożywana w całości w stanie natural- nym, jak owoce, warzywa, orzechy i nasiona, dostarcza organizmo- wi witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które są najzdrowsze. No, chyba że zawierają dodatek niezdrowych substan- cji chemicznych. Coś, co powinno być z założenia zdrowe, jak na przykład marchewka, jeśli jest uprawiana na farmie, gdzie rolnicy opryskują pole pestycydami i herbicydami, staje się rakotwórcza. Chcemy uniknąć wszelkich toksycznych substancji che- micznych w naszej żywności, dlatego ważne jest, aby kupować 42 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU produkty organiczne, które nie zostały zmodyfikowane gene- tycznie. Rolnicy uprawiają obecnie dużo żywności na polach opryskiwanych pestycydami, tak więc owoce i warzywa pochła- niają mnóstwo chemikaliów zarówno przez korzenie, jak i liście i skórki, gdy te chemikalia są rozpylane. Takie substancje che- miczne pozbawiają je składników odżywczych, a także czynią je toksycznymi. Niezależnie od tego, czy kupujesz produkty orga- niczne, czy nie, zawsze dokładnie myj je w czystej wodzie, aby pozbyć się z nich wszelkich pozostałości chemicznych. Substancje chemiczne w przetworzonej żywności, takie jak konserwanty, dodatki i sztuczne środki aromatyzujące, można uznać za substancje rakotwórcze – substancje zdolne do powo- dowania wzrostu raka w żywej tkance. Kiedy będziesz postępo- wać zgodnie z wytycznymi zawartymi w tej książce, i trzymać się organicznej, pełnowartościowej diety bogatej w rośliny, nie będziesz spożywał żadnego z nich. Ta zasada dotyczy również ryb i mięsa. Joseph Mercola, au- tor bloga na temat terapii uzupełniających i  alternatywnych, stwierdza: „Jestem przekonany, że większości nowotworów można zapobiegać poprzez odpowiednią dietę i  odżywianie, a oprócz optymalizacji składników odżywczych, kolejnym waż- nym czynnikiem jest unikanie ekspozycji na toksyny. Jest to jeden z  powodów, dla których zalecam spożywanie żywności ekologicznej, zwłaszcza mięsa pochodzącego z  krów karmio- nych trawą lub ogólnie zwierząt hodowanych na pastwiskach, gdy tylko jest to możliwe”3. Kupuj żywność oznaczoną również jako wolną od GMO. Aby otrzymać to oznaczenie, dostawca musi udowodnić, że żywność spełnia określone wymagania jakościowe. Możesz do- wiedzieć się więcej o tym, dlaczego jest to ważne w rozdziale 4, „15 najbardziej toksycznych produktów, których należy unikać”. SIEDEM KLUCZOWYCh ZASAD ŻYWIENIOWYCh... 43 Uważam, że kiedy otwierasz lodówkę, powinieneś się ekscy- tować i cieszyć. Jedzenie powinno być zawsze odżywcze i stano- wić źródło radości, a nigdy nie powinno być źródłem niepokoju i poczucia winy. 4. Wyrzuć z diety rafinowane cukry Czy w naszej diecie w ogóle potrzeba rafinowanego cukru? Nie. Powoduje on zbyt wiele problemów zdrowotnych, abyśmy mogli go zaakceptować w naszej żywności. Cukier jest paliwem dla raka i wspiera jego wzrost. Według dr. Marka Hymana, autora książ- ki Koniec z cukrzycą i otyłością: „Najważniejszą rzeczą, jaką mo- żesz zrobić, aby zapobiec rozwojowi rakowa lub zahamować jego rozwój, jest kontrolowanie poziomu insuliny za pomocą wyso- kobłonnikowej diety bogatej w prawdziwe, świeże, pełnowarto- ściowe produkty i zminimalizować lub wyeliminować słodycze, a także produkty przetworzone, podnoszące poziom cukru”4. Natknęłam się na dwa typy ludzi z nowotworami. Po otrzy- maniu diagnozy, jeden z nich odczuwa potrzebę całkowitego wyrzucenia z diety cukrów, w tym owoców, podczas gdy drugi typ woli przyjąć mój system ulepszeń. Słodkie produkty dzielą się na takie, które pozwalam moim klientom jeść bezpiecznie (ponieważ jest pełnowartościowe) i takie, które są niebezpiecz- ne (ponieważ zawierają tylko puste kalorie lub są wytwarzane z chemikaliów). Lista bezpiecznych produktów: • owoce • daktyle • figi 44 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU • syrop klonowy • miód • stewia • słodzik z owocu mnicha Lista niebezpiecznych produktów: • rafinowany cukier biały (cukier trzcinowy lub z buraków cukrowych) • surowy cukier trzcinowy • brązowy cukier • syrop kukurydziany (zwykły i wysokofruktozowy syrop kukurydziany) • sztuczne słodziki • acesulfam potasowy • neotam • sacharyna • sukraloza 5. Unikaj rafinowanych węglowodanów; jedz wysokobłonnikowe węglowodany Przetworzone produkty, takie jak białe pieczywo, makarony, ciasta, ciasteczka i tym podobne, są wytwarzane z rafinowanych węglowodanów. Te rozkładają się w organizmie na cukier, któ- ry, jak wiemy, odżywia komórki rakowe. Ponieważ są one ubo- gie w składniki odżywcze, są uważane za „puste kalorie”. Istnieje więcej naturalnych wersji większości tych produk- tów – na przykład makarony wysokobiałkowe wytwarzane są z soczewicy, czarnej fasoli lub czerwonej fasoli. Moim zdaniem Bóg stworzył w naturze żywność, która jest idealna dla nas, ale SIEDEM KLUCZOWYCh ZASAD ŻYWIENIOWYCh... 45 od nas zależy, czy będziemy trzymać się zasady nr 1 i jeść te pokarmy. Obejmują one też ziemniaki i ryż. Mimo że ziemnia- ki są skrobiowe, są też bogate w składniki odżywcze, takie jak witamina C. Ryż i fasola razem dają pełnowartościowe białko – to połączenie, które utrzymuje nas w zdrowiu od tysiącleci w wielu krajach, jak choćby tylko w Meksyku i Indiach. Piękno leczenia raka żywnością polega na tym, że jedząc szeroką gamę pożywnych pokarmów roślinnych, całą gamę tę- czowych warzyw i owoców, przyswajasz zdrowe węglowodany, których potrzebujesz, a które podtrzymują zdrowie i zapobie- gają nowotworom. Pokarmy te są również bogate w błonnik. Warto podkreślić, że błonnik jest jednym z  siedmiu najważ- niejszych składników odżywczych, które zwalczają raka według instytutu American Institute for Cancer Research5. Jeśli masz zamiar spożywać węglowodany, jedz takie produk- ty, które jednocześnie są bogate w błonnik. Jest on jest niezbęd- nym składnikiem odżywczym. Niesie poniższe korzyści: • spowalnia wchłanianie cukru podczas trawienia. • czyści jelita, działając jak szczotka do szorowania. • zmniejsza zaparcia. • zwiększa sytość – pamiętaj, nie możesz żyć w pełni o pustym żołądku! Do dobrych źródeł węglowodanów o  wysokiej zawarto- ści błonnika należą nasiona chia, łuski nasion babki płesznik, groch, brukselka oraz rośliny korzeniowe i bulwiaste (buraki, pasternak, ziemniaki, bataty, rzodkiewki). Wielu z nas ma układ trawienny, który nie pochłania wszyst- kich składników odżywczych, jakie spożywamy. Z pewnością kiedyś tak było, gdy byliśmy nastolatkami, czy kiedy mieliśmy dwadzieścia lat. Po latach jedzenia przetworzonej żywności 46 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU i  przyjmowania środków przeczyszczających zamiast jedzenia błonnika, miałam ubite złogi przyklejone do ścian jelita, co skutecznie uniemożliwiało wchłanianie składników odżyw- czych z  owoców i  warzyw, które jadłam. Kiedy przerzuciłam się na jedzenie naturalnych pokarmów – ton warzyw i owoców o wysokiej zawartości błonnika – moje jelita zostały wyleczone. Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia błonnika, zwróć uwagę, że spowoduje to zwiększenie ilości stolca. Przyjmowa- nie enzymów trawiennych podczas posiłków (patrz: Zasoby) nie jest złym pomysłem, aby pomóc organizmowi w przysto- sowaniu się do nowego sposobu jedzenia. Z czasem wyda się to normalne. 6. Pielęgnuj zdrowie jelit Dr Mehmet Oz jest dyplomowanym kardiochirurgiem i  profesorem na wydziale chirurgii uniwersytetu Columbia University w Nowym Jorku. Jest również znany, oczywiście, ze swojego programu telewizyjnego The Dr Oz Show. Na swoim blogu podał alarmujące statystyki dotyczące tego, jak częste jest posiadanie komórek nowotworowych w  naszych ciałach: „Niepokojące nowe badania sugerują, że szeroko roz- powszechniony jest rak mikroskopowy, czyli małe komórki nowotworowe, które można zobaczyć tylko pod mikrosko- pem. Ostatnie badania kobiet w  wieku 40 lat wykazały, że 40 z nich miało mikroskopijne komórki raka piersi. Jeszcze bardziej szokujące jest to, że prawie 100 procent ludzi w wie- ku 70 lat będzie miało mikroskopijny nowotwór tarczycy”6. To ważna lekcja pokazująca, jak ważne jest wzmocnienie na- szych systemów immunologicznych. SIEDEM KLUCZOWYCh ZASAD ŻYWIENIOWYCh... 47 Na swoim blogu dr Mark Hyman wyjaśnia swoje przeko- nanie, że rak jest wynikiem braku równowagi układu immu- nologicznego, który uniemożliwia mu walkę z  nowotworami – i naszym celem powinno być uczynienie ciała nieprzyjaznym dla raka. Jest zwolennikiem profilaktyki, mówi, że powinniśmy myśleć o sobie jako o rolnikach uprawiających ziemię, na której chcemy zebrać plony7. Rak, w  tej analogii, jest jak zgnilizna korzeni lub zaraza w postaci szarańczy. Zdrowa gleba jest cia- łem tak sprężystym i zdrowym, że szkodniki i zaraza nie będą w stanie jej naruszyć. Miejsce, w  którym zaczynasz zwiększać swoją odporność, jest na miejscu. Jeśli jelito nie działa prawidłowo – na przy- kład masz wzdęcia, skurcze, zaparcia, biegunkę – musisz inter- weniować. Oprócz jedzenia pokarmów bogatych w  błonnik, warto rozważyć wprowadzenie do diety oczyszczania sokami za pomocą soku z  buraków i  zielonych soków oraz lewatyw, aby uniknąć zatwardzeń. Bierz także suplementy prebiotyczne i  probiotyczne (patrz rozdział 3), aby ponownie wprowadzić kultury pożytecznych bakterii, pomagających wchłaniać wita- miny i inne składniki odżywcze. 7. Nawadniaj organizm oczyszczoną wodą Czysta woda pitna jest niesamowicie ważna! Woda z kranu jest wypełniona toksycznymi zanieczyszczeniami, w tym chlorem, a  nawet lekami farmaceutycznymi, więc zainwestuj w  filtr. Twoje ciało musi być dobrze nawodnione, aby funkcjonować w najlepszym zdrowiu. Łatwo jest się odwodnić, więc pij obfite ilości przefiltro- wanej wody w regularnych odstępach czasu, około kubka na 48 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU godzinę. Dobre nawodnienie przyczyni się do naturalnego procesu eliminowania toksyn przez organizm. Chodzi o  to, aby być dobrze nawodnionym w sposób ciągły, a nie pić jed- norazowo duże ilości wody. W  swojej książce Quench, lekarka integracyjna, dr Dana Cohen opisuje, jak zaczęła zauważać wśród swoich pacjentów tendencję do odwodnienia i  powiązała to z  wieloma dolegli- wościami zdrowotnymi. Mówi, że picie wody w  regularnych odstępach czasu w ciągu dnia jest istotne, ale musimy także jeść owoce i warzywa o wysokiej zawartości wody. Picie zbyt dużej ilości zwykłej wody może bowiem wypłukać składniki odżyw- cze z  naszych tkanek. Wysoka zawartość wody w  warzywach i owocach zaopatruje nas w cenne elektrolity, a błonnik roślin- ny pomaga nam osiągnąć głębokie nawodnienie8. Dieta wegańska czy mięsna przy leczeniu raka To, czy dieta wegańska (lub wegetariańska) czy dieta zawierająca mięso jest najlepsza do leczenia raka jest kontrowersyjnym tematem. Jest wielu zwolenników każdej opcji. Zdecydowanie radzę korzystać z we- wnętrznej intuicji, aby określić, co działa najlepiej dla ciebie, i co pozwoli ci wzmocnić układ odpornościowy i organizm. SIEDEM KLUCZOWYCh ZASAD ŻYWIENIOWYCh... 49 Czasami lekarze zalecają, aby osoby poddawane leczeniu raka dodawały do diety trochę czerwonego mięsa. Zwykle dzieje się tak, jeśli zidentyfikowali niedo- bór żelaza lub potrzebę wzrostu białka. Jednak istnieje wiele źródeł białka innych niż czerwone mięso, jeśli de- cydujesz się go unikać. Dr Christiane Northrup, której rady stosują kobiety na całym świecie, zaleca spożywanie chudego białka (drobiu, jaj, fasoli, jak wolisz) przy każdym posiłku pod- czas leczenia raka. Dieta, która dla mnie osobiście działa najlepiej, to 80 produktów roślinnych i 20 mięsnych (w tym wo- łowina z  krów karmionych trawą, mięso z  dziczyzny, ekologiczny kurczak z wolnego chowu i ryby z czystych jezior). Unikam jednak nabiału i glutenu. Niektórzy ludzie są w  stanie dobrze się rozwijać dzięki diecie całkowicie opartej na roślinach. Istnieje wielu zwolenników diety wegańskiej, którzy przysięga- ją, że ich 100-procentowe wegańskie podejście pomo- gło im wyleczyć nowotwór. Należy do nich Kris Carr, autorka Crazy Sexy Cancer i innych książek, która od po- nad 15 lat żyje szczęśliwie i produktywnie z rakiem na- czyniowym. Chris Wark, autor Chris Beat Cancer, który w wieku 26 lat pokonał raka jelita grubego w stadium IIIC i  odmówił podjęcia chemioterapii zalecanej przez lekarza po operacji, jest kolejnym przykładem. Je ryby, ale opowiada się za dietą wegańską podczas leczenia raka. Wiele osób mówi to samo. 50 KOMPLEKSOWA DIETA ANTYRAKOWA KROK PO KROKU Kluczowe pytanie, na które musisz odpowiedzieć, brzmi: czy jedzenie mięsa, drobiu lub ryb sprawia, że czujesz się silniejszy i pełen energii, czy też wydaje się, że produkty te pozbawiają cię energii? Tak czy inaczej, będziesz głównie bazował na produktach roślinnych i zmieniał środowisko, w którym rosną twoje komórki. ziarna 8 Oleje 7 Orzechy i nasiona 10 Owoce 25 Warzywa i rośliny 50 Rysunek 1. Ogród Twojej kuchni antyrakowej SIEDEM KLUCZOWYCh ZASAD ŻYWIENIOWYCh... 51 Ogród Twojej kuchni antyrakowej ziarna 8 Owoce 25 Oleje 7 Orzechy i nasiona 10 Warzywa i rośliny 50 Wszystkie powyższe produkty powinny być organicz- ne, bez pestycydów i herbicydów + następnie dodaj poniższe opcje (wybór najkorzyst- niejszy dla twojego organizmu) MIĘSO: Musi być organiczne: wołowina z krów kar- mionych trawą, kurczak z  chowu na wolnym wybiegu i ryby dziko żyjące NABIAŁ: Musi być ekologiczny, z gospodarstwa, któ- remu ufasz Witaj w  ogrodzie pełnym roślin leczących nowotwory. To świetne miejsce na piknik. Ten ogród jest bogaty w składniki od- żywcze, jaskrawo zabarwione i żywe produkty – owoce, warzywa, zioła, nasiona i orzechy. Ma także właściwości duchowe i ener- getyczne. Pamiętaj, że jedzenie to coś więcej niż jego poszczegól- ne składniki. Żywność to coś więcej niż zawarte w niej tłuszcze, białka i witaminy. Kiedy przyrządzasz jedzenie w domu, pamiętaj o dodaniu szczypty miłości do przepisu. Czy możesz osobiście wy- brać składniki, które potem ugotujesz? Czy możesz ćwiczyć uczu- cie wdzięczności, gdy mieszasz w garnku? Czy możesz hodować składniki na swoim podwórku? Można czerpać ogrom uzdrawia- jącej energii z uprawiania i spożywania własnych produktów.
Pobierz darmowy fragment (pdf)

Gdzie kupić całą publikację:

Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku. Proste przepisy, ćwiczenia, oczyszczanie umysłu w oparciu o badania naukowe
Autor:

Opinie na temat publikacji:


Inne popularne pozycje z tej kategorii:


Czytaj również:


Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką: