Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00257 008438 20927956 na godz. na dobę w sumie

Ogniem i dymem Placki. Grzyby. Wegeburgery. Owoce. Desery - ebook/epub

Ogniem i dymem Placki. Grzyby. Wegeburgery. Owoce. Desery - ebook/epub
Ogniem i dymem Placki. Grzyby. Wegeburgery. Owoce. Desery - ebook/epub
Martin Nordin
Zwierciadło
Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw zabierze Cię w podróż po nowych, wyjątkowych i niespotykanych smakach oraz zapachach. Odkryj jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki nabrały pięknego brązowego koloru. Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu. Niektóre jarzyny można żarzyć bezpośrednio na gorącym węglu, inne opiekać na ruszcie albo po prostu wędzić. Ta wyjątkowa książka pomoże Ci przygotować oryginalne i niepowtarzalne dania. Wykorzystaj jeden z ponad 70 autorskich przepisów. Baw się i eksperymentuj. Wypróbuj nowe techniki, miej odwagę skosztować grillowanego groszku czy ananasa, poczuj wyjątkowy smak chrupiących papryczek chili i kalafiora. Wypij love drink z pieczonego selera. Zjedz wędzone pomidory, czy burgera z kabaczka i fasoli mung. Zaproś przyjaciół, sąsiadów i rodzinę do stołu, zaproponuj im pyszny, aromatyczny posiłek oraz niezapomnianą podróż kulinarną w krainę ognia i dymu. Martin Nordin - pasjonat kuchni i fotografii. Prowadzi własną firmę cateringowa i artystyczną The Cabbage Butcher.Autor książki „Gröna burgera”(Zielone burgery), przetłumaczonej na 6 języków. W wolnym czasie fotografuje potrawy i prowadzi popularny kulinarny profil na Instagramie (martin_nordin). Już jako dziecko lubił przebywać w kuchni, gdzie chłonął zapachy i smaki potraw gotowanych przez matkę i babcię. Pierwsze profesjonalne doświadczenie zdobył na lodołamaczu, gdzie spędził kilkunastomiesięczną służbę wojskową jako szef kuchni. Przez wiele lat pracował dla Ikea Food m.in. jako Creative Leader. Ma wielu przyjaciół wegetarian i wegan, stąd zainteresowanie nowymi, niemięsnymi potrawami. Lubi eksperymentować w kuchni z różnymi warzywami i sposobami gotowania. Ciągle poszukuje nowych smaków. W swoich książkach dzieli się z czytelnikami pasją do potraw z warzyw i nie tylko. Mieszka i pracuje w Malmö.
Wszystkie kategorie Tylko poradniki Tylko pozostałe kategorie
Książki podobne do wybranej publikacji
Warzywo - ebook/epub
Warzywo - ebook/epub
Dominika Wójciak
Wydawnictwo Pascal

Niesamowity umiar, wielki talent.

Gordon Ramsay

To książka dla tych, którzy chcą do końca wykorzystać obfitość sezonowych warzyw i szukają nowych pomysłów na ich użycie w swojej kuchni. Na talerzach Dominiki buraki łączą się z jeżynami, a biała kapusta z masłem orzechowym, marchewka trafia do chłodnika z pomarańczą, rabarbar staje się nowym bohaterem klasycznego angielskiego deseru bezowego...


Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy - ebook/epub
Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy - ebook/epub
Yotam Ottolenghi
Wydawnictwo FILO

Bestseller „New York Timesa”

Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly”

WEGETARIAŃSKA KUCHNIA AUTORA JEROZOLIMY NIE TYLKO DLA JAROSZY!

Obfitość Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa...

W mojej tajskiej kuchni - ebook/epub
W mojej tajskiej kuchni - ebook/epub
Daria Ładocha
Wydawnictwo Pascal

W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych
doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich
dań we własnej kuchni!

Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury...





Dania z Prowansji - ebook/epub
Dania z Prowansji - ebook/epub
Michel Montignac
ArtVitae

Książka ta jest niezbędnym uzupełnieniem dla tych, którzy przyjęli zasady „wykwintnej, a przy tym zdrowej kuchni' Michela Montignac.
Adresowana jest zatem do wszystkich, którzy pomimo braku czasu na przygotowywanie posiłków (także na uroczyste okazje) zadają sobie jednak trud gotowania potraw zdrowych, aromatycznych, należących do kuchni wykwintnej. Ponad 200 przepisów, które zawiera niniejsza książka...

Love Vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni - ebook/pdf
Love Vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni - ebook/pdf
Robert Zakrzewski, Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Violetta Domaradzka
Agora

LOVE VEGAN zachęca do uprawiana sportu oraz gotowania pysznych i zdrowych potraw z warzyw, owoców, strączków, orzechów i zbóż. To praktyczny przewodnik, który krok po kroku prowadzi nas po kuchni roślinnej. Książka zawiera gotowy i uniwersalny jadłospis wegański na trzy tygodnie, po pięć posiłków dziennie, w trzech poziomach kaloryczności, z gotową listą zakupów oraz szeregiem wskazówek do samodzielnego komponowania posiłków...


Kiszonki i fermetnacje - ebook/epub
Kiszonki i fermetnacje - ebook/epub
Aleksander Baron
Wydawnictwo Pascal

Przeczytaj, zacznij eksperymentować i stań się częścią triumfalnego powrotu fermentacji! Sandor Ellix Katz, autor Sztuki fermentacji Czwarta strona: Cytryny kiszone w wędzonej soli? Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem? Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie? Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem? Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika...

500 owoców i warzyw - ebook/pdf
500 owoców i warzyw - ebook/pdf
Agnieszka Gawłowska
SBM

Książka '500 owoców i warzyw' to kompendium wiedzy na temat jadalnych roślin, zarówno tych popularnych, powszechnie hodowanych, jak i bardziej egzotycznych. Atlas zawiera charakterystykę 500 gatunków owoców, warzyw oraz roślin użytkowych, które zostały uszeregowane alfabetycznie. Opisy przybliżają ich cechy morfologiczne, występowanie, wymagania, wskazówki pielęgnacyjne oraz propozycje zastosowania kulinarnego...

500 owoców i warzyw - ebook/pdf
500 owoców i warzyw - ebook/pdf
Agnieszka Gawłowska
Wydawnictwo SBM

Książka '500 owoców i warzyw' to kompendium wiedzy na temat jadalnych roślin, zarówno tych popularnych, powszechnie hodowanych, jak i bardziej egzotycznych. Atlas zawiera charakterystykę 500 gatunków owoców, warzyw oraz roślin użytkowych, które zostały uszeregowane alfabetycznie. Opisy przybliżają ich cechy morfologiczne, występowanie, wymagania, wskazówki pielęgnacyjne oraz propozycje zastosowania kulinarnego...

Kalicińscy od kuchni - ebook/epub
Kalicińscy od kuchni - ebook/epub
Małgorzata Kalicińska, Mirosław Kaliciński
Burda
Rodzinna podróż po krainie smaków.W książce  Kalicińscy od kuchni autorka bestsellerów Małgorzata Kalicińska oraz jej brat Mirosław Kaliciński, pasjonat gotowania i smakosz, zabierają czytelników w podróż po krainie smaków. Prócz pełnych pasji opowieści o jedzeniu, czytelnik znajdzie tu kilkadziesiąt wyjątkowych przepisów. Każdy z nich wielokrotnie przetestowany przez rodzeństwo Kalicińskich...
Sezonowo bezglutenowo - ebook/epub
Sezonowo bezglutenowo - ebook/epub
Magdalena Romek, Stanisław Romek
Bukowy Las

Magdalena i Stanisław Romek, autorzy popularnego bloga kulinarnego Kuchenne Wariacje, oddają w Wasze ręce swoje najcenniejsze przepisy na potrawy bezglutenowe, które z przyczyn zdrowotnych na stałe wprowadzili do swojej kuchni.

Magda specjalizuje się w daniach głównych, sałatkach i zupach. Staszek – osładza życie ciastami i deserami. Po wielu miesiącach eksperymentów i testów udało im się skomponować zestaw stu przepisów na bezglutenowe...

Mali szefowie kuchni - ebook/epub
Mali szefowie kuchni - ebook/epub
Joseph Seeletso
Edipresse Książki

Mali szefowie kuchni to książka zawierająca ponad 50 przepisów specjalnie przygotowanych i skierowanych do młodych ludzi, którzy odkryli w sobie chęć do gotowania i poznawania trudnej sztuki kulinarnej. Wybrane przepisy mają inspirować, budzić zainteresowanie adeptów sztuki kulinarnej do poszukiwania nowych smaków i tworzenia autorskich przepisów.

Warzywa. Wpływ warzyw na nasze zdrowie. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Warzywa. Wpływ warzyw na nasze zdrowie. Porady lekarza rodzinnego - ebook/pdf
Anna Kubanowska
Literat

Poznaj właściwości lecznicze warzyw, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Znajdziesz tu również informacje na temat tego, jak zdrowo się odżywiać, jak właściwie przygotowywać dania z warzyw, jakie są najlepsze metody przetwarzania warzyw, jaka jest rola błonnika. Poradnik skierowany jest do każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i pragnie uważniej przyjrzeć się codziennej diecie...

Smakując Grecję - ebook/epub
Smakując Grecję - ebook/epub
Christopher Bakken
Pascal
Przepiękna opowieść o ośmiu elementach greckiego stołu: oliwkach, rybach, chlebie, fasoli, mięsie, winie, serze i miodzie. Rozpocznij grecką przygodę, odkryj nowe smaki i odwiedź urocze miejsca.

Christopher Bakken wyrusza w podróż życia, podczas której zgłębia sekrety jednej z najbardziej niedocenianych europejskich kuchni. W towarzystwie brata i przyjaciół przemierza Grecję w poszukiwaniu najsmaczniejszych lokalnych specjałów...

Nie... zwykła kuchnia. Więcej smaków - ebook/epub
Nie... zwykła kuchnia. Więcej smaków - ebook/epub
Kinga Paruzel
Burda
'Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny – taka jest moja książka. Stanowię  dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. »Nie… zwykła kuchnia – więcej smaków« to nowe rozszerzone wydanie zawierające ponad 130 (w tym 30 zupełnie nowych) wyjątkowych...
Dania jarskie - ebook/epub
Dania jarskie - ebook/epub
O-press
ARTEMIS

Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo przepisy na dania jarskie takie jak zupy...

Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia - ebook/epub
Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia - ebook/epub
Jagna Niedzielska
Pascal

Czy wiesz, że wyrzucamy 30% naszych zakupów spożywczych?

Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać! Kuchnia zero waste!

Przyjrzyj się temu, co twoim zdaniem nie nadaje się do zjedzenia, i przekonaj się, jak zdrowo i naprawdę pysznie możesz to wykorzystać w kuchni.

Wykorzystaj, nie marnuj!

Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie...

Sekrety zielonych koktajli - ebook/pdf
Sekrety zielonych koktajli - ebook/pdf
Maria Pabich, Tomasz Pabich
SELF-PUBLISHER
„Sekrety zielonych koktajli” to książka, która uczy, jak jeść więcej warzyw i owoców. Aby przygotować pyszny, sycący i pełen witamin koktajl warzywno-owocowy, nie potrzebujesz skomplikowanych przepisów, trudnych do zdobycia składników albo drogiego blendera. W naszej kuchni lubimy stosować przepisy, które są zdrowe, a przy tym szybkie w wykonaniu i wyśmienite w smaku. Dlatego zakochaliśmy się w koktajlach...
Potrawy z grilla. Kuchnia polska - ebook/epub
Potrawy z grilla. Kuchnia polska - ebook/epub
O-press
Artemis

Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo przepisy na coraz bardziej modne w Polsce...

Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku - ebook/pdf
Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku - ebook/pdf
Bogdan Gałązka
Multico

„Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego na zamku w Malborku“ – kulinarna podróż do czasów średniowiecza.

Kuchnia krzyżacka jest bogata, barwna i radosna. Łączy w sobie najlepsze kulinarne tradycje rycerskie i zakonne, dworskie i królewskie. Garściami czerpie z kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i środkowoeuropejskiej, mieszając egzotyczne smaki z fantazją i wyczuciem...






Jak smakuje rok Wiosna. Lato. Jesień. Zima - ebook/epub
Jak smakuje rok Wiosna. Lato. Jesień. Zima - ebook/epub
Marcin Molik
Zwierciadło

Marcin Molik nauczy czytelników, jak w prosty sposób wyczarować smaczne dania z tego, co natura ma akurat teraz do zaoferowania. Fine dining, kuchnia molekularna, casual dining, fast food – trendy kulinarne pojawiają się i znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące aromaty...

Księga Szefów Kuchni - ebook/epub
Księga Szefów Kuchni - ebook/epub
Burda Książki (dawniej G+J Gruner +Jahr)

Księga Szefów Kuchni to absolutnie wyjątkowa książka kucharska. Szesnastu najlepszych w Polsce mistrzów kulinarnych prezentuje w niej autorskie przepisy na dania oryginalne, wykwintne i smakowite. Dopełniają je porady i kolorowe zdjęcia potraw. To kuchnia pięknie podana i stworzona z pasji do gotowania.  Może być wspaniałą inspiracją do przygotowania uroczystej kolacji, która wzbudzi podziw Waszych gości...

Zdrowe zielone proteiny - ebook/epub
Zdrowe zielone proteiny - ebook/epub
Therese Elquist
Zwierciadło

Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i produktów odzwierzęcych. Co jednak zrobić, gdy jesteśmy aktywni fizycznie i potrzebujemy dużo białka? Jak zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na proteiny, stosując dietę roślinną?
Z książki Zielone proteiny dowiesz się między innymi:
• ile białka potrzebuje Twój organizm?
• jakie są najlepsze źródła roślinnego białka...



Sztuka gotowania - ebook/epub
Sztuka gotowania - ebook/epub
Niki Segnit
Buchmann

Nowa książka autorki bestsellerowego Leksykonu smaków.

Przełomowa książka, która odkrywa zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów. Dzięki tej książce poczujesz się swobodniej w kuchni, nauczysz się jak 'działają' przepisy, będziesz eksperymentować i bawić się smakami. Jeśli jesteś niewolnikiem książek kucharskich, a gotować umiesz tylko z nosem w przepisie, z pewnością jest to pozycja dla ciebie...

Dania z grilla - ebook/pdf
Dania z grilla - ebook/pdf
Opracowanie zbiorowe
SBM

Sezon na grillowanie trwa zwykle kilka miesięcy, lecz to nie problem dla smakoszy tego rodzaju kuchni. Przy odrobinie chęci i z pomocą odpowiedniego sprzętu grillować można przez cały rok! Dania z grilla to zbiór wyśmienitych przepisów na soczyste mięsa i ryby, aromatyczne warzywa, a nawet słodkie owoce przyrządzane na grillu. Zaprezentowane receptury na pasty i dipy z pewnością dopełnią smaku tych chrupiących posiłków...

Kuchnia śląska - ebook/pdf
Kuchnia śląska - ebook/pdf
Barbara Jakimowicz-Klein
Astrum Media
Sprawdzone przepisy na smaczne i zdrowe potrawy kuchni śląskiej będą idealne dla każdego, kto docenia walory kuchni regionalnej. Pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie!

Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Kto z nas nie zasiadłby chętnie do stołu zastawionego tak wspaniałymi przysmakami? Niestety, śląskie dania coraz rzadziej pojawiają się w naszych domach...

Kuchnia wegetariańska - ebook/pdf
Kuchnia wegetariańska - ebook/pdf
Agnieszka Chodkowska–Gyurics, Agata Chmielewska, Justyna Mrowiec, Grażyna Jędrzejec, Marcin Fabijański, Arto der Haroutunian, Agnieszka Trzebska-Cwalina, Małgorzata Podlewska, Tomasz Zajbt, Składnica Literacka
RM

Nie spodziewam się, że wszyscy zostaniemy nagle wegetarianami, ale jestem pewien, że w przyszłości będziemy spożywać coraz więcej warzyw, owoców i orzechów. (…) Już teraz mamy do dyspozycji wspaniały wachlarz darów Natury ze wszystkich zakątków ziemi, aby zaspokoiły nasze pragnienie kulinarnej przyjemności.

W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen różnorodnych smaków...


Kuchnia wegetariańska. Smaki świata - ebook/epub
Kuchnia wegetariańska. Smaki świata - ebook/epub
Arto der Haroutunian
RM

Nie spodziewam się, że wszyscy zostaniemy nagle wegetarianami, ale jestem pewien, że w przyszłości będziemy spożywać coraz więcej warzyw, owoców i orzechów. (…) Już teraz mamy do dyspozycji wspaniały wachlarz darów Natury ze wszystkich zakątków ziemi, aby zaspokoiły nasze pragnienie kulinarnej przyjemności.

W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen różnorodnych smaków...




Dania jednogarnkowe - ebook/epub
Dania jednogarnkowe - ebook/epub
O-press
ARTEMIS

DANIA JEDNOGARNKOWE. Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na dania jednogarnkowe...

Para w kuchni - ebook/epub
Para w kuchni - ebook/epub
Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło
Zwierciadło

Karolina i Maciej Szaciłło, para ekspertów od zdrowego odżywiania, tym razem zapraszają w kulinarną podróż w kłębach… pary


W światowych kuchniach znaleźć można mnóstwo parowanych pyszności. Azjaci parują niemal przeźroczyste pierożki z ciasta ryżowego, przez których cieniutką strukturę prześwitują kawałki glonów, owoców morza i warzyw. W Indiach przy pomocy pary powstają muthie...





Przetwory. Kuchnia polska - ebook/epub
Przetwory. Kuchnia polska - ebook/epub
O-press
Artemis

Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na przetwory z owoców...

Kuchnia w rytmie wege - ebook/pdf
Kuchnia w rytmie wege - ebook/pdf
Krynia Grudzińska
Prema

Krynia Grudzińska to artystka w kuchni. Łączy tradycję z eksperymentem. Jest odważna i otwarta na nowości. Jej liczna rodzina, to prawie sami wegetarianie. Na jedenaście osób, które zwykle zbierają się przy stole, jedynie trzy jedzą mięso. Dlatego pani Krynia ciągle wymyśla nowe, wege potrawy.

Często zaskakuje gości sposobem podania potraw i ciekawym przybraniem stołu. Nawet najbardziej tradycyjne potrawy w Jej wykonaniu smakują...

Wegańska kuchnia na codzień - ebook/epub
Wegańska kuchnia na codzień - ebook/epub
Richa Hingle
Purana

Richa Hingle, autorka bestsellerowej Wegańskiej kuchni indyjskiej, wraca z kolejną odsłoną kuchni wegańskiej, tym razem w wydaniu międzynarodowym. Znajdziemy tu nie tylko przepisy na przesycone smakami i aromatami wspaniałe sosy, lecz także inspirujące pomysły na pełnowartościowe posiłki.

Potrawy przedstawione w tej książce charakteryzują się pełnią smaku, łatwością wykonania oraz możliwością przygotowania z nieuczulających...


Krok po kroku z Robertem Sową - ebook/epub
Krok po kroku z Robertem Sową - ebook/epub
Robert Sowa
Edipresse Książki

Robert Sowa znany mistrz kulinarny dzieli się swoimi oryginalnymi przepisami. To książka, jakiej jeszcze nie było – ponad 120 autorskich przepisów Mistrza pokazanych na kolorowych ilustracjach obrazujących poszczególne etapy wykonania każdej potrawy.

Dodatkowo przy każdym przepisie znajdą się symbole informujące o czasie potrzebnym na przygotowanie potrawy i stopniu trudności.

Proponowane przepisy to wielokrotnie sprawdzone przez...