autor: Maciej Kokoszko
![Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), cz. III. Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.). Byzantina Lodziensia XXVIII - ebook/pdf [Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), cz. III. Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.). Byzantina Lodziensia XXVIII - ebook/pdf](/catalog/ebooki/0069200/006/cover/0/e_0gb5.jpg)
Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko-20% |
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu. Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj... |
![Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - ebook/pdf [Maciej Kokoszko, Krzyszof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - ebook/pdf](/catalog/ebooki/0063070/006/cover/0/e_0e76.jpg)
Maciej Kokoszko, Krzyszof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka-18% |
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii... |
![Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część II, Pokarm dla ciała i ducha - ebook/pdf [Maciej Kokoszko] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część II, Pokarm dla ciała i ducha - ebook/pdf](/catalog/ebooki/0063069/006/cover/0/e_0e75.jpg)
Maciej Kokoszko-18% |
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI... |
![Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - ebook/pdf [Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - ebook/pdf](/catalog/ebooki/0501697/050/cover/0/978-83-7969-780-9_PDF.jpg)
Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka |
Uniwersytetu Łódzkiego |
W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii... |
![Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha - ebook/pdf [Maciej Kokoszko] Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha - ebook/pdf](/catalog/ebooki/0501688/050/cover/0/978-83-7969-779-3_PDF.jpg)
Maciej Kokoszko |
Uniwersytetu Łódzkiego |
Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów - kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI... |