Trudno dziś sobie wyobrazić kuchnię polską bez ziemniaków. Są doskonałym i łatwym w przygotowaniu dodatkiem do potraw z mięsa i ryb, niezastąpionym składnikiem rozmaitych sałatek jarzynowych. Ugotowane, upieczone lub usmażone – przyrządzamy je na wiele sposobów i za każdym razem zaskakują smakiem. Prezentowana książka to zbiór pomysłów na rozmaite dania z ziemniaków: sałatki, zapiekanki, placki ziemniaczane, knedle i kluski. Znalazły się wśród nich zarówno tradycyjne receptury na bliny, pierogi ruskie, jak również te nowoczesne – na klopsy ziemniaczane.
Darmowy fragment publikacji:
smaczne i zdrowe
Dania
z ziemniaków
DANIA Z ZIEMNIAKÓW
2
SPIS TREŚCI
WSTĘP 4
DANIA Z ZIEMNIAKÓW
PLACKI TRADYCYJNE 8
Placki ziemniaczane tradycyjne 8
Placki ziemniaczane tradycyjne z cebulą 9
Placki ziemniaczane domowe 9
Placki ziemniaczane jeżyki 10
Bliny ziemniaczane 10
Placki ziemniaczane na drożdżach 11
Oładki 11
PLACKI ZIEMNIACZANE 6
DODATKI 6
Placki ziemniaczane gospodarskie 17
Pieczarki duszone w śmietanie 6
Placki ziemniaczane z sosem serowym 18
Sos pomidorowy pikantny 6
Placki ziemniaczane ze szpinakiem 19
Surówka z cykorii z orzechami 7
Placki ziemniaczane z kminkiem 20
Sałatka z awokado i pomidorów 7
Placki ziemniaczane z listkami mięty 20
Placki ziemniaczane à la naleśniki 21
Placuszki ziemniaczane ze śmietaną 21
Placuszki ziemniaczane z siekanym jajkiem 22
Placki ziemniaczane ze skwarkami i śmietaną 22
Placki ziemniaczane z sałatką z jabłka,
awokado i bryndzy 23
Placki ziemniaczane z serem raclette 24
Placki ziemniaczane z ryżem i warzywami 25
Placki ziemniaczane po węgiersku 25
Placki ziemniaczane z pomidorami
i wędzonym boczkiem 26
Placki ziemniaczane z parówkami 26
Placki ziemniaczane z drobiowymi wątróbkami 27
Placki ziemniaczane duszone 27
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym 28
Placki ziemniaczane z rybą w śmietanie 29
Placki ziemniaczane ze śledziem 29
Placki ziemniaczane nadziewane rybą 30
Gałki ziemniaczane 31
Klops ziemniaczany z jajkiem 31
PLACKI Z DODATKAMI 12
Placki ziemniaczane z suszonymi prawdziwkami 12
Placki ziemniaczane z pieczarkami 13
Placki ziemniaczane z wędzonymi śliwkami 14
Placki ziemniaczane (według dawnego przepisu) 14
Placki ziemniaczane z tartym serem 15
Placuszki ziemniaczane z serem kaszkawał 15
Placuszki ziemniaczane z serem gorgonzola 16
Placuszki ziemniaczane z twarogiem i grubo
mielonym pieprzem 16
Placki ziemniaczane z twarogiem 17
KLUSKI, KNEDLE, PIEROGI 32
KLUSKI 32
Dwukolorowe kluski ze smażoną szynką i daktylami 32
Kluski dyniowe z sosem serowym 33
Kopytka z łososiem i groszkiem 33
Kluski śląskie z sosem mięsno-warzywnym 34
Kopytka z fasolką szparagową i marchwią 35
Knedle szpinakowe z farszem z cieciorki
i suszonych pomidorów 37
Knedle z boczkiem i grzankami 38
Knedle z mięsem 39
Knedle z truskawkami 40
Słoneczne knedle ze śliwką 40
Pomidorowe knedle ze szpinakiem i serem feta 41
Pyzy z kapustą 42
Pierogi ruskie 43
KNEDLE I PIEROGI 36
Knedle marchewkowe z farszem drobiowym 36
ZAPIEKANKI 44
Zapiekanka jajeczna 49
Zapiekanka chłopska 44
Zapiekanka ziemniaczana z ćwikłą 49
Zapiekanka warzywna z kurczakiem 45
Zapiekanka z mięsa mielonego 50
Zapiekanka z mięsem 46
Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa 50
Zapiekanka z ziemniaków z kapustą 46
Ziemniaki zapiekane z mięsem lub z rybą 51
Zapiekanka ze szpinakiem 47
Ziemniaczany omlet ole! 51
Zapiekanka z dzika 48
SAŁATKI 52
Sałatka ziemniaczano-selerowa 56
Sałatka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 52
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 56
Sałatka z prawdziwkami, szynką i ziemniakami 53
Sałatka ziemniaczano-pieczarkowa 57
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 54
Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi 57
Sałatka ziemniaczano-cebulowa 55
Sałatka ziemniaczano-fasolowa 55
W PARZE Z MIĘSEM 58
Kotlety wieprzowe z chrzanem i ziemniakami 62
Baranina w winie 58
Wieprzowina z ziemniakami 62
Jagnięcina z warzywami 59
Kulki ziemniaczano-mięsne 63
Cielęcina z warzywami 59
Wołowina zapiekana z ziemniakami 63
Pieczone udka kurczaka z purée 60
Rolada drobiowa z krokiecikami 61
3
DANIA Z ZIEMNIAKÓW
WSTĘP
Ziemniaki w Europie obecne są od XVI wieku, a w Polsce od XVII wieku. Powszechnie zaczęto
używać je w kuchni dopiero w drugiej połowie XVIII wieku. Wówczas zaczęły zyskiwać uznanie
jako roślina jadalna. A przecież trudno sobie wyobrazić, przynajmniej z dzisiejszej perspektywy,
kuchnię polską bez ziemniaków. Zresztą ziemniak zrewolucjonizował nie tylko naszą kuchnię,
do czego przyczyniły się zapewne wojny i głód. Zanim stał się najbardziej popularnym warzy-
wem na świecie, traktowany był z rezerwą i hodowany dla kwiatów, gdyż należy do rodziny psian-
kowatych i spokrewniony jest z wieloma trującymi roślinami.
Europa do mączystych bulw ziemniaka przekonywała się powoli i początkowo przeznaczała
je na pożywienie dla trzody chlewnej. W końcu jednak rozsmakowała się w ziemniakach i doceni-
ła ich zalety. Ziemniaki zawierają dużo witamin (z grupy B i witaminę A), magnezu, potasu, fosforu,
a przede wszystkim są źródłem dobrze przyswajanych węglowodanów. Są doskonałym i łatwym
w przygotowaniu dodatkiem do potraw z mięsa i ryb, niezastąpionym składnikiem rozmaitych
sałatek jarzynowych. Ugotowane, upieczone lub usmażone – przyrządzamy je na wiele sposo-
bów i za każdym razem zaskakują smakiem. Ziemniaki znalazły zastosowanie nie tylko w przemy-
śle spożywczym i spirytusowym, wykorzystywane są również w przemysłach: farmaceutycznym,
kosmetycznym, papierniczym, włókienniczym.
Wstęp
4
DANIA Z ZIEMNIAKÓW
O ZIEMNIAKACh W KUChNI
W kuchni używamy ziemniaków odmian jadalnych, są smaczne i gotują się równomiernie.
Zależnie od przeznaczenia dzieli się odmiany jadalne na trzy typy: odmiany uniwersalne, mączy-
ste i sałatkowe. Odmiany uniwersalne (irys, malwa, sokół, bronka, irga) przeznaczamy do gotowa-
nia, na zapiekanki, na frytki, nadają się również do sałatek.
Na purée, placki ziemniaczane, zupy nadają się najlepiej ziemniaki mączyste odmian koral, bryza,
janka, mila, lena. Na sałatki – ziemniaki o miąższu zwięzłym, nierozsypujące się po ugotowaniu,
np. frezja. Oto kilka rad:
•
Przy zakupie ziemniaków warto zwrócić uwagę na to, czy bulwy są foremne,
jędrne i suche. Należy wybierać te o gładkiej skórce i z małą liczbą płytko
osadzonych oczek.
przemrożone robią się słodkie.
• Nie powinno się przechowywać ziemniaków w zbyt niskiej temperaturze,
•
•
Ziemniaki najlepiej piec i gotować w łupinach, bo pod skórką znajduje się
najwięcej białek, mikroelementów i witamin wrażliwych na obróbkę termiczną.
Ziemniaki do ugotowania wkładamy do osolonej wrzącej wody (woda musi
zakrywać bulwy) i od momentu powtórnego wrzenia wody gotujemy na małym
ogniu pod przykryciem.
Ziemniaki powinno się obierać jak najcieniej skrobaczką lub nożykiem
•
•
• Obranych ziemniaków nie należy moczyć w wodzie, bo wtedy witamina C
Stare kiełkujące ziemniaki należy obierać grubiej i starannie, bo ich łupiny
zawierają szkodliwą solaninę.
z nierdzewnej stali.
przedostaje się do płynu.
Wstęp
5
DANIA Z ZIEMNIAKÓW
DODATKI
Placki można podawać tradycyjnie – z kwaśną śmietaną albo z cukrem.
Można je też wzbogacić dodatkami, takim jak: pikle, surówki, sałatki,
sosy, gulasze. Warto skorzystać z poniższych przepisów.
PIECZARKI DUSZONE
W ŚMIETANIE
SOS POMIDOROWY
PIKANTNY
SKŁADNIKI:
½ kg małych pieczarek
2 cebule
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
2–3 łyżki gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Oczyszczone pieczarki opłukać,
osuszyć i pokroić w plasterki. Cebu-
lę obrać, drobno posiekać i zeszklić
na rozgrzanej oliwie. Następnie
dodać pieczarki i dusić około
10 minut. Pod koniec duszenia
dodać masło, doprawić solą,
pieprzem i wlać śmietanę.
SKŁADNIKI:
½ kg pomidorów
1–2 cebule
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
szczypta ostrej papryki, imbiru
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze
skórki i pokroić w kostkę. Cebulę
i czosnek obrać i posiekać, a następ-
nie razem z pomidorami dusić na
gorącej oliwie 45 minut (na małym
ogniu). Posilić, dodać pozostałe
przyprawy, sok z cytryny i dusić
jeszcze 15 minut. Sos powinien być
gęsty i pikantny.
Placki ziemniaczane
6
Pobierz darmowy fragment (pdf)