Delicje i łakocie - ebook/pdf
Autor: Paulina Krajewska
Liczba stron: 272
Wydawca: Septem
Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-283-2418-3
Data wydania: 2015-11-12
Lektor:
Kategoria:
ebooki >> przewodniki
Zanurz się w morzu pyszności!
Batony, babeczki, chałwa i baklawa, czyli jak przygotować szybką przekąskę na poprawę humoru
Kremy, naleśniki i desery na ciepło, czyli jak zaskoczyć gości i umilić sobie czas po ciężkim dniu
Napoje rozgrzewające i orzeźwiające, czyli jak rozświetlić zimne dni i z fantazją przeżyć gorące
Desery, łakocie, pyszności sezonowe i całoroczne... Któż z nas jest w stanie oprzeć się oszałamiającym aromatom bananów w czekoladzie, przejść obojętnie obok marcepanu, ciepłych lodów czy orzeźwiającej owocowej lemoniady? Każdy deser smakuje jednak o niebo lepiej, jeśli przygotujesz go własnoręcznie, dodasz ulubionych przypraw i szczypty kulinarnego szaleństwa. Jeśli szukasz inspiracji albo gotowych, sprawdzonych, odlotowych przepisów — zajrzyj do książki
Delicje i łakocie . Jej autorka to specjalistka od łakoci, odważna eksperymentatorka i hedonistka zarazem. Wśród jej niebanalnych propozycji znajdziesz grillowane ananasy z miętą, czekoladowe ciasto z płynnym środkiem i... bezalkoholowe piwo imbirowe!
Śmiało wkrocz do królestwa smakołyków! Paulina Krajewska, gospodyni
Kulinarnego Bloga Roku 2011 , pokaże Ci, jak zrobić pyszne batony, zdrowe koktajle, delikatne kremy i domowe pralinki (swoją drogą znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu!). Żaden z podanych tu przepisów nie jest anonimowy, każdy ma swoją historię i miejsce w życiu autorki. I uwaga! Niemal przy wszystkich podana jest dodatkowo wersja light dla liczących kalorie, chociaż zwolennicy drakońskich diet raczej nie znajdą tu nic dla siebie.
Wszystkim życzymy niezapomnianych rozkoszy podniebienia.
Zapomnij o kaloriach i połasuj w kuchni!
Paulina Krajewska — mistrzyni kuchni, eksperymentatorka kulinarna, podróżniczka. Od 2010 roku prowadzi blog Just My Delicious, w 2011 roku wyróżniony tytułem Kulinarnego Bloga Roku. Paula zajmuje się również stylizowaniem jedzenia podczas sesji zdjęciowych oraz redaguje przepisy dla magazynów i marek.
„Mam nadzieję, że znajdziesz tu przepisy, które z chęcią przygotujesz w swojej kuchni, mnóstwo inspiracji oraz radość z kulinarnych eksperymentów”.
Paulina Krajewska
Znajdź podobne książki
Ostatnio czytane w tej kategorii
Darmowy fragment publikacji:
Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu
niniejszej publikacji w jakiejkolwiek postaci jest zabronione. Wykonywanie kopii
metodą kserograficzną, fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym,
magnetycznym lub innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji.
Wszystkie znaki występujące w tekście są zastrzeżonymi znakami
firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli.
Autor oraz Wydawnictwo HELION dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce
informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za
ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub
autorskich. Autor oraz Wydawnictwo HELION nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności
za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w książce.
Opieka redakcyjna: Ewelina Burska
Projekt okładki: ULABUKA
Materiały graficzne na okładce zostały wykorzystane za zgodą Shutterstock.
Wydawnictwo HELION
ul. Kościuszki 1c, 44-100 GLIWICE
tel. 32 231 22 19, 32 230 98 63
e-mail: septem@septem.pl
WWW: http://septem.pl (księgarnia internetowa, katalog książek)
Drogi Czytelniku!
Jeżeli chcesz ocenić tę książkę, zajrzyj pod adres
http://septem.pl/user/opinie/delicj
Możesz tam wpisać swoje uwagi, spostrzeżenia, recenzję.
ISBN: 978-83-283-1026-1
Copyright © Helion 2016
Printed in Poland.
• Kup książkę
• Poleć książkę
• Oceń książkę
• Księgarnia internetowa
• Lubię to! » Nasza społeczność
Spis treści
CZĘŚĆ I Małe łakocie
KOKOSOWE BATONY W CZEKOLADZIE 12 • BATONY ENERGETYCZNE 14 • TRUFLE OWSIANE 16
MARCEPAN 18 • ANANASY GRILLOWANE Z MIODEM I MIĘTĄ 20 • BABECZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO 22
BATONY CIASTKO-KARMEL-CZEKOLADA 24 • BIAŁE KRÓWKI 26 • BIAŁY KREM CZEKOLADOWY 28
BRIGADEIRO 30 • BUDYŃ KARMELOWY 32 • BURFI 34 • CREMA CATALANA — KREM KATALOŃSKI 36
CRÈME BRÛLÉE 38 • CRÈME CARAMEL — KREM KARMELOWY 40 • CRÈME PÂTISSIÈRE — CUKIERNICZY
KREM BUDYNIOWY 42 • CUSTARD — KREM ANGIELSKI 44 • PASTYLKI Z MASŁEM ORZECHOWYM
W CZEKOLADZIE 46 • CZEKOLADOWO-KARMELOWO-ORZECHOWY KREM DO WYJADANIA 48
DAIFUKU Z TRUSKAWKAMI I PASTĄ Z FASOLI 50 • DESER Z TAPIOKĄ I MLECZKIEM KOKOSOWYM 52
DŻEM Z BURAKÓW 54 • DŻEM Z POMIDORÓW 56 • EGGNOG 58 • GALARETKA Z MLEKA KOKOSOWEGO
W SYROPIE CUKROWYM 60 • GALARETKI W CYTRYNIE 62 • GANACHE CZEKOLADOWY 64
GRANOLA 66 • NACHOSY Z JABŁEK Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ 68 • KISIEL Z JABŁKAMI 70
KOGEL-MOGEL 72 • KOKOSANKI 2 SKŁADNIKI 74 • KOSTKI LODU 76 • KREM CZEKOLADOWY
Z DAKTYLI 78 • KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ 80 • KREM CZEKOLADOWY Z ORZECHÓW
LASKOWYCH 82 • SPECULOOS — CIASTECZKOWY KREM KORZENNY 84 • KRÓWKI KARMELKI Z SOLĄ 86
LEMON CURD 88 • LIZAKI 90 • LODY Z ZIELONEJ HERBATY 92 • LODY Z CZERWONEGO WINA 94
MARSHMALLOWS — PIANKI 96 • MASŁO ORZECHOWE 98 • MUS CZEKOLADOWO-MIĘTOWY
À LA DONICZKA 100 • MITARASHI DANGO 102 • MLECZNE KOSTKI W CZEKOLADZIE 104
MUS CZEKOLADOWY BEZ JAJEK Z BIAŁEJ CZEKOLADY 106 • MUS Z MANGO 108 • NUGAT Z MIGDAŁAMI 110
ORZECHY W MIODZIE W SŁOICZKU 112 • CZEKOLADOWO-OWSIANE CIASTECZKA BEZ PIECZENIA 114
PIECZONA OWSIANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 116 • PIETRUSZKA PIECZONA Z MIODEM
I TYMIANKIEM 118 • PIECZONE KULKI Z BATATÓW 120 • HONEYCOMB — PLASTRY MIODU 122
PRALINKI KAWOWE 124 • PRALINKI MATCHA W BIAŁEJ CZEKOLADZIE 126 • SEREK HOMOGENIZOWANY 128
SEZAMKI 130 • SKÓRKA OWOCOWA 132 • SMAŻONE BATONY 134 • SMAŻONE BEZY 136
SMAŻONE LODY 138 • LECHE FRITA — SMAŻONE MLEKO 140 • SORBET TRUSKAWKOWY 142
SOS KARMELOWY 144 • SYLLABUB LIMONKOWY 146 • SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO 148
TRUFLE JAGODOWE W BIAŁEJ CZEKOLADZIE 150 • MAROKAŃSKIE TRUFLE MARCHEWKOWE 152
TRUFLE Z BATATÓW Z PASTĄ Z FASOLI 154 • TRUFLE Z BIAŁEJ CZEKOLADY 156 • TRUFLE Z GORZKIEJ
CZEKOLADY 158 • TURKISH DELIGHT/LOKUM 160 • ZABAGLIONE 162 • ZUPPA INGLESE 164
DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 5
2015-09-27 14:05:40
Poleć książkęKup książkęCZĘŚĆ II Większe łakocie
BLOK WANILIOWY 168 • BAKLAVA 170 • BANANY W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 172
BANANY SMAŻONE W KOKOSIE 174 • BANANY ZAPIEKANE Z CZEKOLADĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 176
BLOK CZEKOLADOWY 178 • INDYJSKA CHAŁWA MARCHEWKOWA 180 •CHAŁWA 182
CHAŁWA Z ANANASA 184 • CIEPŁE LODY 186 • KOBLER CZEKOLADOWY 188
DOMKI BABY-JAGI 190 • ETON MESS Z TRUSKAWKAMI — TRUSKAWKOWY BAŁAGAN W ETON 192
GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z CZEKOLADĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 194
JAPOŃSKI TOST MIODOWY 196 • MOLTEN DULCE DE LECHE LAVA CAKES — KARMELOWE CIASTKA
Z PŁYNNYM ŚRODKIEM 198 • ROCKY ROADS — KOCIE ŁBY 200 • KOKOSOWE BABECZKI Z MLEKA
SKONDENSOWANEGO 202 • KRUSZONKA Z JABŁKAMI 204 • NIEBIAŃSKI DESER 206
PANNA COTTA 208 • PIECZONE DULCE DE LECHE — PIECZONY KAJMAK 210
PIECZONY CUSTARD Z MLEKA SKONDENSOWANEGO 212 • PISCHINGER CZEKOLADOWY 214
PISCHINGER KAJMAKOWY 216 • PŁYWAJĄCE WYSPY 218 • PUDDING RYŻOWY 220
SALCESON Z GALARETEK 222 • SUFLET CZEKOLADOWY 224
SZARLOTKA W JABŁKU Z PSZCZÓŁKAMI 226 • TAIYAKI 228 • TARTA BEZ PIECZENIA 230
TIRAMISU KLASYCZNE 232 • TORT NALEŚNIKOWY 234
CZĘŚĆ III Łakocie do picia
BIAŁA CZEKOLADA Z MALINAMI NA GORĄCO 238 • BUBBLE TEA 240
GORZKA CZEKOLADA NA GORĄCO Z MARCEPANEM 242 • GRZANIEC BEZALKOHOLOWY 244
JOGURT NATURALNY 246 • ADVOCAT — LIKIER JAJECZNY 248 • LIKIER KARMELOWY 250
MATCHA TEA LATTE — MLEKO Z ZIELONĄ HERBATĄ 252 • MILKSHAKE KAWOWY 254
MLEKO SKONDENSOWANE ZAGĘSZCZONE 256 • MLEKO Z IMBIREM 258
KOKTAJL Z NATKI PIETRUSZKI 260 • PIWO IMBIROWE 262 • PIWO W KUFLU — GALARETKA 264
PUMPKIN SPICE LATTE — MLEKO DYNIOWE 266 • SANGRIA 268 • SMOOTHIE JAGODOWE 270
DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 6
2015-09-27 14:05:41
Poleć książkęKup książkęKokosowe batony w czekoladzie
Te batony to propozycja dla Ciebie, jeśli tylko bez względu na aktualną porę roku chcesz przenieść się na
słoneczne Hawaje i poczuć się jak na piaszczystej plaży z delikatną bryzą w powietrzu i relaksującym stu-
kotem orzeźwiających kostek lodu w barwnych drinkach z palemką. Wystarczy, że je zrobisz, zamkniesz
oczy i poczujesz kokosowo-czekoladową przyjemność. Aloha!
SKŁADNIKI:
300 g wiórków kokosowych
00 g słodzonego mleka
skondensowanego
300 g czekolady deserowej
PRZYDATNE:
papier do pieczenia
CZAS: OK. 10 MINUT + OK. 1 GODZINY + OK. 2 GODZIN
ILOŚĆ: OK. 10 SZT.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W misce zalej wiórki mlekiem i dokładnie mieszaj aż do czasu, gdy masa
będzie zwarta i lepka. W dłoniach uformuj batony. Ułóż je na płaskiej po-
wierzchni wyłożonej papierem do pieczenia i na około 1 godzinę umieść
w lodówce w celu schłodzenia i lekkiego stężenia. Następnie poszczegól-
ne batony zanurz w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie, odkładaj je
ponownie na papier do pieczenia. Tym razem pozostaw je w temperatu-
rze pokojowej na minimum 2 godziny, aż czekolada zastygnie.
SUGESTIE:
Pokryte czekoladą batony możesz również wstawić do lodówki — wte-
dy czas oczekiwania znacznie się skróci. Batony przechowuj w lodówce,
w hermetycznym pojemniku, maksymalnie dni. Jeśli chcesz, aby masa
była bardziej lepka, 30 – 60 minut przed planowanym podaniem wyjmij
je z lodówki. Jeśli chcesz, aby polewa nie roztapiała się zbyt łatwo, np.
pod wpływem dotyku, musisz utemperować czekoladę.
WERSJA LIGHT:
Użyj niesłodzonego mleka skondensowanego i ewentualnie do masy do-
daj ksylitol zblendowany na puder lub stewię w proszku.
PYTANIE:
ODPOWIEDŹ:
Na czym polega roztopienie czekolady w kąpieli wodnej?
W rondelku gotujesz wodę, na nim umieszczasz miskę wypeł-
nioną połamaną na mniejsze kawałki czekoladą (powierzchnia
wody nie może stykać się z dnem miski). Mieszasz do czasu, aż
czekolada się roztopi — i już.
12
DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 12
2015-09-27 14:05:45
Poleć książkęKup książkęDELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 13
2015-09-27 14:05:46
Poleć książkęKup książkęBatony energetyczne
Ćwiczę między innymi dlatego, aby móc jeść to, na co mam ochotę. A te batony zjadam z reguły przed
ćwiczeniami właśnie. Są pożywne, sycące i — tak — energetyczne. Stanowią nie tylko idealny zastrzyk
energii przed wypadem na siłownię i basen, ale też doskonale zdają egzamin jako przekąska zabierana
do szkoły, na uczelnię, do pracy czy na spacer.
SKŁADNIKI:
1 szklanka płatków
owsianych żytnich
1/2 szklanki otrębów żytnich
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki jagód goji
1/4 szklanki siemienia lnianego
4 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżeczki cynamonu
300 ml mleka
0 g masła
4 łyżki cukru
PRZYDATNE:
papier do pieczenia
CZAS: OK. 5 MINUT + OK. 20 MINUT ILOŚĆ: OK. 10 – 18 SZT.
WYMIARY FORMY: 25 × 17 CM
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wymieszaj w misce płatki owsiane, otręby, rodzynki, jagody goji, siemię
lniane, pestki słonecznika oraz cynamon. Mleko, masło oraz cukier wy-
mieszaj w rondelku i roztop. Zalej suche składniki płynnymi, a następ-
nie dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do
pieczenia i wyrównaj jej powierzchnię. Piecz w 180 °C przez 1 – 20 mi-
nut, aż do czasu, gdy całość będzie zarumieniona, a aromat obłędnie ku-
szący. Wówczas wyjmij masę z piekarnika, a kiedy ostygnie, pokrój ją,
tworząc batony.
SUGESTIE:
Batony najłatwiej pokroisz, gdy upieczona masa ostygnie. Do batonów
możesz dodać ulubione bakalie i przyprawy. Jagody goji zastąp kandy-
zowaną żurawiną, rodzynki pokrojonymi na mniejsze kawałki daktylami,
słonecznik pestkami dyni lub sezamem, a cynamon kardamonem. Mo-
żesz użyć dowolnego mleka — zwierzęcego lub roślinnego. Użyj dowol-
nych płatków owsianych oraz otrębów.
WERSJA LIGHT:
Wybierz mleko z obniżoną zawartością tłuszczu lub zastąp je wodą. Użyj
masła kokosowego zamiast zwierzęcego. Zmniejsz ilość cukru, zastąp go
cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem.
14
DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 14
2015-09-27 14:05:47
Poleć książkęKup książkęDELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 15
2015-09-27 14:05:48
Poleć książkęKup książkęTrufl e owsiane
Pamiętam, że to pierwsze trufle, jakie zrobiłam. Od pierwszego kęsa bardzo je polubiłam i z czasem ocho-
czo eksperymentowałam z rozmaitymi kombinacjami poszczególnych składników. W tej książce dzielę się
z Tobą przepisem na jedną ze smaczniejszych i zdrowszych wersji. Śmiało! Poczęstuj się.
SKŁADNIKI:
200 g daktyli
20 g płatków owsianych
CZAS: OK. 1 GODZINY ILOŚĆ: OK. 30 SZT.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 4 minut do namoczenia. Po
upływie tego czasu odcedź je i zblenduj wraz z płatkami owsianymi na
lepką, zwartą masę. Uformuj z niej trufle — i już.
SUGESTIE:
Użyj dowolnych płatków owsianych. Im dłużej będziesz moczyć dakty-
le, tym łatwiej je zblendujesz. Jeśli chcesz, możesz doprawić trufle cyna-
monem lub kardamonem. W trakcie formowania do ich wnętrza możesz
włożyć np. żurawinę, krówkę, orzeszek itp.
16
DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 16
2015-09-27 14:05:49
Poleć książkęKup książkęDELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 17
2015-09-27 14:05:50
Poleć książkęKup książkęMarcepan
Na dość długiej liście „Ulubione łakocie” mam kilka takich, bez których raczej nie wyobrażam sobie funk-
cjonowania w holistycznie ujętym pojęciu szczęścia. Większość z nich wiąże się ze wspomnieniami, gdyż
u mnie występuje mechanizm polegający na tym, że określone smaki przywołują poszczególne momenty
w życiu (i odwrotnie). Jednym z takich smaków jest marcepan. Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam go sa-
modzielnie, a następnie porównałam skład swojego i kupnego, już nic nigdy nie było takie samo. I choć
wciąż bardzo lubię taki marcepan nabyty w pośpiechu w sklepie, to jednak jego domowa wersja nie ma
sobie równych i chyba żadna inna jej nie przebije. Sprawdź sam.
SKŁADNIKI:
CZAS: OK. 1 GODZINY ILOŚĆ: OK. 250 G
200 g blanszowanych migdałów
100 g cukru pudru
0 – 80 ml amaretto
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZYDATNE:
folia spożywcza lub aluminiowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Migdały zblenduj na jak najgładszą masę. Następnie dołóż pozostałe
składniki i zblenduj wszystko ponownie. Teraz uformuj z masy wałek i za-
wiń go ściśle w folię spożywczą. Włóż do lodówki na kilka godzin w celu
zachowania kształtu.
SUGESTIE:
Zblendowana masa powinna być lepka i zwarta, a jednocześnie nie przy-
wierać do dłoni. Marcepan możesz też wykorzystać bezpośrednio po
przygotowaniu — opcja z zawijaniem i przechowywaniem w lodówce
dotyczy osób, które planują wykorzystać go w przyszłości. Najpierw do-
daj 0 ml amaretto, a następnie w razie potrzeby stopniowo dolewaj go
więcej. Amaretto zastąp dowolnym innym likierem migdałowym. Prze-
chowywany w lodówce marcepan lekko twardnieje, a w temperaturze
pokojowej delikatnie mięknie. Marcepan w lodówce wytrzyma ok. 10 dni.
Jeśli masa marcepanowa okaże się zbyt lepka — dodaj do niej więcej cu-
kru pudru, a jeśli będzie zbyt sucha — dolej likieru.
WERSJA LIGHT:
Zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym zblendowanym na
puder, stewią w proszku lub ksylitolem.
18
DELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 18
2015-09-27 14:05:51
Poleć książkęKup książkęDELICJ_Delicje_i_lakocie.indb 19
2015-09-27 14:05:52
Poleć książkęKup książkę
Pobierz darmowy fragment (pdf)
Gdzie kupić całą publikację:
Opinie na temat publikacji:
Inne popularne pozycje z tej kategorii:
Czytaj również:
Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką :