
Autor: | Robert J. Whitehurst, Maarten Van Oort | Liczba stron: | 480 |
Wydawca: | Wydawnictwo Naukowe PWN | Język publikacji: | polski |
ISBN: | 978-8-3011-9044-6 | Data wydania: | 2016-12-12 |
Kategoria: | ebooki >> popularnonaukowe >> biologia i chemia |
Intensywnie rozwijający się przemysł spożywczy poszukuje nowych technologii, które rozwiążą dotychczasowe problemy technologiczne - zmniejszą koszt produkcji, zwiększą produkcję przy jednoczesnej gwarancji wysokiej jakości produktu. Pożądaną cechą nowych technologii jest niski nakład inwestycyjny i w miarę nieskomplikowane operacje jednostkowe. Wykorzystanie enzymów w przemyśle spożywczym to realna szansa do zrealizowania tych warunków.
Najważniejsze korzyści płynące z zastosowania enzymów to:
przyspieszenie procesów technologicznych,
możliwość uruchomienia produkcji nowych asortymentów żywności (w tym żywności funkcjonalnej),
podniesienie jakości i atrakcyjności oraz wydłużenie trwałości produktów żywnościowych,
możliwość zwiększenia wydajności tradycyjnie stosowanych surowców i zmniejszenie kosztów produkcji.
W publikacji znajdziemy informacje na temat zastosowania enzymów w wielu gałęziach przemysłu spożywczego:
- mleczarstwie
- piekarnictwie
- piwowarstwie
- przetwórstwie ryb
- przetwórstwie owoców i warzyw
- przetwórstwie mięsa
Znajdź podobne książki
Ostatnio czytane w tej kategorii
Gdzie kupić całą publikację:
Sklep
Format
Cena