Poradnik kulinarny zawierający łatwe przepisy na zdrowe i smaczne potrawy z owocami egzotycznymi, a także informacje o pochodzeniu, zaletach i sposobach jedzenia m.in. mango, karamboli, liczi, fig, nasi, papai, ananasa, kiwi. Książkę uatrakcyjniają liczne zdjęcia.
Darmowy fragment publikacji:
SPIS OWOCóW I POTRAW
ANANAS
Sałatka z kurczakiem ................................................................ 2
MANGO
Koktajl (lassi) ........................................................................... 4
PAPAJA
Sałatka z owocami morza ......................................................... 6
MELON
Melon z szynką ........................................................................... 8
AWOKADO
Awokado z tuńczykiem ........................................................... 10
MARAKUJA (PASSIFLORA)
Naleśniki z musem ................................................................. 12
NASHI (GRUSZKA JAPOŃSKA)
Dip serowy ............................................................................ 14
FIGA
Pikantna sałatka ..................................................................... 16
KARAMBOLA
Łosoś z karambolą .................................................................. 18
LICZI (ŚLIWKA CHIŃSKA)
Ciasto z liczi ........................................................................... 20
GRANAT
Deser z granatem ................................................................... 22
KAKI (SHARON)
Lody z kaki i ananasem ........................................................... 24
PITAJA (SMOCZy OWOC)
Sałatka owocowa z pitają ........................................................ 26
BANAN
Bananowe ciastka .................................................................. 28
KIWI
Owocowe babeczki ................................................................. 30
Wydawnictwo Literat
ul. Łazienna 28
87-100 Toruń
tel.: 56 6539540
e-mail: wyd.literat@lit.com.pl
www.ksiegarnia-najtaniej.pl
Opracowanie, zdjęcia
i aranżacja, skład:
Anna Smaza
Copyright © by LITERAT
ISBN 978-83-7774-412-3
WSTĘP
W ciągu ostatnich lat w polskich skle
pach pojawiło się wiele różnorodnych
owoców importo wanych z dalekich kra
jów. Obok zadomowionych już w Polsce
cyt ru sów coraz częściej widzimy man
go, papaje, karambole czy kaki. Chę t nie
próbujemy nowych rze czy, poznajemy
nowe smaki, ale nie zawsze wiemy, jak
dany owoc smakuje, do jakich potraw
się na daje, a nawet jak go jeść i które
z je go części w ogóle nadają się do je
dzenia, a które są po prostu niejadalne
lub niesmaczne.
Dlatego przygotowaliśmy mały prze
wodnik po owocach egzotycznych.
Znajdą tu państwo informacje zarówno
o owocach zna nych (np. bananie, kiwi,
ananasie), jak i rzadkich oraz trudniej
dostępnych, ale naprawdę interesują
cych (np. pitai, granacie, fidze).
Z krótkich opisów mogą się państwo dowiedzieć, skąd owoc pochodzi, jak wygląda i sma
kuje, jakie ma właściwości zdrowotne, jak go używać w kuchni oraz jak przechowywać.
Wiele z owoców tropikalnych zawiera bardzo dużo substancji cennych dla organizmu czło
wieka: witaminy, składniki mineralne, betakaroten, glukozę, a nawet białko i amino kwasy
(np. awokado). Jednocześnie prawie wszystkie owoce zawierają niewiele kalorii, co czyni
je cennym składnikiem różnych diet odchudzających oraz zdrowotnych.
Owoce egzotyczne warto włączyć do jadłospisu. Dlatego proponujemy przepisy na potra
wy z owocami, które prezentujemy. Znajdą tu państwo dania charakterystyczne dla różnych
kuchni: polskiej, włoskiej, indyjskiej i wielu innych. Nasze przepisy mogą być dla państwa
pomocą w układaniu menu na elegancką kolację oraz wykwintne przyjęcie. Z owoców tro
pikalnych można przyrządzić proponowane przez nas dania lub serwować je jako osobne
przystawki czy przekąski. Całe owoce układa się zwykle na dużych talerzach, tacach lub
paterach i stawia na środku stołu lub na jego dwóch końcach. Należy wtedy pamiętać o po
daniu gościom nożyka do obierania owoców, talerza na owoce oraz talerzyka do skórek,
skorupek czy pestek.
ANANAS
POCHODZENIE
WYGLĄD
SMAK
ZALETY
Ameryka Południowa, Afryka Południowa
owalny, ok. 20 cm wysokości i 1 kg wagi, ma twardą, chropowatą (nie
jadalną) skorupę i podłużne liście na czubku, w środku żółty miąższ
kwaskowaty, świeży, intensywny
pomaga przyswajać substancje odżywcze (zawiera bromelinę), za
wiera witaminy: C, A, PP, działa korzystnie na nerki, serce i wątro
bę, likwiduje obrzęki (przykłada się plastry do bolących miejsc)
Uwaga! Kobiety ciężarne nie powinny jeść niedojrzałych owoców.
ZASTOSOWANIE sałatki owocowe oraz pikantne, desery, lody, sorbety, galaretki, ciasta
odkrawamy czubek z liści oraz plasterek z podstawy, owoc stawiamy
i odcinamy pionowo skórę (dosyć grubo, żeby nie zostały ślady brązowej
skorupy, lecz tylko żółty miąższ), następnie kroimy w plastry lub kost
kę; na talerze możemy też nałożyć kawałki nieobranego, pokrojonego
wzdłuż owocu, jemy je widelcem i nożem, zostawiając skórę na talerzu
SPOSÓB
JEDZENIA
SAŁATKA Z KURCZAKIEM
2 os.
1 h
1 ananas
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
5 cm białej części pora
60 g ryżu
1 filet z piersi kurczaka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
SOS:
150 ml majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka łagodnego curry
1 łyżka prażonych orzechów
włoskich, sól, pieprz, kurkuma
Ananasa przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ ze
środka i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie
z dodatkiem 1/2 łyżeczki kurkumy. Marynujemy pierś z kur
czaka (1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka słodkiej papry
ki, szczypta soli) i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym
czasie smażymy ją na oliwie, a następnie kroimy w paseczki.
Do ugotowanego, odcedzonego ryżu dodajemy pokrojoną
w kostkę czerwoną i zieloną paprykę, pokrojony w krążki
por oraz kostki ananasa i paseczki kurczaka. Wszystko mie
szamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos
z majonezu, jogurtu, zmiażdżonego czosnku i prażonych
orzechów. Dodajemy do smaku sól, pieprz i łagodne curry.
Część sosu dodajemy do ryżu z ananasem, kurczakiem i wa
rzywami. Całość mieszamy i umieszczamy w połówkach
ananasów. Wierzch sałatki polewamy resztą sosu.
2
2
Pobierz darmowy fragment (pdf)