Darmowy fragment publikacji:
smaczne i zdrowe
Pierogi,
kluski i knedle
Pier ogi, kluski i knedle
sPis TreŚCi
WsTęP 3
Pierogi 4
Buraczkowe pierogi z dynią i serem feta 4
Cytrusowe pierogi z groszkiem i twarogiem 5
kakaowe pierogi z cytrusami, miętą
i kaszą manną 6
Migdałowe pierożki w słonecznym sosie 6
Mini pierożki z farszem oliwkowo-paprykowym
na kiełkach 7
Pierogi cappucino z malinami 7
Pierogi migdałowe z musem morelowym 8
Pierogi ruskie 8
Pierogi sezamowe z paluszkami krabowymi
i porem 9
Pierogi w cieście francuskim z metką
i ogórkiem 9
Pierogi z jabłkami, cynamonem i kaszą manną 10
Pierogi z jagodami 10
Pierogi z jarmużem i ricottą 11
Pierogi z kapustą i grzybami 11
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 12
Pierogi z marchwią i jajkami przepiórczymi
pachnące miętą 12
Pierogi z mięsem 13
Pierogi z owocami leśnymi 13
Pierogi z truskawkami 14
Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną 14
Pierogi z twarogiem i porzeczkami 15
Pierogi z twarogiem na słodko 15
Pierogi ze szpinakiem kozim serem 16
Pomidorowe pierogi z serem feta i pieczonym
czosnkiem 16
różowe pierogi z farszem paprykowo-
-cebulowym 17
Tortellini z wołowiną i suszonymi pomidorami
na ostro 18
uszka z cukinią, pomidorami i fetą 18
uszka z grzybami 19
Żółte pierogi z ziemniakami, twarogiem
i szpinakiem 19
kluski 20
kluski z kabaczka w sosie z sera feta 31
dwukolorowe kluski ze smażoną szynką
kluski z kaszy kukurydzianej z pomidorowym
i daktylami 20
sosem 32
gnocci z kozim beszamelem i warzywami 21
kluski z płatków owsianych z warzywami 33
kluski dyniowe z miodem i poziomkami 22
kluski z suszonych pomidorów z jarmużem 34
kluski kładzione z boczkiem i cebulą 22
kluski ziołowe z dorszem i suszonymi grzybami 35
kluski dyniowe z sosem serowym 23
kluski lane z sosem z serduszek drobiowych
kopytka z fasolką szparagową i marchewką 36
kopytka z łososiem i groszkiem 37
i kukurydzy 24
kopytka z wędzoną makrelą i brukselką 37
kluski leniwe z musem jabłkowym 25
kopytka z gulaszem z fasolą 38
kluski kładzione z cebulą i burakiem 25
kopytka z soczewicy z boczkiem 39
kluski na parze z indykiem i warzywami 26
kluski na parze z musem jabłkowo-malinowym 27
Mleczne kluski z bułki z masłem czosnkowym
i kiełkami 39
kluski na parze z musem morelowym
Pomidorowe kluski z szynką i brokułami 40
z fiołkami 28
słoneczne kluski z makiem, orzechami
kluski śląskie ze szpinakiem 29
i fiołkami 40
kluski śląskie z sosem mięsno-warzywnym 30
kluski z cieciorki 31
Ślimaczki z groszku na twarogu 41
knedle 42
knedle bułczane z szynką 53
Buraczane knedle z kapustą 42
knedle z brzoskwiniami 54
Czeskie knedle z kurczakiem i pieczarkami 43
knedle z cieciorką 55
knedle marchewkowe z farszem drobiowym 44
knedle z kapustą i suszonymi śliwkami 56
knedle z bananem i czekoladą 45
knedle z masłem orzechowym i jagodami 57
knedle twarogowo-kokosowe z musem
knedle z twarogiem i malinami 57
z moreli 46
Pomidorowe knedle ze szpinakiem i serem feta 58
knedle szpinakowe z farszem z cieciorki
Pyzy z kapustą 59
i suszonych pomidorów 46
Pyzy z soczewicą i marchewką 60
knedle z boczkiem i grzankami 47
słoneczne knedle ze śliwką 61
knedle z kalafiorem i żółtym serem 48
smażone knedle ryżowe z bobem i boczkiem 62
knedle z kaszy manny i twarogu z morelami 49
smażone knedle z szynką i mozzarellą 63
knedle z mięsem 50
Twarogowo-kokosowe knedle z gruszką
knedle z pesto 51
i imbirem 63
knedle z truskawkami 52
2
Pier ogi, kluski i knedle
WsTęP
dania mączne są niezwykle popularne w polskiej kuchni. Mogą być przygotowywane na co
dzień, ale również są takie przepisy, które od wieków goszczą na stołach w świąteczne chwile.
Pierogi, knedle i kluski są znane w wielu smakowitych odsłonach, a każda rodzina przygotowuje
je na wiele sposobów. każda gospodyni domowa ma swoje patenty na to, aby ciasto było wyjąt-
kowe, a farsz smakował wyśmienicie.
Ciasto na pierogi można robić w różny sposób, na przykład dodać jajko, używać gorącej
wody lub do ciasta wlać trochę oleju. dla urozmaicenia potrawy można zmienić kolor piero-
gów, dodając kurkumę lub odrobinę soku z buraka, lub zrobić ciasto z drożdżami, a następnie
pierogi upiec w piekarniku. Farsz również może być niecodzienny, z krewetkami lub paluszkami
krabowymi, szpinakiem i kozim serem lub masą twarogowo-paprykową. Zmieniać można także
kształt i wielkość pierogów – ulepić okrągłe lub w kształcie paczuszki. na pewno zawsze będą
pysznym daniem obiadowym, mogą być ciekawą przekąską lub dodatkiem do kremowej zupy.
knedle to kolejny tradycyjny polski przysmak. robione są przede wszystkim z ugotowa-
nych, zmielonych i ostudzonych ziemniaków. oczywiście na całym świecie znane są również
knedle robione z ciast różnego rodzaju: z czerstwych bułek namoczonych w mleku, twarogu,
ciasta drożdżowego czy z kaszy manny. do ciasta na knedle można również dodać na przykład
gotowaną marchewkę, zabarwić ziemniaki kurkumą i makiem, a twaróg kakao.
Wspomnieć należy także o kluskach. ich najbardziej znanym przedstawicielem są kopytka.
Tradycyjnie głównym składnikiem ciasta na kopytka są ugotowane wcześniej ziemniaki, czasa-
mi z dodatkiem twarogu. oczywiście można wprowadzić trochę innowacji i dodać dynię lub
kabaczek, zawsze jednak ziemniaki powinny stanowić jeden ze składników. dla urozmaicenia
warto dodać do ciasta ziemniaczanego sok z buraków, kurkumę lub ugotowane brokuły, po-
zwoli to nadać daniom ciekawe kolory. Możliwości jest wiele, zawsze można wykorzystać któryś
z pomysłów i zaskoczyć rodzinę pysznym obiadem.
oczywiście warto pamiętać, że dania mączne to nie tylko polskie pomysły, ale także przepisy
z innych części świata.
3
Pier ogi, kluski i knedle
Pierogi
BuraCZkoWe Pierogi
Z dynią i sereM FeTa
skŁadniki:
50 dag mąki
½ szklanki wody
½ małego buraka
50 dag dyni bez pestek i skóry
20 dag sera feta
1 cebula
1 łyżka oliwy
100 ml jogurtu naturalnego
natka pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sPosÓB PrZyrZądZania:
dynię ugotować w osolonej wo-
dzie, cebulę obrać, umyć pokroić
w kostkę i smażyć na oliwie do
Pierogi
4
zrumienienia. dynię zmielić z serem
feta i cebulą, masę przyprawić solą,
pieprzem i gałką muszkatołową,
dodać pół umytej i posiekanej natki
pietruszki, wymieszać. Burak obrać,
umyć i zetrzeć na tarce o małych
oczkach. następnie połączyć
z mąką, wodą i szczyptą soli.
Zagnieść ciasto na pierogi, rozwał-
kować je i wycinać szklanką kółka;
na każdym układać masę dyniową
i kleić pierogi. gotować w osolonej
wodzie do wypłynięcia, odcedzić
i przelać zimną wodą. Jogurt wy-
mieszać z pozostałą częścią natki
pietruszki, przyprawić solą i pie-
przem − podawać z pierogami.
CyTrusoWe Pierogi
Z grosZkieM
i TWarogieM
skŁadniki:
50 dag mąki
½ szklanki wody
20 dag groszku zielonego
(może być mrożony)
20 dag twarogu
1 limonka
1 pomarańcza
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
listki mięty
sól, kurkuma
Pier ogi, kluski i knedle
sPosÓB PrZyrZądZania:
Twaróg zmielić. limonkę i pomarań-
czę sparzyć. do twarogu dodać star-
tą skórkę z cytrusów i sok z połowy
każdego owocu, następnie dodać
groszek, umyte i pokrojone listki
mięty, całość posolić i delikatnie wy-
mieszać. Z mąki, wody, szczypty soli
i kurkumy zagnieść ciasto na piero-
gi, następnie je rozwałkować i kie-
liszkiem wycinać kółka, na połowie
z nich układać małe porcje masy
i przykrywać pozostałymi kółkami,
sklejać pierogi naokoło i gotować
w osolonej wodzie do wypłynięcia,
następnie odcedzić i przelać zimną
wodą. Jogurt wymieszać z miodem
i sokiem z pozostałych połówek
owoców, podawać z pierogami.
Pierogi
5
Pier ogi, kluski i knedle
kakaoWe Pierogi
Z CyTrusaMi, Mię Tą
i kasZą Manną
skŁadniki:
½ kg mąki
½ szklanki wody
3 łyżki kaszy manny
1 pomarańcza
1 grapefruit
¼ ananasa
kilka gałązek mięty
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka kakao
2 łyżeczki masła
sól
sPosÓB PrZyrZądZania:
Pomarańczę i grapefruit obrać,
usunąć błonki z cząstek owoców,
ananas obrać, wszystkie owoce
pokroić na małe cząstki. Miętę
umyć, oberwać listki, posiekać. Mle-
ko zagotować z brązowym cukrem
i masłem, wsypać kaszkę i gotować,
mieszając, aż zacznie gęstnieć,
następnie wystudzić. dodać owoce
i miętę, wymieszać. Z mąki, wody,
kakao i szczypty soli zagnieść ciasto
na pierogi. Ciasto rozwałkować, wy-
cinać szklanką kółka, na każdy krąg
ciasta nakładać farsz i lepić pierogi.
Pierogi gotować w osolonej wodzie
do wypłynięcia, a następnie odce-
dzić i przelać zimną wodą.
Pierogi
6
MigdaŁoWe PieroŻki
W sŁoneCZnyM sosie
skŁadniki:
200 g mąki
100 g masła
1 łyżka śmietany 18
1 łyżka śmietany 30
½ łyżeczki soli
1 jajko
100 g płatków migdałowych
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka cukru
100 g moreli suszonych
cynamon
sPosÓB PrZyrZądZania:
Morele namoczyć w gorącej wo-
dzie. Z mąki, masła, śmietany 18 ,
jajka i soli wyrobić ciasto, uformo-
wać kulę i wstawić na 30 minut do
lodówki. Płatki migdałów rozgnieść,
prażyć na patelni, dodać 3 łyżki
wody z moczenia moreli i miód,
jeszcze 2−3 minuty smażyć. Ciasto
rozwałkować, wykrawać z niego
kółka, nadziewać farszem i formo-
wać pierogi. Piec 20 minut w piekar-
niku rozgrzanym do temperatury
180°C. Morele gotować 5 minut
w wodzie z moczenia, dodać cukier,
zmiksować na gładką masę, dodać
cynamon i śmietanę 30 , podgrzać,
podawać z pierogami.
Pobierz darmowy fragment (pdf)