
Autor: | Ann Mah | Liczba stron: | 264 |
Wydawca: | Black Publishing | Język publikacji: | polski |
ISBN: | 9788380491397 | Data wydania: | 2015-08-19 |
Kategoria: | ebooki >> obyczajowe |
Kiedy mąż dziennikarki Ann Mah, Calvin, otrzymuje posadę dyplomaty w Paryżu, Mah – od zawsze pasjonatka kuchni i miłośniczka Francji – zaczyna planować gastronomiczne podróże we dwoje. Jednak wkrótce Calvin zostaje wysłany do Iraku na roczną misję, a wizja romantycznego życia w Mieście Świateł szybko się rozwiewa.
Podobnie jak Julia Child, Ann postanawia znaleźć dla siebie miejsce w zupełnie nowym otoczeniu. W trakcie wycieczek po Paryżu i podróży po okolicznych miasteczkach Francji walczy z samotnością za pomocą symbolu francuskiego comfort food – cassoulet. Odsłania co się tak naprawdę kryje za daniami typowymi dla kolejnych miejsc, bada historię potraw i ich smak – od wołowiny po burgundzku do najbardziej chrupiących gryczanych naleśników. A gdzieś między Paryżem i południem Francji odkrywa również kilka życiowych mądrości. Sztuka jedzenia po francusku to także bohaterowie z krwi i kości – szefowie kuchni, farmerzy i restauratorzy – oraz wypróbowane przez autorkę tradycyjne przepisy.
Lektura tej książki sprawi, że ruszysz prosto do kuchni i zapragniesz odwiedzić Paryż. Zabawna, inteligentna, bardzo przyjemna opowieść o miłości do jedzenia, rodziny i Francji.
'Doskonałe składniki – przygotowane z wyczuciem i elegancko podane. Naprawdę smaczna książka.' Peter Mayle, autor 'Roku w Prowansji'
Recenzje na blogach:
soy-como-el-viento.blogspot.com | Myśli i słowa wiatrem niesione: Ann Mah "Sztuka jedzenia po francusku" Francja od kuchni |