Darmowy fragment publikacji:
Układ krążenia
POLSKI CONSENSUS
TŁUSZCZOWY
Consensus uwzględnia najważ-
niejsze zagadnienia dotyczące
poprawy zdrowia społeczeństwa
polskiego. Stanowią go ustale-
nia podjęte w wyniku spotkań
grona ekspertów towarzystw
i instytutów naukowych w dniach
10 kwietnia i 24 maja 1996 roku.
Ustalenia te przedstawiają
się następująco:
1. W polskiej diecie należy obni-
żyć spożycie tłuszczów ogółem
poniżej 30 dziennego zapo-
trzebowania na energię, zmie-
niając jednocześnie ich struktu-
rę poprzez zwiększenie udziału
tłuszczów roślinnych zawierają-
cych jedno- i wielonienasycone
kwasy tłuszczowe.
Podstawą dziennej racji pokar-
mowej powinny być produkty
niskotłuszczowe.
2. Nasycone kwasy tłuszczowe,
które przeważają w diecie
Polaków, i kwasy tłuszczowe
typu trans wywierają podobny,
niekorzystny wpływ na zdrowie
człowieka, podnosząc poziom
cholesterolu frakcji LDL i z tego
powodu powinny być traktowa-
ne łącznie.
22
Dzieciom
do trzech
lat należy
podawać
masło
i stosować
w diecie
oleje roślin-
ne (oliwa
z oliwek,
olej rzepakowy bezerukowy, sło-
necznikowy i sojowy). Natomiast
dzieciom starszym podawać
margaryny wysokiej jakości
(miękkie).
3. Do krótkiego smażenia w wa-
runkach domowych można
stosować dowolny tłuszcz, pre-
ferując oleje roślinne; jednakże
pod warunkiem jednorazowego
ich użycia.
4. Jest rzeczą nadzwyczaj ważną,
że miażdżyca jest procesem dy-
namicznym wykazującym skłon-
ność do cofania się. Zostało to
w szczególności jasno wykazane
w badaniu pod nazwą Lifestyle
Heart Trial.
5. Ważnym dowodem na skutecz-
ność działań proª laktycznych
jest także spadek umieralności
na niedokrwienną chorobę ser-
ca w krajach zachodnich.
D ieta hipolipemiczna i dieta niskosodowa
Dieta hipolipe-
miczna i dieta
niskosodowa
W celu zahamowania dalszego
rozwoju blaszek miażdżycowych,
nadciśnienia tętniczego oraz
w konsekwencji wystąpienia
choroby wieńcowej serca należy
stosować diety hipolipemiczną
oraz niskosodową.
Zalecenia w diecie hipolipemicznej
wg Szostak i Cybulskiej (Tabela 1)
• Produkty zalecane cechują się
małą zawartością tłuszczu
i/lub dużą błonnika. Powinny być
spożywane regularnie.
• Produkty do spożywania
w umiarkowanych ilościach ce-
chują się zawartością tłuszczów
nienasyconych i ograniczoną
ilością tłuszczów nasyconych.
Produkty te są dozwolone jedy-
nie w ograniczonych ilościach,
ponieważ dieta powinna być
ubogotłuszczowa, np.:
» mięso czerwone nie więcej
niż trzy razy na tydzień,
sery o średniej zawartości
tłuszczu oraz mięsne i rybne
pasty raz na tydzień
» ciasto domowe, biszkopty,
wyroby cukiernicze przygo-
towane z dodatkiem odpo-
wiednich margaryn zawie-
rających kwasy tłuszczowe
nienasycone lub olejów – dwa
razy na tydzień, frytki i ziem-
niaki pieczone na właściwym
oleju – raz na dwa tygodnie.
• Produkty prze-
ciwwskazane
zawierają
duże ilości
tłuszczów
nasyco-
nych i/lub
choleste-
rolu.
Sprzeczne opinie nadal
dotyczą czerwonego wina.
Udowodniono, że jego pozytywny
wpływ związany jest z wyższymi
stężeniami HDL, niższymi pozio-
mami fibrynogenu i zmniejszoną
agregacją płytek.
Natomiast niewłaściwe jest zalecanie
ludziom alkoholu, bowiem możli-
wość szkodliwości takiego postępo-
wania jest większa niż spodziewane
jego korzyści.
23
Układ krążenia
Tabela 1. Produkty zalecane i przeciwwskazane (Źródło: Europejskie Towarzystwo
Miażdżycowe, 1992 oraz modyª kacje W. B. Szostaka i B. Cybulskiej)
Produkty
do spożywania
w umiarkowa-
nych ilościach
Produkty
przeciwwskazane
rogaliki francuskie
Grupa
Produkty
zalecane
Produkty
zbożowe
pieczywo z pełnego
ziarna, maca, owsian-
ka, ryż, makaron,
płatki kukurydziane,
musli, kasze grubo-
ziarniste
mleko chude, sery,
jogurty odtłuszczo-
ne, białko jaj, substy-
tuty jaj
mleko półtłuste,
sery: brie, edam-
ski, camembert,
gouda
pełne mleko, śmie-
tana, sery, jogurty
pełnotłuste
zupy warzywne, chu-
de wywary mięsne
ryby bez skóry
indyki, kurczaki,
cielęcina, króliki,
dziczyzna
ryby smażone na
właściwym oleju
zupy zaprawiane
śmietaną
ikra, ryby smażone
na niewłaściwym
oleju lub tłuszczu
bardzo chuda
wołowina, szynka,
bekon, kiełbaska
z cielęciny lub
kurczaka, wątroba
2 razy w miesiącu
masło, smalec,
słonina, łój, tłuszcz
z pieczeni, marga-
ryny twarde, olej
palmowy, tłuszcze
uwodornione
Nabiał
Zupy
Ryby
Mięso
24
Grupa
Produkty
zalecane
warzywa świeże
i mrożone, zwłaszcza
strączkowe, fasola,
groch, soczewica,
kukurydza, ziem-
niaki, owoce świeże
i suszone
sorbety, galaretki,
bezy, budynie na
chudym mleku,
sałatki owocowe
marmoladki
Owoce
i warzywa
Desery
Wypieki
Wyroby
cukierni-
cze
Orzechy
Napoje
Sosy,
przyprawy
D ieta hipolipemiczna
Produkty
do spożywania
w umiarkowa-
nych ilościach
ziemniaki lub
frytki smażone
na dozwolonym
oleju
ciasta i ciasteczka
przygotowane na
tłuszczach niena-
syconych
marcepany,
chałwa
Produkty
przeciwwskazane
ziemniaki pieczo-
ne, frytki, warzywa
lub ryż smażone
na niewłaściwym
tłuszczu, warzywa
solone i konserwo-
wane, chipsy
lody, kremy, budy-
nie na tłustym mle-
ku, sosy na śmieta-
nie lub maśle
torty, paszteciki,
babeczki
czekolada, toffi,
karmelki, batony
kokosowe
orzechy kokosowe,
solone
włoskie, migdały,
kasztany
laskowe, ziemne,
pistacjowe i bra-
zylijskie
kawa filtrowana,
herbata, woda, na-
poje bezkaloryczne
i bezalkoholowe
pieprz, musztarda,
zioła, przyprawy
korzenne
alkohol, nisko-
tłuszczowe napo-
je czekoladowe
czekolada, kawa ze
śmietanką, gotowa-
na kawa
sosy sałatkowe
niskotłuszczowe
majonezy, sól do-
dana, sosy i kremy
sałatkowe, sosy do
mięsa i ryb zawie-
rające tłuszcz
25
Pobierz darmowy fragment (pdf)