Poznaj właściwości lecznicze najpopularniejszych warzyw, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Znajdziesz tu również informacje na temat tego, jak wzmocnić odporność organizmu, jak zdrowo się odżywiać, jaka żywność może osłabiać organizm, jak właściwie przygotowywać dania z warzyw. Poradnik skierowany jest do każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i pragnie uważniej przyjrzeć się codziennej diecie. Polecamy również e-booki: „Owoce. Lecznicze właściwości”, „Owoce egzotyczne”.
Darmowy fragment publikacji:
Warzywa
• przeciwnowotworowo, gdyż zmniej-
sza powstanie nitrozoamin, które są
związkami powodującymi proces
nowotworzenia
• ułatwia odkrztuszanie
• pomaga zwalczać infekcje i ich
unikać – wzmacnia układ odporno-
ściowy
• przeciwdziała rozwojowi miażdżycy,
gdyż obniża stężenie złego chole-
sterolu LDL we krwi
• obniża ciśnienie krwi
• obniża poziom cukru we krwi, gdyż
wpływa na wydzielanie insuliny
• pobudza wydzielanie żółci
• zmniejsza napięcie mięśni gładkich
jelit i oskrzeli
• pobudza wydzielanie soków tra-
wiennych
• hamuje nadmierną fermentację
w jelitach.
Bakteriobójcze działanie czosnku nie
sprawia, że nasza pożyteczna ² ora
bakteryjna jelit zostaje zdziesiątko-
wana – czosnek zabija tylko bakterie
patogenne dla naszego organizmu.
JAK POZBYĆ SIĘ ZAPACHU CZOSNKU?
Dla osób, które chciałyby przełamać
niechęć do zapachu czosnku wydo-
bywającego się z ich ust, jest pewna
rada – po spożyciu czosnku należy
żuć liście estragonu lub pietruszki.
Można także spróbować żuć ziarna
kawy, owoce jałowca lub goździki.
Taki zabieg spowoduje, że pozbę-
dziemy się przykrego zapachu z ust.
18
Kiedy warto jeść czosnek?
• pro¨ laktycznie dla zwiększenia
odporności
• w problemach z układem pokarmo-
wym – wzdęciach
• w problemach jelitowych – biegunce
• w zapobieganiu robaczycy
• w nieżycie oskrzeli
• w miażdżycy.
CO ZROBIĆ Z CZOSNKIEM?
Czosnek możemy dodać do octu
lub alkoholu – co pozwoli wydobyć
jego lecznicze właściwości. Aby
wprowadzić go do naszej kuchni,
warto zacząć od masła czosnkowe-
go, którym będziemy smarować
poranne kanapki. Czosnek jest także
aromatyczną bazą zupy czosnkowej.
UWAGA NA TEMPERATURĘ!
Czosnek powinno dodawać się
do potraw w końcowej fazie ich
przyrządzania, gdyż inaczej straci
swoje bakteriobójcze właści-
wości pod wpływem działania
wysokiej temperatury. Czosnek
podpiekany lub podsmażany
z potrawami powinien mieć jak
najkrótszy kontakt z wysoką
temperaturą, bo staje się gorzki.
Czosnek możemy kupić pod wie-
loma postaciami – świeży, wy-
suszony, w kapsułkach, liofilizo-
wany, lecz pamiętajmy: najlepiej
działa ten świeżo posiekany!
FASOLA
(Phaseolus vulgaris L.)
Fasola
Należy do grupy roślin strączkowych.
Do celów kulinarnych używa się mło-
dych strąków fasoli i dojrzałych na-
sion. Oba te produkty, choć pochodzą
z jednej rośliny, różnią się właściwo-
ściami i zastosowaniem. Młode strąki
fasoli zawierają 30 kalorii na 100 gra-
mów i mogą być śmiało stosowane
jako składnik diety odchudzającej.
WITAMINY
SKŁADNIKI
MINE£
RALNE
ZWIĄZKI
BIOAK£
TYWNE
A,
B1, B2,
C
potas,
wapń,
magnez
karoten
Strąki fasoli mają także lecznicze zasto-
sowanie:
• przeciwdziałają cukrzycy
• działają moczopędnie, a dzięki temu
oczyszczają organizm ze szkodli-
wych produktów przemiany materii
19
Czosnek
PRZECIWWSKAZANIA
Spożywanie czosnku jest bezpieczne.
Musielibyśmy zjeść powyżej 500 gra-
mów, by wywołać niepożądane
objawy. Czosnek nie jest zalecany
osobom borykającym się z nieżytem
żołądka i jelit. Osoby, które mają ni-
skie ciśnienie krwi, także nie powinny
jeść czosnku. Matki karmiące nie
powinny jeść czosnku ze względu
na to, że ich pokarm o intensyw-
nym, czosnkowym zapachu, może
odstręczać niemowlę od jedzenia.
Warzywa
• chronią wątrobę
• regulują metabolizm wapnia
• mają właściwości przeciwutleniające
• zawierają wiele korzystnych dla
zdrowia związków.
ZASTOSOWANIE LECZNICZE
Strąki fasoli wpływają na regulację
poziomu insuliny. Insulina to hor-
mon odpowiedzialny za metabolizm
węglowodanów. Zjadanie strąków
fasoli sprawia, że poziom glukozy we
krwi rośnie bardzo wolno, co wpły-
wa na zmniejszenie uczucia głodu
i mniejsze wydzielanie insuliny.
Ze strąków fasoli można przygoto-
wać odwar, który pije się parę razy
dziennie, nie przekraczając jednak
dawki trzech ¨ liżanek. Natomiast
ugotowane strąki fasoli wykorzystu-
je się do przygotowania sałatek lub
spożywa jako samodzielne danie.
Kupując strąki fasoli, wybieraj-
my te pozbawione przebarwień,
posiadające małe nasiona. Może-
my je przechowywać w lodówce
maksymalnie przez pięć dni.
Dojrzałe nasiona fasoli różnią się od
młodych strąków. Podstawową różnicą
jest kaloryczność, gdyż 100 gramów
suchych nasion fasoli to aż 350 kalo-
rii. Nasiona zawierają aż 22 białka
(strąki jedynie 2 ), a także witami-
ny C, E, B1, B2, magnez i fosfor.
20
FASOLA I BIAŁKO
Nasiona roślin strączkowych są
doskonałym źródłem białka, dla-
tego wegetarianie wykorzystują
je jako zamienniki dla mięsa.
Dobroczynne działanie fasoli:
• poprawia perystaltykę jelit, zapobie-
gając zaparciom
• obniża poziom złego cholesterolu
LDL i podwyższa poziom dobrego
cholesterolu HDL
• zmniejsza ryzyko rozwoju nowo-
tworu jelita grubego i odbytu
• obniża ciśnienie krwi
• oczyszcza organizm ze szkodliwych
substancji
• przeciwdziała problemom trawien-
nym i hemoroidom
• ma właściwości zasadotwórcze.
Fasola pikantna
Fasola pikantna
WYSTARCZY SZKLANKA
Nie należy przesadzać z ilością
jedzonej fasoli, wystarczy ugoto-
wanie szklanki suchych nasion.
Pamiętajmy, że suche nasiona fasoli
przechowuje się w suchym, herme-
tycznie zamkniętym pojemniku.
FASOLA W KUCHNI
Z fasoli możemy przyrządzić pożyw-
ną zupę fasolową, sałatkę, fasolkę
po bretońsku lub purée. Inspiracji
możemy także szukać w kuchni
meksykańskiej, gdzie fasola zaj-
muje bardzo ważne miejsce.
Fasola
Zjedzenie fasoli puszkowanej,
konserwowej nie wywoła takie-
go samego efektu co przyrządze-
nie samemu dania z fasoli. Fasola
konserwowana najczęściej jest
dodatkowo słodzona i solona.
JAK PRZYGOTOWYWAĆ FASOLĘ?
Przed gotowaniem suchych
nasion fasoli należy je namoczyć
w wodzie przez kilka godzin.
Sprawi to, że znacznie skróci się
czas jej gotowania i zmniejszy się
poziom substancji wywołujących
gazy jelitowe. Wodę z moczenia
wylewamy, a fasolę zalewamy
świeżą wodą. Pod koniec goto-
wania warto dodać do potrawy
rozmaryn, tymianek, koper włoski
lub cząber – unikniemy wzdęć.
Przeciwwskazania:
• fasola jest ciężkostrawna, dlatego
lepiej z niej zrezygnować przy pro-
blemach z żołądkiem
• potrawy z fasoli mogą spowodować
wzdęcia i gazy, dlatego osoby z pro-
blemami jelitowymi powinny takich
dań unikać
• nasiona fasoli są kaloryczne, dlatego
powinny je wyłączyć z jadłospisu
osoby będące na diecie.
Fasola w sosie pomidorowym
21
Pobierz darmowy fragment (pdf)