'Zdrowie na talerzu, czyli co jeść, żeby się dobrze czuć' to doskonały poradnik pełen zaskakujących wskazówek na temat zdrowego odżywiania. Znajdziesz w nim 17 zaleceń żywieniowych, o których mało kto wie, a które mają przełomowe znaczenie dla naszego zdrowia. Dzięki tym unikalnym radom, sprawdzonym przez lekarzy i pacjentów, w krótkim czasie poprawisz kondycję swojego organizmu. Zyskasz nie tylko więcej energii, lepszą odporność, ale też lepsze samopoczucie i dużo lepszy wygląd. Zupełnie bez wysiłku, bo, jak się okazuje, żeby poczuć różnicę, wystarczy tylko odrobinę zmienić skład dań, które jemy.
Znajdź podobne książki
Ostatnio czytane w tej kategorii
Darmowy fragment publikacji:
ZDROWIE NA TALERZU,
czyli co jeść,
żeby się dobrze czuć
17
zaleceń
żywieniowych
BIBLIOTECZKA
ZDROWIA
17SPiS
treśCi
3 5 produktów, które
przedłużają życie
7 Surowe jedzenie to samo
zdrowie
11 Gotuj tak, by nie zabijać
witamin
15 Właściwe odżywianie może
obniżyć ryzyko raka
19 Wspomóż swoją przemianę
materii – przez jeden dzień
pij tylko soki
20 Bądź zdrowy dzięki kiełkom
21 Chcesz być zdrowy – nie tyj!
23 Alkohol obniża inteligencję
24 Podstępny cukier
25 Dobroczynna kawa
26 Czarodziejska moc
czekolady
28 Pokochaj kaszę
30 Nakarm dobrze swoje kości
33 Miód dobrodziej
35 Uzdrawiający imbir
37 Zdrowa dieta dla stawów
40 Galaretka w roli głównej
Redaktor wydania: Anna Wilk
Redaktor naczelna grupy wydawniczej: Aldona Kapica
Wydawca: Alina Sulgostowska
Kierownik grupy wydawniczej: Julita Lewandowska-Tomasiuk
Koordynator produkcji: Mariusz Jezierski
Korekta: Bożena Hałuszczyńska, Monika Rychalska
Projekt graficzny: Dominika Raczkowska
Projekt graficzny okładki: Piotr Fedorczyk
Skład: Dariusz Ziach
ISBN 978-83-269-3225-0
Copyright © by Wydawnictwo Wiedza i Praktyka,
Warszawa 2014
Publikacja „Zdrowie na talerzu, czyli co jeść, żeby się dobrze czuć”
jest chroniona prawem autor skim. Przedruk materiałów opubli-
kowanych w pub likacji „Zdrowie na talerzu, czyli co jeść, żeby się
dobrze czuć” – bez zgody wydawcy – jest zabroniony. Zakaz nie
dotyczy cytowania publikacji z powołaniem się na źródło. Wszelkie
materiały i treści prezentowane w publikacji „Zdrowie na talerzu,
czyli co jeść, żeby się dobrze czuć” mają jedynie charakter eduka-
cyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby informacje i dane w nich
zawarte były poprawne merytorycznie, jednak nie należy ich trakto-
wać jako konsultacji zastępującej osobistą wizytę u specjalisty. Tym
samym nie mogą stanowić podstawy do podejmowania jakichkol-
wiek działań o charakterze zdrowotnym, a w szczególności do sto-
sowania bądź niestosowania określonej terapii, przyjmowania lub
nieprzyjmowania leków itp. Wobec powyższego wydawca, redak-
torzy ani autorzy publikacji zamieszczonych w niniejszym e-booku
nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki podanych
w nich informacji.
Wydawnictwo Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
03-918 Warszawa, ul. Łotewska 9a
tel. 22 518 29 29, faks 22 617 60 10,
Centrum Obsługi Klienta: tel. 22 518 29 29; faks 22 617 60 10
1
0
L
W
1
2
5 produktów,
które przedłużają
życie
Niech jedzenie będzie twoim lekarstwem – te słowa Hipokratesa
były kiedyś podstawą prawidłowo komponowanej diety. Obecnie
pożywienie ma nas jedynie nasycić. To błąd, bo źle dobrana dieta
może być przyczyną chorób, a właściwa potrafi poprawić zdrowie.
DDzisiaj jedzenie jest łatwo dostępne. Bary i restauracje fastfood pojawiają się niczym
grzyby po deszczu, a gotowe potrawy zalegają na sklepowych półkach. Tego typu
daniom bardzo daleko do zdrowego jedzenia. Tymczasem właściwe i zbilansowane poży-
wienie jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne. To ono sprawia, że nasza kondycja się poprawia.
1. Fasola – czyni cuda
Fasola bardzo długo uważana była za podstawę pożywienia ludzi ubogich. Na szczęście
obecnie takie postrzeganie tego warzywa się zmienia i zyskuje ono na popularności. To
dobrze, bo fasola dostarcza naszemu organizmowi dużo zdrowego białka. Zawiera też roz-
puszczalne w wodzie włókna pokarmowe, które są wykorzystywane przez nasz organizm
na wiele sposobów. Dzięki nim na przykład nie czujemy głodu przez dłuższy czas. Fasola
zawiera również składniki nierozpuszczalne w wodzie, które zapobiegają zaparciom.
Jeśli chcemy dostarczyć organizmowi więcej błonnika, powinniśmy sięgnąć po czarną
fasolę. Znajdziemy w niej 80 procent więcej składników rozpuszczalnych niż w innych
rodzajach fasoli. Warzywo to zawiera węglowodany złożone, które są długo trawione, co
sprawia, że poziom cukru we krwi nie podnosi się gwałtownie. Fasola ma również pozy-
tywny wpływ na nasze serce. Naukowcy odkryli, że osoby jedzące codziennie pół filiżanki
fasoli pinto miały cholesterol LDL niższy o 8 procent, przez co były lepiej chronione przed
miażdżycą.
3
Nasza rada:
Jeśli chcesz przyrządzić fasolę, musisz pamiętać o długim jej gotowaniu. Jeśli chcesz skró-
cić ten czas, sięgnij po fasolę sprzedawaną w słoikach. Bardzo dokładnie opłucz ją przed
gotowaniem, bo woda w słoiku zawiera dużo sodu.
2. Daktyle – chronią twoje serce
Daktyle są bardzo słodkie i mogą być podawane jako deser. W przeciwieństwie do
puddingu, lodów lub innych popularnych przekąsek są zdrowe. Stanowią także bogate
źródło antyoksydantów, dzięki czemu zwalczamy wolne rodniki skuteczniej, niż jedząc
podobne ilości pomarańczy czy brokułów.
Spożywa jąc daktyle, chronimy swoje serce.
Diabetykom pomagają uniknąć neuropatii
cukrzycowej, czyli negatywnego wpływu
nadmiaru cukru na układ nerwowy.
Nasza rada:
Siedem sztuk daktyli odmiany Deglet Nour za-
wiera około 4 gramów błonnika. Jeśli jednak
jesteś diabetykiem, musisz na nie uważać.
Taka mała ilość to aż 140 kalorii i 32 gramy
cukru. Unikajmy również daktyli Medjool.
Co prawda są one bardziej mięsiste, ale zawie-
rają jeszcze więcej cukru i kalorii.
3. Kakao – chroni przed cukrzycą
Kakao to bogate źródło flawonoli. Ten związek, który służy roślinom do ochrony, dzia-
ła również jako antyoksydant w organizmie ludzkim. Zapobiega chorobom układu krążenia
i chroni nas przed cukrzycą.
Jak dowodzą najnowsze badania, kakao poprawia wrażliwość na insulinę. Pozwala także
utrzymywać poziom cukru we krwi na odpowiednio niskim poziomie.
Nasza rada:
Czytaj etykiety, bo napis na pudełku: „Kakao” nie zawsze oznacza... kakao. W sprzedaży są
substancje słodzące, które mają „kakao” tylko w nazwie. Dlatego sięgaj po sproszkowane
kakao bez żadnych substancji słodzących. Jeśli dodasz do niego szczyptę cynamonu, użyjesz
dwóch składników obniżających ciśnienie krwi.
4. Migdały i orzechy – zmniejszają ryzyko cukrzycy
Migdały i orzechy dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, błon-
nika i białka. Według najnowszych badań zapewnia to skuteczną ochronę przed cukrzycą.
U kobiet, które przynajmniej pięć razy w tygodniu jadły garstkę (około 30 gramów) orze-
chów, ryzyko zachorowania na cukrzycę było mniejsze o 30 procent.
4
Pobierz darmowy fragment (pdf)
Gdzie kupić całą publikację:
Zdrowie na talerzu, czyli co jeść, żeby się dobrze czuć. 17 zaleceń żywieniowych
Autor: Opracowanie zbiorowe
Aktualnie brak ofert nabycia tej publikacji drogą kupna...
Opinie na temat publikacji:
Inne popularne pozycje z tej kategorii:
Czytaj również:
Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką :