Darmowy fragment publikacji:
dr Jacob Wilson, dr Ryan Lowery
Ketogeniczna
Biblia
Najnowsze
badania naukowe,
suplementacja,
praktyczne porady
i przepisy
Ketogeniczna
Biblia
Redakcja: Natalia Paszko
Skład: Tomasz Piłasiewicz, Krzysztof Remiszewski
Projekt okładki: Aleksandra Lipińska
Tłumaczenie: Karolina Pruszyńska
Wydanie I
BIAŁYSTOK 2019
ISBN 978-83-8168-399-9
Tytuł oryginału: The Ketogenic Bible. The Authoritative Guide to Ketosis
First Published in 2017 by Victory Belt Publishing Inc.
Copyright © 2017 Jacob Wilson Ryan Lowery
© Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2018
All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej publikacji nie może być powielana
ani rozpowszechniana za pomocą urządzeń elektronicznych, mechanicznych,
kopiujących, nagrywających i innych bez pisemnej zgody posiadaczy praw autorskich.
Książka ta zawiera porady i informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jednak
zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne lub wiesz o nich,
powinieneś skonsultować się z lekarzem, zanim rozpoczniesz jakikolwiek program poprawy zdrowia czy
leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej książce były rzetelne i aktualne
podczas daty jej publikacji. Wydawca ani autor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek
skutki dla zdrowia, mogące wystąpić w wyniku stosowania zaprezentowanych w książce metod.
15-762 Białystok
ul. Antoniuk Fabr. 55/24
85 662 92 67 – redakcja
85 654 78 06 – sekretariat
85 653 13 03 – dział handlowy – hurt
85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal
strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl
Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl
PRINTED IN POLAND
SPIS TREŚCI
WSTĘP
Jak to wszystko się zaczęło:
historia Jacoba . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Początki: z punktu widzenia
Lowery’ego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Punkt zwrotny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
O tej książce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
12
14
15
ROZDZIAŁ 1
Ketoza: podstawy . . . . . . . . . . . . . . . 16
Alternatywne paliwo . . . . . . . . . . . . . .
18
Czym są ketoza wywołana dietą
oraz dieta ketogeniczna . . . . . . . . . .
Fizjologia ketozy wywołanej dietą . . . .
Czy jedzenie tłuszczu nie tuczy? . . . .
Ketoadaptacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Cukrzycowa kwasica ketonowa . . . . .
Czy dieta ketogeniczna
19
22
23
25
28
to po prostu kolejna dieta
niskowęglowodanowa? . . . . . . . . . . 30
ROZDZIAŁ 2
Dieta ketogeniczna kiedyś,
teraz i w przyszłości . . . . . . . . . . . 34
35
Od czego wszystko się zaczęło . . . . .
Badanie, o którym usłyszał
cały świat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Głos zza oceanu . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Odrodzenie diety ketogenicznej . . . . .
43
49
50
Ostatnia deska ratunku . . . . . . . . . . . .
Ketony egzogenne: nowy obszar
54
badań . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
55
ROZDZIAŁ 3
Jak prawidłowo skomponować
dietę ketogeniczną . . . . . . . . . . . . . 60
Ketogenność i współczynnik
ketogenności . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Węglowodany . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tłuszcze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Białka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Zalecenia dotyczące mikroskładników
i elektrolitów . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Częstotliwość posiłków i okresowe
62
63
69
75
76
głodówki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78
ROZDZIAŁ 4
Suplementacja ketonów . . . . . . . . . . 84
Ketony: czwarty makroskładnik . . . . . 85
Metabolizm i wychwyt ciał
ketonowych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
87
Trójglicerydy średniołańcuchowe
(MCT) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
89
Działanie ketonów egzogennych:
unikalne „superpaliwo” . . . . . . . . . . .
92
Sole ciał ketonowych a estry
ciał ketonowych . . . . . . . . . . . . . . . .
94
Izomery ketonów: czy czymś
się różnią? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
97
ROZDZIAŁ 5
Potencjalne zastosowania . . . . . . . . 108
Część 1: Kontrola apetytu i utrata
masy ciała . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Problem z głodem . . . . . . . . . . . . . . . .
Maksymalizacja utraty wagi:
109
110
dieta niskotłuszczowa
czy ketogeniczna? . . . . . . . . . . . . . .
114
Ile schudniesz? To zależy od ciebie . . . 117
Czy na diecie ketogenicznej da się
utrzymać uzyskaną wagę? . . . . . . .
120
Cykliczna dieta ketogeniczna:
czy można zjeść ciastko
i mieć ciastko? . . . . . . . . . . . . . . . . . 121
123
Ketony egzogenne a utrata wagi . . . .
Część 2: Cukrzyca, cholesterol
i zdrowie serca . . . . . . . . . . . . . . . . . 133
134
144
Cukrzyca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Cholesterol i trójglicerydy . . . . . . . . . .
Część 3: Choroby
neurodegeneracyjne . . . . . . . . . . . . .
Choroba Parkinsona . . . . . . . . . . . . . .
Epilepsja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Choroba Alzheimera . . . . . . . . . . . . . .
Urazowe uszkodzenie mózgu . . . . . . .
155
155
161
166
175
Część 4: Rak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
190
Krótka historia nowotworów . . . . . . . . 191
Czym jest rak? . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
194
Jak komórki stają się komórkami
nowotworowymi? . . . . . . . . . . . . . . .
198
Celujmy w to, co karmi raka . . . . . . . . 202
Terapie oparte na diecie . . . . . . . . . . .
204
Badania dotyczące wpływu diety
ketogenicznej na raka . . . . . . . . . . .
Ketony egzogenne . . . . . . . . . . . . . . . .
Kwestie do rozstrzygnięcia
208
215
w przyszłości . . . . . . . . . . . . . . . . . .
218
Część 5: Sport i wydolność
fizyczna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Zmieniamy źródło paliwa: dlaczego
nie da się zmierzyć efektów diety
ketogenicznej po kilku dniach . . . . .
Wpływ na wytrzymałość fizyczną . . . .
Wpływ na siłę, moc
226
227
229
oraz wydolność beztlenową . . . . . .
237
Ketony egzogenne
a wydolność fizyczna . . . . . . . . . . . .
242
Część 6: Nowe i zarysowujące się
250
obszary zainteresowań . . . . . . . . . .
250
Choroba Crohna . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stwardnienie rozsiane . . . . . . . . . . . . .
253
Autyzm . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 256
Depresja/zaburzenia lękowe . . . . . . . . 259
Choroba afektywna
dwubiegunowa . . . . . . . . . . . . . . . . . 261
263
Migreny/bóle głowy . . . . . . . . . . . . . . .
Zespół stresu pourazowego
(PTSD) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Schizofrenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Pląsawica Huntingtona . . . . . . . . . . . .
Zespół policystycznych jajników
265
266
267
(PCOS) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
269
Stwardnienie zanikowe boczne
(SLA)/choroba Lou Gehriga . . . . . .
270
Zespół nadpobudliwości
psychoruchowej z deficytem uwagi
(ADHD) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
271
Zespół niedoboru transportera
glukozy GLUT1 . . . . . . . . . . . . . . . . . 274
Choroby spichrzeniowe glikogenu
276
(GSD) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Stan zapalny i rany . . . . . . . . . . . . . . . .
279
Starzenie się i długowieczność . . . . . 280
ROZDZIAŁ 6
ROZDZIAŁ 8
Przechodzimy na keto:
praktyczny przewodnik
dla początkujących . . . . . . . . . . . . 300
301
Keto po twojemu . . . . . . . . . . . . . . . . .
Dieta ketogeniczna
dla początkujących:
co robić, a czego nie . . . . . . . . . . . .
Jak przystosować się do diety
ketogenicznej . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Keto na mieście . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Co jeśli pojawi się zastój w diecie? . . .
Aktywność fizyczna
307
317
319
320
przy diecie ketogenicznej . . . . . . . . 322
Jak szybko zacząć: przewodnik . . . . . 324
ROZDZIAŁ 7
Gotowanie od strony naukowej . . . . . 326
Makroskładniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
327
Składniki oraz ich rola . . . . . . . . . . . . . 328
Słowniczek pojęć związanych
z gotowaniem . . . . . . . . . . . . . . . . . .
337
Przepisy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 342
Część 1: Śniadanie . . . . . . . . . . . . . . . .
346
Część 2: Startery i przekąski . . . . . . . . 372
404
Część 3: Dania główne i przystawki . . .
444
Część 4: Desery . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Część 5: Podstawy . . . . . . . . . . . . . . . .
480
ROZDZIAŁ 9
Często zadawane pytania . . . . . . . . . 490
491
Ogólne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
494
Składniki odżywcze i suplementy . . . .
Adaptacja do diety ketogenicznej . . . .
497
Co jeść, a czego unikać . . . . . . . . . . . .
499
Trening i wyniki sportowe . . . . . . . . . . 500
Głodówki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 501
Kwestie zdrowotne . . . . . . . . . . . . . . . .
502
Codzienne dylematy . . . . . . . . . . . . . . 504
Polecane marki i produkty . . . . . . . 510
Ketozasoby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 514
Indeks przepisów . . . . . . . . . . . . . . 518
WSTĘP
Mówi się, że życie mija w mgnieniu oka. Ta chwila może po
prostu przelecieć lub sprawić, że cały świat dozna objawie
nia. Wychowano nas tak, abyśmy inspirowali ludzi do życia
w ten drugi sposób. Wierzymy, że to nasze powołanie i że za
pomocą diety ketogenicznej możemy dawać innym inspirację
i zmieniać świat, który znamy.
Jak to wszystko się
zaczęło: historia Jacoba
Moja historia zaczyna się w Rich
mond w stanie Kalifornia. Jestem
synem Floyda i Anity Wilson, naj
lepszych rodziców, jakich dziecko
mogłoby sobie wymarzyć. Moi rodzi
ce dorastali w San Francisco i pocho
dzili z niezamożnych rodzin. Mój tata
pracował czasem w trzech lub czte
rech miejscach naraz, aby zapewnić
nam byt i rozumiał, że jego dzieci po
trzebują dobrej edukacji. Pamiętam,
że rodzice celebrowali każdy rysu
nek, wiersz czy wypracowanie, któ
re przyniosłem do domu. Dzięki nim
czułem się tak, jakby nagryzmolony
przeze mnie portret był dziełem sztu
ki, z którego sam Picasso mógłby być
dumny! Gdy po raz pierwszy przebie
rałem się na Halloween (musiałem
mieć około pięciu lat), rodzice kupi
li mi zestaw małego naukowca. Były
w nim: fartuch laboratoryjny, śmiesz
ne okulary i minilaboratorium che
miczne. Gdy tylko założyłem fartuch,
zrozumiałem, jakie jest moje powo
łanie: będę naukowcem. Nie był to
wcale chwilowy pomysł.
Byłem młodszym z dwóch synów.
Jak możecie sobie wyobrazić, moja
mama musiała chyba być święta, ra
dząc sobie z taką ilością testosteronu!
Tata miał obsesję na punkcie sportu
i dlatego zaczęliśmy grać w hokeja.
Uwielbiałem tę grę i znałem każde
go sportowca w historii NHL. Gdy po
dwóch i pół roku ukończyłem szkołę
średnią, wiedziałem, że chcę spróbo
wać osiągnąć sukces w tej dziedzinie.
Tata zachęcał mnie, abym pojechał do
mekki hokeja: Kanady.
Kanadyjska Liga Hokejowa Ju
niorów* to odpowiednik futbolu uni
wersyteckiego** w Stanach Zjedno
czonych. To dosłownie rozrywka
narodowa: cały kraj jest dumny z tego
sportu. Rywalizacja jest zaciekła, a ja
miałem tylko 177 cm wzrostu i nie
ważyłem nawet 70 kg. To sprawiło, że
zacząłem interesować się wpływem
odżywiania, psychiki oraz treningów
na wydolność fizyczną i skład ciała,
mając na celu osiągnięcie jak najlep
szych wyników sportowych. Te tema
ty wkrótce mnie zafascynowały i po
stanowiłem poświęcić swoje życie ich
zgłębianiu. Po kilku latach gry w ho
keja całkowicie oddałem się nauce.
Pasja ta towarzyszyła mi przez cały
* Canadian Junior Hockey League (przyp. tłum.).
** College football (przyp. tłum.).
Wstęp
11
etap studiów doktoranckich, w cza
sie których badałem związek che
miczny zwany betahydroksybeta
metylomaślanem (HMB), bardzo
podobny do betahydroksymaślanu
(BHB), który jest ciałem ketonowym.
Odkryliśmy, że podawanie HMB lu
dziom przyspieszało powrót do zdro
wia, hamowało związaną z wiekiem
utratę masy mięśniowej i zwiększało
syntezę białek – proces bardzo waż
ny dla budowania mięśni.
W roku 2008, pod koniec studiów
doktoranckich, na konferencji biolo
gii eksperymentalnej spotkałem Do
minica D’Agostino. Zauważyłem, że
dr D’Agostino nie spożywał zbyt wie
lu węglowodanów. W sumie jego die
ta opierała się głównie na sardynkach
i oleju kokosowym! Zaciekawiło mnie
to i dowiedziałem się, że badał on
BHB. Zgodnie ze wskazaniami ścisłej
diety ketogenicznej jadł dwa posiłki
w ciągu dnia i nie doświadczał spad
ku energii. Ta dieta mnie zafascyno
wała. Gdy w 2010 roku ukończyłem
Uniwersytet Stanu Floryda z dokto
ratem poświęconym fizjologii mięśni
szkieletowych, na Uniwersytecie Tam
pa założyłem laboratorium badawcze
poświęcone odżywianiu i wydolności
fizycznej.
Gdy pracowałem w Tampa, utrzy
my wałem kontakt z dr. D’Agostino
i nawiązałem wspaniałą współpra
cę z jego laboratorium. Miałem też
szczęś cie spotkać na swej drodze naj
jaśniejszą młodą gwiazdę nauki, jaką
poznałem do tej pory. Ten człowiek
to Ryan Lowery. Rzadko spotyka się
prawdziwego geniusza, ale Ryan wła
śnie nim jest. Poznaliśmy się w 2010
12
Ketogeniczna Biblia
roku i wkrótce potem pojechaliśmy na
krajową konferencję National Strength
and Conditioning Association (NSCA)*,
gdzie otworzył się przed nami zupeł
nie nowy świat badań. Od tamtej pory
opublikowaliśmy wspólnie ponad 100
arty kułów, rozdziałów książkowych
oraz streszczeń.
Początki: z punktu
widzenia Lowery’ego
Mówi się, że ludzie wystarczająco
szaleni, aby myśleć, że mogą zmie
nić świat, naprawdę tego dokonują.
Mam to szczęście, że towarzyszy mi
Jacob oraz cały szalony zespół i wszy
scy dzielimy wspólną wizję: chcemy
inspirować i zmieniać ludzkie życia
za pomocą nauki i innowacji. Nigdy
nie śniłem, że znajdę się w miejscu,
w którym jestem teraz, ale już na bar
dzo wczesnym etapie mojego życia
wiedziałem, że mam przed sobą wiel
ką misję, a przy pomyślnym układzie
gwiazd wszystko jest możliwe.
Dla mnie wszystko zaczęło się
w Butler w stanie New Jersey, w ma
łej podmiejskiej okolicy położonej oko
ło godziny drogi od miasta Nowy Jork.
W Butler jest podobnie jak w serialu
Friday Night Lights: pierwsze skrzyp
ce gra futbol i znasz każdego kończą
cego twoją szkołę średnią. Szczęśliwie
się złożyło, że gdy dorastałem, mia
łem grupę bliskich przyjaciół, z któ
rymi łączyło mnie zamiłowanie do
* Amerykańska organizacja zrzeszająca trenerów
specjalizujących się w treningach rozwijających siłę
i wydolność aerobową (tlenową), (przyp. tłum.).
sportu. Ci przyjaciele, wraz z nauczy
cielami i trene rami, motywowali mnie
do ciężkiej pracy zarówno w klasie, jak
i na boisku. Dzięki nieustającym wy
siłkom oraz niesamowitemu wsparciu
i dobrym radom udało mi się dokonać
paru wspaniałych wyczy nów, dzię
ki którym mogłem wkroczyć na dro
gę, którą idę teraz. Zdolność do takiej
pracy zawdzięczam zasadom, które
od najmłodszych lat wpaja li mi i mo
jemu bratu Stevenowi rodzice. Mój
tata, Galen i moja mama, Joan (moi
najwięksi kibice i najwspanialsi men
torzy), przekazali nam trzy najważ
niejsze wartości:
1. Szacunek.
2. Pasję.
3. Optymizm.
Zaszczepili w nas chęć doskonale
nia się oraz poczucie pokory. Jak więk
szość nastolatków uważaliśmy wtedy,
że przesadzają, ale gdy piszę teraz te
słowa, czuję niezmierną wdzięczność
za wszystko, czego mnie nauczyli. Moi
rodzice kładli przede wszystkim na
cisk na wagę edukacji, rozwoju oso
bistego oraz pomocy innym ludziom.
W wakacje przed rokiem szkol
nym, w którym rozpoczynałem
gimnaz jum, miałem głupi wypadek
podczas zabawy na podwórku i zła
małem łokieć. Po trwających ponad
rok regularnych wizytach u fizjotera
peuty postanowiłem, że będę studio
wać fizjoterapię. Zawsze wiedziałem,
że chcę, aby moja praca była związa
na z pomocą ludziom oraz sportem,
ale nie przychodziło mi do głowy,
czym dokładnie miałbym się zajmo
wać. Teraz miałem już przed oczami
tę wizję: dr Lowery, fizjoterapeuta.
Marzyłem o tym, zanim zostałem na
stolatkiem i wciąż dążę do tego, aby
kiedyś osiągnąć swój cel, chociaż idę
trochę inną drogą. Czasami w życiu
zdarzają się rzeczy, których nie ro
zumiemy i możemy stracić przez to
motywację. Taki bolesny cios spotkał
mnie podczas nauki w gimnazjum,
kiedy to doświadczyłem pierwszej
ogromnej życiowej straty.
Sepsa, zespół ostrej niewydolności
oddechowej, choroba niedokrwienna
serca, niewydolność wielonarządowa,
cukrzyca i otyłość: czuję ból, przepi
sując diagnozę z oficjalnego raportu
z autopsji Marlayne Makovec, mojej
62letniej babci, której życie skończy
ło się o wiele za wcześnie i zbyt nag
le. W autopsji napisano: „Była otyłą,
ospałą kobietą, z umiarkowaną lub
poważną niewydolnością oddecho
wą”. To nie jest opis mojej babci. Nie
wspomniano, że była najbardziej tro
skliwą, opiekuńczą, pełną pasji osobą,
jaką kiedykolwiek znałem. Nie wspo
mniano, że była spoiwem łączącym
całą naszą rodzinę. Nie wspomniano,
że pozostawiła po sobie kocha jącego
męża, piękne dzieci i liczne wnuki,
a wszyscy oni kochali ją bardziej niż
można to sobie wyobrazić. Wypisano
tylko powody, z powodu których już
jej tu nie ma. Babcia odeszła i była to
w mojej rodzinie pierwsza prawdzi
wa strata, której byłem świadkiem.
Jak to się stało? Czy można było temu
zapobiec?
Doświadczenie straty babci oraz
pytania, które obudziła jej śmierć, to
warzyszyły mi przez kilka kolejnych
lat życia. Byłem typowym sportowcem
Wstęp
13
uczącym się w szkole średniej, należa
łem do najlepszych uczniów w klasie
i pełniłem zarazem funkcję kapitana
drużyny bejsbolowej oraz futbolo
wej. Chociaż nauka na Uniwersytecie
Tampa oznaczała, że znajdę się set
ki kilometrów od przyjaciół i rodzi
ny, postanowiłem, że to tam będę grał
w drużynie bejsbolowej i zdobędę sto
pień licencjata. Byłem zdeterminowa
ny, aby znaleźć sposób na wykorzy
stanie moich doświadczeń w dobrym
celu i pomóc ludziom zmieniać ich
życia na lepsze, tak aby nie spotkało
ich nic podobnego do tego, co przyda
rzyło się mojej babci.
Gdy na pierwszym roku studiów
wziąłem udział w pierwszych za
jęciach z zakresu nauk o zdrowiu,
zrozu miałem, że Bóg wiąże ze mną
o wiele większe plany i Tampa to miej
sce, w którym mogę ziścić tę wizję.
Z zaskoczeniem zauważyłem, że wy
kładowca z ogromną pasją opowia da
właśnie o tych tematach, które mnie
interesowały. Znalazłem faceta, który
podzielał moją pasję i pragnienie, aby
zmieniać świat. Tym wykładow cą był
Jacob Wilson. Szczęśliwie złożyło się,
że on również bardzo wcześnie za
uważył we mnie ten sam entuzjazm.
Jacob wziął mnie pod swoje skrzydła
i pokazał mi świat badań. Do tej pory
jest moim mentorem i ni gdy nie żało
waliśmy, że rozpoczęliśmy współpra
cę. W międzyczasie Jacob, ja i Shawn
Wells, inny wspaniały mentor i przy
jaciel, pojechaliśmy na krajową kon
ferencję, która miała później odegrać
kluczową rolę w zdarzeniach, które
sprawiły, że piszemy teraz tę książkę.
14
Ketogeniczna Biblia
Punkt zwrotny
Na konferencji National Strength and
Conditioning Association w 2011
roku wysłuchaliśmy wykładu dr. Jeffa
Voleka i dr. Steve’a Phinneya, praw
dziwych pionierów w dziedzinie diety
ketogenicznej, którzy teraz są naszy
mi dobrymi przyjaciółmi i współpra
cownikami. Naukowcy ci wspaniale
ukazali wpływ diety ketogenicznej na
wydolność fizyczną. Pod koniec jeden
ze słuchaczy wstał i zapytał:
– Czy istnieją jakieś dane dotyczą
ce wpływu diety ketogenicznej na tre
ning oporowy u sportowców?
Dr Volek odpowiedział:
– W tej chwili nie mamy żadnych
kontrolowanych badań poświęco
nych temu zagadnieniu.
Niemal jednocześnie spojrzeliśmy
na siebie i powiedzieliśmy: „Czeka
nas mnóstwo pracy!”.
Bez wahania rzuciliśmy się w wir
badań nad dietą ketogeniczną, keto
nami egzogennymi oraz ich wpływem
na skład ciała, sygnalizację moleku
larną i wydolność fizyczną. Przepro
wadziliśmy wyczerpujące badania
dotyczące nie tylko diety ketogenicz
nej i treningu oporowego, ale także
wpływu zarówno diety, jak i ketonów
egzogennych na starzenie, zdrowie
mitochondriów oraz funkcje poznaw
cze. Niedawno wykroczyliśmy poza
obszar czysto akademicki i stwo
rzyliśmy najbardziej zaawansowa
ne laboratorium na świecie zajmują
ce się wydolnością fizyczną: Applied
Science and Performance Institute
(ASPI) położone w Tampa w stanie
Floryda. Naszą misją jest pomagać
ludziom widzieć świat nie takim, ja
kim jest, ale jakim mógłby być. Prze
suwamy granice nauki, aby napraw
dę zmieniać ludzkie życia poprzez
naukę i innowację oraz #makeposi
tivitylouder. Każdego dnia dążymy
do tego, aby pomagać ludziom zmie
niać styl życia na lepsze, edukować
ich i wywrzeć na świat trwały wpływ,
który pozostanie tu długo po tym, gdy
nas już nie będzie.
O tej książce
Ta książka to efekt dziesiątek lat ba
dań, które wyjaśniamy w prosty, zro
zumiały sposób. Ketogeniczna Bi-
blia jest kierowana do tych, którzy
dopiero poznają pojęcie ketozy, jed
nak mogą z niej skorzystać również
ci, którzy szukają nowych informacji
naukowych dotyczących sposobów
wykorzystania ketozy w konkretnych
przypadkach. Książka może być źró
dłem wiedzy zarówno dla osób, które
nie wiedzą, czym jest ketoza, jak i dla
wiodących badaczy w tej dziedzinie.
Jako naukowcy, zawarliśmy tutaj
setki, jeśli nie tysiące, odniesień do
źródeł. Niech to cię nie onieśmiela:
potraktuj je raczej jako potwierdzenie,
że informacje tu zawarte są czymś
więcej niż tylko czyjąś opinią.
Stworzyliśmy tę książkę tak, aby
osoby pragnące lepiej zrozumieć po
jęcie ketozy otrzymały dostęp do na
rzędzi umożliwiających uzyskanie
odpowiedzi na każde pytanie, które
mogłyby mieć lub usłyszeć od kogoś
innego. Ketogeniczna Biblia zawiera:
• szczegółową historię diety ketoge
nicznej;
• ogólne wyjaśnienie, czym są keto
za oraz dieta ketogeniczna;
• obszary, w których dieta ketoge
niczna może przynieść korzyści;
• zarówno bardziej skomplikowane,
jak i szybkie przepisy kulinarne;
• informacje dotyczące ketonów eg
zogennych oraz ich roli w keto
zie, po raz pierwszy opublikowane
w formie książkowej.
Możesz śmiało czytać książkę wy
rywkowo, zwłaszcza jeśli interesują cię
konkretne aspekty diety ketogenicznej
lub suplementacja ketonów egzogen
nych. Użyj tej książki jako przewod
nika, który pomoże ci zgłębić i zrozu
mieć zagadnienie ketozy jako całości.
Ketogeniczna Biblia to owoc niezli
czonych godzin spędzonych zarówno
w laboratorium, jak i na rozmowach
z najlepszymi światowymi specjali
stami w temacie. W głębi serca liczy
my, że czytanie tej książki przyniesie
ci tyle radości, ile nam dała przygo
da, jaką było jej tworzenie.
Wstęp
15
Rozdział 1
KETOZA: PODSTAWY
Jeśli czytasz tę książkę, chciałbyś
pewnie dowiedzieć się więcej o keto
genicznym stylu życia oraz co znaczy
bycie w stanie ketozy.
Zwykła dieta węglowodanowa
Poziom ketonów: 0–0,4 mmol/l,
poziom glukozy we krwi: 80–120,
brak zmian w odczynie pH krwi.
Długa głodówka/dieta ketogeniczna
Poziom ketonów: 0,5–7 mmol/l,
poziom glukozy we krwi: 60–120,
brak zmian w odczynie pH krwi.
Skutkuje poprawą zdrowia.
Cukrzycowa kwasica ketonowa
Poziom ketonów: 15–25 mmol/l,
poziom glukozy we krwi: 200,
bardzo niski odczyn pH krwi.
Może być śmiertelna!
Grafika 1.1.
Różne stopnie ketozy
Przez całe życie mówiono nam, że
podstawowym źródłem energii dla
naszego organizmu są węglowoda
ny lub glukoza. Istnieje jednak alter
natywne paliwo, które nasz organizm
może wykorzystać pod kilkoma wa
runkami – paliwo, które jest bardziej
wydajne i często zbyt słabo wykorzy
stywane. Są nim ketony.
Ciała ketonowe są wytwarzane
w trakcie metabolizmu, czyli rozkładu,
tłuszczu. Komórki organizmu mogą
używać ketonów jako paliwa do zasi
lania swych zwykłych funkcji. Oto trzy
rodzaje ciał ketonowych:
• acetooctan (AcAc);
• betahydroksymaślan (BHB);
• aceton (aceton powstaje tak napraw
dę w wyniku rozkładu aceto octanu,
w związku z czym jest raczej pro
duktem ubocznym, ale na użytek
tej książki możemy uznać go za cia
ło ketonowe).
Każdy rodzaj ciała ketonowego ma
wyjątkową rolę i można zbadać jego
poziom. Na przykład ilość BHB moż
na zmierzyć, pobierając krew z palca,
poziom AcAc w moczu można okre
ślić za pomocą pasków testowych,
a stężenie acetonu w oddechu – za
pomocą specjalnego urządzenia.
Rozdział 1. Ketoza: podstawy
17
Każdemu z nas na pewnych eta
pach życia czy też o jakiejś porze dnia
zdarza się mieć pewną ilość ketonów
we krwi, ale często nie zdajemy so
bie z tego sprawy. Na przykład, jeśli
zjesz obiad o 17.00, a następny po
siłek spożyjesz o godzinie 10.00 na
stępnego dnia, prawdopodobnie bę
dziesz w stanie lekkiej ketozy, gdyż
nie jadłeś, czyli pościłeś, od siedem
nastu godzin. W takich okoliczno
ściach nasz organizm naturalnie wy
twarza ketony, ale większość ludzi
nigdy nie wchodzi w stały stan keto
zy ze względu na ciągłą podaż węglo
wodanów w diecie. Wtedy organizm,
zamiast rozkładać i metabolizować
tłuszcz, metabolizuje węglowodany
– czy też raczej glukozę. Innymi sło
wy, gdy we krwi znajduje się glukoza,
organizm jako źródło energii wyko
rzysta właśnie ją, a nie tłuszcze po
chodzące z diety czy z tkanki tłusz
czowej. Jednak gdy glukoza nie jest
tak łatwo dostępna (pozostaje obec
na, ale nie w tak dużych ilościach),
organizm zaczyna rozkładać tłuszcze,
a ketony stają się głównym paliwem.
Ketoza to przede wszystkim stan
podwyższonego poziomu ketonów,
który wynosi zwykle ponad 0,5 mili
mola na litr, inaczej mmol/l. Sposób
wywołania stanu ketozy, poziom ke
tonów we krwi oraz korzyści płyną
ce z danego stopnia ketozy mogą być
bardzo różne u poszczególnych osób.
Alternatywne paliwo
Od wieków naukowcy wiedzą, że ko
mórki organizmu są zasilane glukozą;
jednak dopiero w latach 50. XX wie
ku odkryto, że nasz organizm może
funkcjonować dzięki całkowicie wy
jątkowemu źródłu energii: ketonom.
Ponad sto lat temu, w roku 1915, dr
Francis Benedict opublikował przeło
mowy artykuł poświęcony głodówce
i wykorzystaniu paliwa komórkowe
go. Odkrył, że organizm jest w sta
nie przechowywać tylko niewielką
ilość glikogenu, zmagazynowanej for
my glukozy, równą około 2000 kalo
rii. W tamtych czasach uważano, że
po wyczerpaniu zapasu glikogenu je
dynym sposobem zasilania organizmu
18
Ketogeniczna Biblia
jest rozkład mięśni i organów (tka
nek ciała) w przyspieszonym tempie
w celu dostarczenia glukozy (Cahill
2006). (Wątroba może przekształcać
białka w glukozę w procesie zwanym
glukoneogenezą: więcej na ten temat
na str. 30). Skutkuje to utrzymaniem
poziomu glukozy potrzebnego dla
mózgu kosztem innych ważnych tka
nek – z pewnością nie jest to idealny
scenariusz.
Przez długi czas uważano nawet,
że ketony są toksyczne. To nieporo
zumienie powstało w latach 20. XX
wieku, gdy wynaleziono insulinę. Le
karze zaczęli wykorzystywać ją w le
czeniu cukrzycy i odkryli, że zbyt
duża jej dawka sprawia, że poziom
glukozy we krwi staje się niebezpiecz
nie niski: jest to stan nazywany hipo
glikemią, który może skończyć się
utratą przytomności, śpiączką, a na
wet śmiercią. Gdy pacjentom z hi
poglikemią podano węglowodany,
objawy zniknęły. (Wszyscy doświad
czyliśmy kiedyś jakiejś formy hipo
glikemii. Niektórzy mówią: „zły, bo
głodny”). Na podstawie tych obser
wacji naukowcy doszli do wniosku,
że mózg i ośrodkowy układ nerwowy
są w całości zasilane glukozą (Owen
2005). Jako że pacjenci z nieuregulo
waną cukrzycą mieli we krwi ketony,
badacze sądzili, że są one toksyczny
mi produktami ubocznymi choroby.
Dopiero gdy w latach 60. George Ca
hill zakwestionował tę teorię, zaczęto
rozumieć, że glukoza nie jest jedynym
paliwem dla mózgu, a to, co wcze
śniej uważano za „toksyczny produkt
uboczny”, może być alternatywnym
źródłem energii dla naszego organi
zmu (Cahill i in. 1966).
Mniej więcej w połowie lat 50. na
ukowcy zaczęli rozważać leczenie
otyłości za pomocą głodówki (Cahill
i in. 1966) i rozpoczęli badania nad
wpływem głodówek na wytwarzanie
energii w mózgu i innych tkankach.
Dr Cahill i jego współpracownicy,
wyspecjalizowani naukowcy, zaczęli
poda wać w wątpliwość koncepcję, że
jedynym źródłem energii dla móz gu
jest glukoza, a zwłaszcza przy pow
strzymywaniu się od jedzenia. Cahi
ll wydedukował, że skoro organizm
może magazynować tylko określo
ną ilość glikogenu, to gdyby glukoza
była jedynym źródłem energii (a biał
ka kosztowną rezerwą, której użycie
uszkadzałoby tkanki), głodówka spo
wodowałaby śmierć w ciągu od ośmiu
do osiemnastu dni. Wierząc, że musi
istnieć alternatywne wyjaśnienie tego,
jak zasilany jest organizm, Cahill po
stawił wszystko na jedną kartę i po
prosił sześciu studentów, aby pościli
przez osiem dni. (Dziś nie wydano by
zgody na takie badanie, ale jego wy
niki były niesamowite). Mogły zda
rzyć się dwie rzeczy: studenci umarli
by albo by przeżyli, a Cahill odkryłby,
że istnieje alternatywne źródło ener
gii dla mózgu. Jako że George Ca
hill to legendarna postać opisywa
na w książkach historycznych, a nie
skaza niec w więzieniu stanowym,
może cie domyś lić się, jaki był rezul
tat. Cahill zobaczył, że poziomy glu
kozy u studentów w pierwszym dniu
wynosiły około 80 mg/dl, a w trzecim
spadły do 65 mg/dl i pozostały na tym
samym poziomie przez pozostałe pięć
dni badania. W trzecim dniu stężenie
ketonów u badanych wzrosło z 0 do
1,6 mmol/l, a w dniu ósmym osiągnę
ło poziom 4,2 mmol/l – nie wpływa
jąc negatywnie na pH, w tym nie za
kwaszając krwi. W dodatku poziom
insuliny na czczo spadł o połowę. Ba
danie Cahilla dało pierwszy dowód,
że mózg może korzystać z innego źró
dła energii niż glukoza: z ketonów.
Czym są
ketoza wywołana dietą
oraz dieta ketogeniczna
Na szczęście naukowcy wkrótce od
kryli, że brak węglowodanów, nawet
przy spożywaniu innych pokarmów
(tj. pierwsza dieta ketogeniczna),
Rozdział 1. Ketoza: podstawy
19
KETOFAKT
Czterdziestodniowy post pani B .
B., bardzo mądra pielęgniarka cier-
piąca na nadwagę (ważyła około 130
kg), pragnęła zmienić skład swego
ciała i poprawić stan zdrowia. Kobie-
ta obawiała się niewydolności serca,
wzięła więc udział w badaniu obejmu-
jącym sześciotygodniową głodówkę
w labora torium dr. Cahilla, pod kon-
trolą badacza dr. Owena. Gdy zapyta-
no dr. Owena, dlaczego przeprowadził
tak ekstremalny eksperyment, od-
powiedział: „Po czterdziestu dniach
i czterdziestu nocach postu [Jezus]
poczuł w końcu głód” (Mt 4,2)* . Jego
zespół dokonał zadziwiającego od-
krycia! Okazało się, że źródłem ener-
gii dla mózgu B. w dwóch trzecich były
ketony, przy czym ich stężenie we krwi
pacjentki nie przekroczyło 7 mmol/l,
nawet po ponad czterdzie stu dniach
głodówki. W ten sposób naukowcy
upewnili się, że keto ny mogą stano-
wić dodatkowe źródło energii w cza-
sie obniżonej dostępności paliwa oraz
że nasz organizm wie, jak właściwe re-
gulować to źródło.
może wywołać stan podobny do gło
dówki, co znaczy, że można pobudzić
proces ketozy, zmieniając po prostu
dietę. Niedługo później badacze prze
nieśli swą uwagę na rodzaj diety wy
wołujący ketozę: dietę pobudzają
cą wytwarzanie ketonów, czyli dietę
ketogeniczną.
Niegłodówkowa ketoza wywołana
dietą (ketoza odżywcza) różni się od
stanu wywołanego głodówką tym, że
zazwyczaj powstaje wtedy mniejsza
* Ewangelia według św. Mateusza, tłumaczenie:
Biblia Poznańska (przyp. tłum.).
20
Ketogeniczna Biblia
ilość ketonów, gdyż nie zaprze staje
się całkowicie spożywania pokar mów.
Proporcje u każdego mogą być inne,
ale prawidłowo ułożona dieta ketoge
niczna jest zwykle bogata w tłuszcze
(stanowią ponad 65 ) i skrajnie ubo
ga w węglowodany (510 ), (Veech
i in. 2004). Badania pokazują, że
w czasie ketozy wywołanej dietą po
ziom ketonów generalnie nie wzrasta
powyżej 7 mmol/l, a zazwyczaj nawet
utrzymuje się dużo poniżej tego pozio
mu. Przykładowo w labo ratorium dr.
Jeffa Voleka odkryto, że zarówno po
trzech, jak i sześciu tygodniach diety
ketogenicznej średnie stężenie BHB
we krwi mężczyzn o prawidłowej wa
dze było bliskie 0,5 mmol (Sharman
i in. 2002). Te wyniki zostały potwier
dzone przez badania z udziałem osób
obciążonych ryzykiem rozwoju chorób
krążenia, które wykazały, że po sze
ściu tygodniach niskokalorycznej die
ty ketogenicznej poziomy BHB pod
niosły się średnio tylko do 0,5 mmol
(Ballard i in. 2013). Ponadto nasz ze
spół doszedł do wniosku, że nawet
u bardzo wysportowanych, aktyw
nych fizycznie, zdrowych mężczyzn po
ośmiu tygodniach ścisłej diety ketoge
nicznej połączonej z treningiem opo
rowym stężenie ketonów nie powinno
przekroczyć 1,5 mmol.
Na czym więc dokładnie polega
dieta ketogeniczna? Istnieje wiele róż
nych definicji, ale wszystkie łączy jed
na kluczowa cecha: znacznie zredu
kowana podaż węglowodanów. Oto
jak wyjaśniają to pojęcie opublikowa
ne raporty z badań:
• Węglowodany spożywane w ilości
mniejszej niż 50 g dziennie (lub
stanowiące 510 dziennego spo
życia kalorii), przy ilości tłuszczu
w diecie nawet tak wysokiej jak
90 całkowitego dziennego spo
życia (Paoli i in. 2013).
• Węglowodany spożywane w ilości
mniejszej niż 50 g dziennie, nieza
leżnie od podaży tłuszczów, białek
czy kalorii (Westman i in. 2003).
• Spożywanie czterokrotnie większej
ilości tłuszczów niż węglowodanów
przy tak uregulowanej podaży biał
ka, aby źródło 90 kalorii stanowił
tłuszcz (Swink i in. 1977).
• Węglowodany spożywane w ilości
mniejszej niż 50 g dziennie lub sta
nowiące źródło około 10 dzienne
go spożycia kalorii (tj. 200 kalorii
przy diecie zakładającej 2000 kalo
rii dziennie), (Accurso i in. 2008).
• Dużo tłuszczu, mało białka, mało
węglowodanów (Freeman 1998).
• Dieta ad libitum („do sytości”)
przy spożyciu węglowodanów
mniejszym niż 50 g dziennie (Gre
gory i in. 2017).
Wszystkie te definicje skupiają
się na tłuszczach, białku i węglowo
danach, nazywanych makroskład
nikami. Ma to sens, gdyż spożywa
nie węglowodanów, zbyt dużej ilości
białka i zbyt małej ilości tłuszczu
może nie dopuścić do wytwarza
nia ketonów. (Optymalnym propor
cjom makroskładników przyjrzymy
się bliżej w rozdziale 3). Potrzebuje
my jednak bardziej ogólnej definicji,
która nie określa konkretnych iloś
ci makroskładników, ale skupia się
na głównym celu diety ketogenicz
nej. Na potrzeby tej książki będziemy
definiować dietę ketogeniczną jako
dietę, w której podaż substratów
glukogennych (z których wytwarza
na jest glukoza) jest wystarczają
co nis ka, aby zmusić organizm do
potrakto wania tłuszczu jako główne
go źródła energii i zwiększenia pro
dukcji ciał ketonowych.
Dlaczego nie podajemy dokład
nych proporcji makroskładników?
Może słyszałeś, jak ktoś poleca dietę
ketogeniczną, w której 80 stano wi
tłuszcz, 15 białko, a 5 węglowo
dany? Ciężko jednak stwierdzić, czy
dana osoba wejdzie w stan ketozy,
spożywając składniki w określonych
proporcjach, jeśli nie znamy indy
widualnych zmiennych, takich jak
ilość aktywności fizycznej, całkowi
te dzienne spożycie kalorii oraz stan
zdrowia. Nasz przyjaciel na przykład
próbował nabrać masy i chciał doko
nać tego za pomocą diety ketogenicz
nej. Spożywał dziennie około 4500
kalorii. Jeśli miałby realizować zale
cenie mówiące, że źródłem od 5 do
10 kalorii powinny być węglowo
dany, musiałby spożywać 56113 g
węglowodanów oraz 225282 g bia
łek dziennie, co prawdopodobnie po
wstrzymałoby ketozę, zwłaszcza że
nie uprawiał sportu. Wyznaczanie
pożądanych ilości makroskładników
może być pomocne dla kogoś, kto do
piero zaczyna stosować dietę ketoge
niczną (przygotowaliśmy kilka wska
zówek na str. 302), ale należy wziąć
pod uwagę czynniki kontekstowe
związane z indywidualnymi celami
(np. zastosowanie lecznicze, popra
wienie wyników sportowych czy utra
ta wagi). Nie istnieje odpowiedni dla
Rozdział 1. Ketoza: podstawy
21
wszystkich wariant diety ketogenicz
nej, dlatego proporcje, a tym bardziej
dokładna ilość każdego makroskład
nika, mogą się trochę różnić u po
szczególnych osób, w zależności od
celu diety oraz parametrów zdrowot
nych, takich jak wrażliwość na insuli
nę, skład ciała, płeć oraz ilość aktyw
ności fizycznej.
Dieta ketogeniczna to dieta, w której
podaż substratów glukogennych
(źródeł glukozy takich jak
węglowodany niebłonnikowe
i aminokwasy glukogenne) jest
wystarczająco niska, aby zmusić
organizm do potraktowania tłuszczu
jako głównego źródła energii
i zwiększenia produkcji
ciał ketonowych.
Fizjologia ketozy
wywołanej dietą
Dlaczego obniżenie podaży węglo
wodanów jest tak ważne dla ketozy?
Ponieważ pomaga to stworzyć dwa
konieczne warunki. Po pierwsze, stę
żenie glukozy we krwi musi być mniej
sze, a udowodniono, że zredukowanie
ilości węglowodanów za pomocą die
ty ketogenicznej obniża poziom glu
kozy we krwi na czczo (Brehm i in.
2003; Samaha i in. 2003). Po drugie,
należy wyczerpać zapas glikogenu
w organizmie. Na diecie ketogenicz
nej można wyczerpać zapas glikoge
nu w wątrobie w ciągu około 48 go
dzin (AdamPerrott i in. 2006).
22
Ketogeniczna Biblia
Zarówno zredukowanie poziomu
glukozy we krwi, jak i zużycie zapa
su glikogenu są kluczowe dla keto
zy, gdyż zmuszają organizm do korzy
stania z innego źródła energii niż
glukoza. Naturalnym mechanizmem
organizmu jest sięganie po gluko
zę, gdy tylko jest ona dostępna, czy
to z krwiobiegu (z pożywienia), czy
z rozkładu zmagazynowanego gliko
genu. Tym samym obniżenie ilości
glukozy zarówno pobieranej z pokar
mu, jak i gromadzonej w postaci gli
kogenu sprawia, że głównym źródłem
energii dla organizmu staje się spala
nie tłuszczu/ketonów.
Istnieje drugi powód, dla które
go obniżony poziom glukozy we krwi
pomaga pobudzić ketozę. Węglo
wodany są głównym czynnikiem
wywołu jącym wydzielanie się hor
monu zwanego insuliną, który umoż
liwia komórkom pobranie glukozy
z krwiobiegu. Insulina hamuje rów
nież wytwa rzanie energii z tłuszczu
i stymuluje jego odkłada nie, więc przy
wysokim poziomie insuliny tłuszcz
nie jest spalany. Jednak gdy stężenie
insuliny jest nis kie, organizm może
rozkładać trójglice rydy (zmagazyno
waną formę tłuszczu) i wykorzysty
wać je jako źródło energii. W wyniku
spalania tłuszczu powstają oczywiście
ciała ketonowe.
Podsumowując, fizjologia ketozy
wywołanej dietą polega na obniżeniu
poziomu glukozy i insuliny we krwi
oraz zmniejszeniu zapasu glikogenu.
Skutkiem jest zwiększone uwalnia
nie tłuszczu i traktowanie go przez
organizm jako paliwo. Tłuszcz zosta
je przekształcony w ciała ketonowe,
FIZJOLOGIA KETOZY
WYWOŁANEJ DIETĄ
1. Ograniczenie spożycia
węglowodanów
Grafika 1.2. Ograniczenie
węglowodanów obniża poziom
glukozy i insuliny we krwi, co
zwiększa spalanie tłuszczu,
dzięki czemu organizm
wytwarza ketony i używa ich
jako źródła energii
7. Alternatywne
źródło energii!
2.Niski poziom glukozy
3.Niski poziom insuliny
4. Większe spalanie tłuszczu
tłuszczo w e
K w asy
6. Podwyższony poziom
ciał ketonowych
5. Niski poziom glikogenu
które mogą stanowić alternatywne
i bardziej efektywne źródło energii.
Czy jedzenie tłuszczu
nie tuczy?
„Jesteś tym, co jesz” to popularne,
nadmiernie uproszczone powiedze
nie, którego używają dietetycy, pró
bując przekazać, że jedzenie „złe
go” jedzenia negatywnie odbija się
na zdrowiu. Wielu ludzi wyrywa to
zdanie z kontekstu i myśli: „Jeśli nie
będę jeść tłuszczu, to nie przytyję”.
Gdyby tak było, ktoś mógłby wypi
jać codziennie piętnaście puszek na
pojów gazowanych i jeść na każdy
posiłek płatki, zachowując świetną
formę. Czy to możliwe? Może u ko
goś ze skrajnie wysoką wrażliwością
na insulinę. Czy taki przypadek jest
prawdopodobny? Absolutnie nie.
Zacznijmy od tego, że tłuszcz nie
jest winowajcą. Gdybyśmy byli w są
dzie, po przedstawieniu dowodów
z pewnością zapadłby wyrok unie
winniający. Jak wspomnieliśmy wcze
śniej, jeśli drastycznie zredukujesz
podaż węglowodanów, będziesz mu
siał wyrównać deficyt energii za po
mocą jednego lub obu z pozostałych
makroskładników: tłuszczu i białka.
Często ludzie przesadzają z ostroż
nością i stosują starą dietę Atkinsa:
jedzą mało węglowodanów, ale bar
dzo dużo białka i jedynie umiarko
wane ilości tłuszczu. Niestety z takim
podejściem raczej nie uda się zaada
ptować do używania tłuszczu jako
źródła energii (wejść w stan zwany
ketoadaptacją), gdyż wątroba może
wytwarzać glukozę z pewnych ami
nokwasów/białek w trakcie proce
su glukoneogenezy. Dlatego zamiast
Rozdział 1. Ketoza: podstawy
23
spożywać po prostu „mało węgli”
i dużo białka, osoby stosujące die
tę ketogeniczną jedzą bardzo mało
węglowodanów i zwiększają podaż
tłuszczów, nie zmieniając lub lekko
zwiększając ilość białka w posiłkach.
Organizm przystosowuje się wtedy
do używania tłuszczu w charakterze
głównego paliwa.
Przez całe życie mówiono nam, że
duże ilości tłuszczu w diecie pro wadzą
do chorób serca, cukrzycy, wysokiego
cholesterolu, a nawet otyłości. To zro
zumiałe, że ludzie wahają się, zanim
przejmą styl życia, w którym boczek
i masło nie są wcale takie złe. Czy to
nie tłuszcz nas tuczy? Nie. Jeśli przyj
rzymy się statystykom dotyczącym
otyłości w Stanach Zjednoczonych,
zobaczymy zjawisko, na które warto
zwrócić uwagę.
W latach 80. zalecenia dietetyczne
oraz strategiczny marketing żywnoś
ci przekonywały ludzi, że spożywa
nie tłuszczu powoduje poważne pro
blemy, w tym otyłość. (Wyjaśnimy to
Otyłość w USA: 1961–2009
dokładniej w rozdziale 2). Na każdym
kroku napotykaliśmy niskotłuszczo
we wersje produktów, niemal jakby
tłuszcz był zarazą, której za wszel
ką cenę powinniśmy unikać. Jednak
w tym samym czasie występowanie
otyłości zaczęło dramatycznie rosnąć
(patrz: grafika 1.3). Zgodnie z wy
tycznymi, społeczeństwo spożywało
mniej tłuszczu, a więcej przetworzo
nej, paczkowanej żywności z etykie
tą „niskotłuszczo wego” (która niemal
zawsze za wiera większą porcję cukru,
aby poprawić smak utracony wskutek
redukcji tłuszczu), co w połączeniu
z mniejszą ilością aktywności fizycz
nej zaowocowało wzrostem otyłości.
Jak to się stało?
Naukowcy łamali sobie głowę nad
tym zjawiskiem przez dekady. Co
prowadzi do otyłości i problemów
z metabolizmem: tłuszcz, węglo
wodany, czy oba te makroskładni
ki razem wzięte? Odpowiedź może
kryć się w pewnym przełomowym
eksperymencie.
)
a
t
a
l
4
7
-
0
2
k
e
w
i
i
(
a
n
a
w
o
p
ę
t
s
y
w
40
35
30
25
20
15
10
5
0
1960
Zalecenia spożywania
małej ilości tłuszczu
1970
1980
Otyłość (BMI 30)
2000
1990
Duża otyłość (BMI 40)
2010
Grafika 1.3. Po wydaniu
w latach 80. zaleceń
spożywania małej ilości
tłuszczu wzrosła liczba
przypadków otyłości
24
Ketogeniczna Biblia
KETOFAKT
Czy to dieta wysokotłuszczowa,
czy może śmieciowa?
Podczas badań naukowych, w celu
wywołania stanu otyłości, chorób i po-
ważnych dolegliwości zdrowotnych
u zwierząt, karmi się je żywnością „wy-
sokotłuszczową”. Jednak w 99 pro-
centach takich badań jest to żywność
śmieciowa o wysokiej zawartości
tłuszczów i węglowodanów. W więk-
szości przypadków na pokarm myszy
składa się 40-60 kalorii pochodzą-
cych z tłuszczu, a reszta to przeważ-
nie węglowodany. Często różne osoby
oraz nagłówki gazet cytują dane z ba-
dań na zwierzętach, aby udowodnić,
że diety „wysokotłuszczowe” są dla
nas złe, ale równie dobrze można by
powiedzieć, że szkodzi nam cheese-
burger z bekonem, frytkami i napojem
gazowanym. Myślę, że wszyscy wie-
my, że tak właśnie jest! Pamiętaj, aby
spojrzeć, z czego dokładnie składa się
dana dieta, zamiast wierzyć bezkry-
tycznie nagłówkom prasowym.
Dr Robert Wolfe to jeden z czoło
wych specjalistów zajmujących się
metabolizmem. W jego laboratorium
przeprowadzono badanie, w którym
do krwi uczestników wprowadzono
tłuszcz: okazało się, że gdy podany
zostaje sam tłuszcz, organizm zuży
wa go jako paliwo i nie pojawia się
żadna z wczesnych oznak otyłości ta
kich jak podwyższone poziomy in
suliny i glukozy (Klein i in. 1992).
W kolejnej fazie eksperymentu na
ukowcy wprowadzili do krwi ba
danych osób zarówno tłuszcz, jak
i węglowodany. Tym razem tłuszcz
nie został wykorzystany jako źródło
energii; organizm radził sobie sła
biej ze zużyciem zarówno tłuszczu,
jak i węglowodanów. Badanie wyraź
nie pokazało, że sam tłuszcz nie jest
powodem przybierania na wadze.
Przyczyną tycia jest połączenie dużej
ilości tłuszczu i dużej ilości węglo
wodanów. (Nie zaskakuje więc fakt,
że stanowi ono 95 posiłku typu fast
food). Będziemy jeszcze powtarzać
w tej książce, że gdy stężenie węglo
wodanów (i tym samym insuliny) jest
niskie, a spożycie tłuszczów wysokie,
skutkiem są zwykle: chudnięcie, lep
sze poziomy insuliny, glukozy i chole
sterolu oraz ogólna poprawa zdrowia.
Grafika 1.4. Wrap z sałaty to prosty sposób
na uniknięcie połączenia dużej ilości
tłuszczu i węglowodanów, obecnego np.
w cheeseburgerach
Ketoadaptacja
Dieta większości z nas przez całe ży
cie opiera się na spożywaniu dużej
ilości węglowodanów. Głodówka lub
przejście na dietę ketogeniczną mogą
pomóc ci zacząć wytwarzać ketony,
ale aby organizm mógł zacząć trak
tować spalanie tłuszczu jako głów
ne źródło energii, potrzeba trochę
czasu. Wyobraź sobie, że odbierasz
Rozdział 1. Ketoza: podstawy
25
dziś telefon z wiadomością, że mu
sisz przeprowadzić się do innego kra
ju i pozostać tam przez sześć miesię
cy. Nauka języka i adaptacja do nowej
kultury trochę by potrwały. Jakoś byś
sobie radził, ale im dłużej byś tam
przebywał, tym bardziej byś się przy
zwyczajał i życie stawałoby się ła
twiejsze. Podobnie gdy przyjmujesz
ketogeniczny styl życia, pełne przy
stosowanie wymaga czasu. Pamię
taj jednak, że korzyści dla zdrowia,
od poprawy stanów takich jak otyłość
czy cukrzyca po zwiększoną wytrzy
małość fizyczną i długość życia, mogą
być daleko idące.
Pomyśl przez chwilę o szczupłym
znajomym. Jak większość z nas, maga
zynuje on prawdopodobnie 16002000
kalorii w formie glikogenu. Jak duże
są twoim zdaniem zapasy tłuszczu tej
osoby? Może zszokuje cię fakt, że na
wet szczupły człowiek może groma dzić
30 00060 000 kalorii w postaci tłusz
czu! U osoby o przeciętnej wadze licz
ba ta może dojść do 100 000, a otyły
człowiek może mieć zapasy tłuszczu
o wartości nawet 200 000 kalorii.
Nie brakuje nam więc zapasu energii
– wszyscy mamy tkankę tłuszczową.
Często jednak nie umiemy sięgnąć po
ten tłuszcz i go wykorzystać.
Badania pokazują, że niemowlęta
i dzieci mają znaczną zdolność wy
korzystywania tych zapasów tłusz
czu (Coggan i in. 2000; Martinez
i in. 1992), jednak z wiekiem orga
nizm zaczyna coraz bardziej pole
gać na pokładach węglowodanów,
które są o wiele mniejsze (Martinez
i in. 1992). Tak naprawdę dzieci ro
dzą się w stanie ketozy i są w stanie
zużywać ciała ketonowe w od pię
ciu do czterdziestu razy większym
tempie niż dorośli (Platt i Deshpan
de 2005). Odważymy się stwierdzić,
że redukcja zdolności wykorzysty
wania tłuszczu jako źródła energii
jest wynikiem naszych wyborów ży
wieniowych, a szczególnie spożywa
nia produktów zbożowych i innych
węglo wodanów. Z badań wynika, że
dieta bogata w węglowodany „prze
stawia” nasz metabolizm tak, aby to
one stały się preferowanym paliwem
(Volek i in. 2015). Często słyszy się,
że glukoza jest podstawowym źró
dłem energii dla organizmu, ale moż
na wysnuć alternatywną teorię mó
wiącą, że naszym naturalnym stanem
Szacowane zapasy paliwa dla organizmu
2000 kcal
40 000 kcal
L
L
H
H
Zapas glikogenu
Zapas tłuszczu
Grafika 1.5. Zdolność naszego
organizmu do magazynowania
glikogenu jest ograniczona.
Mamy tymczasem niemal
nieograniczone pokłady tłuszczu,
z których możemy skorzystać
26
Ketogeniczna Biblia
jest bycie w ketozie, a to nasze nawy
ki żywieniowe przerywają ten proces
i przeprogramowują nasz organizm
tak, aby rozwinąć metabolizm opar
ty o węglowodany.
Czy można w jakiś sposób wró
cić do korzystania z naszych naj
większych pokładów energii? Tak:
ma to związek z procesem zwanym
ketoadaptacją.
Ketoadaptacja to odpowiedź orga
nizmu na ograniczenie podaży wę
glowodanów. Jest to proces, w trak
cie którego przestaje on traktować
węglo wodany jako główne źródło
energii i zaczyna polegać przede
wszystkim na tłuszczach (i tym sa
mym ketonach), (Volek i in. 2015).
Badania pokazują, że po pierwszym
tygodniu stosowania diety ketoge
nicznej wydolność fizyczna znacznie
się osłabia, jednak po około sześciu
tygodniach wraca do normy, chociaż
czasami może to zająć więcej czasu
(Phinney i in. 1983; Volek i in. 2015).
Dlatego uważa się, że ketoadaptacja
zajmuje zwykle od kilku tygodni do
kilku miesięcy. Jednak na podstawie
danych zbieranych na przestrzeni
długie go okresu od elitarnych spor
towców, którzy przyjęli dietę z bardzo
niską ilością węglowodanów, stwier
dzamy, że ketoadaptacja trwa nawet
po roku od rozpoczęcia stosowania
diety (Volek i in. 2016). (Omówimy
to dokładniej w rozdziale 5). Diecie
ketogenicznej towarzyszą liczne ad
aptacje. Nie określono dokładnego
punktu, w którym ktoś jest całko
wicie zaadaptowany, a wszystkie te
KETOFAKT
Zamiana energii z glukozy
na energię z tłuszczu i ketonów
Czy spróbowałeś kiedyś diety ketoge-
nicznej lub niskowęglowodanowej, po
czym przez kilka pierwszych dni czu-
łeś się fatalnie? Mogłeś doświadczyć
braku energii, dekoncentracji, a może
nawet bólu głowy. Ta „grypa węglowo-
danowa” często towarzyszy zmianie
głównego źródła energii z glukozy na
tłuszcz, a objawy zaczną znikać, gdy
proces się zakończy. Może usłyszysz,
jak ktoś mówi, że próbował diety keto-
genicznej, ale to nie dla niego, jednak
często okazuje się, że taka osoba zre-
zygnowała w samym środku okresu
przejściowego. Istnieją czynniki, które
mogą sprawić, że adaptacja do keto-
zy będzie przebiegać łatwiej i płynniej,
np. intensywność treningów, suple-
mentacja elektrolitów, rodzaj tłusz-
czu w diecie, częstotliwość posiłków
(tj. głodówki) czy też ketony egzogen-
ne. Opiszemy je wszystkie dokładniej
w rozdziale 7.
zmiany już nastąpiły. Wpływ ma tu
taj kilka czynni ków, w tym wcześniej
sza dieta, nawyki związane z ćwicze
niami, wrażliwość na insulinę i wiele
innych. Wed ług badań ketoadap
tacja obejmuje zwiększe nie liczby
mitochondriów (maszynerii spala
jącej tłuszcz) w komórce, podwyższe
nie pozio mu ketonów we krwi oraz
zwiększenie zdolności orga nizmu do
pobierania i zużywania ketonów na
poziomie komór kowym, ale nie ogra
nicza się do tych procesów (Volek
i in. 2015; Volek i in. 2016).
Rozdział 1. Ketoza: podstawy
27
Cukrzycowa
kwasica ketonowa
Wspomnij komuś o ketozie, a nie
mal pewne, że usłyszysz pytanie:
„Czy wejście w stan kwasicy ketono
wej nie powinno martwić?”. Trzeba
zrozumieć różnicę pomiędzy fizjolo
gicznymi skutkami diety ketogenicz
nej (czyli ketozą) i kwasicą ketonową.
Kwasica ketonowa występuje
w wyniku niekontrolowanej produk
cji ketonów, której zwykle towarzy
szy wysokie stężenie glukozy we krwi
(tzn. cukrzyca). Przy kwasicy ketono
wej poziom ketonów osiąga 1525
mmol/l i wzrasta również kwasowość
krwi (Cartwright i in. 2012). Poten
cjalna szkodliwość wynika właśnie
z niepokojącego wzrostu kwasowo
ści, czyli obniżenia pH krwi.
Zdrowy ludzki organizm ściśle re
guluje stężenie kwasów w krwio
biegu. Jeśli odczyn pH krwi wynosi
mniej niż 7, jest on kwasowy, a war
tość pH wyższa niż 7 oznacza odczyn
zasadowy (przeciwieństwo kwasowe
go). Ludzka krew jest zwykle lekko
zasadowa, a wartość pH może wyno
sić od 7,35 do 7,45. Każde odchyle
nie od tej normy, nawet w najlżejszym
stopniu, może okazać się śmiertelne
(patrz: grafika 1.6).
Najczęstszą formą kwasicy keto
nowej jest cukrzycowa kwasica ke
tonowa. Występuje ona zwykle przy
cukrzycy typu 1, ale może też zdarzyć
się przy cukrzycy typu 2. Czym one
się różnią? W cukrzycy typu 1 trzust
ka nie produkuje insuliny. W cu
krzycy typu 2 komórki organizmu są
insu linooporne i/lub trzustka wytwa
rza niewystarczającą ilość insuliny.
(Opiszemy te zagadnienia bardziej
szczegółowo w rozdziale 5).
Jest jasne, że insulina gra głów
ną rolę w obu typach cukrzycy, ale na
czym ta rola polega? Podstawowe za
dania insuliny to:
1. Pomoc glukozie w przeniknięciu do
komórek, aby można ją było wyko
rzystać do wytwarzania energii.
2. Kontrola metabolizmu tłuszczu.
W czasie głodówki lub diety ni
skowęglowodanowej poziom insuliny
spada, a wrażliwość organizmu na in
sulinę (zdolność insuliny do skutecz
nej interakcji z komórkami) wzrasta.
U osoby z dużą wrażliwością na in
sulinę już małe jej stężenie może po
zwolić na przeniesienie dużej ilości
glukozy do komórek.
Jednak gdy insuliny zabraknie
(jak u osób z cukrzycą typu 1) lub
komórki są oporne na jej działanie
(jak u osób z cukrzycą typu 2), trans
port glukozy do komórek nie jest
Śmierć
Kwasica
Normalne pH
Zasadowica
Śmierć
6
7
7,35
7,45
7,8
9
Grafika 1.6. Skala
odczynów pH krwi
28
Ketogeniczna Biblia
KETOFAKT
Insulinooporność: „głodowanie pomimo urodzaju”
Najlepszy sposób na wyjaśnienie insuli-
nooporności i „głodowania pomimo uro-
dzaju”, jaki wymyśliliśmy, to śmieszna
opowieść o miasteczku o nazwie Opór.
W Oporze, gdy pada (tj. ktoś je węglowo-
dany), zielony szlam (tj. glukoza) wzbi-
ja się z ziemi i zalewa ulice (tj. krwio-
bieg). Miasto wzywa ekipę sprzątającą
(tj. insulinę), aby umyła ulice, a ekipa
wykonuje polecenie, wrzucając szlam
do domów mieszkańców (tj. komórek).
Sprzątacze pukają do drzwi, ludzie je
otwierają, ekipa wrzuca szlam do środ-
ka i ucieka. Ludziom nie przeszkadza to
mocno – szlamu nie jest dużo, a wiedzą,
że sprzątnięcie go z ulicy przysłuży się
miasteczku. Jednak gdy pada cały czas
(tj. częsta konsumpcja węglowodanów
nieustannie zwiększa poziom glukozy
we krwi), mieszkańców Oporu zaczyna
męczyć cały ten szlam w ich domach.
W końcu dochodzi do tego, że gdy przy-
chodzą sprzątacze ze szlamem, coraz
mniej ludzi otwiera drzwi. To insulino-
oporność: gdy komórki przestają odpo-
wiadać na sygnały insuliny. Na ulicy jest
tak dużo szlamu, że miasto wzywa wię-
cej sprzątających (więcej insuliny), aby
siłą wrzucali szlam do domów. Wtedy
jednak zaczyna wylewać się on przez
okna. W domach (komórkach) jest już
za dużo szlamu i nie zmieści się więcej,
więc nieważne jak ekipa będzie się sta-
rać, nie uda jej się go nigdzie upchnąć
i pozostanie on na ulicy (we krwi). Tak
duże złogi glukozy/szlamu we krwi
sprawiają, że organizm wyłącza proces
zwany lipolizą lub inaczej rozkładem
tłuszczów i zamiast spalać tłuszcz, ma-
gazynujemy go.
Grafika 1.7. Wyjaśnienie insulinooporności
efektywny i nie może ona zostać wy
korzystana jako źródło energii. W ta
kim wypadku spożywanie węglowo
danów powoduje skok glukozy we
krwi od normalnego poziomu wy
noszącego 80100 mg/dl (na czczo)
do stężenia przekraczającego 300
mg/dl! Wielu naukowców nazywa
ło to zjawisko „głodowaniem pomi
mo urodzaju” (grafika 1.7). Energia
(glukoza) jest obecna, puka do drzwi
komórki, ale nie może dostać się do
Rozdział 1. Ketoza: podstawy
29
środka. Błąka się więc we krwi, sta
nowiąc potencjalne zagrożenie.
Gdy komórki czują, że poziomy za
równo glukozy, jak i insuliny są ni
skie (lub komórki po prostu nie re
agują na działanie insuliny), wątroba
zwiększa proces zwany glukoneoge
nezą, oznaczający dosłownie „two
rzenie glukozy od podstaw”. Polega
on na wytwarzaniu glukozy z prekur
sorów niecukrowcowych. Organizm
wykorzystuje tutaj aminokwasy (po
chodzące z diety lub tkanki mięśnio
wej), glicerol pochodzący z cząsteczek
tłuszczów lub mleczan produkowany
przez mięśnie. Jednocześnie komór
ki czują, że głodują z braku energii,
pobudzony zostaje więc rozkład kwa
sów tłuszczowych w celu wytworze
nia ciał ketonowych.
Jednak przy kwasicy ketonowej
we krwi jest pełno glukozy; komórki
po prostu nie są w stanie jej wchło
nąć (tj. są na nią oporne). Gdy po
ziom glukozy staje się zbyt wysoki,
nerki nie są w stanie jej przefiltrować
i prawidło wo ponownie wchłonąć,
co prowadzi do wydalania jej z mo
czem. Jako że glukoza nie jest właści
wie przefiltrowana, wraz z nią zostaje
wydalona płynna frakcja krwi. Skut
kiem jest mniejsza objętość krwi, któ
rej towarzy szy wysokie stężenie ciał
keto nowych. W takim przypadku
skrajne podwyższenie poziomu ciał
keto nowych, które z natury są lekko
kwa so we, zwiększa kwasowość krwi
i należy ten stan natychmiast leczyć.
To jest kwasica ketonowa.
Ważne, aby pamiętać, że kwa
sica keto nowa zwykle nie wystę pu je
30
Ketogeniczna Biblia
u zdrowych osób stosujących dietę
ketogeniczną czy nawet suplementu
jących ketony egzogenne, gdyż są to
kontrolowane procesy zwiększające
poziom ketonów we krwi w porywach
do 57 mmol/l. Kwasica ketonowa to
z kolei zjawisko niekontrolowane,
przy którym poziom ketonów wyno
si 1525 mmol/l lub więcej.
Czy dieta ketogeniczna
to po prostu kolejna dieta
niskowęglowodanowa?
Ciężko podać dokładną definicję die
ty niskowęglowodanowej ze wzglę
du na brak minimalnego zalecanego
dziennego spożycia węglowodanów.
Jednak powszechnie przyjmuje się,
że dieta niskowęglowodanowa to die
ta, w której mniej niż 50 kalorii po
chodzi z węglowodanów (Feinman
i in. 2003). To uderzający kontrast
w porównaniu z zaleceniami bar
dzo niskowęglowodanowych diet ke
togenicznych, które mówią o ilości
mniejszej niż 50 g dziennie. (Gdyby
przyjaciel spożywający 4500 kalorii
dziennie, o którym mówiliśmy wcze
śniej w tym rozdziale, stosował regu
łę „mniej niż 50 ”, byłby na diecie
niskowęglowodanowej, jedząc 550 g
węglowodanów dziennie! Wiemy do
brze, że to na pewno
Pobierz darmowy fragment (pdf)