Jest to poradnik w jaki sposób wykonać domowym sposobem wędliny. W dobie szybkich posiłków i wędlin nie całkiem mięsnych , domowe 'co nie co na kanapkę'jest alternatywą do sklepowych produktów . Wykonując je sami mamy pewność że spożywamy 100% mięsne wędliny.
Znajdź podobne książki
Ostatnio czytane w tej kategorii
Darmowy fragment publikacji:
Kuchnia :Krok po kroku
Wędliny domowe | 4
Spis treści
Wędliny peklowane
schab a la Polędwica Sopocka........................................................................................................5
szynka.............................................................................................................................................7
łopatka..........................................................................................................................................10
schab faszerowany....................................................................................................................... 12
Kiełbasy
kiełbasa biała …...........................................................................................................................14
kiełbasa krakowska ….................................................................................................................15
kiełbasa wieprzowodrobiowa...................................................................................................... 17
kiełbasa paprykowa …................................................................................................................ 20
parówki domowe......................................................................................................................... 22
Pieczenie
pieczona karkówka..................................................................................................................... 25
pieczona szynka.......................................................................................................................... 29
schab w mleku duszony.............................................................................................................. 27
pasztet świąteczny........................................................................................................................31
Inne
pasztetowa................................................................................................................................. .33
salceson.......................................................................................................................................36
wątrobianka.................................................................................................................................38
mielonka z galaretką...................................................................................................................40
kaszanka......................................................................................................................................41
Kuchnia: Krok po kroku
Wędliny domowe |5
Schab
( Polędwica sopocka)
Polędwica sopocka - to mylne pojęcie , ponieważ kojarzy się z polędwicą a jest
ze schabu wieprzowego. Można ten kawałek pysznego mięska zrobić w domu.
Bez większych kłopotów . Mogę nawet powiedzieć że jest to jedno z łatwiejszych
wędlin domowych do wykonania. W smaku gwarantuje; będzie o niebo lepsza
od kupionej w sklepie.
Kuchnia :Krok po kroku
Wędliny domowe | 6
Składniki
- 2 kg schabu chudego bez włókien
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka soli peklowej
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki pieprzu mielonego
- 1 litr wody
Wykonanie
Krok 1 Wodę zagotować, ostudzić, dodać sól , sól peklową i pieprz . Wymieszać
aż do rozpuszczenia soli i cukru.
Krok 2 Strzykawka nabierać roztwór i wstrzykiwać w schab. Raz kolo razy
Tak aby woda z solą doszła do każdego włókna .
Krok 3 Schab włożyć do pozostałej wody i odstawić na 2 doby do lodówki.
Od czasu do czasu przekręcać go.
Krok 4 Mięso osuszyć, obsmażyć na gorącej patelni z każdej strony na zloty kolor.
Krok 5 W dużym garnku zagotować wodę , włożyć schab, parzyć na wolnym
ogniu ok 50 minut.
Kuchnia: Krok po kroku
Wędliny domowe | 7
Szynka peklowana
Składniki
2 kg szynki
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli
1/4 łyżeczki saletry ( zamiast saletry może być sól peklowa 1 łyżeczka)
1 łyżeczka pieprzu
listek laurowy
1/2 litra wody przegotowanej
Kuchnia :Krok po kroku
Wędliny domowe | 8
Wykonanie
Krok 1 . Do zagotowanej wody wsypać sól, saletrę lub sól peklową, pieprz, listek laurowy,
roztarty czosnek, wymieszać.
Krok 2 . Nabierać do strzykawki wodę z przyprawami i wstrzykiwać ją w szynkę . Raz po
raz aż prawie cała zaprawa będzie w mięsie .
Krok 3 . Na szprycowaną szynkę przykryć i odstawić na 2 dni do lodówki.
Kuchnia: Krok po kroku
Wędliny domowe | 9
Krok 4 . Po 2 dniach zapeklowaną szynkę zawinąć ściśle w folię spożywczą lub rękaw do
pieczenia i włożyć do gotującej się wody zmniejszyć ogień do minimum. Zaparzać
2 godziny na małym ogniu (jak rosół) Po tym czasie wyłączyć , szynkę zostawić do
wystygnięcia.
Można ciepłą szynkę wyjąć z wody, osuszyć i obciążyć ciężkim przedmiotem .
Pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu będzie miała kształt spłaszczony i
bardziej zwarty.
Kuchnia : Krok po kroku
Wędliny domowe | 10
Łopatka
Składniki
- 2 kg chudej łopatki
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 2 łyżki pieprzu
- woda do parzenia
- duży garnek
Wykonanie
Krok 1 Przyprawy zmieszać i natrzeć dokładnie mięso . W klepać.
Kuchnia :Krok po kroku
Wędliny domowe | 11
Krok 2 Tak przygotowaną łopatkę odstawić do lodówki na dobę.
Krok 3 Łopatkę przełożyć do miseczki , otrząsnąć z nadmiaru soli. Wlać ½ litra
przegotowanej ciepłej wody , zamieszać tak aby sol rozpuściła się.
Krok 4 Strzykawka nabierać powstały roztwór i szprycować mięso. Co centymetr
Odstawić do lodówki na 3 dni . Obracać co kilka godzin.
Krok 5 Łopatkę osuszyć , mocno zwinąć i związać sznurkiem ( bawełnianym lub
lnianym)
Krok 6 Na rozgrzanej patelni obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Krok 7 W dużym garnku zagotować wodę ,lekko osolić. Włożyć łopatkę , parzyć
ok 1i1/2 - 2 godzin na bardzo małym ogniu.
Krok 8 Ostudzić . Można czymś ciężkim obciążyć . Będzie bardziej zwarta.
Kuchnia: Krok po kroku
Wędliny domowe | 12
Schab faszerowany
Składniki
2 kg schabu
½ kg mięsa mielonego
2 łyżki soli
1 łyżeczka soli peklowej
1 łyżka pieprzu mielonego
garść śliwek suszonych
sznurek bawełniany
Kuchnia : Krok po kroku
Wędliny domowe | 13
Wykonanie
Krok 1 Zmieszać sole z pieprzem. Łyżeczkę przypraw wsypać do mięsa mielonego
dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na dobę.
Krok 2 Do przegotowanej letniej wody wsypać 1 łyżeczkę mieszanki solnej,
wymieszać do rozpuszczenia .
Krok 3 Schab rozkroić w z dłuż (ok 1 ½ cm szerokości) tak aby po rozłożeniu
był kwadratowy płat. Oprószyć mieszanką solną i wstrzyknąć raz koło
razu przygotowany roztwór solny. Odstawić do lodówki na dobę.
Krok 4 Śliwki pokroić drobno , wymieszać z mielonym mięsem. Płat schabu
rozłożyć, mięso mielone wyłożyć , równo rozprowadzić.
Krok 5 Ostrożnie zwinąć i co 2-3 cm obwiązać sznurkiem.
Krok 6 Obsmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Jeśli wędzimy to schab osuszyć i odstawić na kilka godzin. Następnie uwędzić.
Krok 7 W dużym garnku zagotować wodę , posolić , włożyć schab , zmiejszyć ogień
Parzyć ok 2 godzin.
Krok 8 Wyjąc schab , koniecznie ciepły przykryć deską i obciążyć. Mięso sklei się.
Tak pozostawić do wystygnięcia.
Kuchnia : Krok po kroku
Wędliny domowe | 14
Kiełbasa biała
Składniki
-1 kg łopatki
-½ karkówki
-2 łyżki majeranku
-5 ząbków czosnku
-1 łyżka pieprzu czarnego
-3m jelita cienkiego
Kuchnia: Krok po kroku
Wędliny domowe | 15
Wykonanie
Krok 1 Umyte mięso pokroić w drobną kostkę lub przemielić na sitku o dużych
oczkach
Krok 2 Do mięsa dodać przyprawy i masować aż masa stanie się kleista, dodać wodę
masować do momentu całkowitego wchłonięcia się wody.
Krok 3 Jelito umyć . Nałożyć na przystawkę do kiełbas i ściśle napychać . Ważne aby
między kawałkami mięsa nie było powietrza .
Krok 4 Kiełbaski podzielić na jednakowe kawałki .
Krok 5 W dużym garnku zagotować wodę posolić . Ostrożnie włożyć kiełbaski. Parzyć
ok 25-30 minut ( NIE GOTOWAĆ )
Kiełbasa krakowska
Składniki
-1 kg łopatki wieprzowej
-2 kg wołowiny (rostbef)
-1 łyżeczka soli peklowej
-1 łyżka soli
-2 łyżki majeranku
-1 łyżka pieprzu mielonego
-5 ząbków czosnku
Kuchnia : Krok po kroku
Wędliny domowe |16
-½ litra wody
-¼ łyżeczki ziela angielskiego zmielonego
-½ łyżeczki cukru
-5 m jelita wołowego środkowego ( lub folię spożywczą)
Wykonanie
Krok 1 Mięso wieprzowe pokroić w kostkę 1i1/2 cm . Wołowinę w kostkę ok 1cm .
Krok 2 Dodać sol i dokładnie wymieszać . Na koniec dodać przyprawy i roztarty czosnek
Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu na dobę.
Krok 3 Po trochu dodawać wodę i masować mięso aż woda zostanie wchłonięta a
mięso stanie się kleistą jednolitą masą .
Krok 4 Umyć jelito podzielić na kawałki Napełnić je masa kiełbasianą . Mocno związać
końce kiełbas .
Jeśli nie mamy jelita to można zastosować rękaw do pieczenia lub strecz
spożywczy
Taką kiełbasę wędzimy krótko w gorącym dymie . Jeśli stosujemy strecz to nie
wędzimy.
Krok 5 Obsuszona kiełbasę wkładamy do gorącej wody i parzymy 30 minut ( NIE
GOTUJEMY)
Kuchnia: Krok po kroku
Wędliny domowe | 17
Kiełbasa wieprzowodrobiowa
Składniki na 1 kg
- 60 dkg łopatki wieprzowej
- 40 dkg mięsa drobiowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku ( nie jest konieczny)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki cukru
Kuchnia: Krok po kroku
Wędliny domowe | 18
Wykonanie
Krok 1 Mięso pokroić w kostkę ( 1 cm x 1cm) . Sól peklową zmieszać z cukrem i
solą. Wsypać do mięsa i dokładnie wymieszać . Nasolony musi być każdy
kawałek mięsa. Nakryć i odstawić na 2 doby w chłodne miejsce.
Krok 2 Zapeklowane mięso przemieszać . ¼ zmielić .
Krok 3 Do większej miski przełożyć : pokrojone mięso i zmielone, wlać wodę,
masować aż mięso stanie się jednolitą masą.
Masowanie polega na mocnym ugniataniu .
Krok 4 Na folię spożywczą lub worek do pieczenia , ułożyć masę kiełbasianą.
Uformować wałek Ściśle zawiązać w folię (kilka razy) z obydwu stron zawiązać.
Krok 5 Nakłuwać cienką igłą miejsca z widocznymi bąblami powietrza.
Mięso na kiełbasę można w całości zmielić przez sitko o większych oczkach.
Kuchnia : krok po kroku
Wędliny domowe | 19
W takim przypadku kiełbasa nie będzie miała widocznych kawałów mięsa .
Kuchnia:Krok po kroku
Wędliny domowe | 20
Kiełbasa paprykowa
Składniki
2 kg łopatki
¼ łyżeczki soli peklowej
1 łyżka soli
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 szklanka wody.
2 m jelita cienkiego.
Kuchnia : Krok po kroku
Wędliny domowe |21
Wykonanie
Krok 1 Mięso pokroić w drobna kostkę. Dokładnie wymieszać z solą peklową i zwykłą.
Pozostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu.
Krok 2 Resztę składników dodać do mięsa , wymieszać . Dokładnie wyrobić tak aby
była jednolita kleista masa.
Krok 3 Napełnić jelito tak aby nie było pustych - miejsc. Powiązać w pęta.
Zagotować wodę w dużym garnku i parzyć kiełbasy ok 30 minut. Nie
gotować.
Krok 4 Włożyć do rozgrzanego piekarnika (225 stopni) do zarumienienia.
Kuchnia : krok po kroku
Wędliny domowe | 22
Parówki domowe
Parówki to cienkie , drobno zmielone kiełbaski , które większość z nas lubi a
dzieci wręcz pochłaniają je. Niestety etykieta najczęściej krzyczy NIE JEDZ !!
Smutne ale prawdziwe . Bo co to za wędlina w której jest 50 mięsa lub nawet
60 czy 70 A co zresztą? Uważam że w każdej wędlinie powinno być co najmniej
90 mięsa , reszta to przyprawy. Takie parówki robię .
Kuchnia : Krok po kroku
Wędliny domowe | 23
Składniki na 1 kg parówek
- 95 dkg łopatki wieprzowej
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki soli peklowej
- ¼ łyżeczki pieprzu mielonego białego
Jeśli parówki mają być tylko dla dorosłych to pieprzu można dodać 1 łyżeczkę .
- ¾ szklanki wody
Wykonanie
Krok 1 Pokroić na drobne kawałki mięso . Wymieszać z solą peklową i zwykłą.
Odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.
Krok 2 Po 2 dniach mięso zmielić 2- 3 razy. ( im będzie drobniej zmielone tym mniej
będzie masowania).
Krok 3 Do zmielonego mięsa dodać wodę i masować ( ugniatać ) aż woda wchłonie
Kuchnia : Krok po kroku
Domowe wędliny | 24
się i będzie jednolita masa.
Krok 4 Uciąć folie przełożyć na brzeg jej masę mięsną . Uformować wałek. Ścisło
zrolować. Folii musi być co najmniej 2 warstwy. Końce ścisło zawiązać .
Krok 5 Cienką igłą przekuć widoczne miejsca z powietrzem.
Krok 6 W dużym garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień. Włożyć parówki,
parzyć ok 25-30 minut .
Krok 7 Ostudzić i rozwinąć z folii .
Zamiast wieprzowiny może być cielęcina lub drób.
Kuchnia : Krok po kroku
Wędliny domowe | 25
Karkówka pieczona
Składniki
2 kilogramy chudej karkówki
2 duże cebule
1 łyżka soli
2-3 łyżki majeranku
1 cała główka czosnku
1 łyżkę pieprzu czarnego mielonego
Pobierz darmowy fragment (pdf)
Gdzie kupić całą publikację:
Aktualnie brak ofert nabycia tej publikacji drogą kupna...
Opinie na temat publikacji:
Inne popularne pozycje z tej kategorii:
Czytaj również:
Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką :