Potrawy z rusztu i grilla. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Autor: Anna Smaza
Liczba stron: 36
Wydawca: Literat
Język publikacji: polski
ISBN: 978-83-7774-565-6
Data wydania: 2014-06-28
Lektor:
Kategoria:
ebooki >> poradniki >> kulinaria
W obecnych czasach grillowanie to jeden z bardziej popularnych sposobów spędzania wolnego czasu. Grillujemy w gronie rodziny, z grupą przyjaciół. Nie jest to już tylko szybki, ciepły posiłek. Przy grillu zaczynamy organizować większe spotkania, imprezy (np. urodziny czy imieniny). Niewątpliwie ten rodzaj wypoczynku staje się polem do popisu dla osób przygotowujących takie przyjęcie, zwłaszcza pod względem kulinarnym. Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że nie wszyscy zajmują się przyrządzaniem posiłków na co dzień, dlatego takie spotkanie może okazać się małym problemem. W takich wypadkach pomocna może stać się nasza książka. Znajdą tu państwo zarówno dania mięsne, drobiowe, rybne, jak i zawierające owoce czy warzywa. Aby podczas spotkania przy grillu niczego nie zabrakło, umieściliśmy także przepisy na smaczne dodatki oraz sosy. Mamy nadzieję, że będą państwo zadowoleni z naszych propozycji oraz że będą one dla państwa inspiracją. Przykłady przepisów: musztardowe żeberka, piersi z indyka z serem, banany w miodowej polewie, kolorowe szaszłyki z ziemniaków, jabłka nadziewane twarogiem. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z ziemniaków, Surówki i sałatki, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.
Znajdź podobne książki
Ostatnio czytane w tej kategorii
Darmowy fragment publikacji:
ZIEMNIAKI Z SEREM
5 os.
1 h
5 dużych ziemniaków
5 łyżek startego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pie
truszki
olej do smarowania
Folię aluminiową smarujemy olejem i owijamy nią
umyte i osuszone ziemniaki. Pieczemy w żarze. Żół
ty ser mieszamy z natką pietruszki. Gdy ziemniaki się
upieką, wyjmujemy je z żaru i rozchylamy folię. Ziem
niaki nacinamy na krzyż i lekko rozchylamy. W nacię
cie wkładamy starty ser żółty z natką. Ziemniaki (cały
czas w folii) układamy na grillu i pieczemy, aż ser się
rozpuści.
FASZEROWANE PAPRYKI
3 os.
40 min
3 zielone papryki
2 bułki
3/4 szklanki obranych i po
siekanych pomidorów
3/4 szklanki startej
mozzarelli
1/3 szklanki gorącej wody
1 mała cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka otartego oregano
1/2 łyżeczki soli czosnkowej
Bułki kroimy w drobną kostkę i podpiekamy krótko na
grillu. Gdy ostygną, mieszamy je z pomidorami, moz
zarellą, wodą, oregano i solą. Cebulę drobno siekamy,
a masło topimy. Oba składniki dodajemy do masy.
Paprykę przekrajamy wzdłuż na połówki i usuwamy
gniazda z nasionami. Farszem napełniamy papryki
i układamy je na folii aluminiowej, którą zaginamy do
góry (tworząc miseczkę). Układamy na grillu i piecze
my ok. 30 min.
NADZIEWANA CUKINIA
4 os.
75 min
2 młode cukinie
2 łyżki kukurydzy
100 g szynki
2 małe pomidory
1 łyżka soku z cytryny
50 g startego żółtego sera
3 łyżki posiekanych listków
melisy
2 łyżki masła
pieprz
sól
Odcinamy końcówki cukinii i przekrajamy je wzdłuż na
pół. Środkową część z pestkami wydrążamy łyżeczką
i wyrzucamy. Następnie miąższ wydrążamy tak, aby
zostawić ścianki o grubości ok. 1 cm. Miąższ z cukinii
oraz obrane pomidory drobno kroimy. Dodajemy 2 łyż
ki melisy, pokrojoną w paseczki szynkę i kukurydzę.
Wszystko mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny,
solą i pieprzem. Łódeczki z cukinii układamy na grillu
i pieczemy ok. 10 min, a następnie zdejmujemy z grilla
i napełniamy nadzieniem. Z folii aluminiowej formuje
my miseczki, smarujemy je masłem i układamy w nich
cukinie. Delikatnie przykrywamy folią aluminiową
i pieczemy ok. 3040 min. 10 min przed końcem gril
lowania posypujemy cukinie startym serem, zawijamy
folią i pieczemy, aż ser się roztopi. Gotowe cukinie po
sypujemy resztą melisy.
22
SZASZŁYKI Z DROBIU
I WARZYW
3 os.
1 h
2 duże piersi z kurczaka
200 g wędzonego boczku
1 czerwona papryka
2 pomidory
6 niedużych cebul
kilkanaście małych pieczarek
pieprz
sól
Pieczarki blanszujemy (wrzucamy na 1 min do wrząt
ku) i suszymy. Umyte i osuszone piersi z kurczaka
kroimy w dużą kostkę. Boczek, oczyszczoną paprykę
i pomidory kroimy na kawałki. Obrane cebule kroimy
w ćwiartki. Na szpadki do szaszłyków nadziewamy:
mięso, pieczarki, paprykę zieloną, cebulę, pomidory,
boczek, paprykę czerwoną. Całość przyprawiamy solą
i pieprzem. Grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, aż
mięso się upiecze (ok. 25 min).
KOLOROWE SZASZŁYKI
Z ZIEMNIAKÓW
3 os.
1 h
12 małych ziemniaków
200 g wędzonego boczku
(w plastrach)
1 zielona papryka
2 cebule
1 łyżka otartego rozmarynu
1 łyżka przyprawy do grilla
sól, pieprz
Dokładnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w poso
lonej wodzie (ok. 12 min). Po wystygnięciu obieramy
i posypujemy przyprawą do grilla. Boczek i oczysz
czoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy na małe
kawałki. Obrane cebule kroimy w ćwiartki. Wszystkie
warzywa i mięso nabijamy na przemian na szpadki do
szaszłyków. Polewamy je olejem i posypujemy rozma
rynem, solą i pieprzem. Układamy na grillu i pieczemy
ok. 30 min, obracając co jakiś czas.
OWOCOWE SZASZŁYKI
3 os.
40 min
NA SŁODKO
Banana kroimy w plastry. Ananasy i brzoskwinie dzie
limy na kawałki. Wszystkie owoce nadziewamy na
przemian na szpadki do szaszłyków. Układamy na gril
lu i pieczemy, aż owoce się zrumienią (ok. 15 min). Do
rondelka wkładamy pokruszoną czekoladę i stawiamy
na grillu. Gdy owoce będą gotowe, polewamy je rozto
pioną czekoladą.
1 szklanka winogron
1 banan
1 mała puszka (250 ml) brzo
skwiń w cząstkach
1 mała puszka (250 ml) ananasa
1/2 tabliczki czekolady (mlecz
nej lub gorzkiej)
Drób najlepiej smakuje przyprawiony: czosnkiem, bazylią, szczypior
kiem, tymiankiem, cebulą, curry.
24
Pobierz darmowy fragment (pdf)
Gdzie kupić całą publikację:
Potrawy z rusztu i grilla. Kuchnia polska. Poradnik
Autor: Anna Smaza
Aktualnie brak ofert nabycia tej publikacji drogą kupna...
Opinie na temat publikacji:
Inne popularne pozycje z tej kategorii:
Czytaj również:
Prowadzisz stronę lub blog? Wstaw link do fragmentu tej książki i współpracuj z Cyfroteką :