Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00353 005001 20273840 na godz. na dobę w sumie

kategoria: ebooki >> naukowe i akademickie
>>

NOWOŚCI dodane od twojej poprzedniej wizyty: +14
Książki socjologiczne z Wydawnictwa Uniwersytetu Łódzkiego o 60% taniejKsiążki o pedagogice z Wydawnictwa Uniwersytetu Śląskiego o 50% taniej
2018-05-24
Pierwiastki chemiczne wokół nas - ebook/pdf
Pierwiastki chemiczne wokół nas - ebook/pdf
Barta Milan
Promise

Pierwiastki chemiczne tworzą nasze pożywienie, nasze ciała, są obecne w przedmiotach spotykanych w warsztatach, łazienkach, kuchniach. Wiele z nich znajdziemy również tam, gdzie w ogóle byśmy się ich nie spodziewali. Odkrywanie, produkcja i stosowanie pierwiastków wiąże się często z ciekawą historią i współczesnością. W tej książce przedstawiłem ponad czterdzieści z nich. Głównie te...









2018-03-20
Proteomika i metabolomika - ebook/pdf
Proteomika i metabolomika - ebook/pdf
Jerzy Silberring, Agnieszka Kraj, Anna Drabik
Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

Podręcznik dla studentów, doktorantów i pracowników naukowych takich kierunków, jak chemia, biochemia, biotechnologia i medycyna, a także pracowników przemysłu farmaceutycznego oraz firm biotechnologicznych. Proteomika jest nauką zajmującą się badaniem struktury białek oraz zależności między budową danego białka a sprawowaną przez niego funkcją biologiczną. Zagadnienia z zakresu proteomiki obejmują rozdzielanie białek oraz ich...


2018-03-04
Pracownia chemii ogólnej i analitycznej - ebook/pdf
Pracownia chemii ogólnej i analitycznej - ebook/pdf
Magdalena Maj-Żurawska, Elżbieta Wagner-Czauderna
Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

Skrypt dla studentów Wydziału Biologii UW przygotowany przez pracowników Wydziału Chemii UW. Opisane w nim ćwiczenia obejmują analizę jakościową kationów I (Al3+, NH4+, Ca2+, Mg2+) i II (Ag+, Cu2+, Fe3+, Cr3+) oraz anionów (SO42–, CO32–, C2O42–, PO43–, Cl–, I–, NO3–) wraz z reakcjami charakterystycznymi umożliwiającymi wykrywanie poszczególnych kationów i anionów.

W drugiej części zawarto ćwiczenia dotyczące metod...


2018-03-03
Laboratorium chemii - ebook/pdf
Laboratorium chemii - ebook/pdf
Elżbieta Wagner-Czauderna, Tadeusz Krawczyński vel Krawczyk
Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

Skrypt dla studentów Międzywydziałowych Studiów Ochrony Środowiska UW przygotowany przez pracowników Wydziału Chemii UW. Opisane w nim ćwiczenia obejmują analizę jakościową kationów I (Al3+, NH4+, Ca2+, Mg2+) i II (Ag+, Cu2+, Fe3+, Cr3+) oraz anionów (SO42–, CO32–, C2O42–, PO43–, Cl–, I–, NO3–) wraz z reakcjami charakterystycznymi umożliwiającymi wykrywanie poszczególnych kationów i anionów oraz z metodami analizy...









2017-12-20
Chemia koordynacyjna w zastosowaniach. Wybrane zagadnienia - ebook/epub
Chemia koordynacyjna w zastosowaniach. Wybrane zagadnienia - ebook/epub
Maria Cieślak-Golonka, Jan Starosta, Anna Trzeciak
Wydawnictwo Naukowe PWN

Chemia koordynacyjna to dziedzina chemii obejmująca badania związków kompleksowych, głównie metali. Podręcznik ukazuje, oparte na najnowszej literaturze, aplikacyjne ujęcie problemów chemii koordynacyjnej. Wprowadza w problemy coraz powszechniejszego wykorzystania  związków kompleksowych metali,  jako  nowych materiałów, katalizatorów, leków  oraz reagentów w analizie chemicznej...





2017-11-23
Chemia żywności t. 2. Biologiczne właściwości składników żywności - ebook/epub
Chemia żywności t. 2. Biologiczne właściwości składników żywności - ebook/epub
red. Zdzisław Sikorski, Hanna Staroszczyk
Wydawnictwo Naukowe PWN

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności...









2017-11-15
Chemia żywności. Tom 1 - ebook/epub
Chemia żywności. Tom 1 - ebook/epub
red. Zdzisław Sikorski, Hanna Staroszczyk
Wydawnictwo Naukowe PWN

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności...








2017-11-04
Wstęp do chemii supramolekularnej - ebook/pdf
Wstęp do chemii supramolekularnej - ebook/pdf
Helena Dodziuk
Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

Chemia supramolekularna to nowa, dynamicznie rozwijająca się dziedzina, usytuowana pomiędzy chemią, biochemią, fizyką i technologią. Jej perspektywy są bardzo obiecujące. Umożliwia projektowanie systemów supramolekularnych o własnościach ściśle dostosowanych do potrzeb. Dzięki temu przemysłowa synteza chemiczna stanie się bezpieczniejsza i bardziej przyjazna dla środowiska, nastąpi dalsza miniaturyzacja elementów elektronicznych...



2017-11-03
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne wybranych biopierwiastków - ebook/pdf
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne wybranych biopierwiastków - ebook/pdf
Włodzimierz Opoka, Bożena Muszyńska, Anita Rutkowska
Zakład Optymalizacji Zawodowej - Ośrodek UMEA

Autorzy oddając w ręce Czytelników opracowanie „Właściwości fizykochemiczne i biologiczne wybranych biopierwiastków” podali istotne informacje o wybranych pierwiastkach koncentrując się na ich roli w organizmach żywych, a szczególnie w organizmie człowieka. Pierwiastki zostały omówione według kolejności występowania w Układzie Okresowym Pierwiastków tj. bloku s, bloku p i bloku d...

2017-10-29
Nanorurki węglowe - ebook/pdf
Nanorurki węglowe - ebook/pdf
Andrzej Huczko, Magdalena Kurcz, Magdalena Popławska
Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

W monografii podsumowano ponad 20 lat badań nanorurek węglowych (NRW) i przedstawiono główne kierunki badań tych ?czarnych diamentów XXI wieku?. Zaprezentowano w niej najnowszy stan wiedzy o fizykochemii nanorurek we wszystkich jej podstawowych obszarach, opierając się na ogólnie dostępnym materiale źródłowym (publikacjach i książkach naukowych, materiałach konferencyjnych, danych internetowych...





2017-10-26
Eksperymentalne metody magnetochemii - ebook/pdf
Eksperymentalne metody magnetochemii - ebook/pdf
Marek Pękała
Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

Podręcznik przestawia współczesne makroskopowe metody charakteryzowania magnetyków. Stanowi źródło podstawowych informacji dla studentów rozpoczynających poznawanie podstaw magnetochemii - lub ogólniej magnetyzmu - na wydziałach chemii, fizyki i inżynierii materiałowej uniwersytetów, politechnik i innych wyższych uczelni. Jest praktycznym przewodnikiem dla studentów prowadzących badania doświadczalne i przygotowujących prace licencjackie...



2017-09-09
Elektrochemia cieczowych granic fazowych - ebook/pdf
Elektrochemia cieczowych granic fazowych - ebook/pdf
Zbigniew Koczorowski, Zbigniew A. Figaszewski, Aneta D. Petelska
Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

Pierwsza w Polsce i jedna z pierwszych na świecie monografia dotycząca elektrochemii granic fazowych między niemieszającymi się roztworami elektrolitów. Bogato zilustrowana i posługująca się jasnym, przystępnym językiem książka ta może służyć jako podręcznik dla studentów wyższych lat takich kierunków, jak chemia, inżynieria materiałowa, fizyka i biologia. Może być także cenną pomocą na studiach doktoranckich w tych dziedzinach...

2015-06-04
Chemia związków aromatycznych - ebook/epub
Chemia związków aromatycznych - ebook/epub
John D. Hepworth, David R. Waring, Michael J. Waring
Wydawnictwo Naukowe PWN
Podręcznik, który w nowoczesny i zarazem przystępny sposób przedstawia wiadomości z chemii związków aromatycznych, kładąc przy tym duży nacisk na zagadnienia praktyczne.

Związki aromatyczne stanowią bardzo ważną i liczną grupę związków organicznych. Mają ogromne znaczenie w przemyśle, wykorzystywane są m.in. przy produkcji barwników, tworzyw sztucznych, środków ochrony roślin i leków...










2014-09-04
Wykłady z chemii ogólnej i nieorganicznej dla studentów biologii i biotechnologii (z elementami analizy jakościowej i ilościowej) - ebook/pdf
Wykłady z chemii ogólnej i nieorganicznej dla studentów biologii i biotechnologii (z elementami analizy jakościowej i ilościowej) - ebook/pdf
Piotr Seliger
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

Skrypt zawiera materiał pomocniczy dla studentów I rok kierunku biologia i biotechnologia do wykładów z chemii ogólnej i nieorganicznej prowadzonych na tych kierunkach. Przedstawienie niektórych tematów może być przydatne także dla studentów chemii.

Tematyka skryptu dotyczy: budowy atomu, układu okresowego, wiązań chemicznych, równowagi w roztworach, analizy jakościowej kationów, analiza jakościowej anionów...