Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00121 002170 22599722 na godz. na dobę w sumie

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha - ebook/pdf

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha  - ebook/pdf
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha - ebook/pdf
Maciej Kokoszko
Uniwersytetu Łódzkiego
Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów - kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI, ser. 'Byzantina Lodziensia'), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Ważne są też teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety. Pozwala zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych. Publikacja stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich tego okresu. Antiochia nad Orontesem jest dobrym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i ciągle aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych.
Wszystkie kategorie Tylko historia, militaria, wojskowość Tylko pozostałe kategorie
Książki podobne do wybranej publikacji
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część II, Pokarm dla ciała i ducha - ebook/pdf
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część II, Pokarm dla ciała i ducha - ebook/pdf
Maciej Kokoszko
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI...
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), cz. III. Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.). Byzantina Lodziensia XXVIII - ebook/pdf
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), cz. III. Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.). Byzantina Lodziensia XXVIII - ebook/pdf
Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.
Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj...
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)  - ebook/pdf
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - ebook/pdf
Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
Uniwersytetu Łódzkiego

W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii.

Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii...

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - ebook/pdf
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - ebook/pdf
Maciej Kokoszko, Krzyszof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii...
Bizancjum 1024-1492 - ebook/epub
Bizancjum 1024-1492 - ebook/epub
Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo Akademickie Dialog

'Ukazanie się książki „Bizancjum 1024-1492” to duże wydarzenie na polskim rynku wydawniczym. „Bizancjum 1024-1492” jest kontynuacją wydanego w 2012 roku tomu „Bizancjum ok. 500−1024”. Obie części składają się na monumentalną pracę najwybitniejszych specjalistów, zaproszonych do współpracy przez wydawnictwo uniwersytetu w Cambridge...

U boku bazyleusa. Frankowie i Waregowie w cesarstwie bizantyńskim w XI w - ebook/pdf
U boku bazyleusa. Frankowie i Waregowie w cesarstwie bizantyńskim w XI w - ebook/pdf
Szymon Wierzbiński
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

Bohaterami prezentowanej książki są Waregowie i Frankowie służący w armii bizan­tyńskiej w XI w. Autor wszechstronnie przedstawia powody, dla których przybywali oni do Bizancjum, śledzi ich udział w jego zmaganiach z wrogami zewnętrznymi, jak i ukazuje ich znaczenie w życiu wewnętrznym cesarstwa. Barwnie kreśli losy poszczególnych najemników, jak np. Haralda Hardrady, późniejszego króla Norwegii czy Hervé Frankopula...

CESARSTWO BIZANTYJSKIE Pakiet 2 książek - Bizancjum ok. 500-1024, Bizancjum 1024-1492 - ebook/epub
CESARSTWO BIZANTYJSKIE Pakiet 2 książek - Bizancjum ok. 500-1024, Bizancjum 1024-1492 - ebook/epub
Jonathan Shepard
Wydawnictwo Akademickie DIALOG

CESARSTWO BIZANTYJSKIE Pakiet 2 książki - Bizancjum ok. 500-1024 / Bizancjum 1024-1492

1) Bizancjum ok. 500-1024

Ukazanie się książki Bizancjum ok. 500-1024 jest bez wątpienia wydarzeniem na polskim rynku wydawniczym. Jest to pierwsza z dwóch części składających się na monumentalną pracę najwybitniejszych specjalistów, zaproszonych do współpracy przez wydawnictwo uniwersytetu w Cambridge...

Carstwo bułgarskie - ebook/epub
Carstwo bułgarskie - ebook/epub
Mirosław J. Leszka, Kirił Marinow
Wydawnictwo Naukowe PWN
Autorzy, znawcy historii Bułgarii i Bizancjum, prezentują sto lat z dziejów średniowiecznego państwa bułgarskiego, kiedy dokonywały się w nim wyjątkowo dynamiczne przemiany w sferze ustrojowej, religijnej i kulturalnej. Państwo bułgarskie przekształciło się wówczas w carstwo chrześcijańskie, odgrywające na Bałkanach – szczególnie w okresie panowania Symeona I Wielkiego (893–927) – rolę mocarstwa...
Bizancjum ok. 500-1024 - ebook/epub
Bizancjum ok. 500-1024 - ebook/epub
Jonathan Shepard (red.)
Wydawnictwo Akademickie Dialog

Ukazanie się książki Bizancjum ok. 500-1024 jest bez wątpienia wydarzeniem na polskim rynku wydawniczym. Jest to pierwsza z dwóch części składających się na monumentalną pracę najwybitniejszych specjalistów, zaproszonych do współpracy przez wydawnictwo uniwersytetu w Cambridge. Autorzy jasno i obszernie omawiają w niej poszczególne okresy dziejów imperium...

Chazarowie. Polityka kultura religia - ebook/epub
Chazarowie. Polityka kultura religia - ebook/epub
Jarosław Dudek
Wydawnictwo Naukowe PWN

Książka do serii Korzenie Europy, zostanie przygotowana zgodnie z koncepcją serii. Autor omawia w niej dzieje państwa Chazarów – prototureckiego ludu, który w VII–XI wieku panował na terenach obecnej wschodniej Ukrainy i Kaukazu. Wykorzystując dostępne źrodła, wyniki badań archeologicznych i zasoby literatury światowej, przedstawia dzieje polityczne, gospodarcze, społeczne, ustrojowe i religijne Chazarii...

Wojny Bizancjum. Strategia, taktyka, kampanie - ebook/epub
Wojny Bizancjum. Strategia, taktyka, kampanie - ebook/epub
John Haldon
Dom Wydawniczy REBIS

Lektura obowiązkowa dla każdego miłośnika historii bizantyńskiej i średniowiecznej -Speculum

Doskonały przegląd militarnych działań Bizancjum - Richard Cornwell, deremilitari.org.

Cesarstwo bizantyńskie przetrwało tysiąc lat, wykazując godną uwagi wytrwałość oraz elastyczność organizacyjną i ideologiczną. Chrześcijańskie imperium wytworzyło kulturę zdolną trwać przy pacyfistycznych ideałach...

Miscellanea Byzantina I - ebook/pdf
Miscellanea Byzantina I - ebook/pdf
red. Tomasz Labuk, Przemysław Marciniak
Uniwersytet Śląski
Niniejszy tom zbiera prace badaczy skupionych wokół Centrum Badań nad Literaturą i Recepcją Bizancjum Uniwersytetu Śląskiego. Wśród autorów są zarazem pracownicy Centrum, jak i zaproszeni goście ze Stanów Zjednoczonych i Francji, którzy współpracują z katowickim  ośrodkiem. „Miscellanea I” są pierwszym efektem prowadzonego w Centrum projektu NCN  „Historia intelektualna dwunastowiecznego Bizancjum – przejęcie i...
Taniec w roli Tersytesa. Studia nad satyrą bizantyńską - ebook/pdf
Taniec w roli Tersytesa. Studia nad satyrą bizantyńską - ebook/pdf
Przemysław Marciniak
Uniwersytet Śląski
Literatura bizantyńska przez długi czas nie cieszyła się zainteresowaniem badaczy, była opisywana jako nudna, wtórna i nieciekawa. Ten niesprawiedliwy i nieprawdziwy obraz ulega stopniowej zmianie, ale wiele bizantyńskich tekstów wciąż pozostaje niedocenionych. Książka Taniec w roli Tersytesa. Studia nad satyrą bizantyńską jest poświęcona bodaj najbardziej zaniedbanej części literatury Bizantyńczyków – satyrze...
Zarządzanie informacją na rynku globalnym Teoria i praktyka - ebook/pdf
Zarządzanie informacją na rynku globalnym Teoria i praktyka - ebook/pdf
Zbigniew Malara, Jerzy Rzęchowski
C. H. Beck

Nadmiar informacji oraz wynikający stąd chaos informacyjny wymagają wprowadzania w organizacjach odpowiednich systemów zarządzania informacją i wiążą się z przymusem odpowiedniego jej poszukiwania, gromadzenia, przechowywania, udostępniania i wykorzystywania. Wymóg ten nabiera istotnego znaczenia z uwagi na rosnącą rolę informacji rynkowej w kształtowaniu konkurencyjności przedsiębiorstw...

Namiestnicy rzymskiej Syrii w czasach przełomu (324-361 n.e.) - ebook/pdf
Namiestnicy rzymskiej Syrii w czasach przełomu (324-361 n.e.) - ebook/pdf
Paweł Filipczak
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

Książka opowiada o namiestnikach Syrii Coele, jednej z najważniejszych prowincji rzymskich na Bliskim Wschodzie, zajmującej północną i zachodnią część współczesnej Syrii oraz Libanu. Namiestnicy tej prowincji nosili wysoki tytuł konsulara i rezydowali w Antiochii nad Orontesem. Autor nie tylko odtwarza, koryguje i uzupełnia biogramy namiestników Syrii, zwracając uwagę na ich pochodzenie...


Chemia żywności t. 2. Biologiczne właściwości składników żywności - ebook/epub
Chemia żywności t. 2. Biologiczne właściwości składników żywności - ebook/epub
red. Zdzisław Sikorski, Hanna Staroszczyk
Wydawnictwo Naukowe PWN

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności...









Ukryte toksyny - ebook/epub
Ukryte toksyny - ebook/epub
Mike Adams
Esprit

Za każdym razem, kiedy badania wykazywały alarmujące wyniki zawartości ołowiu, aluminium, wolframu, rtęci i arsenu oraz innych toksycznych składników w codziennych pokarmach, w zdrowej żywności, w smakołykach dla zwierząt, jak również w certyfikowanej żywności organicznej, reakcja producentów była zawsze taka sama: „Nie mów o tym nikomu!”.

fragment

Amerykański naukowiec MIKE ADAMS przerywa zmowę milczenia na temat...

Chemia żywności. Tom 1 - ebook/epub
Chemia żywności. Tom 1 - ebook/epub
red. Zdzisław Sikorski, Hanna Staroszczyk
Wydawnictwo Naukowe PWN

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności...








Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz - ebook/pdf
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz - ebook/pdf
Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Andrzej Balicki, Daniel Szostek
Wolters Kluwer
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym opracowaniem na temat zasad stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych odnoszących się do żywności, tj. wszelkich komunikatów informujących konsumentów o właściwościach odżywczych lub zdrowotnych środków spożywczych. Biorąc pod uwagę, że regulacja w tym obszarze, ustanowiona w rozporządzeniu (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r...


Flota i polityka morska Aleksego I Komnena. Kryzys bizantyńskiej floty wojennej i jego przezwyciężenie przez Aleksego I Komnena. - ebook/pdf
Flota i polityka morska Aleksego I Komnena. Kryzys bizantyńskiej floty wojennej i jego przezwyciężenie przez Aleksego I Komnena. - ebook/pdf
Marcin Bohm
Avalon

Książka prezentuje dzieje floty bizantyńskiej na przełomie XI i XII w. Cesarstwo Bizantyńskie pod rządami nowego cesarza Aleksego I podniosło się wtedy z trwającego trzydzieści lat kryzysu wewnętrznego, pogłębionego przez działania Normanów w Italii i Seldżuków w Azji Mniejszej, godzące w kluczowe dla tego państwa prowincje. Wspomniany kryzys dotknął również sił morskich Bizancjum i to właśnie Aleksy Komnen go przełamał...

Dieta bezglutenowa - co wybrać? - ebook/epub
Dieta bezglutenowa - co wybrać? - ebook/epub
Hanna Kunachowicz
OSDW Azymut
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi:
- właściwości glutenu
- zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych
- wartość odżywczą...





Słownik kultury antycznej - ebook/pdf
Słownik kultury antycznej - ebook/pdf
Ryszard Kulesza
Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

Prezentowane dzieło pełni rolę klucza do zrozumienia wielu wydarzeń i pojęć świata starożytnego. Czytelnik znajdzie tu najczęściej spotykane nazwiska, fakty i terminy z dziedziny historii, geografii, literatury, filozofii, religii, archeologii, sztuki, życia codziennego starożytnych Greków i Rzymian.

Autorzy słownika uwzględnili w swych opracowaniach najnowsze odkrycia oraz wyniki badań naukowych...

Prawo suplementów diety - ebook/pdf
Prawo suplementów diety - ebook/pdf
Justyna Stefańczyk-Kaczmarzyk, Katarzyna Gęsiak, Mariusz Kondrat
Wolters Kluwer
Poradnik jest efektem wieloletnich praktycznych doświadczeń związanych z obsługą prawną podmiotów z obszaru suplementów diety i produktów pokrewnych. .. Prezentowane opracowanie zawiera kompleksową analizę zagadnień prawnych dotyczących obrotu suplementami diety na polskim rynku. Autorzy szczegółowo przedstawili kwestie związane z przygotowaniem suplementów diety, ich wprowadzaniem do obrotu...
Eat Stop Eat. Stosuj post, zgub zbędne kilogramy i osiągnij zdrowie - książka
Eat Stop Eat. Stosuj post, zgub zbędne kilogramy i osiągnij zdrowie - książka
Brad Pilon
Septem

Szczupła, zdrowa i bez diety

Wszystkie diety odchudzające działają — każda (odpowiednio restrykcyjnie stosowana) prowadzi do oczekiwanego efektu. Chudniemy, zbliżamy się do wymarzonej wagi, sylwetki, oczekiwanego wyglądu. Kilka tygodni, miesięcy, rok. I co dalej? Problem w tym, że większość diet odchudzających polega na wykluczaniu. Eliminujemy z diety tłuszcze, węglowodany, białka...

Rodzeństwo. Znaczenie relacji z braćmi i siostrami dla naszego rozwoju i dobrostanu - ebook/epub
Rodzeństwo. Znaczenie relacji z braćmi i siostrami dla naszego rozwoju i dobrostanu - ebook/epub
Claire Hughes, Naomi White
Wydawnictwo Naukowe PWN
Wielu ludzi dorasta z co najmniej jednym bratem lub jedną siostrą. Rodzeństwo to często towarzysze podróży przez życie wraz ze składającymi się na nie przeciwnościami i istotnymi wydarzeniami. Z tych powodów rodzeństwo potencjalnie może wywierać znaczący wpływ na rozwój człowieka. Książka ta, jako jedna z pierwszych, przedstawia przegląd pionierskich badań psychologicznych dotyczących tej istotnej relacji...
Jedz prawdziwe jedzenie. Pięć zasad utrzymania zdrowego mózgu i ciała - ebook/pdf
Jedz prawdziwe jedzenie. Pięć zasad utrzymania zdrowego mózgu i ciała - ebook/pdf
Julie Montagu
Vital

Dzięki tej książce powrócisz do korzeni i dokonasz pozytywnych wyborów żywieniowych. Pozwolą Ci one zwiększyć spożycie pięciu grup żywności, które są najważniejsze dla utrzymania zdrowego mózgu i ciała. Dowiesz się jak wprowadzić do codziennej diety komosę ryżową, kaszę jaglaną, brązowy ryż oraz kaszę gryczaną, które odżywią Twój organizm. Nauczysz się stosować zdrowe tłuszcze czyli oliwę z oliwek...

Komes Marcellin, vir clarissimus. Historyk i jego dzieło - ebook/pdf
Komes Marcellin, vir clarissimus. Historyk i jego dzieło - ebook/pdf
Mirosław J. Leszka, Szymon Wierzbiński
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

Prezentowana książka poświęcona jest piszącemu w I połowie VI w. komesowi Marcellinowi i jego Kronice, obejmującej okres od 379 do 534 r. Jest to dzieło ważne dla badaczy zajmujących się dziejami wczesnego Bizancjum. Choć Marcellin tworzył swoją Kronikę w Konstantynopolu, w środowisku, którego podstawowym językiem była greka, to napisał ją po łacinie, w swoim języku ojczystym...


Historia Persji. Tom I - ebook/epub
Historia Persji. Tom I - ebook/epub
Bogdan Składanek
Wydawnictwo Akademickie Dialog

Persja, obecnie Iran, odgrywała w odległej przeszłości ważną rolę w dziejach Azji Środkowej i Zachodniej, a także w basenie Morza Śródziemnego. Po pokonaniu Syrii i Babilonii, rywalizując przez stulecia z Grecją, Rzymem i Bizancjum, kraj ten zdobył trwałą pozycję w geopolitycznych układach tej części świata. Wielowiekowa historia Persji to okresy świetności i chwały, ale także czasy mroku i upadku...

Odżywianie dla zdrowia - ebook/epub
Odżywianie dla zdrowia - ebook/epub
Paul Pitchford
Galaktyka

To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.

Kompedium zawiera:

- wskazówki dotyczące rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych, metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają pełnoziarniste zboża i warzywa...

Zarządzanie przedsiębiorstwem. Część II - ebook/pdf
Zarządzanie przedsiębiorstwem. Część II - ebook/pdf
Krzysztof Janas, Katarzyna Szopik-Depczyńska, dr Krystyna Serafin
Naukowe Wydawnictwo IVG

Prezentujemy Państwu drugą część monografii naukowej pod tytułem „Zarządzanie

przedsiębiorstwem”, która zostało opracowana przez pracowników naukowych.

Książka prezentuje wiedzę teoretyczną oraz praktyczną, stanowi prezentację badań

oraz diagnoz poświęconej problematyce aspektów zarządzania przedsiębiorstwem.

Autorzy niniejszych rozdziałów przedstawiają swoje osiągnięcia naukowe...

Nutrigenomika - ebook/epub
Nutrigenomika - ebook/epub
Agata Chmurzyńska
PZWL
Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech. Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący...
Kultura monastyczna w późnośredniowiecznej Bułgarii. Byzantina Lodziensia XXX - ebook/pdf
Kultura monastyczna w późnośredniowiecznej Bułgarii. Byzantina Lodziensia XXX - ebook/pdf
Jan Mikołaj Wolski
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

Mnisi i anachoreci odgrywali różnorakie role w społeczeństwie późnośredniowiecznej Bułgarii. Klasztory i pustelnie były „przystanią zbawienia”, zapewniały odpowiednie warunki do prowadzenia prawdziwie chrześcijańskiego życia. Mnisi - najbliżsi Bogu spośród ludzi („ziemscy aniołowie i niebiańscy ludzie”) - sprawowali modlitewną opiekę nad chrześcijańską ekumeną. Ich orędownictwu wierni powierzali swoje codzienne troski...


Brytowie - ebook/pdf
Brytowie - ebook/pdf
Christopher A. Snyder
Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

Publikacja jest przekrojowym spojrzeniem na dzieje Brytów. Na podstawie analizy źródeł pisanych i materialnych autor systematyzuje wiedzę o przeszłości Brytanii w okresie przedrzymskim, rzymskim i w wiekach średnich. Podejmuje liczne wątki istotne dla badaczy antyku i średniowiecza, od organizacji społecznej, poprzez literaturę, historiografię, język, aż po religię i kształtowanie się struktur kościelnych...