Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00129 002064 20867506 na godz. na dobę w sumie

Kuchnia tajska - ebook/pdf

Kuchnia tajska - ebook/pdf
Kuchnia tajska - ebook/pdf
Lech Tkaczyk
Wydawnictwo Astrum
'Kuchnia tajska kojarzy się nam z egzotyką. Zwłaszcza, że zgłębiając jej tajniki można się dowiedzieć, jak smakują mrówki, koniki polne czy szarańcza!Tajska sztuka kulinarna uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata. Jej symbolem jest curry, podstawowym składnikiem ryż, a tajemnicę smaku stanowią lokalne, najostrzejsze na świecie przyprawy. Komponując je z wieprzowiną, mięsem drobiowym czy różnorodnością owoców morza, otrzymujemy całe bogactwo egzotycznych smaków i kolorów. Charakterystyczna dla kuchni tajskiej jest również dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami. A łączenie lokalnych składników z pochodzącymi z innych stron świata pozwala tworzyć dania niezwykłe, co umożliwiają przepisy zebrane w tej książce. Warto spróbować!'
Wszystkie kategorie Tylko poradniki Tylko pozostałe kategorie
Książki podobne do wybranej publikacji
Owoce egzotyczne - ebook/epub
Owoce egzotyczne - ebook/epub
Hanna Szymanderska
Świat Książki

Aromatyczne kumkwaty, rambutany, papaje, pitaje, gujawy, szarony czy figi - owoców egzotycznych w sklepach jest dużo, tylko nie zawsze wiemy, jak je można wykorzystać. Hanna Szymanderska podpowie nam, jak stosować je w kuchni. Pełne witamin i minerałów są znakomitym składnikiem sałatek i deserów, a także wspaniałym dodatkiem do dań z mięsem, drobiem i rybami. Urozmaicają wygląd potraw...

W mojej tajskiej kuchni - ebook/epub
W mojej tajskiej kuchni - ebook/epub
Daria Ładocha
Wydawnictwo Pascal

W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych
doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich
dań we własnej kuchni!

Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury...





Wegańska kuchnia na codzień - ebook/epub
Wegańska kuchnia na codzień - ebook/epub
Richa Hingle
Purana

Richa Hingle, autorka bestsellerowej Wegańskiej kuchni indyjskiej, wraca z kolejną odsłoną kuchni wegańskiej, tym razem w wydaniu międzynarodowym. Znajdziemy tu nie tylko przepisy na przesycone smakami i aromatami wspaniałe sosy, lecz także inspirujące pomysły na pełnowartościowe posiłki.

Potrawy przedstawione w tej książce charakteryzują się pełnią smaku, łatwością wykonania oraz możliwością przygotowania z nieuczulających...


Kuchnia wegetariańska - ebook/pdf
Kuchnia wegetariańska - ebook/pdf
Agnieszka Chodkowska–Gyurics, Agata Chmielewska, Justyna Mrowiec, Grażyna Jędrzejec, Marcin Fabijański, Arto der Haroutunian, Agnieszka Trzebska-Cwalina, Małgorzata Podlewska, Tomasz Zajbt, Składnica Literacka
RM

Nie spodziewam się, że wszyscy zostaniemy nagle wegetarianami, ale jestem pewien, że w przyszłości będziemy spożywać coraz więcej warzyw, owoców i orzechów. (…) Już teraz mamy do dyspozycji wspaniały wachlarz darów Natury ze wszystkich zakątków ziemi, aby zaspokoiły nasze pragnienie kulinarnej przyjemności.

W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen różnorodnych smaków...


Kuchnia wegetariańska. Smaki świata - ebook/epub
Kuchnia wegetariańska. Smaki świata - ebook/epub
Arto der Haroutunian
RM

Nie spodziewam się, że wszyscy zostaniemy nagle wegetarianami, ale jestem pewien, że w przyszłości będziemy spożywać coraz więcej warzyw, owoców i orzechów. (…) Już teraz mamy do dyspozycji wspaniały wachlarz darów Natury ze wszystkich zakątków ziemi, aby zaspokoiły nasze pragnienie kulinarnej przyjemności.

W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno! To świat pełen różnorodnych smaków...




Kapłony i szczeżuje - ebook/epub
Kapłony i szczeżuje - ebook/epub
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski
Czarne

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy...

Sztuka gotowania - ebook/epub
Sztuka gotowania - ebook/epub
Niki Segnit
Buchmann

Nowa książka autorki bestsellerowego Leksykonu smaków.

Przełomowa książka, która odkrywa zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów. Dzięki tej książce poczujesz się swobodniej w kuchni, nauczysz się jak 'działają' przepisy, będziesz eksperymentować i bawić się smakami. Jeśli jesteś niewolnikiem książek kucharskich, a gotować umiesz tylko z nosem w przepisie, z pewnością jest to pozycja dla ciebie...

Polska kuchnia regionalna  - ebook/pdf
Polska kuchnia regionalna - ebook/pdf
Krzysztof Żywczak
SBM

Znawcy polskich regionalnych kuchni skłaniają się ku twierdzeniu, że trzon naszej tradycji ma rodowód ziemiański i szlachecki i że to właśnie ta tradycja przenikała do innych grup społecznych, które na własne potrzeby i zgodnie z lokalną specyfiką, możliwościami i potrzebami twórczo ją modyfikowały. Dziś z pewnością warto zwrócić uwagę na różnorodność składników, która jest podstawowym wyznacznikiem charakteru lokalnych...

Kuchnia indyjska - ebook/pdf
Kuchnia indyjska - ebook/pdf
Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo Astrum
'Lubisz dobrze i niedrogo zjeść? Zależy Ci na własnym zdrowiu? Zastanawiasz się, dlaczego ludzie Wschodu żyją o wiele dłużej niż my? Czy wiesz, co sprawia, że Azjaci tak obficie doprawiają swoje potrawy? W książce Kuchnia indyjska znajdziesz odpowiedź na wiele z takich pytań. Dzięki zawartym w tym poradniku przepisom kulinarnym poczujesz smak i zapach Orientu, a co ważniejsze – odkryjesz odtruwające...
Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy - ebook/epub
Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy - ebook/epub
Yotam Ottolenghi
Wydawnictwo FILO

Bestseller „New York Timesa”

Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly”

WEGETARIAŃSKA KUCHNIA AUTORA JEROZOLIMY NIE TYLKO DLA JAROSZY!

Obfitość Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa...

Kuchnia świata dla diabetyków - ebook/pdf
Kuchnia świata dla diabetyków - ebook/pdf
Dorota Drozd, Irmina Wala-Pęgierska, Justyna Mrowiec, Grażyna Jędrzejec, Marcin Fabijański, Mirosława Szymańska, Tomasz Zajbt, Anna Jędrzejec
RM

Kremowa zupa musztardowa, tapenada, bouillabaise, yakitori z kurczaka - kto powiedział, że kuchnia diabetyków jest nudna i pełna wyrzeczeń? W poradniku znajdziesz blisko 150 przepisów zaczerpniętych z najważniejszych kuchni europejskich, a także z kuchni chińskiej, japońskiej i żydowskiej. Z łatwością przyszykujesz z nich zarówno proste, codzienne dania, jak i bardziej wyszukane, którymi można mile zaskoczyć gości...

Kuchnia świata dla diabetyków - ebook/epub
Kuchnia świata dla diabetyków - ebook/epub
Dorota Drozd
RM

Kremowa zupa musztardowa, tapenada, bouillabaise, yakitori z kurczaka - kto powiedział, że kuchnia diabetyków jest nudna i pełna wyrzeczeń? W poradniku znajdziesz blisko 150 przepisów zaczerpniętych z najważniejszych kuchni europejskich, a także z kuchni chińskiej, japońskiej i żydowskiej. Z łatwością przyszykujesz z nich zarówno proste, codzienne dania, jak i bardziej wyszukane, którymi można mile zaskoczyć gości...





Kuchnia śląska. Potrawy tradycyjne - ebook/pdf
Kuchnia śląska. Potrawy tradycyjne - ebook/pdf
Barbara Jakimowicz-Klein
Astrum Media

Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne.            W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska...

Surówki i sałatki. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Surówki i sałatki. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Anna Smaza
Literat

Surówki i sałatki to dania uniwersalne: szybkie i łatwe do przygotowania, niezbyt kosztowne, smaczne i bardzo zdrowe. Mogą stanowić przekąskę, przystawkę, dodatek do dania głównego lub osobną potrawę serwowaną np. na kolację. Często stanowią bazę diet zdrowotnych oraz odchudzających. Poza tym sałatki i surówki to podstawa każdej zabawy, imprezy, a nawet uroczystości. W naszej książce proponujemy państwu wiele różnorodnych...

Kuchnia świata dla diabetyków - ebook/epub
Kuchnia świata dla diabetyków - ebook/epub
Dorota Drozd
Wydawnictwo RM

'Kremowa zupa musztardowa, tapenada, bouillabaise, yakitori z kurczaka - kto powiedział, że kuchnia diabetyków jest nudna i pełna wyrzeczeń? W poradniku znajdziesz blisko 150 przepisów zaczerpniętych z najważniejszych kuchni europejskich, a także z kuchni chińskiej, japońskiej i żydowskiej. Z łatwością przyszykujesz z nich zarówno proste, codzienne dania, jak i bardziej wyszukane...

Atlas dzikich roślin jadalnych - ebook/pdf
Atlas dzikich roślin jadalnych - ebook/pdf
Monika Fijołek
Wydawnictwo SBM

Dzikie rośliny w kuchni? Tak, bo to niezwykle tanie i smaczne rozwiązanie, a nade wszystko zdrowy sposób na codzienne posiłki. Babka, brzoza, ruta, skrzyp i szczaw to dostępne na wyciągnięcie ręki dziko rosnące rośliny zawierające niezwykłe bogactwo cennych składników pokarmowych. Prezentowany atlas zawiera wiele przydatnych informacji na temat występowania poszczególnych gatunków i sposobów ich wykorzystania w kuchni wraz z konkretnymi...

Ekonomiczna Ekologiczna Kuchnia - ebook/epub
Ekonomiczna Ekologiczna Kuchnia - ebook/epub
Monika Mrozowska
Zwierciadło

Przekonaj się, że w kuchni ekologia może iść w parze z ekonomią. I fantastycznymi smakami!

„Na zdrowiu nie oszczędzamy' takie hasło w kontekście prawidłowego odżywiania pojawia się często. Dlatego zdrowa, ekologiczna kuchnia kojarzy się z artykułami z wyższej półki. Tymczasem robiąc przemyślane zakupy, kierując się wskazówkami zawartymi w książce Moniki Mrozowskiej, czytelnik szybko przekona się...

Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku - ebook/pdf
Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku - ebook/pdf
Bogdan Gałązka
Multico

„Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego na zamku w Malborku“ – kulinarna podróż do czasów średniowiecza.

Kuchnia krzyżacka jest bogata, barwna i radosna. Łączy w sobie najlepsze kulinarne tradycje rycerskie i zakonne, dworskie i królewskie. Garściami czerpie z kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i środkowoeuropejskiej, mieszając egzotyczne smaki z fantazją i wyczuciem...






Kuchnia włoska. Kuchnia domowa. Poradnik - ebook/pdf
Kuchnia włoska. Kuchnia domowa. Poradnik - ebook/pdf
Anna Smaza
Literat

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti, włoskie dania odznaczają się dużą rozmaitością i różnorodnymi smakami. Ponadto są bardzo zdrowe, wiele z tych potraw polecanych jest przez dietetyków jako elementy bardzo zdrowej diety śródziemnomorskiej. Teraz mogą państwo sami spróbować wprowadzić do swego domu kuchnię włoską. Przedstawiamy potrawy na różne okazje: przystawki...

Domowa kuchnia polska - ebook/pdf
Domowa kuchnia polska - ebook/pdf
Małgorzata Caprari
RM

73 000 słów
490 000 znaków
35 kolorowych ilustracji

Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna i czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy.

W tej książce kucharskiej zebrano 500 przepisów współczesnej kuchni polskiej, wykorzystujące wszystko to...

Madera. Travelbook. Wydanie 3 - ebook/pdf
Madera. Travelbook. Wydanie 3 - ebook/pdf
Joanna Mazur
Bezdroża

Atlantydy nigdy nie odnaleziono, łatwo za to odszukać 'wyspę kwiatów' - to Madera, rajski ogród pośrodku oceanu, podnoszący się z wód wysokimi klifami. Panuje tu wieczna wiosna, co czyni z tego skrawka lądu subtropikalną oazę, pełną kwiatów i egzotycznych owoców. Można tu wędrować po słynnych górskich lewadach, plażować i nurkować. Wieczorem zaś delektować się specjałami miejscowej kuchni i poszukiwać egzotycznych nut...

Madera. Travelbook. Wydanie 3 - książka
Madera. Travelbook. Wydanie 3 - książka
Joanna Mazur
Bezdroża

Atlantydy nigdy nie odnaleziono, łatwo za to odszukać 'wyspę kwiatów' - to Madera, rajski ogród pośrodku oceanu, podnoszący się z wód wysokimi klifami. Panuje tu wieczna wiosna, co czyni z tego skrawka lądu subtropikalną oazę, pełną kwiatów i egzotycznych owoców. Można tu wędrować po słynnych górskich lewadach, plażować i nurkować. Wieczorem zaś delektować się specjałami miejscowej kuchni i poszukiwać egzotycznych nut...

Dania mięsne. 100 przepisów - ebook/pdf
Dania mięsne. 100 przepisów - ebook/pdf
Marta Szydłowska, Marta Krawczyk
SBM

Drób, wołowina, wieprzowina, baranina i dziczyzna to w kuchni polskiej najpopularniejsze gatunki mięs. Odpowiednio przyrządzone zachwycają smakiem i dobrze wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Książka zawiera 100 przepisów zarówno na dania tradycyjne, jak i nowatorskie.

Twoja kuchnia. Smaczne i zdrowe. Dżemy i marmolady  - ebook/pdf
Twoja kuchnia. Smaczne i zdrowe. Dżemy i marmolady - ebook/pdf
Marta Szydłowska
SBM

Spiżarnie zapełnione znakomitymi własnoręcznie przyrządzonymi przetworami z owoców to już nie tylko widok z wiejskich domostw. Domowy wyrób dżemów i marmolad to wspaniała tradycja, która pozwala zatrzymać w słoiku smak i zapach letnich dni.

Zebrane w książce receptury pomogą przyrządzić wiele smacznych dżemów zarówno z naszych rodzimych owoców, jak i tych egzotycznych.

Dania z grzybami - ebook/epub
Dania z grzybami - ebook/epub
Barbara Jakimowicz-Klein
Świat Książki

Przepisy na prawdziwe grzybowe delicje. Książka zawiera przepisy na wiele przepysznych dań przygotowanych z grzybów leśnych, hodowlanych a także egzotycznych, np. mun, shiitake. Oprócz dań na przekąski, zupy, dania główne, autorka nie zapomina o aromatycznych sosach grzybowych czy przetworach. Ważne wskazówki, jak obchodzić się z grzybami w kuchni, jak zbierać i rozpoznawać poszczególne grzyby...

Koktajle dla zdrowia i urody - ebook/epub
Koktajle dla zdrowia i urody - ebook/epub
Katarzyna Błażejewska
Wydawnictwo Zwierciadło
Zbiór przepisów na koktajle, które przywrócą ci energię i witalność. Dzięki poradnikowi Katarzyny Błażejewskiej będziesz się cieszyć smakiem i odżywczym działaniem najróżniejszych owoców i warzyw.

Od kilku lat na świecie zapanowała prawdziwa moda na koktajle – z owoców, warzyw, ziół i zbóż. Czy w Twojej diecie brakuje owoców i warzyw? Jesz w pośpiechu? Czy odżywiasz się racjonalnie...


Pyszności z roślin - ebook/epub
Pyszności z roślin - ebook/epub
Paweł Ochman
Znak

Słodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman – weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon.pl. Jego kulinarna przygoda i miłość do cukiernictwa zaczęły się od zeszytu z przepisami mamy. Teraz w nowej roślinnej odsłonie wracamy z Weganonem do słodkości z dzieciństwa, smaków kuchni naszych mam i babć. Do niezapomnianego zapachu kruchych babeczek z kremem budyniowym...




Doradca smaku - ebook/pdf
Doradca smaku - ebook/pdf
Michel Moran
Wydawnictwo Muza

Kucharz, który skradł serca telewidzów przygotował kolejną książkę!
Powstała na podstawie programu telewizyjnego 'Doradca smaku'. Michel Moran dzieli się doświadczeniami, zachęca do sięgnięcia po zioła oraz przyprawy i przygotowywania we własnej kuchni smacznych dań. Udowadnia, że bazując na własnym guście, smaku, sposobie doboru składników oraz kulinarnych wspomnieniach...

1000 drinków i kotajli - ebook/pdf
1000 drinków i kotajli - ebook/pdf
Anna Kowalczyk
SBM

Tęcza kolorów, karuzela smaków oraz wulkan przyjemności – i to wszystko zamknięte w jednej szklance. Nie musisz już wychodzić z domu, by delektować się smakiem rozmaitych drinków – możesz przygotować je sam.
Przyrządzone z tradycyjnych i najlepszych alkoholi drinki zmieszane z owocami, sokami, odpowiednimi przyprawami, mogą stać się rajem smaków i doznań estetycznych dla każdego...

Sekrety zielonych koktajli - ebook/pdf
Sekrety zielonych koktajli - ebook/pdf
Maria Pabich, Tomasz Pabich
SELF-PUBLISHER
„Sekrety zielonych koktajli” to książka, która uczy, jak jeść więcej warzyw i owoców. Aby przygotować pyszny, sycący i pełen witamin koktajl warzywno-owocowy, nie potrzebujesz skomplikowanych przepisów, trudnych do zdobycia składników albo drogiego blendera. W naszej kuchni lubimy stosować przepisy, które są zdrowe, a przy tym szybkie w wykonaniu i wyśmienite w smaku. Dlatego zakochaliśmy się w koktajlach...
Domowa kuchnia polska. 500 przepisów na każdą okazję - ebook/epub
Domowa kuchnia polska. 500 przepisów na każdą okazję - ebook/epub
Małgorzata Caprari
Wydawnictwo RM

73 000 słów

490 000 znaków

35 ilustracji

Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna i czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy.

W tej książce kucharskiej zebrano 500 przepisów współczesnej kuchni polskiej...

Domowa kuchnia włoska - ebook/pdf
Domowa kuchnia włoska - ebook/pdf
Aleksandra Seghi
SBM

Kuchnia włoska to nie tylko spaghetti czy pizza. To również bogactwo aromatów i smaków domowych potraw przygotowanych z naturalnych składników. Prezentowana książka zawiera mnóstwo przepisów na smakowite, znane i mniej znane potrawy rodem z Włoch.

Kuchnia wegetariańska. Smaki świata. - ebook/epub
Kuchnia wegetariańska. Smaki świata. - ebook/epub
Arto der Haroutunian
Wydawnictwo RM

'Nie spodziewam się, że wszyscy zostaniemy nagle wegetarianami, ale jestem pewien, że w przyszłości będziemy spożywać coraz więcej warzyw, owoców i orzechów. (…) Już teraz mamy do dyspozycji wspaniały wachlarz darów Natury ze wszystkich zakątków ziemi, aby zaspokoiły nasze pragnienie kulinarnej przyjemności.

W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno...