Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00029 006285 22576305 na godz. na dobę w sumie

Mięsoholicy - ebook/epub

Mięsoholicy - ebook/epub
Mięsoholicy - ebook/epub
Marta Zaraska
Czarna Owca
Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami? Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska  rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka. Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat. MARTA ZARASKA to dziennikarka specjalizująca się w publikacjach naukowych. Jest również korespondentką zagraniczną, autorką artykułów publikowanych między innymi w The Washington Post, Scientific American, The Atlantic, The Los Angeles Times, National Geographic Traveler, The Boston Globe oraz w polskim tygodniku Polityka. Zaraska ukończyła  prawo na Uniwersytecie Warszawskim. Mieszka we Francji z mężem, córką i dwoma wiekowymi psami.
Wszystkie kategorie Tylko naukowe i akademickie Tylko pozostałe kategorie
Książki podobne do wybranej publikacji
Mięso nas zabija. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego - ebook/epub
Mięso nas zabija. Jak zerwać z uzależnieniem od białka zwierzęcego - ebook/epub
Garth Davis, Howard Jacobson
Vital

Autorzy ujawniają mechanizm powszechnego uzależnienia od mięsa oraz obalają mity związane ze spożywaniem białka zwierzęcego. Udowadniają, że proteiny wcale nie pomagają spalić kilogramów, a węglowodany w naturalnej postaci stają się źródłem zdrowia, witalności i energii. Co więcej, testy laboratoryjne wykazały istnienie wyraźnego związku między białkiem zwierzęcym, a nadwagą...

Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa - ebook/epub
Sztukamięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa - ebook/epub
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
Wydawnictwo Czarne

Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę?

Ta książka powstała, ponieważ wierzę...

Mniej mięsa - ebook/epub
Mniej mięsa - ebook/epub
Sylwia Majcher
Buchmann

Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, autorki bestsellerowego poradnika 'Gotuję, nie marnuję', znaleźć można fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo...

Czyste mięso - ebook/epub
Czyste mięso - ebook/epub
Paul Shapiro, Natalia Mętrak-Ruda
Marginesy
Nadchodzi kolejna rewolucja naukowa, a hstoria dzieje się na naszych oczach: odkryto sposób na wytwarzanie wystarczającej ilości jedzenia dla wciąż rosnącej ludzkiej populacji. Ziemia ledwo dyszy. Wzrost zaludnienia i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę sprawia, że przemysłowa hodowla miliardów zwierząt stała się ze wszech miar szkodliwa. Nie ma nic naturalnego w kurze, której podaje się stymulatory wzrostu i hoduje w szopie z...
Wegetarianizm w praktyce - ebook/pdf
Wegetarianizm w praktyce - ebook/pdf
Wojciech Łukaszewski
Złote Myśli

Dowiedz się, czym jest wegetarianizm i jak możesz na nim skorzystać.

Zdrowe odżywianie zdobywa ostatnio coraz większą popularność. Ludzie zaczynają rozumieć, że wszelkie fastfoody i kaloryczne, tłuste jedzenie nie służy ich organizmom. Można wręcz powiedzieć, że nastała ostatnio moda na zdrowy tryb życia. Wraz z upowszechnianiem się zdrowego odżywiania, nastała także moda na wegetarianizm...

Tajemnice długowieczności. Jak przyjaźń, życzliwość i optymizm pomagają dożyć stu lat - ebook/epub
Tajemnice długowieczności. Jak przyjaźń, życzliwość i optymizm pomagają dożyć stu lat - ebook/epub
Marta Zaraska
WAB

Marta Zaraska, znana i lubiana dziennikarka specjalizująca się w publikacjach naukowych bierze na warsztat temat długowieczności i mitów związanych z tzw. zdrowym trybem życia. Czy dieta bezglutenowa i regularne ćwiczenia na siłowni uchronią nas przed starzeniem? Na ile mogą pomóc nam łykane w tabletkach suplementy i gotowane na parze brokuły? Autorka przeanalizowała setki badań...

Kuchnia turecka - ebook/epub
Kuchnia turecka - ebook/epub
O-press
ARTEMIS

Turcja leży na styku dwóch wielkich kręgów kulturowych: europejskiego i arabskiego, taka też jest jej tradycyjna kuchnia, w której dominują dwa główne nurty – specyfika kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Półwyspu Arabskiego.

Jaka jest więc ta kuchnia pogranicza? Ze względu na klimat i ukształtowanie terenu można wyróżnić w niej kilka trendów...

Wegetarianka - ebook/epub
Wegetarianka - ebook/epub
Han Kang
WAB

Głośna powieść Han Kang, jednej z najwybitniejszych koreańskich pisarek, za którą zdobyła międzynarodową nagrodę The Man Booker Prize w 2016 roku.

Historia kobiety, która chciała wyrazić swój bunt i zmienić swoją codzienność.

Yong-hye i jej mąż prowadzą zwykłe życie. Gdy jednak makabryczne obrazy senne zaczynają nękać Yong-hye, niespodziewanie kobieta postanawia zrezygnować z jedzenia mięsa...

Osobowość na talerzu - ebook/epub
Osobowość na talerzu - ebook/epub
Barbara J. King
WAB

Gdyby każdy przeczytał tę książkę, świat byłby dużo lepszym miejscem. A tak cóż, jest jak jest.

Marta Dymek, autorka 'Jadłonomii'

Podziwiamy wrażliwość i inteligencję delfinów, szympansów i słoni, ale co wiemy o życiu, umysłach i emocjach kur, krów, świń, ośmiornic, ryb i wielu innych stworzeń, które codziennie lądują na naszych talerzach? Korzystając z najnowszych badań naukowych oraz doświadczeń między innymi...

Miesięcznik Znak - marzec 2013 - ebook/epub
Miesięcznik Znak - marzec 2013 - ebook/epub
autor zbiorowy
Znak
Prawo do zabijania – z jedzeniem mięsa wiązała się niegdyś wina, którą pozwalał wyrazić i poniekąd zmazać rytuał. Dziś znika nam ona sprzed oczu. Czy mięsożerność przystoi jeszcze współczesnym ludziom? (Siemienowicz, Paziński, Bocheńska, Szyjewski) | Młody Tybet – młode pokolenie Tybetańczyków żyjących na uchodźstwie szuka nowych dróg wyrażania swojej tożsamości...
Dania wegetariańskie - ebook/pdf
Dania wegetariańskie - ebook/pdf
Marta Krawczyk
SBM

Dieta wegetariańska to po prostu dieta bezmięsna. Często się uznaje, że przez brak tego składnika w pokarmach nie do końca służy ona poprawnemu funkcjonowaniu organizmu. Nic bardziej mylnego, ponieważ są rośliny, które mogą zastąpić to, co w mięsie najcenniejsze, czyli białko, żelazo oraz witaminy A i B.

Książka Dania wegetariańskie to zbiór przepisów na smaczne i zdrowe potrawy bez mięsa...

Dietetyk w garach, czyli z miłości do zdrowego jedzenia i pasji do gotowania - ebook/pdf
Dietetyk w garach, czyli z miłości do zdrowego jedzenia i pasji do gotowania - ebook/pdf
Anna Mazgaj
AM Dietetyka

E-book „Dietetyk w garach” to ebook, który powstał z ogromnej miłości do zdrowego jedzenia połączonej z pasją do gotowania i fotografii kulinarnej. Jeśli lubisz szybkie, proste, ale niebanalne posiłki to ten e-book jest właśnie dla Ciebie!

Co znajdziesz w środku?

  • 55 całorocznych przepisów z łatwo dostępnych składników, w tym:
    • 15 śniadań (8 wytrawnych i 7 słodkich)
    • 5 zup
    • 10 obiadów
    • 10 kolacji
    • 10 deserów
    • 5 dodatków
  • listę...

Dania wegetariańskie. 100 przepisów - ebook/pdf
Dania wegetariańskie. 100 przepisów - ebook/pdf
Marta Krawczyk
SBM

Dieta wegetariańska to po prostu dieta bezmięsna. Często się uznaje, że przez brak tego składnika w pokarmach nie do końca służy ona poprawnemu funkcjonowaniu organizmu. Nic bardziej mylnego, ponieważ są rośliny, które mogą zastąpić to, co w mięsie najcenniejsze, czyli białko, żelazo oraz witaminy A i B.

Przepisy zaprezentowane w książce to 100 pomysłów na rozmaite – zarówno smaczne...

Wegemania - ebook/pdf
Wegemania - ebook/pdf
Magdalena Pieńkos
Wydawnictwo SBM

Magdalena Pieńkos, autorka bloga Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna, prezentuje przepisy na ponad 200 potraw przygotowanych zgodnie z zasadami diety wegańskiej, czyli bazującej na produktach roślinnych, z wyłączeniem mięsa, mleka, serów i jaj. Inspirujące i proste pomysły na śniadania, obiady, słodkości oraz wegewyroby i przetwory zaskoczą smakiem każdego, kto sceptycznie podchodzi do diety roślinnej...

Zdrowe zielone proteiny - ebook/epub
Zdrowe zielone proteiny - ebook/epub
Therese Elquist
Zwierciadło

Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i produktów odzwierzęcych. Co jednak zrobić, gdy jesteśmy aktywni fizycznie i potrzebujemy dużo białka? Jak zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na proteiny, stosując dietę roślinną?
Z książki Zielone proteiny dowiesz się między innymi:
• ile białka potrzebuje Twój organizm?
• jakie są najlepsze źródła roślinnego białka...



Twoja kuchnia. Smacznie i zdrowo. Gotowanie na parze i w kombiwarze  - ebook/pdf
Twoja kuchnia. Smacznie i zdrowo. Gotowanie na parze i w kombiwarze - ebook/pdf
Marta Szydłowska
SBM

Gotowanie na parze i w kombiwarze to idealna metoda przede wszystkim dla osób cierpiących na zaburzenia przemiany materii, mających problemy z nadwagą, alergików, ale również dla osób całkowicie zdrowych, które chcą uniknąć chorób.

Zebrane w książce przepisy dostarczą pomysłów na smaczne i zdrowe potrawy z mięsa, ryb, warzyw i owoców.

Do boju !. Jak w skrajnych sytuacjach pozostać w jednym kawałku, zachować zmysły i nie złapać infekcji - ebook/epub
Do boju !. Jak w skrajnych sytuacjach pozostać w jednym kawałku, zachować zmysły i nie złapać infekcji - ebook/epub
Mary Roach
Prószyński Media

Co wspólnego mają suknia ślubna i kombinezon sapera?

Dlaczego dla marynarzy bardziej niebezpieczne od rekinów są krewetki?

Kiedy kurczak najlepiej sprawdza się jako broń artyleryjska?

Mary Roach, najzabawniejsza autorka książek popularnonaukowych, przygląda się naukowym aspektom dbania o to, by w skrajnych okolicznościach wojny ludzie pozostawali w jednym kawałku, nie przysypiali...

Kury ozdobne - ebook/pdf
Kury ozdobne - ebook/pdf
Paweł Moszczyński
SBM

Kury od wieków przebywały w otoczeniu ludzi. Na początku dostarczały człowiekowi niezwykle pożywnych jaj, mięsa oraz piór. Z czasem jednak zaczęto dostrzegać też ich piękno. Odpowiednia hodowla i selekcja doprowadziła do powstania wielu ras. Książka Kury ozdobne to przegląd siedemdziesięciu ras ptaków, często zaskakujących swoim wyglądem, zwyczajami oraz pochodzeniem. Zebrano również praktyczne informacje na temat biologii kury...

Kury ozdobne - ebook/pdf
Kury ozdobne - ebook/pdf
Paweł Moszczyński
Wydawnictwo SBM

Kury od wieków przebywały w otoczeniu ludzi. Na początku dostarczały człowiekowi niezwykle pożywnych jaj, mięsa oraz piór. Z czasem jednak zaczęto dostrzegać też ich piękno. Odpowiednia hodowla i selekcja doprowadziła do powstania wielu ras. Książka Kury ozdobne to przegląd siedemdziesięciu ras ptaków, często zaskakujących swoim wyglądem, zwyczajami oraz pochodzeniem. Zebrano również praktyczne informacje na temat biologii kury...

Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa - ebook/epub
Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa - ebook/epub
Philip Lymbery, Isabel Oakeshott
ILLUMINATIO
Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia. Właśnie teraz, gdzieś na świecie, zostają zabite 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot, hodowanych na mięso, mleko i jaja, które codziennie zjadamy...
Kuchnia weganki - ebook/pdf
Kuchnia weganki - ebook/pdf
Lidia Szadkowska
Złote Myśli

W jaki sposób możesz łatwo zmienić tradycyjne potrawy na wegańskie?

Pomyśl, jak dobrze byłoby, gdyby istniała książka, która podsunie Ci sposoby na zastąpienie produktów pochodzących od zwierząt, dbając jednocześnie o to, by wegańskie zamienniki były podobne do oryginałów i również smaczne.

Jak się poczujesz, gdy zmieniając swoją dietę na zdrowszą będziesz mieć nie tylko satysfakcję z życia zgodnie z naturą...

Wiem, co jem? Psychologia nadmiernego jedzenia i odchudzania się - ebook/pdf
Wiem, co jem? Psychologia nadmiernego jedzenia i odchudzania się - ebook/pdf
Nina Ogińska-Bulik
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

Dlaczego nie potrafimy oprzeć się pokusie jedzenia, mimo że nie odczuwamy głodu? Jak rozpoznać, kiedy jedzenie staje się szkodliwe i w jaki sposób skutecznie je ograniczyć? Jak osiągnąć sukces w odchudzaniu?

Rozwój cywilizacji, a przede wszystkim przemysłu spożywczego i przetwórczego sprawił, że mamy do czynienia z nadprodukcją żywności. Głodowanie jest zjawiskiem rzadkim. Żywność jest ogólnie dostępna...

Wiem, co jem? Psychologia nadmiernego jedzenia i odchudzania się - ebook/pdf
Wiem, co jem? Psychologia nadmiernego jedzenia i odchudzania się - ebook/pdf
Nina Ogińska-Bulik
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

Dlaczego nie potrafimy oprzeć się pokusie jedzenia, mimo że nie odczuwamy głodu? Jak rozpoznać, kiedy jedzenie staje się szkodliwe i w jaki sposób skutecznie je ograniczyć? Jak osiągnąć sukces w odchudzaniu?

Rozwój cywilizacji, a przede wszystkim przemysłu spożywczego i przetwórczego sprawił, że mamy do czynienia z nadprodukcją żywności. Głodowanie jest zjawiskiem rzadkim. Żywność jest ogólnie dostępna...

Ślub pod chupą. Jak wychodząc za mąż, zostałam Żydówką - ebook/epub
Ślub pod chupą. Jak wychodząc za mąż, zostałam Żydówką - ebook/epub
Sylwia Borowska
Wydawnictwo Pascal

Podobał ci się serial 'Unorthodox'? Przeczytaj tę książkę.

Poznaj historie Polek, które zakochały się nie tylko w Żydach, ale i w żydowskiej religii oraz kulturze.Ślub pod chupą, peruka, koszerowanie mięsa, Tora - oto słownik pojęć żydowskich, które często pojawiają się w tej książce.

Jej bohaterki wybrały judaizm, a więc w świetle prawa religijnego są Żydówkami. Noszą dwa imiona - dawne polskie i nowe żydowskie...

Pasztety domowe - ebook/pdf
Pasztety domowe - ebook/pdf
Marta Szydłowska
SBM

Pasztety można piec, zapiekać w cieście, gotować na parze. Sporządza się je z mięsa rzeźnego, dziczyzny, drobiu, podrobów, ryb, owoców morza i warzyw. Aby wzbogacić smak, dodaje się do nich przyprawy korzenne, grzyby, wino, a także brandy. Doskonale smakują z pieczywem lub jako samodzielne danie. Prezentowana książka to zbiór porad i receptur na doskonałe pasztety domowe – mięsne...

Apatia  - ebook/pdf
Apatia - ebook/pdf
Michał Kowalczyk
Self Publishing

Co niszczy świat?  Co czynią z nami wielkie korporacje? Czy naprawdę są dla nas źródłem dobra? Czym stał się człowiek - zaprogramowaną maszyną, czy też kawałkiem bezdusznego mięsa? Dlaczego egzystencja zależy jedynie od wkładu w życie społeczne?

Bitwa o wolność, którą bohater toczy przeciwko światu, który dąży wyłącznie do rozwoju materialnego. Wolność przepłacona utratą istnienia...

Apatia  - ebook/epub
Apatia - ebook/epub
Michał Kowalczyk
Self Publishing

Co niszczy świat?  Co czynią z nami wielkie korporacje? Czy naprawdę są dla nas źródłem dobra? Czym stał się człowiek - zaprogramowaną maszyną, czy też kawałkiem bezdusznego mięsa? Dlaczego egzystencja zależy jedynie od wkładu w życie społeczne?

Bitwa o wolność, którą bohater toczy przeciwko światu, który dąży wyłącznie do rozwoju materialnego. Wolność przepłacona utratą istnienia...

Potrawy mączne. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Potrawy mączne. Kuchnia polska. Poradnik - ebook/pdf
Anna Smaza
Literat

Przedstawiamy państwu ciekawe przepisy na potrawy mączne, które mogą być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i ciekawym dodatkiem do dania głównego obiadu lub kolacji. Zamieszczamy wskazówki, jak krok po kroku przygotować pyszne pierogi, kluski, kopytka, pyzy, knedle, naleśniki, krokiety, placki, paszteciki, różne rodzaje pieczywa oraz ciasta. Na pewno znajdą tu coś dla siebie i miłośnicy mięsa...

Polska kuchnia koszerna - ebook/pdf
Polska kuchnia koszerna - ebook/pdf
Wolff Rebeka
Armoryka

Rebeka Wolff, Polska kuchnia koszerna, żydowskie gospodarstwo domowe, potrawy, przetwory, przepisy kulinarne. W książce: O urządzeniu koszernego gospodarstwa. O urządzeniach i przygotowaniach na sobotę i na święta. O urządzeniach i przygotowaniach na święta wielkanocne (Pessach). O koszerowaniu mięsa i drobiu. O obchodzeniu się z wszelkiem mięsem, drobiem przed gotowaniem, smażeniem i pieczeniem...

Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa - ebook/epub
Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa - ebook/epub
Philip Lymbery, Isabel Oakeshott
Illuminatio

Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia.

Właśnie teraz, gdzieś na świecie, zostają zabite 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot, hodowanych na mięso, mleko i jaja...

Gęsina na św. Marcina - darmowy ebook/pdf
Gęsina na św. Marcina - darmowy ebook/pdf
red. Magdalena Czaplicka
Slow Food Polska

W czasie trwania akcji „Gęsina na św. Marcina” zobowiązaliśmy każdego z Szefów Kuchni do przygotowania swoich trzech autorskich przepisów, które w listopadzie zeszłego roku były serwowane w ich restauracjach, a teraz z dumą zebraliśmy je w tej książce i z radością udostępniamy wszystkim miłośnikom dobrego jedzenia. Dla większości z Państwa będzie to spore zaskoczenie...





Kuchnia chińska - ebook/epub
Kuchnia chińska - ebook/epub
Kazik Ronhard
Ridero

Konfucjusz dał dwa tysiące lat temu swym rodakom naukową wykładnię jak należy jeść. Według filozofa mięsa nie powinno być więcej niż warzyw, a każde danie powinno zawierać trochę imbiru. Poza tym ten wielki filozof nigdy nie zjadłby czegoś, co nie zostało dokładnie pokrojone. Właśnie te naukowe podstawy chińskiej diety sprawiają, że chińskie jedzenie jest szczególnie odżywcze i zdrowe...

Czas na obiad. - ebook/pdf
Czas na obiad. - ebook/pdf
Viola Urban
Publicat

Szukasz ciekawych pomysłów na obiad, który będzie nie tylko smaczny, ale też odżywczy? Próbujesz ograniczyć ilość mięsa w diecie, ale nie wiesz, jak prawidłowo skomponować sycące posiłki? Potrzebujesz elastycznych przepisów, które można dopasować do swoich potrzeb? Jeśli tak, to mam to, czego szukasz. Trzymasz w ręku książkę, która zawiera 100 pomysłów na pełnowartościowy obiad dla Ciebie i Twojej rodziny...