Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00056 003973 21521968 na godz. na dobę w sumie

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności - ebook/epub

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności - ebook/epub
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności - ebook/epub
-23%
Wydawnictwo Naukowe PWN
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej. Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli. Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.
Wszystkie kategorie Tylko popularnonaukowe Tylko pozostałe kategorie
Książki podobne do wybranej publikacji
Chemia żywności t. 2. Biologiczne właściwości składników żywności - ebook/epub
Chemia żywności t. 2. Biologiczne właściwości składników żywności - ebook/epub
red. Zdzisław Sikorski, Hanna Staroszczyk-23%
Wydawnictwo Naukowe PWN

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności...









Chemia żywności. Tom 1 - ebook/epub
Chemia żywności. Tom 1 - ebook/epub
red. Zdzisław Sikorski, Hanna Staroszczyk-23%
Wydawnictwo Naukowe PWN

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności...








Chemia materiałów opakowaniowych - ebook/epub
Chemia materiałów opakowaniowych - ebook/epub
Praca zbiorowa-23%
Wydawnictwo Naukowe PWN

Deklarację zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością uznaje się za jeden z najlepiej znanych oraz najbardziej spornych dokumentów odnoszących się do materiałów do opakowań dla produktów spożywczych. Od wielu lat to zagadnienie jest przedmiotem licznych dyskusji i polemik. Jednakże warto również zwrócić uwagę na inny aspekt i poddać go krytycznej analizie...

System prawa żywnościowego - ebook/pdf
System prawa żywnościowego - ebook/pdf
Paweł Wojciechowski, Małgorzata Korzycka-23%
Wolters Kluwer
'Recenzowana praca znanych i uznanych Autorów stanowi pierwsze w polskiej literaturze, tak szerokie i pogłębione, opracowanie prawa żywnościowego, nowej dziedziny prawa znajdującej się w toku wyodrębniania. Dzieło obejmuje niemalże całość bardzo rozległej i skomplikowanej problematyki prawnej dotyczącej żywności i choćby już tylko z tego względu zasługuje na miano 'Systemu prawa żywnościowego'...




System prawa żywnościowego - ebook/pdf
System prawa żywnościowego - ebook/pdf
Paweł Wojciechowski, Małgorzata Korzycka-23%
Wolters Kluwer
'Recenzowana praca znanych i uznanych Autorów stanowi pierwsze w polskiej literaturze, tak szerokie i pogłębione, opracowanie prawa żywnościowego, nowej dziedziny prawa znajdującej się w toku wyodrębniania. Dzieło obejmuje niemalże całość bardzo rozległej i skomplikowanej problematyki prawnej dotyczącej żywności i choćby już tylko z tego względu zasługuje na miano 'Systemu prawa żywnościowego'...




Ukryte toksyny - ebook/epub
Ukryte toksyny - ebook/epub
Mike Adams-23%
Esprit

Za każdym razem, kiedy badania wykazywały alarmujące wyniki zawartości ołowiu, aluminium, wolframu, rtęci i arsenu oraz innych toksycznych składników w codziennych pokarmach, w zdrowej żywności, w smakołykach dla zwierząt, jak również w certyfikowanej żywności organicznej, reakcja producentów była zawsze taka sama: „Nie mów o tym nikomu!”.

fragment

Amerykański naukowiec MIKE ADAMS przerywa zmowę milczenia na temat...

Prawo żywnościowe - ebook/epub
Prawo żywnościowe - ebook/epub
Katarzyna Leśkiewicz-23%
C. H. Beck

W podręczniku Prawo żywnościowe omówiono podstawowe akty prawa żywnościowego, zarówno unijnego (zwłaszcza rozporządzenie
nr 178/2002), jak i krajowego, a także normy obowiązujące w ramach globalnego systemu żywnościowego (np. Codex Alimentarius).

Szczególna uwagę zwrócono na akty regulujące wymogi produkcji żywności, w tym dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności, informacji o produktach żywnościowych...

Prawo żywnościowe - ebook/epub
Prawo żywnościowe - ebook/epub
Katarzyna Leśkiewicz-23%
C. H. Beck

W podręczniku Prawo żywnościowe omówiono podstawowe akty prawa żywnościowego, zarówno unijnego (zwłaszcza rozporządzenie
nr 178/2002), jak i krajowego, a także normy obowiązujące w ramach globalnego systemu żywnościowego (np. Codex Alimentarius).

Szczególna uwagę zwrócono na akty regulujące wymogi produkcji żywności, w tym dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności, informacji o produktach żywnościowych...

Chemia środowiska - ebook/epub
Chemia środowiska - ebook/epub
Jeremi Naumczyk-23%
Wydawnictwo Naukowe PWN

Degradacja środowiska naturalnego spowodowała szybki rozwój nauk, których zadaniem jest stałe poszerzanie wiedzy służącej jego ochronie. Jedną z nich jest chemia środowiska.


Niniejszy podręcznik omawia chemizm trzech elementów środowiska: chemii litosfery, hydrosfery i atmosfery.


Prezentuje m.in.:


• skład chemiczny środowiska – obecne w nim substancje chemiczne pochodzące ze źródeł naturalnych (substancje...












Biostymulacja procesów geochemicznych w warunkach beztlenowych w środowiskach glebowych zanieczyszczonych ropą naftową - ebook/pdf
Biostymulacja procesów geochemicznych w warunkach beztlenowych w środowiskach glebowych zanieczyszczonych ropą naftową - ebook/pdf
Dorota Wolicka-23%
Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

Publikacja z pogranicza geologii i mikrobiologii dotycząca specyficznych interakcji zachodzących na niewielkiej głębokości w litosferze przy udziale biosfery.

Autorka opisuje modele przemian przebiegających w środowisku glebowym zanieczyszczonym ropą naftową lub substancjami ropopochodnymi, jak również związkami metali ciężkich. Wzajemne oddziaływania między różnego rodzaju wyjściowym materiałem badawczym a warunkami fizykochemicznymi...

Superodżywianie - ebook/epub
Superodżywianie - ebook/epub
Ruediger Dahlke-23%
Vital

 

Autor łączy wiedzę Tradycyjnej Medycyny Chińskiej z odkryciami współczesnej nauki. Analizuje produkty spożywcze pod kątem znajdującej się w niej energii i światła. Wprowadza pojęcia porządku w odżywianiu oraz odkrywa przedwieczne sekrety długowieczności i witalności. Teraz i Ty skorzystasz z tej wiedzy. Ocenisz również własną sytuację termiczną i świadomie wpłyniesz na zachodzące w Twoim ciele procesy trawienne...

Międzynarodowe prawo żywnościowe - ebook/pdf
Międzynarodowe prawo żywnościowe - ebook/pdf
Tomasz Srogosz prof. KA-23%
C. H. Beck

Monografia jest pierwszym w Polsce opracowaniem poświęconym normom prawa międzynarodowego publicznego w zakresie:

  • rolnictwa,
  • żywności i wyżywienia,
  • prawa do żywności,
  • bezpieczeństwa żywnościowego,
  • suwerenności żywnościowej,
  • zrównoważonego rozwoju żywnościowego,
  • źródeł i podmiotów prawa,
  • międzynarodowego prawa rolnego
  • standardów żywnościowych.

Z jednej strony jest monografią naukową skierowaną do grona specjalistów zajmujących...

Zamień chemię na jedzenie - ebook/epub
Zamień chemię na jedzenie - ebook/epub
Julita Bator-23%
Znak
Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie...
Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz - ebook/pdf
Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz - ebook/pdf
Paweł Wojciechowski, Andrzej Balicki, Filip Opoka-23%
Wolters Kluwer

Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.

Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.

W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego...


















Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności - ebook/epub
Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności - ebook/epub
Samir Dani-23%
Wydawnictwo Naukowe PWN
Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu logistyki w przemyśle spożywczym.
Prezentuje liczne rozwiązania logistyczne i metody zarządzania łańcuchami
dostaw w sektorze żywnościowym oraz aktualne trendy obecne w branży.
W publikacji zawarto informacje dotyczące:
• logistyki dostaw artykułów spożywczych,
• przetwórstwa żywności,
• zarządzania ryzykiem w łańcuchu dostaw produktów żywnościowych...













Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą - ebook/pdf
Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą - ebook/pdf
dr Hans-Ulrich Grimm-23%
Vital

Starasz się zdrowo odżywiać. Czytasz etykiety i skład produktów? Czy jednak wiesz co oznaczają wszystkie E-? Czym jest skrobia modyfikowana? Co to jest maltodekstryna i czy szkodzi? Autor ujawnia szokującą prawdę o chemii w jedzeniu oraz skutkach nadmiernego spożywania barwników spożywczych, sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Chemia w w diecie zwiększa ryzyko nowotworów, sprzyja też powstawaniu chorób układu krążenia i trawiennego...

Dieta bezglutenowa - co wybrać? - ebook/epub
Dieta bezglutenowa - co wybrać? - ebook/epub
Hanna Kunachowicz-23%
OSDW Azymut
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi:
- właściwości glutenu
- zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych
- wartość odżywczą...





Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności - ebook/pdf
Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności - ebook/pdf
Agata Lewkowicz, Wiesław Pływaczewski-23%
Wyższa Szkoła Policji w Szczytnie

Problematyka bezpieczeństwa żywności — jako istotny element bezpieczeństwa społecznego — nie została dotychczas w pełni opisana w literaturze przedmiotu. Istniejącą niszę — choć w części — wypełnia monografia przygotowana pod redakcją naukową dra hab. Wiesława Pływaczewskiego oraz mgr Agaty Lewkowicz. Redaktorzy naukowi opracowania zaprosili do współpracy zarówno osoby wywodzące się ze środowisk naukowych...

Encyklopedia domowych wyrobów - ebook/pdf
Encyklopedia domowych wyrobów - ebook/pdf
Praca zbiorowa-23%
Wydawnictwo SBM
Książka kucharska, która zbiera informacje na temat samodzielnego wypiekania pieczywa, wytwarzania kiełbas, szynek, nabiału oraz dżemów i innych przetworów. Wiele przepisów na nalewki, likiery, wina.

Tęsknota za niezapomnianymi zapachami i smakami dzieciństwa oraz, niestety, w coraz większym stopniu zmodyfikowana żywność, skłaniają do samodzielnego wytwarzania jedzenia. Bo cóż może być smaczniejszego i bardziej wartościowego...

Cukier, sól, tłuszcz - ebook/epub
Cukier, sól, tłuszcz - ebook/epub
Michael Moss-23%
Galaktyka

Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem.

W książce Cukier,sól,tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań...

48-godzinny detoks. Seriaporad.pl - książka
48-godzinny detoks. Seriaporad.pl - książka
Gill Paul-23%
Septem

Oczyszczający poradnik. Bawi, uczy, zaskakuje

  • Zrzucanie zbędnych kilogramów i pozbywanie się toksyn z organizmu
  • Żelazne reguły wprowadzania zdrowych nawyków
  • Diety, które pomagają oczyścić organizm
  • Detoksykujące zabiegi pielęgnacyjne

W zdrowym ciele mało toksyn

  • Rozpoznawanie i zwalczanie toksyn oraz zapobieganie skutkom zatrucia.
  • 48-godzinne plany diet błyskawicznie oczyszczających organizm...

Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku. Proste przepisy, ćwiczenia, oczyszczanie umysłu w oparciu o badania naukowe - ebook/epub
Kompleksowa dieta antyrakowa krok po kroku. Proste przepisy, ćwiczenia, oczyszczanie umysłu w oparciu o badania naukowe - ebook/epub
Liana Werner-Gray-23%
Vital
Ta znakomita książka dostarcza wiele przepisów, porad zdrowotnych, wskazówek od lekarzy i ekspertów. Daje nową perspektywę, którą możesz łatwo wprowadzić w życie, aby wspomóc zapobieganie i leczenie nowotworów, a także radzić sobie z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi leczenia. Autorka opisuje najnowsze odkrycia naukowe dotyczące roli określonych składników odżywczych, pozwalających na stworzenie w organizmie nieprzyjaznego środowiska...
Enzymy w technologii spożywczej - ebook/epub
Enzymy w technologii spożywczej - ebook/epub
Robert J. Whitehurst, Maarten Van Oort-23%
Wydawnictwo Naukowe PWN
Intensywnie rozwijający się przemysł spożywczy poszukuje nowych technologii, które rozwiążą dotychczasowe problemy technologiczne - zmniejszą koszt produkcji, zwiększą produkcję przy jednoczesnej gwarancji wysokiej jakości produktu. Pożądaną cechą nowych technologii jest niski nakład inwestycyjny i w miarę nieskomplikowane operacje jednostkowe. Wykorzystanie enzymów w przemyśle spożywczym to realna szansa do zrealizowania tych...
Kupa szczęścia Oczyść jelita, zyskaj zdrowie i dobre samopoczucie - ebook/pdf
Kupa szczęścia Oczyść jelita, zyskaj zdrowie i dobre samopoczucie - ebook/pdf
Adrian Schulte-23%
Vital

 

Jelita są nie tylko odpowiedzialne za właściwe trawienie i przyswajanie żywności, ale także wpływają znacząco na nasze samopoczucie oraz zdrowie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Autor opracował program przywracania optymalnego stanu jelita grubego. Dzięki niemu dowiesz się, czym jest piękna kupa i przekonasz się, że nie każda dawka owoców musi być zdrowa. Poznasz powszechne dolegliwości jelit oraz ich przyczyny...

Ajurwedyjski detoks. Naukowo potwierdzony 4-stopniowy program na stany zapalne, zdrowie jelit, ciała i umysłu - ebook/pdf
Ajurwedyjski detoks. Naukowo potwierdzony 4-stopniowy program na stany zapalne, zdrowie jelit, ciała i umysłu - ebook/pdf
Kulreet Chaudhary-23%
Vital

Autorka prezentuje unikalny program przywracania zdrowia mózgu oraz jelit przy jednoczesnym minimalizowaniu liczby zbędnych kilogramów. Proponuje drobne zmiany w stylu życia: wprowadzenie ajurwedyjskich ziół i herbat oraz relaksującą medytację. Udowadnia, że nadmierna masa ciała jest wynikiem zalegających toksyn i stanów zapalnych w organizmie. Przedstawia też skuteczne metody leczenia choroby Alzheimera...

Ajurwedyjski detoks. Naukowo potwierdzony 4-stopniowy program na stany zapalne, zdrowie jelit, ciała i umysłu - ebook/pdf
Ajurwedyjski detoks. Naukowo potwierdzony 4-stopniowy program na stany zapalne, zdrowie jelit, ciała i umysłu - ebook/pdf
Kulreet Chaudhary-23%
Vital

Autorka prezentuje unikalny program przywracania zdrowia mózgu oraz jelit przy jednoczesnym minimalizowaniu liczby zbędnych kilogramów. Proponuje drobne zmiany w stylu życia: wprowadzenie ajurwedyjskich ziół i herbat oraz relaksującą medytację. Udowadnia, że nadmierna masa ciała jest wynikiem zalegających toksyn i stanów zapalnych w organizmie. Przedstawia też skuteczne metody leczenia choroby Alzheimera...

Lek pochodzenia naturalnego - ebook/epub
Lek pochodzenia naturalnego - ebook/epub
Anna Kiss-23%
PZWL
Publikacja Lek pochodzenia naturalnego została przygotowana pod redakcją prof. dr hab. n. farm. Anny Kiss. Poszczególne rozdziały prezentują najważniejsze rośliny lecznicze, na których oparty jest skład wielu preparatów używanych obecnie w terapii głównych schorzeń układowych znajdziemy wśród nich lecznicze produkty roślinne stosowane w chorobach układu nerwowego, krążenia, oddechowego...
Mega hit na maturę. Geografia 5. Rolnictwo i usługi - audiobook
Mega hit na maturę. Geografia 5. Rolnictwo i usługi - audiobook
Karolina Wolszczak, Anna Borowicz, Adam Sochaczewski-23%
Heraclon International

Piąty rozdział siedmiorozdziałowego kompendium wiedzy geograficznej dla maturzystów przedstawione w sposób przejrzysty i interesujący.
Chociaż w geografii bardzo ważny jest rysunek, to nagrana część opisowa daje duże szanse zapoznania się z tematyką potrzebną do egzaminu maturalnego. Z zagadnieniami dotyczącymi obliczeń geograficznych oraz map należy jednak zapoznać się wcześniej...















Czynniki determinujące działalność deweloperską na polskim rynku mieszkaniowym - ebook/pdf
Czynniki determinujące działalność deweloperską na polskim rynku mieszkaniowym - ebook/pdf
Agata Antczak-Stępniak-23%
Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

Książka zawiera holistyczne ujęcie czynników wpływających na działalność deweloperską na rynku mieszkaniowym. Wątek ten poprzedzają rozdziały dotyczące historii zawodu dewelopera i jego definicji, specyfiki procesu deweloperskiego, a także rynków mieszkaniowych Polski oraz wybranych państw europejskich. Uzupełnieniem teoretycznych i faktograficznych rozważań na temat determinantów rozwoju działalności deweloperskiej są wyniki...

Odkwaszanie. Szybki i skuteczny sposób na zdrowie - ebook/pdf
Odkwaszanie. Szybki i skuteczny sposób na zdrowie - ebook/pdf
Laura Wilson-23%
Vital

Nadmierne zakwaszenie organizmu jest przyczyną zdecydowanej większości współczesnych chorób. Ta książka zdradza, jak sobie z nim samodzielnie poradzić. Autorka prezentuje dietę umożliwiającą odkwaszenie ciała i przywrócenie dobrego zdrowia. Uwzględnia przy tym istotne czynniki, takie jak światło słoneczne i głębokie dotlenienie, nawadnianie, sen oraz zrównoważony wypoczynek. Podkreśla znaczenie naturalnej żywności alkalicznej...

Odkwaszanie. Szybki i skuteczny sposób na zdrowie - ebook/pdf
Odkwaszanie. Szybki i skuteczny sposób na zdrowie - ebook/pdf
Laura Wilson-23%
Vital

Nadmierne zakwaszenie organizmu jest przyczyną zdecydowanej większości współczesnych chorób. Ta książka zdradza, jak sobie z nim samodzielnie poradzić. Autorka prezentuje dietę umożliwiającą odkwaszenie ciała i przywrócenie dobrego zdrowia. Uwzględnia przy tym istotne czynniki, takie jak światło słoneczne i głębokie dotlenienie, nawadnianie, sen oraz zrównoważony wypoczynek. Podkreśla znaczenie naturalnej żywności alkalicznej...

Zbrodnie fast foodów - ebook/epub
Zbrodnie fast foodów - ebook/epub
Joel Fuhrman, Robert B. Phillips-23%
Wydawnictwo Kobiece

Co jest twoim małym grzeszkiem żywieniowym? Frytki, batonik do kawy, czipsy, cola, a może wszystko z tej listy?

Za każdym razem kiedy sięgasz po białe pieczywo, frytki, batonik czy czipsy jesteś jak narkoman na głodzie. Twoje ślinianki pracują intensywniej na wspomnienie tego błogiego smaku w ustach. Przepyszne glutaminian sodu, aspartam albo biały cukier skutecznie zagłuszają apetyt na zdrowe jedzenie...

Urzędowa kontrola żywności - ebook/pdf
Urzędowa kontrola żywności - ebook/pdf
Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski-23%
Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego

Publikacja jest zbiorem tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają m.in. kwestie:
systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej, funkcjonowania tego systemu w świetle postanowień umowy CETA...