Cyfroteka.pl

klikaj i czytaj online

Cyfro
Czytomierz
00107 005252 22584070 na godz. na dobę w sumie

Tradycje kulinarne Korei - ebook/pdf

Tradycje kulinarne Korei  - ebook/pdf
Tradycje kulinarne Korei - ebook/pdf
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Hanami
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi. Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania. Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalistka, dziennikarka, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (książka zdobyła główną nagrodę w  międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska). Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.
Wszystkie kategorie Tylko poradniki Tylko pozostałe kategorie
Książki podobne do wybranej publikacji
Wegańska kuchnia na codzień - ebook/epub
Wegańska kuchnia na codzień - ebook/epub
Richa Hingle
Purana

Richa Hingle, autorka bestsellerowej Wegańskiej kuchni indyjskiej, wraca z kolejną odsłoną kuchni wegańskiej, tym razem w wydaniu międzynarodowym. Znajdziemy tu nie tylko przepisy na przesycone smakami i aromatami wspaniałe sosy, lecz także inspirujące pomysły na pełnowartościowe posiłki.

Potrawy przedstawione w tej książce charakteryzują się pełnią smaku, łatwością wykonania oraz możliwością przygotowania z nieuczulających...


Gotuj z rodzinką.pl - ebook/epub
Gotuj z rodzinką.pl - ebook/epub
Opracowanie zbiorowe
Dream Music

Tydzień w boskiej kuchni!

Spotkania przy stole czy w kuchni to element każdego dnia, bez którego nie obejdzie się żadna zgrana rodzina. 7 dni w tygodniu, 24h na dobę kuchnia jest otwarta, również u serialowej rodziny Boskich. Oczywiście w kuchni króluje mama Natalia, ale każdy z domowników ma swoje kulinarne typy. Ludwik lubi schabowe, Kacper – pierogi dziadka. Czas więc na pierwszy z serii...

Kuchnia naturalna - ebook/epub
Kuchnia naturalna - ebook/epub
Małgorzata Puzio
Burda Książki

Naturalna Kuchnia Małgorzaty Puzio to ponad 100 autorskich przepisów.
Autorka podpowiada każdej Pani Domu:
- jak w prosty sposób z dostępnych, naturalnych produktów, i niedrogo, przyrządzać potrawy dla całej rodziny.
-jak dobierać dania do pory dnia i roku, czyli wsłuchać się w swój zegar biologiczny i odżywiać w harmonii ze swoim organizmem, bo każdy z nas jest inny.
- „szczypta wiedzy” to najważniejsze informacje o produktach...




Kuchnie świata  - ebook/pdf
Kuchnie świata - ebook/pdf
Mira Bernardes-Rusin
SBM

Książka Kuchnie świata to zbiór przepisów na dania z pięciu kontynentów. Wśród tradycyjnych przysmaków z 35 krajów świata znalazły się receptury na: zakąski, zupy, dania główne, ciasta i desery, dania świąteczne, a także lokalne alkohole. W książce opisano również kulinarne zwyczaje danego kraju.

Kuchnie świata. Wydanie 2 - ebook/pdf
Kuchnie świata. Wydanie 2 - ebook/pdf
Mira Bernardes-Rusin
SBM

Książka Kuchnie świata to zbiór przepisów na dania z pięciu kontynentów. Wśród tradycyjnych przysmaków z 35 krajów świata znalazły się receptury na: zakąski, zupy, dania główne, ciasta i desery, dania świąteczne, a także lokalne alkohole. W książce opisano również kulinarne zwyczaje danego kraju.

Japońskie słodycze - ebook/pdf
Japońskie słodycze - ebook/pdf
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Hanami

Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery...

I jak tu nie jeść! - ebook/epub
I jak tu nie jeść! - ebook/epub
Beata Sadowska
Otwarte
'Macie czasami ochotę zawołać: „i jak tu nie jeść!”? Ja tak. Jedzenie to frajda. Tak jak gotowanie. Uwielbiam kulinarne eksperymenty, odkrywanie nowych smaków. Nie lubię miarek, wiernego trzymania się przepisów, kuchennego reżimu. Jestem zabiegana, więc jedzenie ma mi dać energię, a przygotowanie posiłku – nie skraść zbyt wiele czasu. I takie są moje przepisy: szybkie, czasem sprinterskie...
Kuchnia Polska. Świętokrzyskie - ebook/epub
Kuchnia Polska. Świętokrzyskie - ebook/epub
O-press
ARTEMIS

Oddajemy w Państwa ręce pierwszą książkę kucharską, która w całości poświęcona została kulinarnym zwyczajom regionu świętokrzyskiego. W tej absolutnie unikalnej pozycji zebraliśmy przepisy, które naszym zdaniem najbardziej przybliżają tradycje świętokrzyskiej kuchni. Kuchnia świętokrzyska to nie tylko potrawy gotowane w wiejskich domach według starych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie...

Ziarno - ebook/epub
Ziarno - ebook/epub
Dominika Wójciak
Wydawnictwo Pascal

kasza jaglana i proso • siemię lniane • chia • ryż • gryka • owies

pszenica • amarantus • jęczmień • komosa ryżowa

 

Ta książka to kolejny zbiór oryginalnych przepisów Dominiki, połączenie smaków domowej kuchni i egzotycznych podróży.

Rozsmakuj się w prosiance z gruszkami, jaglanym smoothie i surowym dżemie z chia.

Upiecz dyniowe muffiny jęczmienne oraz chleb pełnoziarnisty...

Pyszności z roślin - ebook/epub
Pyszności z roślin - ebook/epub
Paweł Ochman
Znak

Słodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman – weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon.pl. Jego kulinarna przygoda i miłość do cukiernictwa zaczęły się od zeszytu z przepisami mamy. Teraz w nowej roślinnej odsłonie wracamy z Weganonem do słodkości z dzieciństwa, smaków kuchni naszych mam i babć. Do niezapomnianego zapachu kruchych babeczek z kremem budyniowym...




Warzywo - ebook/epub
Warzywo - ebook/epub
Dominika Wójciak
Wydawnictwo Pascal

Niesamowity umiar, wielki talent.

Gordon Ramsay

To książka dla tych, którzy chcą do końca wykorzystać obfitość sezonowych warzyw i szukają nowych pomysłów na ich użycie w swojej kuchni. Na talerzach Dominiki buraki łączą się z jeżynami, a biała kapusta z masłem orzechowym, marchewka trafia do chłodnika z pomarańczą, rabarbar staje się nowym bohaterem klasycznego angielskiego deseru bezowego...


Kapłony i szczeżuje - ebook/epub
Kapłony i szczeżuje - ebook/epub
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski
Czarne

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy...

Birkowie od kuchni - ebook/pdf
Birkowie od kuchni - ebook/pdf
Stefan Birek, Konrad Birek
Burda Książki

Od wielu lat w programie 'Kawa czy herbata' smaczne potrawy prezentują Stefan i Konrad Birek. Trzeba wiedzieć, że to najbardziej znani, ale nie jedyni przedstawiciele familii Birków, którzy poświęcili swoje życie kulinariom.

W książce 'Birkowie od kuchni' prócz Stefana i Konrada Czytelnik pozna pozostałych członków rodziny Birków. Prócz tego wszystko to, co w autorskiej książce kulinarnej znaleźć się powinno...

Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku - ebook/pdf
Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku - ebook/pdf
Bogdan Gałązka
Multico

„Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego na zamku w Malborku“ – kulinarna podróż do czasów średniowiecza.

Kuchnia krzyżacka jest bogata, barwna i radosna. Łączy w sobie najlepsze kulinarne tradycje rycerskie i zakonne, dworskie i królewskie. Garściami czerpie z kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej i środkowoeuropejskiej, mieszając egzotyczne smaki z fantazją i wyczuciem...






Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś - ebook/pdf
Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś - ebook/pdf
Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego

Książka Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś powstała z inspiracji światem kuchni, dostarczającym nieustannych wrażeń zmysłowych. Większość opublikowanych artykułów, zamieszczonych w monografii, została wygłoszona podczas konferencji naukowej „Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś” (Katowice, 9 maja 2017 r.), natomiast niektóre powstały w wyniku ożywionych dyskusji nad zaprezentowanymi wystąpieniami i zainteresowaniem...

Zdrowa kuchnia rodzinna - ebook/epub
Zdrowa kuchnia rodzinna - ebook/epub
Monika Mrozowska
Zwierciadło

Nie wszyscy rodzice mają ochotę na wspólną kulinarną przygodę z dziećmi. Niektórzy twierdzą, że kuchnia po rodzinnym gotowaniu wygląda jak po przejściu huraganu. Inni obawiają się skaleczeń lub poparzeń u swoich pociech. W efekcie wiele nastolatków nie potrafi przygotować jajecznicy, a po zrobieniu najprostszej kanapki pozostawia w kuchni istne pobojowisko.

Każdy z domowników może bowiem wnieść do rodzinnej kuchni coś nowego...

Nie... zwykła kuchnia. Więcej smaków - ebook/epub
Nie... zwykła kuchnia. Więcej smaków - ebook/epub
Kinga Paruzel
Burda
'Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny – taka jest moja książka. Stanowię  dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. »Nie… zwykła kuchnia – więcej smaków« to nowe rozszerzone wydanie zawierające ponad 130 (w tym 30 zupełnie nowych) wyjątkowych...
Nie... zwykła kuchnia – bo każdy jest inny - ebook/epub
Nie... zwykła kuchnia – bo każdy jest inny - ebook/epub
Kinga Paruzel
Burda Książki
Ponad 100 autorskich przepisów, pomysłów na lekki deser, porad, jak zabawić się smakiem. Książka, która podpowiada, jak zdrowo i łatwo gotować. Doprawiona miłością do jedzenia i pięknych obrazów.

„Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny - taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno...

Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy - ebook/epub
Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy - ebook/epub
Yotam Ottolenghi
Wydawnictwo FILO

Bestseller „New York Timesa”

Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly”

WEGETARIAŃSKA KUCHNIA AUTORA JEROZOLIMY NIE TYLKO DLA JAROSZY!

Obfitość Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa...

Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia - ebook/epub
Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia - ebook/epub
Michael Booth
Wydawnictwo Naukowe PWN

Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców.
W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu...





Istota ryżu - ebook/epub
Istota ryżu - ebook/epub
Michael Booth
Wydawnictwo Naukowe PWN
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy dla wielu Japończyków...
Kuchnia Wegańska - ebook/pdf
Kuchnia Wegańska - ebook/pdf
Magdalena Pieńkos
Wydawnictwo SBM

Dziś już mało kogo trzeba przekonywać o walorach kuchni wegańskiej. Odpowiednio zbilansowana, oparta wyłącznie na produktach roślinnych przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Dodatkowo wydobywa doskonałe smaki często z produktów dobrze znanych i pokazuje, jak w prosty sposób przyrządzić potrawy zaspokajające największych łakomczuchów. Książka zawiera przewodnik po popularnych wegańskich produktach oraz 100 przepisów na...

Kuchnia Wegańska - ebook/pdf
Kuchnia Wegańska - ebook/pdf
Magdalena Pieńkos
Wydawnictwo SBM

Dziś już mało kogo trzeba przekonywać o walorach kuchni wegańskiej. Odpowiednio zbilansowana, oparta wyłącznie na produktach roślinnych przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Dodatkowo wydobywa doskonałe smaki często z produktów dobrze znanych i pokazuje, jak w prosty sposób przyrządzić potrawy zaspokajające największych łakomczuchów. Książka zawiera przewodnik po popularnych wegańskich produktach oraz 100 przepisów na...

Moja grecka kuchnia - ebook/pdf
Moja grecka kuchnia - ebook/pdf
Piotr Kasperaszek
Wydawnictwo Nautica

Słońce, błękit morza, przyjaźni i otwarci ludzie – Grecja. Do tego przepyszne jedzenie, czyli ryby, owoce morza, warzywa i mięsa. Oparta na prostych przepisach kuchnia, której tajemnicą są świeże, doskonale dobrane składniki i aromaty ziół. I jeszcze wspaniałe wina!
W Mojej greckiej kuchni znajdziecie przepisy zarówno na dania najpopularniejsze, jak i te mniej znane, o różnym stopniu trudności...

Pierogi, kluski i knedle - ebook/pdf
Pierogi, kluski i knedle - ebook/pdf
Marta Krawczyk
SBM

Potrawy mączne są smaczne i różnorodne, a przepisów na nie jest tak wiele, że codziennie można jeść inne danie. A ponieważ amatorów klusek, knedli i pierogów nie brakuje, warto poszukać inspiracji i nowych propozycji. Książka Pierogi, kluski i knedle to pozycja dla każdego bez względu na upodobania kulinarne. Innowacyjne przepisy na kluski dyniowe, smażone knedle i pierogi migdałowe z pewnością wzbogacą menu o nowe...

Kuchnia japońska - ebook/pdf
Kuchnia japońska - ebook/pdf
Adam Wieczorek
Astrum Media
Wiele osób słyszało zapewne o cudach kuchni japońskiej, takich jak sake, sashimi i sukiyaki. Wraz z poradnikiem Adama Wieczorka przygotujemy te wykwintne potrawy we własnym domu!

Czym różni się ryż genmai od ryżu hakumai? Do czego podaje się wasabi? Co sprawia, że sushi może zachwycić nawet najwybredniejszych smakoszy? Dania z Kraju Kwitnącej Wiśni przebojem podbiły serca...

Gotowanie jest proste - ebook/pdf
Gotowanie jest proste - ebook/pdf
Grzegorz Orzechowski
Złote Myśli

Kto jeszcze chciałby nauczyć się gotować szybko, prosto i niezwykle smacznie?

Daj mi 5 minut, a pokażę Ci, jak:

- nigdy więcej nie popełniać błędów w kuchni;

- skończyć z brakiem pomysłów kulinarnych;

- urozmaicić jadłospis o potrawy proste, szybkie i smaczne.

Pomyśl: co dałoby Ci korzystanie tylko ze sprawdzonych przepisów, zawierających wszystkie niezbędne informacje 'krok po kroku' do ich wykonania...

Serniki słodkie i wytrawne - ebook/epub
Serniki słodkie i wytrawne - ebook/epub
Renata Czelny-Kawa
Psychoskok

„Serniki słodkie i wytrawne” Renaty Czelny-Kawa to książka kulinarna.


Znajdziemy tu całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka – od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach – raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe...


Religie i historia Korei - Pakiet 2 książek - ebook/epub
Religie i historia Korei - Pakiet 2 książek - ebook/epub
Halina Ogarek-Czoj, Joanna P. Rurarz
Wydawnictwo Akademickie DIALOG

1) Historia Korei

To pionierskie na polskim rynku kompendium dziejów Korei obejmuje okres od chwili pojawienia się pierwszych mieszkańców Półwyspu Koreańskiego po czasy nam najbliższe. Obok tradycyjnej wizji dziejów, rozpowszechnionej w samej Korei, przytacza także wiele teorii i hipotez spoza oficjalnego nurtu badań, tworzonych i rozwijanych w obu państwach koreańskich, Japonii i na Zachodzie...

Kuchnia węgierska - ebook/epub
Kuchnia węgierska - ebook/epub
O-press
ARTEMIS

Kulinarna sztuka węgierska należy do bardziej znanych i charakterystycznych w Europie. Świat odkrył kuchnię węgierską w 1878 roku, podczas międzynarodowej wystawy w Paryżu, gdzie budapeszteńscy kucharze zaprezentowali prawdziwe sensacje kulinarne. Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości zarówno pod...

Głodne kawałki. Kill Grill 2 - ebook/epub
Głodne kawałki. Kill Grill 2 - ebook/epub
Anthony Bourdain
WAB

 

Autor bestsellerowego „Kill Grilla”, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Anthony Bourdain rozwija i kontynuuje rozważania ze swoich poprzednich książek, w tym „Kill Grilla”, opisuje wyprawy kulinarne i poznawanie potraw regionalnych, krytycznie odnosi się do różnych zjawisk związanych ze współczesną kuchnią. Pisze żywo i ironicznie...

Tutto bene. Włoska kuchnia Flavii. Rodzinne historie, przepisy i opowieści - ebook/epub
Tutto bene. Włoska kuchnia Flavii. Rodzinne historie, przepisy i opowieści - ebook/epub
Flavia Borawska, Małgosia Minta
Wydawnictwo Pascal

Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię.

Tessa Capponi-Borawska

Litry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winie?

Ta książka to opowieść o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej...

Kuchnia tajska - ebook/pdf
Kuchnia tajska - ebook/pdf
Lech Tkaczyk
Wydawnictwo Astrum
'Kuchnia tajska kojarzy się nam z egzotyką. Zwłaszcza, że zgłębiając jej tajniki można się dowiedzieć, jak smakują mrówki, koniki polne czy szarańcza!
Tajska sztuka kulinarna uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata. Jej symbolem jest curry, podstawowym składnikiem ryż, a tajemnicę smaku stanowią lokalne, najostrzejsze na świecie przyprawy. Komponując je z wieprzowiną...