Tradycje kulinarne Korei - ebook/pdf
![Tradycje kulinarne Korei - ebook/pdf [Magdalena Tomaszewska-Bolałek] Tradycje kulinarne Korei - ebook/pdf](/catalog/ebooki/050235/050/cover/0/978-83-60740-90-3_PDF.jpg)
Magdalena Tomaszewska-Bolałek |
Hanami |
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi. Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie. Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania. Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalistka, dziennikarka, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (książka zdobyła główną nagrodę w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska). Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie. |
![Wegańska kuchnia na codzień - ebook/epub [Richa Hingle] Wegańska kuchnia na codzień - ebook/epub](/catalog/ebooki/1164698/1344484/cover/0/361885.jpg)
Richa Hingle |
Purana |
Richa Hingle, autorka bestsellerowej Wegańskiej kuchni indyjskiej, wraca z kolejną odsłoną kuchni wegańskiej, tym razem w wydaniu międzynarodowym. Znajdziemy tu nie tylko przepisy na przesycone smakami i aromatami wspaniałe sosy, lecz także inspirujące pomysły na pełnowartościowe posiłki. Potrawy przedstawione w tej książce charakteryzują się pełnią smaku, łatwością wykonania oraz możliwością przygotowania z nieuczulających... |
![Gotuj z rodzinką.pl - ebook/epub [Opracowanie zbiorowe] Gotuj z rodzinką.pl - ebook/epub](/catalog/ebooki/02042230/020/cover/0/269692.jpg)
Opracowanie zbiorowe |
Dream Music |
Tydzień w boskiej kuchni! Spotkania przy stole czy w kuchni to element każdego dnia, bez którego nie obejdzie się żadna zgrana rodzina. 7 dni w tygodniu, 24h na dobę kuchnia jest otwarta, również u serialowej rodziny Boskich. Oczywiście w kuchni króluje mama Natalia, ale każdy z domowników ma swoje kulinarne typy. Ludwik lubi schabowe, Kacper – pierogi dziadka. Czas więc na pierwszy z serii... |
![Kuchnia naturalna - ebook/epub [Małgorzata Puzio] Kuchnia naturalna - ebook/epub](/catalog/ebooki/0201885/020/cover/0/162913.jpg)
Małgorzata Puzio |
Burda Książki |
Naturalna Kuchnia Małgorzaty Puzio to ponad 100 autorskich przepisów. |
![Kuchnie świata - ebook/pdf [Mira Bernardes-Rusin] Kuchnie świata - ebook/pdf](/catalog/ebooki/050779/050/cover/0/978-83-7845-841-8_PDF.jpg)
Mira Bernardes-Rusin |
SBM |
Książka Kuchnie świata to zbiór przepisów na dania z pięciu kontynentów. Wśród tradycyjnych przysmaków z 35 krajów świata znalazły się receptury na: zakąski, zupy, dania główne, ciasta i desery, dania świąteczne, a także lokalne alkohole. W książce opisano również kulinarne zwyczaje danego kraju. |
![Kuchnie świata. Wydanie 2 - ebook/pdf [Mira Bernardes-Rusin] Kuchnie świata. Wydanie 2 - ebook/pdf](/catalog/ebooki/02035472/020/cover/0/209941.jpg)
Mira Bernardes-Rusin |
SBM |
Książka Kuchnie świata to zbiór przepisów na dania z pięciu kontynentów. Wśród tradycyjnych przysmaków z 35 krajów świata znalazły się receptury na: zakąski, zupy, dania główne, ciasta i desery, dania świąteczne, a także lokalne alkohole. W książce opisano również kulinarne zwyczaje danego kraju. |
![Japońskie słodycze - ebook/pdf [Magdalena Tomaszewska-Bolałek] Japońskie słodycze - ebook/pdf](/catalog/ebooki/0204337/020/cover/0/146502.jpg)
Magdalena Tomaszewska-Bolałek |
Hanami |
Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery... |
![I jak tu nie jeść! - ebook/epub [Beata Sadowska] I jak tu nie jeść! - ebook/epub](/catalog/ebooki/0403146/040/cover/0/584724-i-jak-tu-nie-jesc.jpg)
Beata Sadowska |
Otwarte |
'Macie czasami ochotę zawołać: „i jak tu nie jeść!”? Ja tak. Jedzenie to frajda. Tak jak gotowanie. Uwielbiam kulinarne eksperymenty, odkrywanie nowych smaków. Nie lubię miarek, wiernego trzymania się przepisów, kuchennego reżimu. Jestem zabiegana, więc jedzenie ma mi dać energię, a przygotowanie posiłku – nie skraść zbyt wiele czasu. I takie są moje przepisy: szybkie, czasem sprinterskie... |
![Kuchnia Polska. Świętokrzyskie - ebook/epub [O-press] Kuchnia Polska. Świętokrzyskie - ebook/epub](/catalog/ebooki/39036/95947/cover/0/swietokrzyskie-artemis-ebook-cov.jpg)
O-press |
ARTEMIS |
Oddajemy w Państwa ręce pierwszą książkę kucharską, która w całości poświęcona została kulinarnym zwyczajom regionu świętokrzyskiego. W tej absolutnie unikalnej pozycji zebraliśmy przepisy, które naszym zdaniem najbardziej przybliżają tradycje świętokrzyskiej kuchni. Kuchnia świętokrzyska to nie tylko potrawy gotowane w wiejskich domach według starych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie... |
![Ziarno - ebook/epub [Dominika Wójciak] Ziarno - ebook/epub](/catalog/ebooki/02035056/020/cover/0/209628.jpg)
Dominika Wójciak |
Wydawnictwo Pascal |
kasza jaglana i proso • siemię lniane • chia • ryż • gryka • owies pszenica • amarantus • jęczmień • komosa ryżowa
Ta książka to kolejny zbiór oryginalnych przepisów Dominiki, połączenie smaków domowej kuchni i egzotycznych podróży. Rozsmakuj się w prosiance z gruszkami, jaglanym smoothie i surowym dżemie z chia. Upiecz dyniowe muffiny jęczmienne oraz chleb pełnoziarnisty... |
![Pyszności z roślin - ebook/epub [Paweł Ochman] Pyszności z roślin - ebook/epub](/catalog/ebooki/04014368/040/cover/0/1365397-pysznosci-z-roslin.jpg)
Paweł Ochman |
Znak |
Słodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman – weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon.pl. Jego kulinarna przygoda i miłość do cukiernictwa zaczęły się od zeszytu z przepisami mamy. Teraz w nowej roślinnej odsłonie wracamy z Weganonem do słodkości z dzieciństwa, smaków kuchni naszych mam i babć. Do niezapomnianego zapachu kruchych babeczek z kremem budyniowym... |
![Warzywo - ebook/epub [Dominika Wójciak] Warzywo - ebook/epub](/catalog/ebooki/02034971/020/cover/0/212141.jpg)
Dominika Wójciak |
Wydawnictwo Pascal |
Niesamowity umiar, wielki talent. Gordon Ramsay To książka dla tych, którzy chcą do końca wykorzystać obfitość sezonowych warzyw i szukają nowych pomysłów na ich użycie w swojej kuchni. Na talerzach Dominiki buraki łączą się z jeżynami, a biała kapusta z masłem orzechowym, marchewka trafia do chłodnika z pomarańczą, rabarbar staje się nowym bohaterem klasycznego angielskiego deseru bezowego... |
![Kapłony i szczeżuje - ebook/epub [Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski] Kapłony i szczeżuje - ebook/epub](/catalog/ebooki/1054194/1183463/cover/0/kaplony_coverpopr_1539849705.jpg)
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski |
Czarne |
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy... |
![Birkowie od kuchni - ebook/pdf [Stefan Birek, Konrad Birek] Birkowie od kuchni - ebook/pdf](/catalog/ebooki/0209151/020/cover/0/75343.jpg)
Stefan Birek, Konrad Birek |
Burda Książki |
Od wielu lat w programie 'Kawa czy herbata' smaczne potrawy prezentują Stefan i Konrad Birek. Trzeba wiedzieć, że to najbardziej znani, ale nie jedyni przedstawiciele familii Birków, którzy poświęcili swoje życie kulinariom. W książce 'Birkowie od kuchni' prócz Stefana i Konrada Czytelnik pozna pozostałych członków rodziny Birków. Prócz tego wszystko to, co w autorskiej książce kulinarnej znaleźć się powinno... |
![Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku - ebook/pdf [Bogdan Gałązka] Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku - ebook/pdf](/catalog/ebooki/12668/33448/cover/0/multico-kuchnia_wielkich_mistrzow_cov.jpg)
Bogdan Gałązka |
Multico |
„Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego na zamku w Malborku“ – kulinarna podróż do czasów średniowiecza. |
![Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś - ebook/pdf [] Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś - ebook/pdf](/catalog/ebooki/00629447/006/cover/0/e_1gx4.jpg)
Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego |
Książka Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś powstała z inspiracji światem kuchni, dostarczającym nieustannych wrażeń zmysłowych. Większość opublikowanych artykułów, zamieszczonych w monografii, została wygłoszona podczas konferencji naukowej „Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś” (Katowice, 9 maja 2017 r.), natomiast niektóre powstały w wyniku ożywionych dyskusji nad zaprezentowanymi wystąpieniami i zainteresowaniem... |
![Zdrowa kuchnia rodzinna - ebook/epub [Monika Mrozowska] Zdrowa kuchnia rodzinna - ebook/epub](/catalog/ebooki/00658318/006/cover/0/e_20uh.jpg)
Monika Mrozowska |
Zwierciadło |
Nie wszyscy rodzice mają ochotę na wspólną kulinarną przygodę z dziećmi. Niektórzy twierdzą, że kuchnia po rodzinnym gotowaniu wygląda jak po przejściu huraganu. Inni obawiają się skaleczeń lub poparzeń u swoich pociech. W efekcie wiele nastolatków nie potrafi przygotować jajecznicy, a po zrobieniu najprostszej kanapki pozostawia w kuchni istne pobojowisko. Każdy z domowników może bowiem wnieść do rodzinnej kuchni coś nowego... |
![Nie... zwykła kuchnia. Więcej smaków - ebook/epub [Kinga Paruzel] Nie... zwykła kuchnia. Więcej smaków - ebook/epub](/catalog/ebooki/0408179/040/cover/0/789223-n-a.jpg)
Kinga Paruzel |
Burda |
'Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny – taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo. Doprawiłam tę książkę miłością do jedzenia i pięknych obrazów. »Nie… zwykła kuchnia – więcej smaków« to nowe rozszerzone wydanie zawierające ponad 130 (w tym 30 zupełnie nowych) wyjątkowych... |
![Nie... zwykła kuchnia – bo każdy jest inny - ebook/epub [Kinga Paruzel] Nie... zwykła kuchnia – bo każdy jest inny - ebook/epub](/catalog/ebooki/0301907/030/cover/0/105780-nie-zwykla-kuchnia-bo-kazdy-jest-inny-kinga-paruzel-1.jpg)
Kinga Paruzel |
Burda Książki |
Ponad 100 autorskich przepisów, pomysłów na lekki deser, porad, jak zabawić się smakiem. Książka, która podpowiada, jak zdrowo i łatwo gotować. Doprawiona miłością do jedzenia i pięknych obrazów.
„Kiedy miłość, ciekawość i tradycja spotykają się z kulinarną pasją, powstaje smak idealny - taka jest moja książka. Stanowię dowód na to, że nigdy nie jest za późno... |
![Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy - ebook/epub [Yotam Ottolenghi] Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy - ebook/epub](/catalog/ebooki/02038953/020/cover/0/204095.jpg)
Yotam Ottolenghi |
Wydawnictwo FILO |
Bestseller „New York Timesa” Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly” WEGETARIAŃSKA KUCHNIA AUTORA JEROZOLIMY NIE TYLKO DLA JAROSZY! Obfitość Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa... |
![Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia - ebook/epub [Michael Booth] Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia - ebook/epub](/catalog/ebooki/02043707/020/cover/0/272885.jpg)
Michael Booth |
Wydawnictwo Naukowe PWN |
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. |
![Istota ryżu - ebook/epub [Michael Booth] Istota ryżu - ebook/epub](/catalog/ebooki/00618521/006/cover/0/e_0qz7.jpg)
Michael Booth |
Wydawnictwo Naukowe PWN |
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy dla wielu Japończyków... |
![Kuchnia Wegańska - ebook/pdf [Magdalena Pieńkos] Kuchnia Wegańska - ebook/pdf](/catalog/ebooki/1104797/1259446/cover/0/300211.jpg)
Magdalena Pieńkos |
Wydawnictwo SBM |
Dziś już mało kogo trzeba przekonywać o walorach kuchni wegańskiej. Odpowiednio zbilansowana, oparta wyłącznie na produktach roślinnych przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Dodatkowo wydobywa doskonałe smaki często z produktów dobrze znanych i pokazuje, jak w prosty sposób przyrządzić potrawy zaspokajające największych łakomczuchów. Książka zawiera przewodnik po popularnych wegańskich produktach oraz 100 przepisów na... |
![Kuchnia Wegańska - ebook/pdf [Magdalena Pieńkos] Kuchnia Wegańska - ebook/pdf](/catalog/ebooki/1249453/1481461/cover/0/300211.jpg)
Magdalena Pieńkos |
Wydawnictwo SBM |
Dziś już mało kogo trzeba przekonywać o walorach kuchni wegańskiej. Odpowiednio zbilansowana, oparta wyłącznie na produktach roślinnych przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Dodatkowo wydobywa doskonałe smaki często z produktów dobrze znanych i pokazuje, jak w prosty sposób przyrządzić potrawy zaspokajające największych łakomczuchów. Książka zawiera przewodnik po popularnych wegańskich produktach oraz 100 przepisów na... |
![Moja grecka kuchnia - ebook/pdf [Piotr Kasperaszek] Moja grecka kuchnia - ebook/pdf](/catalog/ebooki/02039811/020/cover/0/261835.jpg)
Piotr Kasperaszek |
Wydawnictwo Nautica |
Słońce, błękit morza, przyjaźni i otwarci ludzie – Grecja. Do tego przepyszne jedzenie, czyli ryby, owoce morza, warzywa i mięsa. Oparta na prostych przepisach kuchnia, której tajemnicą są świeże, doskonale dobrane składniki i aromaty ziół. I jeszcze wspaniałe wina! |
![Pierogi, kluski i knedle - ebook/pdf [Marta Krawczyk] Pierogi, kluski i knedle - ebook/pdf](/catalog/ebooki/0201093/020/cover/0/167065.jpg)
Marta Krawczyk |
SBM |
Potrawy mączne są smaczne i różnorodne, a przepisów na nie jest tak wiele, że codziennie można jeść inne danie. A ponieważ amatorów klusek, knedli i pierogów nie brakuje, warto poszukać inspiracji i nowych propozycji. Książka Pierogi, kluski i knedle to pozycja dla każdego bez względu na upodobania kulinarne. Innowacyjne przepisy na kluski dyniowe, smażone knedle i pierogi migdałowe z pewnością wzbogacą menu o nowe... |
![Kuchnia japońska - ebook/pdf [Adam Wieczorek] Kuchnia japońska - ebook/pdf](/catalog/ebooki/0301213/030/cover/0/56071-kuchnia-japonska-adam-wieczorek-1.jpg)
Adam Wieczorek |
Astrum Media |
Wiele osób słyszało zapewne o cudach kuchni japońskiej, takich jak sake, sashimi i sukiyaki. Wraz z poradnikiem Adama Wieczorka przygotujemy te wykwintne potrawy we własnym domu!
Czym różni się ryż genmai od ryżu hakumai? Do czego podaje się wasabi? Co sprawia, że sushi może zachwycić nawet najwybredniejszych smakoszy? Dania z Kraju Kwitnącej Wiśni przebojem podbiły serca... |
![Gotowanie jest proste - ebook/pdf [Grzegorz Orzechowski] Gotowanie jest proste - ebook/pdf](/catalog/ebooki/96795/171348/cover/0/gotowanie-jest-proste_1426237128.jpg)
Grzegorz Orzechowski |
Złote Myśli |
Kto jeszcze chciałby nauczyć się gotować szybko, prosto i niezwykle smacznie? Daj mi 5 minut, a pokażę Ci, jak: - nigdy więcej nie popełniać błędów w kuchni; - skończyć z brakiem pomysłów kulinarnych; - urozmaicić jadłospis o potrawy proste, szybkie i smaczne. Pomyśl: co dałoby Ci korzystanie tylko ze sprawdzonych przepisów, zawierających wszystkie niezbędne informacje 'krok po kroku' do ich wykonania... |
![Serniki słodkie i wytrawne - ebook/epub [Renata Czelny-Kawa] Serniki słodkie i wytrawne - ebook/epub](/catalog/ebooki/04012614/040/cover/0/1253667-serniki-slodkie-i-wytrawne.jpg)
Renata Czelny-Kawa |
Psychoskok |
„Serniki słodkie i wytrawne” Renaty Czelny-Kawa to książka kulinarna. Znajdziemy tu całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka – od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach – raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe... |
![Religie i historia Korei - Pakiet 2 książek - ebook/epub [Halina Ogarek-Czoj, Joanna P. Rurarz] Religie i historia Korei - Pakiet 2 książek - ebook/epub](/catalog/ebooki/00659202/006/cover/0/e_21u9.jpg)
Halina Ogarek-Czoj, Joanna P. Rurarz |
Wydawnictwo Akademickie DIALOG |
1) Historia Korei To pionierskie na polskim rynku kompendium dziejów Korei obejmuje okres od chwili pojawienia się pierwszych mieszkańców Półwyspu Koreańskiego po czasy nam najbliższe. Obok tradycyjnej wizji dziejów, rozpowszechnionej w samej Korei, przytacza także wiele teorii i hipotez spoza oficjalnego nurtu badań, tworzonych i rozwijanych w obu państwach koreańskich, Japonii i na Zachodzie... |
![Kuchnia węgierska - ebook/epub [O-press] Kuchnia węgierska - ebook/epub](/catalog/ebooki/39022/95933/cover/0/kuchnia_wegierska-artemis-ebook-cov.jpg)
O-press |
ARTEMIS |
Kulinarna sztuka węgierska należy do bardziej znanych i charakterystycznych w Europie. Świat odkrył kuchnię węgierską w 1878 roku, podczas międzynarodowej wystawy w Paryżu, gdzie budapeszteńscy kucharze zaprezentowali prawdziwe sensacje kulinarne. Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek. Na Węgrzech można znaleźć chyba wszystkie odmiany papryki stosowanej w olbrzymiej ilości zarówno pod... |
![Głodne kawałki. Kill Grill 2 - ebook/epub [Anthony Bourdain] Głodne kawałki. Kill Grill 2 - ebook/epub](/catalog/ebooki/0209364/020/cover/0/11693.jpg)
Anthony Bourdain |
WAB |
Autor bestsellerowego „Kill Grilla”, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Anthony Bourdain rozwija i kontynuuje rozważania ze swoich poprzednich książek, w tym „Kill Grilla”, opisuje wyprawy kulinarne i poznawanie potraw regionalnych, krytycznie odnosi się do różnych zjawisk związanych ze współczesną kuchnią. Pisze żywo i ironicznie... |
![Tutto bene. Włoska kuchnia Flavii. Rodzinne historie, przepisy i opowieści - ebook/epub [Flavia Borawska, Małgosia Minta] Tutto bene. Włoska kuchnia Flavii. Rodzinne historie, przepisy i opowieści - ebook/epub](/catalog/ebooki/00653429/006/cover/0/e_1ujj.jpg)
Flavia Borawska, Małgosia Minta |
Wydawnictwo Pascal |
Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię. Tessa Capponi-Borawska Litry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winie? Ta książka to opowieść o autorskiej kuchni Flavii Borawskiej... |
![Kuchnia tajska - ebook/pdf [Lech Tkaczyk] Kuchnia tajska - ebook/pdf](/catalog/ebooki/0407745/040/cover/0/774080-kuchnia-tajska.jpg)
Lech Tkaczyk |
Wydawnictwo Astrum |
'Kuchnia tajska kojarzy się nam z egzotyką. Zwłaszcza, że zgłębiając jej tajniki można się dowiedzieć, jak smakują mrówki, koniki polne czy szarańcza! Tajska sztuka kulinarna uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata. Jej symbolem jest curry, podstawowym składnikiem ryż, a tajemnicę smaku stanowią lokalne, najostrzejsze na świecie przyprawy. Komponując je z wieprzowiną... |